Last news in Fakti

3 Март, 2021 15:40 1 839 27

Проф. Петков: Опълчението е основата на българската войска

  • проф. петко петков-
  • 3 март

Хубаво е да благодарим на освободителите си, но не бива да забравяме, че българите са съосвободители на отечеството си

Проф. Петков: Опълчението е основата на българската войска - 1

На Шипка се изковава авторитетът на една боеспособна армия. Това коментира пред NOVA проф. Петко Петков от Великотърновския университет.

„На Опълчението в началото се гледа малко несериозно. Но след битката при Стара Загора на 19 юли, особено след 9-11 август 1877, на връх Свети Никола и на връх Шипка, всички руски командири казват: „Това е войска, тези са истински войски”. Опълчението е основата на българската войска”, заяви проф. Петков.

„Хубаво е да благодарим на освободителите си, но не бива да забравяме, че българите са съосвободители на отечеството си, с усилията които са положили, за да стане необратима тази развръзка, както и с участието си в решителни моменти във войната по един абсолютно категоричен начин”, заяви проф. Петков.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    13 2 Отговор
    Надявам се българското "опълчение" на 04.04. отново да си освободи превзетата от мафията държава
    Честит празник!

    Коментиран от #15

  • 2 сигурно

    8 1 Отговор
    Сега опълченците на държаваа са хората които едва оцелват при кражбатите на шайката !!!
  • 3 въпросче

    9 0 Отговор
    А опълчването на какво е основа? На пачки и кюлчета в шкафче ли?
  • 4 166

    6 9 Отговор
    Комунистите, не руснаците като народ а техните управници и нашите иззеха земите на хората и ги набутаха в панелки, заедно с това ликвидираха и бизнесите - занимание и препитание което прави човекът значим и с характер, вследсвие на което от най-здравата нация станахме най-болната, главно психически
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 5 Отговор
    Дебелачко, по-рано е...
    През 1828 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...
    Въоръжени с руското оръжие БЪЛГАРИТЕ от Тракия въстават и превземат Созопол, а по-късно дори и гр. Одрин, но „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства Българите бягат отвъд Дунава, чак в БЕСАРАБИЯ...
    Организаторът и предводител въстанието кап. Г. Мамарчев е арестуван от....внимание! изпратения за целта руски казашки полк??? А „руският” генерал Дибич, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, е искал да избие Българите с руските топове...?

    Коментиран от #24, #25

  • 6 Последния Софиянец

    10 2 Отговор
    Още не мога да повярвам на очите си от гледката на хилядите достойни българи със знамена които цял ден щурмуваха Шипка.Никой не може да спре народа.Най малко Тиквата.

    Коментиран от #9, #10, #13, #26

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рашия ни освободи

    5 9 Отговор
    От Османската империя, а Османската империя ни освободи от Византийците, а Византийците ни освободиха от Светослав, а Светослав ни освободи от нас самите.Много освобождаване,много нещУ

    Коментиран от #11

  • 9 Да,то на инат и

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Кило сол се яде.Но д лизане на руски ботуш,нищо не се подтига.Това е психиката на подлогата
  • 10 Ти раздава ли

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Кебапчета?

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Язък за тебе":

    То се вижда кой е простия .

    Коментиран от #20

  • 13 Стоев

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Ти така и не каза "чий си " - Божков, Маджов . . . или си просто съвестен българин който 150 дена ходи на протестите ?
  • 14 Гочо

    4 7 Отговор
    Националният празник трябва да бъде бг дело - Априлското въстание, Пловдивското Съединение или Илинденско-Преображенското.
  • 15 антрашпиц

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Задължително ще гласувам,и то срещу управляващите!
  • 16 пройчо

    7 3 Отговор
    "... „Хубаво е да благодарим на освободителите си, но не бива да забравяме, че българите са съосвободители на отечеството си, с усилията които са положили, за да..."*'**** оближи още 2-3 американски дирника--и акадимик ши станиш:))
  • 17 Не бе ,

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ти раздава ли":

    хвърлял е яйца и домати ...🤭 от Дубайско лято ..
  • 18 Кой68

    3 0 Отговор
    И днес не спряхте д@ толупопитечите ..
    Нищо свято ням@ за вас ...
  • 19 No Exit

    12 3 Отговор
    Защо си измисляте историята? Какво опълчение? Какви пет левa? Отивате пред народното събрание (истинското) и се покланяте пред Цар Освободител. Без Него няма България! Късно е вече. Осрахте всичко свято.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 българин

    10 1 Отговор
    Най голямата лъжа е,че българите са в основата на освобождението на България.За съжаление истината е друга.Българите обичат да се крият в кошарите си,докато турските орди изтребват шепата юнаци,решили да вдигнат априлското възстание.Виждаме и геройството на българския народ,който от кошарите и затворените си порти наблюдава Ботевата чета,обречена на гибел.Същата е историята и с Рускотурската война,която за нас е освободителна.Не може от близо 3 милиона население да се включöат само 12 000 българи(опълченци),които са смешните 0,4% от целия български народ.За какво геройство говориме,като финландците и румънците са в пъти повече от българите включили се във войната.Защо не се споменава,че главения засегнат в тази война е Русия,която губи 202 000 войници и получава 30 000 инвалиди.Кой се е жертвал в тази война-Българския народ или руските,румънските и финландските войници.Аз като българин почитам паметта на Ботев и Караджата и на 3000 загинали опълченци но участието в тази война на българския народ е срамно петно от нашата история.В настоявщето наблюдавам същото овчебезочие.Според политиците лакеи-България е спечелила войната срещу турция само с 12 000 опълченци срещу над 600 000 турска армия.Спартанците пасти да ядат пред нас.Жалки политици и лакеи.Повръща ми се от вас.Всички българи знаят в сърцата си ,на кого дължим нашето освобождение от 500 годишно иго,но само вие лакеите политици не го знаете.Ами напишете нова история,че краварите от САЩ`са освободили Б
  • 22 Безправен

    2 0 Отговор
    Роба си остава роб
  • 23 Борил -Радослав

    1 6 Отговор
    Ей,поне на този ден да бяхте малко смирени и благодарни на хилядите знайни и незнайни поборници,четници ,хайдути ,комити и войводи дали и платили с кръвта и саможертвата си Свободата на Родината!
    Много нихилизъм ,много нещо!
    На повечето от вас коментиращите ще кажа,че така обичаната от вас Расия въобще не е и мислила да ни освобождава ,тя си е преследвала личните интереси и този проклетник графа Игнатиев обесника на Апостола и на този и на онзи свят да не види покой!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Роко

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Приятелю той е руски генерал и следва официалната руска политика. Руската империя се нуждае от население в пустеещите си земи (и до момента Русия е слабо населена държава) и трябва да го вземе от някъде. Затова след всяка руско-турска война в мирния договор има клауза за изселване на християнско население от балканите, но християните не горят от желание да стават поданици на руския император и затова турците ги подкарват със сила към "обетованата" земя. Чат пат Русия дава в замяна свое мюсюлманско население което мотивира турците да бъдат по усърдни в подкарването на христяните(всъщност не турците а бившите поданици на руския император които са изпадали в ужас че може да се върнат под руския ботуш, най големите зверства по време на априлското въстание са извършени от башибозука съставен предимно от изселници от Русия)

    Коментиран от #27

  • 26 Роко

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    О пиара на Тиквата пак изпълзя от дупката си. Приятелю идва видов ден 04.04 след като народът благодарение на вас избере отново ГЕРБ вече няма да сте необходими на Тиквата и ще има весел живот за вас. Полиция и прокуратура най - после ще си свършат работата и дори корумпираните съдии няма да ви спасят
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Роко":

    Русия и Турция винаги са прилагали спрямо България метода на "ДОБРОТО И ЛОШОТО ЧЕНГЕ"!
    Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава България с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? За Търновското въстание???
    През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които ръждясаха в одеските складове
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
    А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...КOПИ-ПEЙCТ: ......C. И. Киcoв пишe зa пушкитe „Шacпo” „тe мoжeхa дa cлужaт caмo зa ръкoпaшeн бoй”. В cъщия дух Aтaнac Бeндeрeв oтбeлязвa в cвoитe cпoмeни, чe „пушкaтa „Шacпo” лecнo ce рaзвaляшe и нeйнитe мукaвяни oтвлъгвaщи пaтрoни въoбщe рaбoтa нe вършaт”.
    пaтрoни зa ШacпoOщe прeз врeмe нa Шипчeнcкитe бoeвe cтaнaлo яcнo, чe пушкитe „Шacпo” нe били пoдхoдящo oръжиe зa нaшитe oпълчeнци. Към тoзи мoмeнт тe вeчe били мoрaлнo ocтaрeли, тeхничecки нeнaдeждни и нe oтгoвaряли нa cъврeмeннитe зa тoвa врeмe cхвaщaния зa вoдeнe нa бoйнитe дeйcтвия. В cвoя рaпoрт oт 24 aвгуcт 1877 г. кoмaндирът нa 4-тa oпълчeнcкa дружинa мaйoр Рeдкин пишe, чe в бoeвeтe в пeриoдa 9–20 aвгуcт пушкитe „Шacпo” ce oкaзaли cъвършeнo нeгoдни зa упoтрeбa.......... Накратко: Пу
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове