3 Януари, 2013 08:05 5 476 2

Разпознат е единият от бургаските атентатори

Преглед на печата

Разпознат е единият от бургаските атентатори - 1
Снимка: БГНЕС

Разпознат е единият от бургаските атентатори, разкрива „24 часа“

Установена е самоличността на единия от терористите, които са участвали в атентата в Бургас. Той в момента е обявен за издирване. Знаем, че е от страна, в която не е засичан през последните 6 г., съобщи завеждащата бургаския окръжен следствен отдел Станелия Караджова.

За него има косвени данни за връзка с атентатора, пребивавал у нас под името Жак Филип Мартен, и помагача му, известен с името Ралф Уилям Рико, допълни следователката.

Разполагаме с данни за съпричастността на 3-ма души. Имаме данни за още един, но по установяването на неговата самоличност, както и по контактите му с другите трима все още се работи. Версията за неговата съпричастност е само оперативна, обясни Караджова.

Тя смята, че разкриването на помагача ще помогне за разгадаването самоличността и на физическия извършител на терористичния акт.

Експертизите са показали, че взривното устройство е било върху тялото на атентатора, а не в автобуса с израелските туристи. Най-вероятно той не е имал намерение да се самоубива. Следователите разполагат със записи от камери, на които се вижда къде е ходил атентаторът и какво е купувал.

Има две възможности за самовзривяването - или терористът да е натиснал по грешка бутона или в суматохата някой да му е "помогнал", посочи Караджова. Все още няма данни дали помагачите на Мартен са били на летището по време на взрива, но такава версия съществува.

 

Военното министерство е харесало златни изтребители трета употреба, бие тревога в. „Сега“

Нови смущаващи факти излизат около сочения фаворит за бъдещ боен самолет на армията - изтребител F-16 от Португалия. Правителството даде зелена светлина на преговорите за покупка на употребявани изтребители на едно от последните си заседания преди празниците. За девет машини България се очаква да плати 700 млн. лв. Това е двойно повече от сумата - 268 млн. долара, която Португалия е платила през 1999 г. на САЩ, при това за покупка на 25 употребявани F-16, блок 15. Предлаганите на България самолети са били част от тази сделка. Бордните им номера са публикувани в сайта http://f-16.net. Това означава, че харесаните португалски изтребители са трета употреба.

Дни след като кабинетът даде мандат на военния министър Аню Ангелов за преговорите стана ясно, че работната група за избор на изтребител е харесала офертата на Португалия, която предлага да продаде на българските ВВС девет F-16, блок 15, MLU. Ръководителят на работната група ген. Румен Радев заяви в интервю пред "Преса", че офертите, които покриват българските изисквания, са нови "Грипен" от Швеция, употребявани "Юрофайтър" от Италия и F-16 от Португалия. Той уточни, че офертата на Лисабон е по-ниска от другите предложения и включва всичко необходимо за използваните машини, докато в "ценовите предложения на "Грипен" (Швеция) и "Юрофайтър" (Италия) са включени основно самолети без въоръжение, с минимално наземно оборудване".

 

Шейх иска български паспорт, Маргарита Попова не му дава, разплита в. „Труд“

Баснословно богат саудитски шейх е поискал български паспорт, като в замяна е обещал да направи крупни инвестиции у нас. Вицепрезидентката Маргарита Попова обаче е отказала да му издаде указ за гражданство, съобщиха пред “Труд” два независими един от друг правителствени източника.

Става дума за шейх Т. М. Б., член на кралската фамилия на Саудитска Арабия и близък съветник на краля Абдуллах бин Абдул Азис. Изписваме името му с произволни инициали, тъй като в Саудитска Арабия двойното гражданство е забранено и тази информация би могла да навреди на кандидата за гражданство. Истинското му име и длъжността на шейха в кралския двор се пазят в редакцията.

 

Дянков написа 8 акта на борбата, изброява в. „Преса“

Федерацията по борба стана поредната спортна централа, която попадна под ножа на финансовия министър Симеон Дянков. Подопечните на вицепремиера откриха сериозни нарушения при ревизия. Основната цел на проверяващите била да установят правени ли са обществени поръчки при изразходването на бюджетните средства.

По примера на волейболната федерация и в борбата парите са харчени без обявяването на необходимите процедури. В резултат финансовото министерство е съставило 8 акта на шефа на най-успешния ни спорт Валентин Йорданов. Олимпийският шампион ще бъде глобен за липсата на обществени поръчки в последните 2 години при закупуването на самолетни билети за състезателите по борба, както и при ползването на хотелиерски и ресторантьорски услуги. Освен това шефът на борбата ще понесе санкции и за липсата на три оферти при набавянето на медикаменти и екипировка. Интересен факт е, че спортното министерство не е запознато с нарушенията на борците, защото докладът не е изпратен до ведомството на Свилен Нейков.

 

160 българи бедстват в Израел, бие тревога в. „Дума“

Около 160 българи продължават да бедстват в Израел. Строителните работници живеят в мизерни условия близо до Тел Авив. Те спят във фургони и нямат ток през по-голямата част от денонощието. Повечето от тях нямат и работа, въпреки че са заминали по силата на спогодба между социалните министерства на Израел и България.

За проблема се разчу около коледните празници. Тогава хората обясниха, че са им били обещани около 1800 долара заплата и добри условия.

До 1-2 седмици ще се събере смесен комитет за комуникация между двете страни, съобщи шефът на дирекция "Международна трудова миграция" в Агенцията по заетостта Димитрина Костадинова. По думите й българското посолство също се е заело със случая, но няма как да се действа по-експедитивно. Чакаме отговор от израелската страна, което зависи от нас, е изпълнено, заяви Костадинова.

Междувременно още десетки българи заминават за Израел по силата на спогодбата. В договорите се говори за добри условия и високи заплати.

 

2013: Заплатите пълзят нагоре, бодро отбелязва в. „Стандарт“

Нова година - по-високи доходи, сурвакахме финансовия министър Симеон Дянков. И макар с неохота, той леко развързва държавния чувал за заплати и пенсии. С по-високи възнаграждения ще се зарадват работещите в някои сектори на здравеопазването, културата, образованието и социалните дейности, като парите са заложени в бюджета за 2013 г. Медиците в кръвните центрове ще имат увеличение на възнагражденията между 15 и 20 на сто. С 6,5 млн. лева ще бъдат вдигнати доходите на служителите в държавните музеи, галерии и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Те ще получат с 11% по-високи заплати, като средната ще нарасне от 480 на 530 лева. Регионалните музеи и читалища, които са на общинска издръжка, също ще добавят 10% в джоба на работещите. С по-добри доходи ще са и преподавателите в училищата по изкуствата и средните школа. За тях ще бъдат разпределени 1,3 млн. лв. от бюджета. С 10 на сто ще се вдигнат и възнагражденията на социалните работници.

 

Чужденци на пазар за BG история у нас, обобщава в. „Монитор“

Чужденци от съседни държави са идвали у нас с цел да закупят и изнесат изключително ценни за историята ни предмети като ръкописи, кръстове и символи от времето на турското робство. Някои от находките били част от събирания с години архив на монсеньор архимандрит проф. Георги Елдъров – основател на Българския католически архив в Рим. Професорът поддържал връзки с цялата интелигенция преди и след Втората световна война. Дори царското семейство ходело на гости в дома му в Рим.

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров потвърди, че съседите ни са били готови да изкупят голяма част от събираното, за да легитимират историята си. „Досега успяха да изнесат архива на революционера Димитър Беровски от Кюстендил и други ценни документи. Не страдат от никакви скрупули и крадат на поразия”, коментира още проф. Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    1 0 Отговор
    има и вариянт да е било в оная чанта на врата му и да е смятал да я постави в автобуса, помисли малко преди да пишеш глупости...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове