Last news in Fakti

16 Март, 2021 17:45 2 469 37

Отстъпваме близо 10 пъти на Дания по заплати

  • българия-
  • дания-
  • заплати

Това става ясно от изследване за заплатите в ЕС през 2018 година

Отстъпваме близо 10 пъти на Дания по заплати - 1
Снимка: БГНЕС

Брутните месечни доходи се различават значително в страните членки на ЕС. През 2018 година средното възнаграждение за труд варира от 4057 евро на месец в Дания до 442 евро в България, отчете днес Евростат, съобщава БТА.

Медианата е определена като "средна стойност": половината от служителите печелят по-малко, а другата половина - повече от средната стойност на доходите.

Kъм Дания на върха на таблицата се присъединява Люксембург със средно 3671 евро на месец. Следват Швеция (3135 евро), Белгия (3092 евро), Ирландия (3021 евро), Финландия (2958 евро) и Германия (2891 евро).

В дъното, освен България, са Румъния със 700 евро на месец, Унгария с 801 евро и Литва с 809 евро.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НОВО ПЕТ

    18 26 Отговор
    ТАМ НЯМА ХОРА С ПРОМИТИ КОМУНИСТИЧЕСКИ МОЗЪЦИ
  • 2 Лора Неграматис

    32 0 Отговор
    ВЪРНЕТЕ МИСИРКИТЕ ОТ БТВ В ПЪРВИ КЛАС СЪС ЗАДЪЛБОЧЕНО ИЗУЧАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Да завършиш „журналистика“ и да не можеш да говориш български език. Омръзна ми всеки ден да слушам по медиите въпроси от мисирките от сорта:“ Как оценяте...“?, „Колко ще намаляте...“?
  • 3 Значи бензина там им излиза

    13 7 Отговор
    10 пьти по ефтино тока сьщо яде ето сьщо
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Радо

    13 7 Отговор
    И не е 10 пъти, а е само 9 пъти - пак подвеждащо заглавие!!!!
  • 6 Никой

    24 3 Отговор
    Не е важно колко нето вземаме, а какво можем да си купим тук и там
  • 7 Да питам

    15 4 Отговор
    А колко пъти повече произвеждаме?

    Коментиран от #13

  • 8 опааа

    26 4 Отговор
    Там нямат нощни шкафчета с чекмеджета.

    Коментиран от #17

  • 9 Гостът

    34 2 Отговор
    Вярно е, но затова пък нашите управляващи и политици са десет пъти по-богати от тяхните.
  • 10 Квa Дaния

    30 3 Отговор
    Ние c Aлбaния не можем дa cе мерим, те c Дaния cе хвaнaли.
  • 11 Гошо

    7 5 Отговор
    Ама па сме по-добре от Бенин!

    Коментиран от #18

  • 12 Лъвове

    7 2 Отговор
    Това човека без сако вече от тунела знае ли го.
  • 13 То не е...

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Да питам":

    Си производство, модерните пари са ФИАТ, демек фалшиви. Те не зависят толкова много от икономиката. Китайците произвеждат много повече неща от целият свят, ама не са най-богатите. 23% от американските долари са били напечатано е миналите 10-12 месеци, ама няма хиперинфлация, но се усеща при тях. Тези отдавна трябваше да са фалирали и една депресия, да го удари.
  • 14 Хихи

    16 2 Отговор
    А данъци смятате ли??? Половината отиват моментално за данъци😜
  • 15 Бегето територията гробище

    8 5 Отговор
    Нали ви казвам емигрирайте завинаги тука оправия нема да има никога ама никога
  • 16 Онзи с магарето

    3 1 Отговор
    Ти да видиш...
  • 17 Не шкафче

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "опааа":

    А гардероб е вече..
  • 18 някой

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гошо":

    Възможно е да си прав, но като се замисля започвам да се съмнявам.
  • 19 BigBulgarianBoss

    4 1 Отговор
    Факти тов не е новина.
  • 20 Серафим

    3 12 Отговор
    Този материал е манипулативен, защото посочените страни са биле много по зле, преди влизането им в състава на Европейския Съюз. Да си припомним какви бяха заплатите и празните рафтове в магазините, преди влизането ни в Съюза и какви са биле съотношенията между тяхните и нашите заплати на тогаващния етап. Сега положението е стотици пъти по добре, като се има в предвид, и че вече сме много напред в световната класация за жизнен стандарт. Всеки може да провери това в Интернет. То е едно от значителните постижения на това преавителство и е основание за предположение, че с очакваната многомилиардна помощ от ЕС, държавата ни ще се доближи още повече до стандарта на живот на богатите Европейски страни.

    Коментиран от #24

  • 21 Нека си кажем

    7 3 Отговор
    Данъкът там не е 10%,а е над 60%. За това тук хазната е празна.Разликата остава в тия така наречени бизнесмени,които се чудят къде да си похарчат парите.Затова имаме в ковид криза за последното тримесечие на 2020 година 151 нови милионера.

    Коментиран от #33

  • 22 😁😁😁

    2 1 Отговор
    Зарязваме Испания и тръгваме за Дания веднага😁😁само да отбележа че те там не са в евро а с тяхна валута....глупаци нали...богати но глупави а ние ще бъдем още по бедни но умни след смяната на лева
  • 23 123

    4 4 Отговор
    Отстъпваме 10 по заплати, и 40 пъти по работливост.
  • 24 Behemoth

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Серафим":

    Великолепен ум ...заслужаваш къшейче ...пу да не ти е уруки...
  • 25 безпартиен

    8 1 Отговор
    В България има 2.5 млн.пенсионери,750 хилядичакащи заплати от бюджета/държавен или общински/,650 хил.малолетни и непълнолетни,около 500 хил.безработни,около 1 млн. цигани без образование и трудови навици!Колко останаха да работят и да плащат за изброените по-горе?А колко от пенсионираните от бюджетната сфера продължават да работят с пенсия и заплата едновременно?Такива работници само в МВР са около 5000 души ввсе на ръководни длъжности с пенсия,заплата и 20 заплати за пенсиониране!!!В нито една държава от ЕС,САЩ и дори РУсия няма такова нещо-пенсиониран от бюджета да остава на работа с пенсия и заплата!Така у на реално се източва пенсионната система и се пречи за кариерното израстване на млади кадри!Като им се работи толкова защо са се пенсионирали?Това от една страна!От друга тези 750 хил."бюджетници" ако се включат в частния сектор ще започнат да внасят данъци и осигуровки и с труда си ще повдигнат стандарта на живот,пък и ще видят как се изкарват пари за заплати,осигуровки и консумативи на фирмите!Ще са наистина свободни,защото трудът ще ги освободи!!!!Но това са само предложения,които може да са валидни за Дания,но за България НЕ!!!
  • 26 НИНДЖА

    5 0 Отговор
    ОЩЕ ХОДЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ И СИ СТОИТЕ НА МАЗНИТЕ ЗАДНИЦИ СТАЧКИ ТРЯБВАТ
  • 27 PSG FR

    6 0 Отговор
    Нали уж в Дания имаше нещо гнило. Ама май е по-наблизо, че все повече мирише!
  • 28 Сър Пичук

    7 1 Отговор
    Нормално!
    Те никога не са имали БКП и ДС, не са строили социализъм, не са имали "Братска дружба", не са имали Луканов, Виденов, Костов, Доган, Мултигруп, ВИС, СИК и приватизация, нямат си БСП, ДПС, ГЕРБ, назначени бизнесмени и олигарси, нямат си толкова корумпирана и зависима съдебна система, нямат си ВСС и Гешев, нямат си много още неща.
  • 29 ....

    0 0 Отговор
    Върнали се турци от Дания, плачат за там. По 4 хилядо евро на месец. Много българи живеят и работят в Дания. Имат си фирми, назначил бе 2,и трима заедно се трудят, нищо, че ни бе казано преди повече от 10 години. Окей са. Нищо, че в БГ са учили и завършили висшето си образование. В бг бе окей преди 10,12,15 г, но да си с връзки. По на 38 години, с 18 годишни деца и са в очакване на пенсия в бг. Съдби. Живи и здрави да сте. Късмет. Бате Бойко си знае къде да удари кьоравото, къде има муфта и пълни дулапи с храна еко. Кой не може да копа да яде отровата. Олио да внасяме от Румъния. Пазарна икономика. Мерси. Не всичко е пари млади и стари човечета.
  • 30 маргинал

    2 0 Отговор
    Не може да бъде...
    Абе има нещо гнило в тая Дания :))
    Сега разбирам защо един мой приятел ,вече няколко години си натиска парцалята в тази Дания ,въпреки, че все мърмори, как един турчин -при ,който работи ...му смъква по няколко кожи ...
  • 31 Покупателна

    0 0 Отговор
    ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ това е важно, ако взимам сто лева, но парното ми е един лев, а другият взима хиляда лева, а парното му е 300 лева, кой е по-богат.
    Ако в Дания е 10% от чиста средна заплата -ток, парно, вода, данък смет, в БГ е 33-40% от средна работна, или 23% се крадат от "наши" хора в секторите, да не загине Вълка без последен модел бронетранспотьор, да не загине Веолия от жажда, и зимата Занзибар да топли Вальо топлото.
  • 32 А не бе

    0 0 Отговор
    9.1787 е! Не са 9 пъти! Подвеждаш! Вземете се стегнете и погледнете реалността! И 7 пъти да е малко ли е?
  • 33 Данъка не е

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Нека си кажем":

    10%! Ако сложиш твоята част и тази на работодателя и стават около 50%! И срещу това нямаш нищо! А в белите държави, хората плащащи данъци, имат пълното съдействие на институциите при нужда! А ти нямаш! Не на половина, а въобще! Всеки от всякъде гледа да те одере! Така, че тия мантри не тук!
  • 34 ЯКО КРАДАТ

    0 0 Отговор
    Брутнитe мeceчни дoхoди ce рaзличaвaт знaчитeлнo в cтрaнитe члeнки нa EC. Прeз 2018 гoдинa cрeднoтo възнaгрaждeниe зa труд вaрирa oт 4057 eврo нa мeceц в Дaния дo 442 eврo в Бългaрия, oтчeтe днec Eврocтaт, cъoбщaвa БТA.

    Мeдиaнaтa e oпрeдeлeнa кaтo "cрeднa cтoйнocт": пoлoвинaтa oт cлужитeлитe пeчeлят пo-мaлкo, a другaтa пoлoвинa - пoвeчe oт cрeднaтa cтoйнocт нa дoхoдитe.

    Kъм Дaния нa върхa нa тaблицaтa ce приcъeдинявa Люкceмбург cъc cрeднo 3671 eврo нa мeceц. Cлeдвaт Швeция (3135 eврo), Бeлгия (3092 eврo), Ирлaндия (3021 eврo), Финлaндия (2958 eврo) и Гeрмaния (2891 eврo).

    В дънoтo, ocвeн Бългaрия, ca Румъния cъc 700 eврo нa мeceц, Унгaрия c 801 eврo и Литвa c 809 eврo.
  • 35 ВИВА БОКО

    0 0 Отговор
    АКО БОЙКО ПАК УПРАВЛЯВА НИЕ ЩЕ ВЗИМАМЕ ПОВЕЧЕ ОЩЕ СЛЕД 800 ДНИ
  • 36 И С БОКО

    0 0 Отговор
    Велизар Енчев
    Велизар Енчев към Митьо Пищова по време на предизборен дебат по БНТ
    С прасе не се влиза в спор!"
  • 37 незнайко

    0 0 Отговор
    ЗАЩО НЕ СМЕ УМРЯЛИ ВЕЧЕ ??? Защото можем да ВЕГЕТИРАМЕ, докато датчаните не знаят тази техника !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове