Last news in Fakti

20 Март, 2021 09:39 2 670 10

Протестно шествие в защита на река Ботуня ще се проведе днес

  • ботуня-
  • протест-
  • сдружение-
  • природа-
  • опазване на околната среда-
  • село палилула-
  • река

Местните хора са категорични, че не желаят да се унищожава природата

Протестно шествие в защита на река Ботуня ще се проведе днес - 1

Днес в 12:00 часа „Сдружение за опазване на природата, земите и хората на село Палилула и село Охрид“ организира протестно шествие в подкрепа на обявяване на защитена местност на река Ботуня и срещу проект за изграждане на кариера за добив на пясък и пресевна инсталация до реката. Шествието ще тръгне от село Палилула, а крайната точка е село Охрид, община Бойчиновци, област Монтана.

По време на акцията ще се събират подписи в подкрепа на обявяване на защитена местност „Поречие на река Ботуня“. Предложението е внесено в Министерство на околната среда и водите в края на февруари 2021. Подкрепа за обявяване на нова защитена територия има от страна на Сдружение за аграрни и екологични проекти – ГЕО, Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, риболовен клуб „Балканка“ и Асоциация на парковете в България. Защитената местност ще обхваща поречието и терасите на река Ботуня в землището на двете села и ще създаде режим, който не допуска строителство, добив на инертни материали, унищожаване и увреждане на реката и крайречната растителност.

Проектът за кариера за пясък и чакъл е от 2008 г., а през 2019 г. инвеститорът внася предложение за изграждане и на пресевна инсталация. Местните хора многократно са възразявали срещу планирания добив на инертни материали в непосредствена близост до къщите им и бреговете на река Ботуня. Общоселски събрания на 12.05.2009 г. в село Охрид и на 04.01.2012 г. в с. Палилула отхвърлят проекта. Три са внесените подписки с искане за опазване на природата в землищата на двете села. Заради възраженията на местната общност през 2011 г. и 2012 г. са проведени няколко обществени обсъждания на доклада за оценка на околната среда (ДОВОС) на проекта. Местните хора са категорични, че не желаят да се унищожава природата и ландшафтът на земите, попадащи в кариерата. Опасенията им са свързани със замърсяване на подпочвените води и въздуха, унищожаване на река Ботуня, шумово замърсяване и риск от пресъхване на водата в кладенците в двете села.

След две връщания на процедурата по ОВОС през 2013 г. министър Нона Караджова разрешава проекта. Според Закона за опазване на околната среда (ЗООС) решението е с давност пет години, но през 2019 г. РИОСВ Монтана констатира, че строителството на кариерата не е започнало. Освен че е невалидно, решението по ОВОС не адресира възраженията и въпросите, повдигнати от местното население. Липсва информация как проектът ще се отрази върху състоянието на река Ботуня и нейните диги, като това е едно от основанията за връщане на процедурата. Решението по ОВОС твърди, че подпочвените води няма да бъдат засегнати, а в същото време допуска, че аварийни замърсявания с опасни вещества са възможни. Не е посочено какво ще е замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване от кариерата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    0 3 Отговор
    Тъй ами- село Палилула,а не Палицигара.
  • 2 сила

    21 0 Отговор
    ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН В КОЙТО ХОРАТА ЩЕ РАЗБЕРАТ,ЧЕ ПАРИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ЯДАТ.....
  • 3 000

    18 4 Отговор
    Продажни гербаджийски фирми не можете да ги спрете. Най-много да дойде жандармерията да ви напука главите. Докато всяка сфера самостоятелно си прави шествия и протести няма да се промени нищо. То си пише "Съединението прави силата" ама проблема е, че това го знаят 240 депутата а останалите 6М българи още не са го осъзнали, разбрали и приели. Късмет все пак.

    Коментиран от #9

  • 4 Последния Софиянец

    5 2 Отговор
    12 00 часа пред НДК на протест срещу локдауна.

    Коментиран от #8

  • 5 шам фъстък

    1 4 Отговор
    Река Ботуня е река Боцотуня.
  • 6 Някога община Бойчиновци беше

    14 1 Отговор
    Процъфтяваща!!! Индустрия и селско стопанство, жп транспорт, работиха и живееха хората!! Сега има само един площад пред кметството за показ!! Нищо друго!! Върнаха се във Феодалния строй!! Тези две села са останали не замърсени, с чиста природа, от Палилула тръгва водата за пиене по водопроводи те в Общината!! Подкрепа за хората от с. ОХРИД И ПАЛИЛУЛА!!!
  • 7 Маниак с леген

    0 3 Отговор
    Има много злато в тази река съм вадил 3.2 грама златен къс
  • 8 😁😁😁😁

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    добре на Бареков се обадете най добрия кебапчия-кючекчия певец цепещ пут.и
  • 9 Горд народ

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "000":

    Българите умеят само да провалят другите и да приказват колко са големи,как замислят преврат,увладяват лостовете за управление на държавата."Ще стане каквото ние кажем!".Следобед,когато изтрезнеят някои от тях с
    не си спомнят как са се прибрали в камионите и се хвалят кой е изпил повече."Толкова пих че не си спомням как съм се прибрал в камиона" - "А аз помня,че излязох в коридора и до там".Често им се случва да ходят по голяма нужда около влекачите въпреки че във всеки край на мястото за престой на товарните коли има по един нужник,а още два има в сградата,където са канцелариите на фирмата.В тъмното газят в собственото си изходено и с мръсни обувки се качват във влекачите.А знаете ли къде мият изцапаните си обувки с "кафяво"?Не,не в банята а в кухнята,в мивката където мият посудата и приборите за хранене.Турците и циганите най-големи кючекчии?Нищо подобно.Както българите никой друг не може да върти дюбеци.Дори хора и ръченици не могат да ги вдигнат на крака.Мъртъв българин може да се изправи само ако чуе зурни,дайрета,тъпъни, музика-кючек.Чалга е химнът български,но само сръбска или гръцка музика могат да ги накарат гордо да крещят от щастие.Действителното положение е сходно не само за водачите на товарни коли.Богове в истинския смисъл на думата.
  • 10 Бацето

    1 0 Отговор
    Да взривиме кариерата и край.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове