ФАКТИ.БГ

Кой е Кирил Рашков - Цар Киро

След 10 ноември влиза в алкохолния бизнес

Публикувана: 2 Април, 2021 11:35
32 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9486
Кой е Кирил Рашков - Цар Киро
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.

Кирил Рашков - Цар Киро е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. „Столипиново". През 1984 година Рашков е арестуван за притежание на злато и валута. От дома му са иззети над 2 милиона лева. Изпратен е в лагер на остров Белене. Преди ареста си основава фабрика за балони.

Преди 1989 година Цар Киро има 7 присъди, за които е осъден общо на 30 години затвор.

След 10 ноември 1989 година Кирил Рашков регистрира първата си фирма за алкохол "Цар Гого". Вдига завод край село Катуница. През 1993 година е арестуван заради производството на фалшив алкохол. След проверки в Катуница в склад, нает от него, са открити 126 тона спирт и 140 кашона с ракия-менте, 200 000 бутилки и 14 нелегални машини за бутилиране на алкохол.

Рашков излиза от ареста под гаранция от 10 000 долара. През 1998 година Рашков основа партия "Свободна България". Начело поставя големия си син Ангел. Партията трябва да вкара ромите в политиката и икономиката. При първото явяване на избори "Свободна България" вкара по няколко общински съветници в Стара Загора и Пазарджик. Кирил Рашков е обвиняван и за два бомбени атентата. През 1998 г. трима подчинени на ромския бос са задържани и осъдени за поставяне на експлозив пред редакцията на в-к „Труд". Рашков се разминава с арест, защото криминалистите смятат, че нарочно „топят" Кирил Рашков. През 2010 година пред кафене на бившата кметица на село Катуница - София Христева, е хвърлена бомба самоделка. Тя обвинява ромския олигарх. Двамата от дълго време са в конфликт. Срещу Кирил Рашков има множество обвинения от жителите на село Катуница за незаконно придобити имоти, общински терени и незаконни постройки. Има и обвинения за незаконна сеч в гора край Катуница.

През 2001 година Кирил Рашков и семейството му купуват няколко ниви от земеделска кооперация и с няколко свои съселяни от Катуница, оформя парцел от около осем декара, върху които строи личната си резиденция. След това „прибавя" още 86.3 декара, собственост на Община Садово, от които 47 декара са тополова гора в местността "Изгорялата воденица", а останалите са мера и част от полския път от с. Катуница до местността "Кемера" край шосето Пловдив - Свиленград, пише в своя разработка вестник „Банкеръ". Две години по-късно Цар Киро огражда общинските терени, поставя бариери и въоръжена охрана, забранява всякакво движение по общинския път и превръща тополовата гора в място за лично ползване, където отглежда елени, сърни и други животни. Кметовете на Община Садово Аргил Генчев и Марин Йосифов не реагират. През 2005 година е създадена комисия от общински съветници, експерти, полицаи и кметицата на Катуница, която да проучи случая. Тя съставя констативен протокол за нарушенията и изпраща предупредително писмо, с което е наредено да се освободят общинските имоти и да се възстанови движението по селския път от Катуница до местността „Кемера". Сезирана е Прокуратурата в Асеновград, която образува досъдебно производство срещу Цар Киро за самоуправство. Общинарите в Садово обмислят варианти за решаване на казуса, а самият Цар Киро предлага да плати за декарите 100 000 лв., а общинските съветници да „забравят" и за него, и за гората, и за пътя. Кметицата на с. Катуница обаче организира подписка сред съселяните си и сигнализира с жалби компетентните органи. През 2005 г. кметът на Садово Марин Йосифов издава заповед Цар Киро незабавно да освободи общинските терени, а Общинският съвет обявява търг за отдаването на 86-те общински декара под наем за срок от пет години.

Рашков участва в търга, единственият му конкурент е Ловно-рибарско дружество "Марица" от Първомай. На 28 февруари 2006 г. конкурсната комисия обявява решението си - победител в търга е ловно-рибарската дружинка от Първомай. На 1 март 2006 г. Димитър Здравков, който представлява ловците от "Марица" пред конкурсната комисия, подава жалба до Асеновградската районна прокуратура, че Кирил Рашков и синовете му Иван и Ангел са го заплашили с убийство.

На 6 март Цар Киро и наследниците му също подават жалба в Асеновградската прокуратура, според която не те са заплашвали Димитър Здравков с убийство, а обратното. По двете жалби са образувани отделни проверки за престъпление - заплаха за убийство, които два месеца по-късно са прекратени поради липса на данни за извършено престъпление.

На 8 март кметът на община Садово Марин Йосифов подписва заповед, с която дава право на ловците от Първомай да стопанисват 86-те общински декара край с. Катуница. Цар Киро и синовете му пускат частна жалба срещу кметската заповед, с която искат от Пловдивския окръжен съд да я отмени като нищожна.

На 12 май 2006 г. магистратите излизат с определение, че заради процесуална недопустимост, жалбата на Кирил Рашков и наследниците му остава без разглеждане. На 4 октомври 2006 г. тричленен състав на ВАС излиза с определение, че жалбата е основателна, след което връща делото на Пловдивския окръжен съд. Той отменя заповедта на кмета на община Садово - Марин Йосифов, с която пуска ловците от Първомай в общинските имоти. През 2007 година, когато делото се гледа от асеновградските съдии, Цар Киро влиза в т. нар. съкратена процедура, признава вината си и получава символично наказание глоба 1000 лева. Заради 86-те декара, Пловдивската окръжна прокуратура е образувала досъдебни производства по чл.282 от НК (престъпление по служба) срещу бившия кмет на община Садово Аргил Генчев и неговия наследник Марин Йосифов.

На 17 юли 2005 година Геновева, съпругата на внука на Кирил Рашков е открита мъртва във фамилното им жилище. В пловдивската полиция няма данни за отправени заплахи към семейството на внука на Кирил Рашков, каза началникът на РДВР-Пловдив ген. Йордан Кюмюрджиев. 20-годишната Геновева Рашкова е открита обесена в замъка на фамилията в Катуница от икономката на дома. Не са открити следи от насилие по тялото на жената. Според криминалистите тя се е самоубила. Младата жена не е оставила предсмъртно писмо. Според съседи младите не се разбирали, от дома на Рашкови често се чували семейни скандали. Геновева е съпруга на първородния внук на алкохолния бос. Фамилията избрала булката от рода на царица Костадинка от Долни Богров.

През 2008 година ВиК Пловдив излезе с информация, че Кирил Рашков от Катуница, е най-големият длъжник сред битовите клиенти на ВиК - Пловдив. Ромският лидер, на чието име са партидите на цялата му фамилия, е подписал 6 години по-рано споразумение за разсрочено плащане, но след това е натрупал нов борч. От ВиК не отговориха категорично дали ще му бъде спряна водата, както на клиенти с далеч по-малки борчове, или ще търсят ново споразумение с най-големия си длъжник.

На 2 ноември 2009 година полицията съобщи, че е разбит нелегален цех за производството на високоалкохолни напитки в пловдивското село Катуница. Цехът е собственост на Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро. В спиртоварната на Цар Киро са намерени около един тон 96-градусов спирт, както и около 800 тона меласа. Част от меласата е била във ферментация и предназначена за производство на спирт. В хода на операцията е установено, че в момента на проверката, цехът не е имал лиценз за производство на спирт, а също и че цялата инсталация е била в производствен режим. Помещенията в базата са запечатани и поставени под охрана.

На 24 август 2010 година в Централни гробища в Пловдив бе съборен незаконният строеж на Кирил Рашков, който изгради бетонен навес на гроба на сина си. Строителите са демонтирали част от кофража на семейната гробница, а после разбиха и извозиха бетонната конструкция. Строежът беше съборен постепенно като частите бяха събрани и закарани на място, на което ще бъдат унищожени. Процедурата беше с цел да не се нарушава целостта на паметниците около незаконната постройка. Община Пловдив ще изчисли колко струва събарянето. Сумата ще бъде включена в иска на общината към цар Киро, заедно с глобата от 500 лева за незаконното строителство, писаха тогава медиите.

През септември същата година медиите писаха, че луксозно разширение два и три пъти го-голямо от нормалното място за гроб, е завзето за терен за вечен покой на брата на цар Киро - Иван Рашков в гробището в Катуница. Племенник на цар Киро е завладял място, отредено за поне две гробни места, издигнал е колони, а наоколо е чакълирал терен, отреден за зелен. На същото място два месеца по-рано е погребан по-големият брат на Киро - Иван. "Царският" племенник се заел да направи луксозно и просторно мястото за баща си тук, но не е искал нито откупуване на място, нито разрешение за ограждане с мраморни плочи, писа местният вестник „Марица".

През 2010 година Асеновградският районен съд осъди на една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок 19-годишния Георги Рашков, внук на Кирил Рашков, за хулиганство и заплаха за убийство на журналист. Георги Рашков е признат за виновен затова, че е заплашил с убийство журналиста от телевизия PRO.BG Емил Кацаров. Кирил Рашков беше глобен с 3000 лева. На 16 август същата година журналистът Емил Кацаров заснел имотите на Цар Киро. По-късно роднините на ромския лидер отнели касетата с материалите, а журналистът е бил заплашван с убийство от внука на Цар Киро - Георги Рашков. Информацията е на Агенция „Фокус"

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.6 от 14 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Кой е
2 Отговор
Един крадлив ром

Оценка:
-2 +67

БКП
3 Отговор
Преди 89-та е осъден на 30 години затвор но след това става "бизнесмен" с безброй фирми благодарение на "демокрацията".

Коментиран от #28


Оценка:
-2 +84

4
Този коментар е премахнат от модератор.
Мента
5 Отговор
да носи венеца най - отпред !

Оценка:
-2 +32

ааа
6 Отговор
бойко тиквата няма ли да му иде на погребението

Оценка:
-6 +42

РАСПУТИН
7 Отговор

До коментар #4 от "Гробаров":


ИЗПИКАЙТЕ СЕ НА ГРОБА МУ В ЗНАК НА УВАЖЕНИЕ.

Оценка:
-2 +32

хах
8 Отговор
Някой твърдят друго: Преди много години бащата и дядото на Цар Киро се преселват в България от съседна Сърбия. Историята мълчи за точната причина за емиграцията им, но се смята, че малко преди да дойдат, са станали неудобни на тогавашната местна власт. Те са сръбски цигани, били са агенти на тамошните тайни служби, твърди източникът ни от ДС. Това се случва преди 9 септември 1944 година. Идвайки у нас, родните служби ги прихващат и вербуват. Така порасналият вече Киро става таен агент на Военното разузнаване, което тогава се е водило Разузнавателно управление на Министерството на военната отбрана. Бащата на Киро наистина се казва Гого, но е сръбски циганин, авторитетен и деен навремето. Не е българският Цар Гого, както често го представя Рашков. Истинският Цар Гого е живял в Хасковско преди 1944 година. Слуховете тръгват и оттам, че малко преди 10 ноември 1989 година вестниците у нас написали това и лъжата започнала да се повтаря многократно. Киро харесал тази легенда и започнал да я поддържа, тъй като Цар Гого бил водач, лидер, слушали го и му се кланяли циганите от цялата страна. Нашият източник припомни една неофициално оповестена, но публично известна и шушукана под сурдинка информация: „През годините Цар Киро активно помагаше на властта, без значение от нейната политическа оцветеност. Така например навремето даде пари на СДС.

Коментиран от #19


Оценка:
-4 +23

БГ МАФИЯ В МС
9 Отговор
НА 5.04 МНОГО МИСИРКИ ЩЕ ПИШАТ - КОЙ БЕШЕ БОЙКО МУТРАТА????

Оценка:
-4 +26

колю
10 Отговор
Най-после една блага вест

Коментиран от #21


Оценка:
-2 +35

Истината
11 Отговор
Един крадец и измамник на прехода

Коментиран от #17


Оценка:
-3 +35

Аз да пиша
12 Отговор
Ще си сипя едно питие ,това е супер новина . Жалко че умряха 2те момчета млади . Дано се пържи в пъкала . Един мирезливец по малко . Ще е по хубаво ако го последва и целия му род.

Оценка:
-2 +31

СОФИЯНЕЦ
13 Отговор
БЛАГОДАРЯ ТИ ГОСПОДИ, ЧЕ ОТЪРВА ТАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ПОРЕДНИЯ КЪРЛЕЖ.

Оценка:
-2 +22

СОФИЯНЕЦ
14 Отговор
БЛАГОДАРЯ ТИ ГОСПОДИ, ЧЕ ОТЪРВА ТАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ПОРЕДНИЯ КЪРЛЕЖ.

Оценка:
-3 +23

Иван Грозни
15 Отговор
А колко ли са като него сега? Няма ред в тая тъпа държава. Демокрация. Пунта мара.

Оценка:
-3 +20

СОФИЯНЕЦ
16 Отговор
БРАВО !!!

Оценка:
-2 +16

За съжаление
17 Отговор

До коментар #11 от "Истината":


Крадците на прехода в момента са на власт - мин. председател, министри, гл. прокурор, .........

Оценка:
-3 +15

Доброжелател
18 Отговор
Е как кой е?! Ми, прост ромлянин е. Всеки го знае.
Изобщо, какъв ни се пада тоя, чта цели две статии за неговата "трагична" кончина сте публикували, че е биографията му.
А да видим на втори юни, дали ще има две статии за Ботева!
Ако няма, значи "цар" киро е по-важен за нас, електоралните единици.

Оценка:
-2 +19

Гешев
19 Отговор

До коментар #8 от "хах":


От Македония, от едно село до Гевгелия! Тогава Живков вкарва в България цигани от Югиславия, Гърция и Арменска ССР с цел да работят в опустелите след насилствената колективизация села. И не са били агенти на УДБА. Агент е Киро - на ДС и на ГДБОП след 1989.

Коментиран от #24


Оценка:
-4 +13

КАЛИНКАТА
20 Отговор
ЧОВЕКА С ЦИГАНСКИТЕ ГЛАСОВЕ ЗА БСП, СЕГА ОСТАВА БАТ САЛИ ДА ГИ ОРГАНИЗИРА КУПЕНИЯТ ВОТ НА БСП ЧРЕЗ ЕВРОРОМА. ГЛАСУВАШ ЗА БСП ПОЛУЧАВАШ РОМИ, ЧЕСТИТО

Оценка:
-10 +4

сноу
21 Отговор

До коментар #10 от "колю":


То че е блага ,блага е,ама и с дебела "мазнинка"..

Оценка:
-1 +12

Ирина
22 Отговор
Личи си че е бил с талант на лидер и нюх на добър търговец и някой му е помагал отгоре но жалкото е това че тази отлична организация за бизнес и политика е във вреда и за ромите и за българите. И накрая какво остава? Нищо ... пак мизерия.

Оценка:
-0 +10

123
23 Отговор
Аре стига бе с боклуци не занимавсите

Оценка:
-1 +11

Не знаех това
24 Отговор

До коментар #19 от "Гешев":


Знаех, че Тошо Правешки е насъбрал тук цигани от съседните балкански държави, но не знаех, че е докарал такива чак и от Арменска ССР. Само този грях да имаше Тошо пред България, пак заслужава да го причислим към най-видните българоубийци.

Оценка:
-5 +6

ГРИЗЕМ АСВАЛТ. И РУЧАМЕ Е ЖАБИ
25 Отговор
ГЕШЕФ спиш

Оценка:
-2 +6

Груьо
26 Отговор
ТО СЕ ВИЖДА КОГА Е ИМАЛО ПРАВОСЪДИЕ.А ПОСЛЕДНИТЕ 30-ДЕМОКРАТИЧНИ ГОДИНИ НИЩО.ЗАКОТО НЯМАМЕ ТАКОВА.КОРУПЦИЯ НАВСЯКАДЕ.ТОВА Е ИСТИНАТА.

Оценка:
-1 +6

Кой да е?
27 Отговор
В сравнение с хора като Стоян Александров и Стоян Мавродиев,Киро си е един кокошкар!!

Оценка:
-1 +9

Сър Пичук
28 Отговор

До коментар #3 от "БКП":


И Доган и Черепа и много други с криминални присъди преди преврата от 1989г станаха глоеми бизнесмени и мераклии да оправят България.

Оценка:
-0 +6

Мънго Джери
29 Отговор
През 1984г 2 милиона бяха страшно много пари. Тогава 250 лв беше голяма заплата, а за 10 000 лв разстрелваха магазинерки. Частната дейност беше сведена до продаване на семки (5 ст малко пликче от вестник и 10ст голямо), пълнене на запалки и няколко други подобни, от което беше невъзможно да се направят хиляди, камо ли милиони. Чувал съм, че по онова време Рашков е бил единственият, който е вкарвал частно тирове със стока, но каква точно не се казва. Машините за алкохол му ги прави по поръчка фирма, за чиито директор се говореше, че е бил свързан с ДС.
Определено и той е бил свързан с ДС, а присъдите му са били само за да го държат по-здраво под контрол. Още от тогава съдебната ситема работи по поръчки на властта и това още не се е променило.

Оценка:
-1 +5

българин
30 Отговор
Защо този престъпник не е зад решетките.
Колко ли е платил на съдийте?

Оценка:
-0 +8

31
Този коментар е премахнат от модератор.
Има Господ
32 Отговор
Убиец на невинни деца,младежи!
Тежка му пръст!

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Румен Овчаров
Румен Овчаров с прогноза за ядрена централа
АЕЦ "Белене" ще се случи"

Още бисери
ТОП 5