Last news in Fakti

5 Април, 2021 19:19 3 238 34

Доц. Киселова: Ако не се сформира правителство, през юли ни чакат нови избори

  • народно събрание-
  • парламент-
  • избори-
  • парламентарни избори

Правителството на г-н Борисов ще подаде оставка по време на първото заседание на новосформирания парламент, обясни правният експерт

Доц. Киселова: Ако не се сформира правителство, през юли ни чакат нови избори - 1
Снимка: БГНЕС

В Конституцията е предвидено, че в едномесечен срок след парламентарните избори трябва да бъде свикано ново Народно събрание. Другата седмица ще имаме пълен списък на избраните народни избраници. Едва след като бъде свикано първото заседание, може да започнат официалните преговори за съставяне на правителство, което очаквам да се случи докъм 19 - 21 април. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV правният експерт доц. Наталия Киселова.

"В Конституцията е записано, че започват консултации, за които няма срок. През това време парламентът работи и може да приема закони. Правителството на г-н Борисов ще подаде оставка по време на първото заседание на новосформираното Народно събрание", обясни тя.

"Според мен консултациите ще бъдат кратки – 3-5 дни. След това президентът връчва мандат на най-голямата по численост парламентарна група. Тя трябва да реши кого да номинира за министър-председател, за връчване на мандата. По Конституция на седмия календарен ден от връчването на мандата той трябва да го върне или да предложи структура и състав на правителството, припомни на гражданите доц. Киселова.

"Ако мандатът бъде върнат, той трябва да бъде връчен на втората по сила парламентарна група, а ако и тя го върне, в 7-дневен срок трябва да определи на коя от останалите четири политически формации в парламента да връчи мандата. Ако и тогава не бъде създадено правителство, президентът разпуска парламента, назначава служебно правителство и издава указ за провеждане на нови парламентарни избори след два месеца", продължи тя.

Според Киселова, ако партиите в парламента не успеят да сформират правителство, новите парламентарни избори ще се проведат след около три месеца, т.е. през юли.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости

    17 17 Отговор
    Избори наесен заедно с президентски
  • 2 гост

    7 32 Отговор
    Абе и през юли и през септември и другия септември , важното е , че 70% русопитеци на Малинов явно са в отпуск от Мацква и няма да се появят , хахахаххаха !!!!
  • 3 Гого

    5 12 Отговор
    Що пък юли?Кога всички почиват...на есен
  • 4 Врачка

    19 7 Отговор
    На мен ми се струва,че кукловодите изсипаха повече бюлетини от необходимото на Учиндолеца и нещо се объркА в движение.Интересно кой е пре*ал нещата по веригата.То затова и толупа нещо беше вкиснат снощи.
  • 5 дедо Герчо

    11 2 Отговор
    ДЕДО ВИ ГЕРЧО ВИ ГО КАЗА ОТДАВНА-СЛУЖЕБЕН-ЮЛИ....ХЪХЪХЪ..

    Коментиран от #19

  • 6 ТаУмВзе

    14 8 Отговор
    Грешка! От Купени избори за милиони, полза няма. Питайте учиндолското чалгарче, какво да се прави!
  • 7 пожелание

    27 0 Отговор
    Да подава оставка ,и всички при бай Ставри !
  • 8 др Гей Билтс

    17 3 Отговор
    Поне Ковидът ще изчезне. Аз съм за касиране и избори всяка седмица, до дупка.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Абе

    26 2 Отговор
    Идеално, след морето ще ковна още един пирон в ковчега на герб
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гадно

    9 7 Отговор
    Пазърлъците сигурно вече текат въпроса е на колко ще клекнат удобните на шайката патерици ДПС и учиндолския.

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "Да,бе":

    "Бай Толуп" е сигурен депутат , демек с имунитет ! И плюс това му трябват точно още 6 месеца !! Щото до септември програмата за 50-те милиарда евро ще е одобрена в Брюксел и на следващото правителство ще остане само стриктно да я изпълнява !!
  • 15 адаша

    13 3 Отговор
    Нови избори. Обединение на протестиращите партии. Това е изхода.

    Коментиран от #18

  • 16 Всичко е ясно

    3 20 Отговор
    На следващите избори ГЕРБ отиват на
    ... 36 %,......БСП на 25 %,.... ДПС ...
    18 % Чалгара на......9 %,....ВМРО....8 %,....
    ....ФАТМАКА-- 3%

    Коментиран от #23

  • 17 Копейкин

    4 10 Отговор
    Първо да вземем субсидията, че съм капарирал нов имот ... после избори.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 бечев

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "дедо Герчо":

    дедо,кажи защо всички се пазят от служебен кабинет бе,там да не ядат хора?

    Коментиран от #22, #27, #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ДедовияТ

    5 7 Отговор

    До коментар #19 от "бечев":

    Фатмако е Руски шпионин и Сите му съветници са ДС доносници, ге'ю'ве и тъ паци бре
  • 23 Дончо селския

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Всичко е ясно":

    ТИ ЛИ СИ НА ВАНГА НАСЛЕДНИКА,ЕЙ БРЕ КАК ГИ ЗНАЕШ УМНИКО.
  • 24 Матей

    8 0 Отговор
    Хайде сега да не гадаем!Голяма скица ще е слави с гола тиква да представя кабинет.Неговия квартет.И все пак най-добре е да се мине през служебно правителство,така може да се подрежат крилцата на герб и да не подхвръкват толкова.А после едни по-нормални избори,повишено участие и да се изриват Авгиеви обори.

    Коментиран от #30

  • 25 Мечти

    2 5 Отговор
    Главно БСП, но също и още някои си мечтаят за този вариант - нови избори след 2-3 месеца. Е, мечтите са безплатни и разрешени.

    Коментиран от #31

  • 26 друго няма

    12 1 Отговор
    Попитали Далай Лама кое е най-изумителното нещо за човечеството, а той отговорил: Човекът, защото жертва здравето си, за да печели пари. После жертва парите, за да върне здравето си. След това толкова го безпокои бъдещето, че забравя да се радва на настоящето. Резултатът е, че не живее нито в настоящето, нито в бъдещето. Живее сякаш никога няма да умре – накрая умира, без никога да е живял!!!
  • 27 дедо Герчо

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "бечев":

    ЗАЩОТО,АКО ГЕН.БОНЕВ СТАНЕ СЛУЖ.ПРЕМИЕР ИЛИ МИНИСТЪР НА МВР,ТЕЖКО НА КРАДЦИТЕ,ДЯДОВОТО...ХЪХЪХЪ..
  • 28 Друг дедо

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "бечев":

    Не ядат хора в служебния кабинет но закусват с корумпирани герберчета и за това се страхуват - ама както казах те не са хора и няма страшно.

    Много ги е страх от президента герберчетата.
  • 29 Васил

    0 2 Отговор
    Такова няма да има гаранция на кой му се иска диктатор мазохистите свършиха.
  • 30 Мутри, вън!

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Матей":

    Ами да ! Народно събрание със 75 герберски цирея не е добра идея.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Аааааа...стига избори...

    2 2 Отговор
    Аман, ще се сформира правителство..каквото и да е, тези 60 милиарда къде ще отидат???,как така нови избори..за какво беше това драпане тогава??,ами при следващи избори някой изпадне от масата??,ако се наложи правителство ще се избере и от улицата, е, чак толкова не, има велики публични личности в България много, например за премиер Боби Михайлов, снаха му министър, Киро Скалата, Багата, и политици има, кака ви Таня Дончева, както е зяпнала като хипопотам ще нагълта три, четири министерства, ами Тошко от "има, няма такъв Компот"..той може да оглави и ООН, ами Годжи..той може да оглави и хокейният отбор "ЗАРЯ"Ворошиловград. Така че се гответе за пълен мандат. А, президента къде забравихме??,не само може да е президент, може също да дирижира Софийската филхармония,може да пърже яйца,може да изсвири химна с уста..и естествено може да състави правителство..не едно..пет може да сглоби. Ура другари..Урааааа...
  • 33 Република

    0 0 Отговор
    Най важно е това лято да се разходим до Турция и Гърция а след това ще мислим защо слънчогледовото масло е станало 5.лв в магазина.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове