Last news in Fakti

23 Април, 2021 16:51 2 045 38

Илхан Кючюк: България губи ролята си на балансираща сила на Балканите

  • илхан кючюк-
  • българия-
  • балкани

За по-сериозно участие на България в балканската политика и смели стъпки за реализирането на свързаността

Илхан Кючюк: България губи ролята си на балансираща сила на Балканите - 1
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът Илхан Кючюк участва в дискусия на Европейския парламент в България на тема: „Европейските перспективи за Западните Балкани”. Темата на събитието е особено актуална предвид докладите на Европейската комисия за оценка на напредъка на всяка от страните от региона.
По време на събитието участниците представиха основните акценти от докладите за страните от региона, напредъка на всяка от тях и посочиха стратегическото значение на европейската интеграция на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора. В хода на дискусията отговаряха на журналистически въпроси, както и на въпроси, зададени от гражданите.

„Видно е, че тази Европейската комисия е далеч по-амбициозна за работа със Западните Балкани, имайки предвид факта, че страните от региона ще участват във ваксинационната програма „Ковакс” и ще се възползват от нея. Съществуват четири основни предизвикателства, които стоят пред нас: на първо място е решаването на политическите проблеми, които се оказа, че са огромна пречка пред интеграцията на региона. Следващото е лошото управление, а новата методология в момента залага на върховенството на закона и има цялостен поглед върху него и основните права и свободи. На трето място е лошата свързаност - инфраструктурна, дигитална, образователна, културна, а това води до междучовешка отдалеченост. По този въпрос ЕС излезе с план за икономическо и социално възстановяване, защото обезлюдяването е един от най-големите проблеми на региона. И на последно място, но не и по важност, е ключовата роля на геополитическите сили за блокиране на преговорите. Забелязва се, че когато наближат избори във Франция, Германия или Холандия, европейското общество става чувствително на тема разширяване на Европа.”, заяви Кючюк при откриване на дискусията.

Евродепутатът коментира ролята на България в тези преговори, тъй като е част от ЕС, но в същото време е регионален съюзник и партньор на страните от Западните Балкани. Той подчерта напредъка и положителните практики, които Македония демонстрира по пътя за евроинтеграцията, сред които са борбата с организираната престъпност и върховенството на закона. Според него има още какво да се направи, но не трябва да се пренебрегва и кризата с Ковид, която се отрази сериозно на страната.

„Република Северна Македония постигна успех с членството си в НАТО, но членството ѝ в ЕС остава встрани, заради редица въпроси, сред които е и този с отношенията между България и Северна Македония. Трябва да се начертае пътна карта, която ще очертае бъдещето на региона. Европейският парламент призовава за справедливост, за да започне възможно най-скоро първата междуправителствена конференция. Загубихме посоката и темпа на балансираща сила. България има 14-годишен опит, който може да послужи за пример на страните от региона, защото целта на политиката е да се прави за следващите поколения. Аз ще продължавам да работя в посока на интеграцията на Северна Македония, защото виждаме, че има и добри примери, които могат да послужат за сближаването на двете държави. Трябва да правим смели стъпки за реализирането на свързаността, защото ще загубим много, ако не вземем далновидни решения.”, заяви Кючюк.

Евродепутатът е категоричен, че разделянето на Албания и Северна Македония няма да носи позитиви за нито една от страните, в това число и за България, и за ЕС.

В дискусията взеха участие членовете на Европейския парламент и ръководители на българските делегации на парламентарно представените политически групи, а модератор на събитието беше журналистът Милена Милотинова.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нещо съм пропуснал

    23 2 Отговор
    Кога е имала имала някаква сила. Бяхме сила преди 31 години, когато бяхме въоръжени до зъби, имахме армия, изтребители, танкове, ракети, особенно от СС23 им се пълнеха гащите на всички на Балканите и имаше респект към нас, да не забравяме и 36-тата икономика в Света, а сега последни в Европа.

    Коментиран от #2, #6, #36

  • 2 Горски

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Нещо съм пропуснал":

    Много точно казано ....
  • 3 Че кога

    7 3 Отговор
    ли е била ?
  • 4 честен ционист

    6 2 Отговор
    Как да не е балансираща ролята. Все още имате АЕЦ. Янките като ви дадат гориво може да шантажирате Балканите, че ще го гръмнете, както правят украинците.
  • 5 Българин

    17 0 Отговор
    Не се съмнявам , че ще работш за СРМ , за да влезе и Албания . А тогава Сърбия ще бъде прецакана . Както искат Реджеп и Мумията . Нали ?
  • 6 Брендица

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Нещо съм пропуснал":

    Моят мажоритарен вот за 2014 Илхан Кючюк Ви казва, че в сравнение с цитираните в статията страни кандидатки за ЕС, България вече е член и трябваше да е водеща на Балканите, но калпавите бг политици се провалиха..

    Коментиран от #30

  • 7 аребе

    8 3 Отговор
    Кви Балкани, бе, ние нашата кочина не можем да си оправим...не се излагай...С Балканите ще се занимаваме - всичката Мара втасала!
  • 8 ивелин

    10 4 Отговор
    Този или е наивен глупак или мошеник защото България е безгласна буква кaквото каже Американският представител която много обичаме и уважаваме (нищо,че е болна от шизофрении) винаги изпълняваме точно нейните инструкции които идват от Белият дом. Това важи не само за нас цяла Европа повече от 75 години е под Американска окупация.

    Коментиран от #9

  • 9 Брендица

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "ивелин":

    Когато става въпрос за Балканите САЩ са безгласна задокеанска буква. Докато българите не осъзнаят, че са никои американците, няма да се развива България в правилна посока..
  • 10 969

    13 1 Отговор
    Ако Бългрия клекне на Македония-север, ще загуби много повече от ролята си на балансираща сила на балканите. Аман от ду_едавци и предатели в Българската политика!

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Брендица

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "969":

    Илхан е отговорник за напредъка на тези държави в работата му като евродепутат. Предателство къде виждаш?

    Коментиран от #14, #18, #20

  • 13 И той

    4 0 Отговор
    Големият стратег и специалист да се намира и той на политическия перваз с умни разсъжления ...Кога България е била фактор някъде?
  • 14 123

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Брендица":

    Да ти имам отговорника...

    Коментиран от #22

  • 15 АМОН

    4 0 Отговор
    ДПС губи ролята си на управляваща партия.

    ЗАПОЧВА АМЕРИКАНСКАТА ПЕРЕСТРОЙКА.

    ПАК ЩЕ БЪДЕТЕ "ОБИДЕНИ" !!
    През 1985 - 89 година НЯМАШЕ ОСНОВАНИЕ ЗА обиждането ви.

    Сега обаче вкупом съгрешихте и непотребни станахте.
  • 16 Кучето Борко

    3 1 Отговор
    Илхан Кучюк иска да каже че Реджеп е с най голям член на балканския полуостров и Борисов може да го потвърди защото го е масажирал. За което е абсолютно прав
  • 17 Павел Пенев

    6 1 Отговор
    На Турция ли се пада ролята на балансираща роля? Всички знаят че си агент на МИТ,защо се изказваш по тази тема.
  • 18 Аре ма

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Брендица":

    Да, няма предателство. Той е/или се мисли за/турчин и работи за турция
  • 19 бай Даньо

    6 0 Отговор
    Илхан Кючук няма как да е по далеч от истината или просто потурнак който подмолно работи против България. Българския интерес е неуморно да работим за разделяне на Албания и Мънкидония по пътя за ЕС. Това е така защото Албания е приятелска държава и потенциален съюзник с най големите ни душмани - сърби и гърци ( тия са винаги заедно особено срещу България не се обърквайте) и Мънкидония такава каквато е (и не вярвам да има начин да го променим) е държава вражеска която с оръжие в ръка ще застане на страна на сърбите ... кой не я наясно с тия реалности да стои и да гледа.

    Коментиран от #33

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 юрист

    8 0 Отговор
    Северна македония си присвоява противоправно българската национална идентичност, българската държавност от Средновековието до Третата българска държава, българската история, българската култура, българската писменост и българският език- в това е проблема. Щом гърция можа толкова години да ги спира заради името на новообразуваната държава, Р.България има същото право да защитава националната си идентичност и националните си интереси. Г-нът е с турско, а не с българско самосъзнание- интересно, ако северномакедонците започнат да крадат османска идентичност и твърдят, че османската империя де факто е македонска държава, само, че видите ли- само '' на хартия'' се водела османска империя, как щеше да реагира Р. Турция- дали ердохан нямаше да подскочи до тавана на двореца си и нямаше да отстоява турската идентичност,м... КАКВО ТОЧНО ИСКАТЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ- ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ДЪРЖАВНОСТТА СИ, ОТ ИДЕНТИЧНОСТТА СИ, ОТ КУЛТУРАТА СИ, ОТ ИСТОРИЯТА СИ, ОТ ПИСМЕНОСТТА СИ, само и само северна македония да стане държава- член на ЕС.. Това просто НЯМА да се случи. ТОЧКА.
  • 22 Брендица

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Не съм го избрала аз, а ЕС. Що не сложиха дебелия плондир Ал.Йорданов или някой друг. Него са го преценили и избрали..
  • 23 Недомислици!

    11 3 Отговор
    КОГАТО СЛАГАТЕ ТУРЧИН ДА ЗАЩИТАВА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В ЕС, НИЩО ДРУГО НЕ СЕ ПОЛУЧАВА, ОСВЕН БЪЛГАРИЯ ДА ГУБИ ПО ОТНОШЕНИЕ РСМ.
    ДПС Е НЕЗАКОННА ПАРТИЯ, ДПС Е ПРОТИВНИК НА ПАТРИОТИЧНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, ДПС НЯМА МЯСЪО В ПОЛИТИКАТА.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Брендица

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "Недомислици!":

    И защо да е грешка? Оставете партията. Там той е евродепутат. Нима в Западни Балкани или Руска Федерация всички са християни? Политиката е цяла наука, но не се изучава никъде. Резултатът в България е налице - някакви хора познати като политици си правят някакви действия?! Едно голямо нищо се получава. В Турция си имат "изкуство на дипломацията". И да ме благославяте срещу истината сте безсилни.

    Коментиран от #31

  • 26 Тук не става

    5 1 Отговор
    въпрос за отношенията България- Северна Македония.Това е паравана.Далечната цел е шостепенно свързване в т.н " мюсюлманска дъга" която няколко мъдри наши геополитици предсказваха още през 90- те години.Погледнете картата на Балканите и свържете изброените държави плюс албанците.Добавете към уравнението и над 1,5 милиона албанци в самата Македония и ще се досетите за какво става въпрос.
  • 27 ме4о

    0 1 Отговор
    Ся ште пресберем господин борисоф и фси4ко ште де управи. Ште тратне економеката и ремонтите на патиштата.
  • 28 Gowo

    7 0 Отговор
    Вай.Вай.Вай.Какво ши правим сега.Нема го Бате Бойко .Нема политически чадър.Нема контрабанда с тютюн.Нема дървесина за електората.
  • 29 огйг оая

    2 0 Отговор
    каква балансираща -таз държава димократичната е помиина яма
  • 30 ягжи гя

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Брендица":

    те не се провалиха а забогатяха за сметка на народа си .пък и що да не крадат като няма кой да им окачи примка

    Коментиран от #32

  • 31 Аре ма

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Брендица":

    И кво като е евродепутат, не може да работи за турция ли? Ти от небето ли падаш?

    Коментиран от #34

  • 32 Брендица

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "ягжи гя":

    А парите, които вземат от Небето ли падат? Не са свършили нищо конкретно за тия пари. Всъщност не ми пука за тях. Да се оправят
  • 33 Брендица

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "бай Даньо":

    Вражеската държава е 3-буквена САЩ! Тя няма никакво историческо минало с България за разлика от тия, които ти нарачиш врагове.
  • 34 Брендица

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Аре ма":

    Не може! "Ма", т.е.аз съм с рожденно турско име Дидем. И двамата сме БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. За него не зная, но аз харесвам Президентът Ердоган как брани държавата си. Държавник е..

    Коментиран от #35

  • 35 Аре ма

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Брендица":

    Явно от небето падаш..., или така ти оттърва.
  • 36 македоникус

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Нещо съм пропуснал":

    Бугариjа е била сила ??? военна , икономска , финансичка , културна и политичка само во твоjот сон ! Мора да ги намалиш силните хапови што ги пиеш , зошто не си баш адекватен и не те чува главата !

    Коментиран от #37

  • 37 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "македоникус":

    Мънки , всяко нещо е относително. Смяташ ли че мънкидония е сила поне по голяма от България та да се надявате на нещо в тоя спор!? От далеч си личи че не сте адекватни та не ми отговаряй.
  • 38 свиреп ОХЛЮВ

    0 0 Отговор
    А имали ли сме въобще такава роля някога ? Или е била само в главата на един самовлюбен нарцис от Банкя ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове