Last news in Fakti

30 Април, 2021 11:28 6 569 22

Живущите в блок 1 в ж.к. "Хиподрума" в София се нуждаят от помощ след пожара

  • хиподрума

Пораженията по жилищната сграда са големи, възможно е частичното му срутване

Живущите в блок 1 в ж.к. "Хиподрума" в София се нуждаят от помощ след пожара - 1

Живущите в блок 1 в столичния ж.к. "Хиподрума" се нуждаят от съдействие след възникналия пожар, нанесъл големи щети на част от високата сграда.

Ето какво пишат те в апела си до гражданите:

Във връзка с възникналия пожар на 10.04.2021 г. в блок 1, ж.к. Хиподрума, гр. София и огромните поражения от него, ние живущите в блока, се обръщаме към всички граждани на Република България с апел за помощ.

След като изгоря цял апартамент на етаж 11, в 14-етажния блок, двама човека бяха откарани в „Пирогов”, след изпадане в безсъзнание на единия потърпевш от задушаване. Едно куче загина 5 дни след хвърлянето си от балкона на горящия апартамент, в опит да се спаси. Бяха нанесени множество материални щети, освен изгорелия апартамент, в повече от 10 апартамента, част от които са обгорели, а друга част наводнени, вследствие от гасенето на пожара от пожарникарите. Най-лошото е, че поради пожара една от плочите на блока, която е между горелия апартамент и този над него, е пропаднала и има напуквания в други две плочи, което може да доведе до пропадане и частично срутване на блока. Фасадата и входа са силно засегнати, особено на по-високите етажи, където е бил огънят. Има паднали огромни плочи от русенски камък, от облицовката на блока, които по чудо не са убили някой. Предстои да падат и още такива, ако не се обезопасят възможно най-скоро. Молим се, ако по време на пожара нямаше човешки жертви, то при падане на повредените плочи да няма такива. Не мога да ви опиша нещастието, пред което сме изправени в навечерието на най-светлите Великденски празници! Дограмата и прозорците на апартаментите около горелия дом, както и на входа, също са изгорели и са се счупили.

Апелът на всички живущи в блок 1 към българското общество е да помогнете в борбата за спасяването на животите и жилищата ни! Сумата, която трябва да заплатим за възстановяване на пропадналата плоча и другите две напукани, е непосилна за нас. В блока живеят около 50 пенсионера, с ниски пенсии, както и млади семейства с няколко малки деца, които също са със силно ограничени приходи. Собственичката на изгорелия апартамент няма възможност да покрие разходите. До момента всички съкооператори бяхме събрали скромната сума от 3500 лв. за почистване на изгорелия апартамент. Продължаваме да събираме и още средства за ремонтирането на пропадналата плоча, но няма да можем да се справим сами. Искаме да запазим домовете и животите си! Изключително много ще бъдем благодарни на всяка една подадена ръка в този труден за нас момент. Вярваме в добрината, съпричастността и състраделността на българите!

Сърдечно благодарим за всяка помощ към нас!

Банковата сметка, на която можете да правите дарения е открита на името на пострадалото момиче, което беше откарано в „Пирогов” и е следната:

IBAN: BG59STSA93000027911651

BIC: STSABGSF

Титуляр: Антония Рангелова Тотова

Банка: ДСК

Основание: Дарение за бл. 1, Хиподрума


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пръц

    13 20 Отговор
    това ченгенета ли са бе ? аз са чудя как да ги избия те да съм им помагал хахахахаххахаха
  • 2 Кой колкото може

    29 3 Отговор
    Сложете и касичка пред входа като минават софиянци да ви помагат.
  • 3 Нямате

    21 7 Отговор
    ли застраховки ?
  • 4 Адвокат

    18 11 Отговор
    Това поставя въпроса за отговорността на бабичката- и да съдят и да вземат апартамента, файда няма. Но трябва да се помисли за изменения в ЗУТ , където по сигнал на живущи в блока, да може да се прави секция на всяко жилище, в т.ч. с принудително влизане, защото стопанисването на всеки отделен обект касае пряко и останалите. Да се влиза с чси и разни клошари, крадци на ток и парно да се изселват. Иначе ще страда собствеността на съседите и няма начин да се репарира от извършителя

    Коментиран от #12, #14

  • 5 069

    33 3 Отговор
    А държава няма ли на тази територия, че се налага това? Особено при бедствия и аварии? И да питате, застраховки най-вероятно нямат хората, защото едвам си плащат парното, тока и десетките други сметки и налози с ниски доходи срамни за ЕС. Имат 50 пенсионера, какво да кажем повече.
  • 6 селтак

    27 11 Отговор
    Тия 50 пенсионера сигурно имат по още 2 апартамента некъде и ги дават под наем,така че не се правете на умрели лисици ми събирайте пари!
  • 7 ммм

    17 1 Отговор
    да дарим за кучето дето се е хвърлило...
  • 8 500 евро

    21 0 Отговор
    Това е типичен и емблематичен пример докъде са ни докарала измислената псевдодемокрация, сделана от ДС измисленяци за тези години. И всеки от нас е потенциално застрашен от това. На теория в култ се издига уж частното и че държавата не се меси, ако ще и да се разпада нещо на главите на останалите, което си е просто жалко извинение за безхаберността на общини и държава. Вдигат рамене и казват: "частна собственост, оправяйте се". Да, ама това е реално изпълнимо само за тях, защото не им е проблем с пачки от 500 евро да си купуват палати по морета, планини и баровски кварталчета и да не им дреме за панелки на бедни хора, които окрадени от продажниците и изнемощели от недоимък се чудят как да свържат двата края. Тази система е осъществима единствено в държава с честни политици, които мислят поне малко за хората, не крадат, коват справедливи закони и се мъчат да осигурят минимален стандарт, така че да няма оправдания за несключени застраховки. В момента са гузни, защото няма как да задължат беден народ с тия доходи, ще настане революция. Наистина няма такава държава! Извинявам се, че стана малко дълго, но ми дойде отвътре, защото всеки втори от нас не е застрахован срещу такива инциденти.
  • 9 хаберих

    13 0 Отговор
    Няма държава в България,демокрацията е плутокрация,затова е така и нищо не върви както трябва. Другото са празни приказки на ония овни от бившето СДС на Костов.
  • 10 ГЕРБ=БСП=ДПС

    8 3 Отговор
    Това е резултата от политиката в държавата да се строят високи сгради. И хората да биват набутвани в "собствени" боксониери, двустайни и тристайни бетонни кутии. Правилното е хората да живеят в ниски 2-3 етажни собствени еднофамилни къщи. А високите сгради да са само за офиси, хотели, общежития. Да имат един собственик, а живущите и ползвателите да са само наематели, а не собственици. Има начин да се помогне, но живущите трябва да разберат, че няма да е безплатно. Тези 50 пенсионера имат наследници. И когато починат, наследниците веднага ще продадат жилището за 40-50 хил. евро. Но сега няма кой да даде 200-300 за ремонт. Има вариант общината да плати на собствениците 2-та апартамента, на някаква цена(примерно 1/3 дори 1/4 от пазарната) съобразена с плачевното им състояние. И дори старите собственици да ги дарят на общината. Тя да ги ремонтира и да ги отдава под наем като социални жилища. Може и на същите пенсионерите, които са били предишните им сособственици. Но не съм съгласен с моите данъци да се ремонтират чужди жилища. Общината трябва да помага на социално слаби хора, но само като им дава малки евтини жилища. А хората трябва да ги пазят. Тези, които съсипват дадените им от общината жилищата трябва бъдат изгонване на улицата. Такива не заслужават да се грижи обществото за тях.
  • 11 към Фандъкова

    9 1 Отговор
    Данъци на нея плащате
  • 12 Баш Батка

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Адвокат":

    В цял свят има противопожарни сирени. Трябва да ги направят задължителни и тук.
  • 13 Гара Елин Пелин

    6 3 Отговор
    Само от продажбата на мястото. Всички живущи могат да си вземат,апартаменти в Ботунец или Бухово. Ама не искат! И друго,тия 50 пенсионера,със сигурност имат къщи,вили и т.н. Но искат да живеят в елитен столичен квартал. Ех,на никой не му се копае или сади,ни младо ,ни старо. Ще кажеш,че са наследници на френския крал и Хабсбургите.
  • 14 Darios

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Адвокат":

    И още нещо кйто иска куче или котка да търси разрешение от всички живущи в блока ежегодно, това да не е зоопарк
  • 15 Митко

    5 1 Отговор
    Кучето,можеше да го спестите и без това го няма в домовата книга.Фъндъкова дава пари за всякакви руини.Обадете и се.
  • 16 ъъяаэаъ

    5 1 Отговор
    В този блок живееха и живеят комуняги от край време, това хич не е обикновен блок. Точно вие имате сега ако не пари, имоти, сума ти вили и вилни места ви дадоха без пари край София!
  • 17 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

    1 1 Отговор
    Докато ме следите на магистралата в чужбина три пъти ви показах показалец сочещ нагоре.Ако имате с какво спомнете си колко време след това етаж 11 на блок 1 лумна.Запомнете ме добре както господарите ви ще помнят Гренфел.Продължавате ли да ме мачкате ще се случи 🔥 в град на 200 км от София.Играете си с много голям🔥от който трудно ще избягате.
  • 18 Мани

    0 0 Отговор
    Защо разубедихте жената да откаже помощта от платформата на Лео?
  • 19 Софиянец

    4 0 Отговор
    Блок на активни борци против фашизма. Те ли нямат?!
  • 20 питанка

    3 0 Отговор
    Къде е държавата за да се заеме и да им помогне. Тези хора са плащали данъци .
  • 21 мнение

    4 0 Отговор
    Затова се прави застраховка на дома
    струва под 40 лв годишно
    по малко от кутия цигари на месец.

    слагайте минусите
  • 22 Готин

    2 0 Отговор
    Аз ще направя дарение на пострадалите хора и не ме интересува какви са и колко имат. Вие които сте изгубили човешкото в себе си. Господ да ви помага!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове