Last news in Fakti

22 Януари, 2013 17:46 865 8

БСП обвини ГЕРБ във фалшификация

  • бсп-
  • добрев

Социалистите са в паника, привиждат им се фалшификации, контрира министър Добрев

БСП обвини ГЕРБ във фалшификация - 1
Снимки: БГНЕС

Вчера станахме свидетели на една инсценировка за АЕЦ "Белене", в която се ангажира лично премиерът Бойко Борисов и министър Делян Добрев, която няма нищо общо със случайно намерени кашони. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.

"ГЕРБ предупреждаваха, че ще извадят бомбастични разкрития в навечерието на референдума, поне от няколко седмици. Документите, които са извадени, освен че са селективни, има следи от явна фалшификация", посочи той.

Станишев даде пример с документ на НЕК, изведен на 8 февруари 2008 г., в който обаче се споменават събития, които са станали в края на 2008 г.

"Това е фалшификация, очевидно прибягват до такива методи. Очевидно ГЕРБ яхват машината на времето и се опитват да я манипулират и настройват за своите политически тези", каза още лидерът на БСП.

Основната тема, обсъждана на днешното заседание на Изпълнителното бюро на БСП, е била кампанията за предстоящия референдум. "Всички последни проучвания показват нагласите на българското общество в полза на развитието на ядрената енергетика и в полза на АЕЦ "Белене" и това води до панически страх. Вчера станахме свидетели на инсценировка, в която лично се ангажира и Бойко Борисов, и Делян Добрев, която няма нищо общо със случайно намерени в кашони документи", коментира Станишев.

Бившият енергиен министър Румен Овчаров също коментира "кашоните", на които се "натъкнаха" управляващите вчера. На 19 декември миналата година в секретната секция на деловодството на Народното събрание имаше само писмото, с което RWE се отказва от проекта, разказа Овчаров, който е и член на парламентарната анкетна комисия, която разглежда проекта за АЕЦ "Белене". "Очевидно Дядо Коледа донесе един кашон с документи и аз бях един от първите, които отидоха да прочетат тези документи. Писмото от 13 юли си стоеше в папката с всички документи. Там RWE си излага позицията. Те са загрижени, че се усложнява ситуацията с финансирането на проекта и разглеждат възможностите това да се случи. От RWE питат по какъв начин НЕК и българската държава ще участват във финансирането", каза още Овчаров. По думите му максималната цена на "Белене" е 5,13 милиарда евро с оскъпяването. " Това не е прогноза. Толкова щеше да струва "Белене", ако днес пускахме първи блок, другото са прогнози. RWE през декември 2008 година прогнозират, че цената ще бъде 8 милиарда евро, няколко месеца по-късно прогнозират, че ще бъде 10 милиарда евро, но всеки може да прави прогнози", каза още той.

 

От своя страна премиерът Бойко Борисов показа на журналисти в Габрово конфиденциалните документи за АЕЦ „Белене”, които вчера показа и на столични репортери, и в които цената на проекта е 10 милиарда евро. „Аз нося листата, защото искам да ги показвам всеки ден, иначе Станишев казва, че лъжа. Той е толкова страшен, че ние треперим от него. Нали много пъти ме е побеждавал, та толкова ме е страх”, иронизира го Борисов.

На пресконференция в парламента министър Делян Добрев на свой ред обвини Станишев в манипулация.

БСП са в такава паника с търсене на обяснение защо са лъгали повече от четири години, че им се привиждат фалшификати, добави Добрев. „Станишев е в паника, защото не знае какво да отговори за това, че четири години е лъгал целия български народ. Не е крил информация, лъгал е, защото щеше да е скрил информация и да не е казал, ако не твърдеше колко струва централата. Четири години той, Румен Овчаров, Петър Димитров, бившият президент Георги Първанов ни обясняват как тази централа струва между 4 и 6 милиарда. В момента, в който се намери писмо, което доказва по безспорен начин, че те са знаели още в края на 2008 г. колко струва централата, не могат да измислят нищо друго, освен да им се привиждат фалшиви документи”, каза министър Добрев. Той представи разпечатка от електронната система на оригиналното писмо от НЕК. Датата не е февруари, а декември, с входящ номер от Министерство на икономиката, входирано на същия ден – 8 декември 2008 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    1 1 Отговор
    Само това ли успяха да скалъпят като оправдание червените мутри?! Все едно слушам 4 годишни деца да говорят за анимационни филмчета,пожелавам следващия атентат да бъде срещу автобуса на БКП(БСП) докато пътуват за Бузлуджа,ама вътре в автобуса да са и Станишев и Р.Овч ,Румен Петков и цялата комунистическа сган,ако може да вземат и любовниците им от ДПС ще е страхотно,а на Бузлуджа да ги чаката десетина червени баби с колани от тротил и ръчни граната,просто да им покажат народната любов на електората към избранниците ,както резака показа любовта си към "любимият" им Сопол!
  • 2 Христо Ковачев

    1 1 Отговор
    БСП Е НОВАТА ВЛАСТ
  • 3 мишо

    1 1 Отговор
    че 10 милярда си е нормална цена , да го правим , парите европа да ни дадат , на гърците за последно 30 милярда така без нищо и ги дадоха , че били в криза , е ние поне един аец да си направим , пък европа ще помага
  • 4 Христо Ковачев

    1 5 Отговор
    БРАВО МИШО ОТВОРИИМ ОЧИТЕ НА ХОРАТА,ЧЕ ГЕНЕРАЛА САМО ГЛУПОСТИ ЛАЕ ОТ ЕКРАНА
  • 5 виктор димитров

    1 0 Отговор
    БКП -БСП НИКОГА не е действала в полза на България .Тя измисли македонската нация ,хуманната Чернобилска радиация , конлагерите Белене и Слънчев бряг и пр. и пр. Сега единственото ,което я притеснява е че е взела подкупи за Белене и ако не го направи някои ще последват съдбата на Луканов.Затова я тресе треска и се мъчи да се измъкне с референдуми и празни приказни ,но Москва на референдуми не вярва.
  • 6 БУМЕР КАМОР

    1 0 Отговор
    komunistite da zamalchat che uvoniavat vsichko s lajlivite si usti
  • 7 Кико

    1 0 Отговор
    Аман от червени лъжци и популисти. Този Станишев и цялата клика около него, са нищо повече от паразити, ограбващи народа. Този "дечко" Станишев е направо опасен за нацията ни!!!
  • 8 Христов

    1 0 Отговор
    Понеже станишко не може да каже: "Не успях да открадна кашона и не съм го скрил достатъчно добре.", бълва поток от лъжи и измислици. А министърът му, които е образец на тотална некомпетентост, говори за една бъдеща цена с бивши числа. Като комунист си мисли, че е като преди 30 години - да внесеш депозит (който той да използва безлихвено) и след 10-15 години да си купиш на държавна цена нещо което е абсолютно остаряло!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове