Last news in Fakti

24 Януари, 2013 08:36 2 737 6

Изобретение на БАН намалява цената на парното

  • преглед-
  • печата

Преглед на печата

Освен писти Банско иска и сгради в Пирин, съобщава "Труд"
Освен нови писти и лифтове в Пирин община Банско е поискала и строителство на нови сгради. Това става ясно от предложението за промяна на плана за управление на Националния парк Пирин, внесено от кмета на града Георги Икономов. Сега строежите в парка са забранени. Местната власт предлага да се облекчат режимите за почти 65% от територията на Пирин, който е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Искането за промяна беше внесено в екоминистерството миналата седмица. Тогава Икономов обясни, че предлага да се разреши строителство в ски зоните над Банско и Добринище, за да се направят още писти, кабинков лифт и изкуствено осветление.

Цацаров нареди ревизия на всички сигнали за магистрати, разкрива "24 часа"
Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил пълна проверка за това как е работено по всички сигнали за извършени нарушения от магистрати, научи "24 часа". Той е назначил във вторник инвентаризация на отдел "Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура. Преди това Цацаров наредил петимата прокурори от инспектората и шефката им Малена Филипова да бъдат преместени в други звена. Филипова, която работи там от времето на Никола Филчев, е върната в отдел "Противодействие на престъпленията, извършени от непълнолетни, и на посегателствата срещу малолетни и непълнолетни". Проверката трябва да приключи до понеделник, а резултатите от нея ще бъдат обявени седмица по-късно.

Ремонтът на 100 метра в София вече струва 1 млн. лв., пише "Сега"
Столичната община е на път да превземе нов връх по цени на пътните ремонти. По 1 млн. лв. на 100 м ще струва разширението на ул. "Опълченска" от бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров". Кметството обяви вчера търг за разширение на 650-метровия участък от ул. "Опълченска" (от бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров"), като е изчислило, че това ще струва 5 833 333 лв. без ДДС. Това е единствената неремонтирана отсечка от улицата. Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов явно няма търпение тази отсечка да се ремонтира, защото е пуснал обществената поръчка един ден преди Столичният общински съвет да одобри ремонта и финансирането на улицата. Днес общинските съветници трябва да дадат съгласието си общината да проведе последни преговори за заем от 100 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка, които заедно с още 100 млн. лв. от общинската хазна ще отидат за ремонт на 22 основни булеварда.

Дянков стана медийна звезда в Русия, коментира "Стандарт"
Симеон Дянков стана истинска медийна звезда в Русия. В един ден вицепремиерът ни се появи с интервюта във вестник  "Росийская газета" и икономическия сайт "Бизнес-ТАСС". Финансовият министър на България се оказа неочаквано интересен събеседник, коментира "Росийская газета". Кореспондентът на вестника бил приятно изненадан от желанието на Дянков да говори откровено за проблеми, които в Евросъюза обикновено се премълчават.  Той изтъква, че сегашното българско правителство е отворено към руските инвестиции, за разлика от предишните, които са гледали на тези капитали с притеснение. На свой ред ние трябва да осигурим добри условия за инвеститорите от Русия, казва Дянков. В условия на криза България не може да разчита на големи инвестиции от Европейския съюз. Затова рускиите вложения стават все по-важни за нас, посочва министърът.

Изобретение на БАН намалява цената на парното, разказва "Новинар"
Учени от БАН са разработили апарат, благодарение на който сметките за парно могат да се намалят с до 15 процента. Това разказа един от създателите на машината проф. Румен Даракчиев пред „Новинар”. По думите му системата включва няколко апарата. Функцията на контактните економайзери е да оползотворяват топлината от димните газове на комините на тецовете. След това технологията може да затопля различно количество вода, която да се връща при потребителите или да се използва за нуждите на промишлеността. Това водело до намаляване на употребата на природен газ, който е нужен за затоплянето й. По изчисления на създателите на системата годишно големите топлофикации могат да си спестят около 75 млн. лева, ако монтират изобретението. Това се явявало цената на 15-те процента спестен газ за година в големите тецове, обясни проф. Даракчиев. По думите му приблизително толкова струвала и апаратурата, но се изплащала за няколко години, което нямало да натовари бюджета на топлоразпределителите.

200 бона не стигат за БГ паспорт, съобщава „Монитор”
Дарение на такава сума не е достатъчно, за да се предостави българско гражданство на чужденец, категорични са от „Дондуков“ 2. През миналата година е имало общо 34 предложения за получаване на БГ паспорт от чужденци за особени заслуги към страната, но на 21 от тях е отказано, стана ясно от представения вчера отчет на Комисията по българско гражданство към президентството. Сред тях са и 11 мераклии от Русия, Украйна, Казахстан и Саудитска Арабия, които са направили дарения у нас между 50 000 лв. и 200 000 лв.
       

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Йосифов

    1 0 Отговор
    БАНските старци е добре да кажат как да се спре кражбата от съседи, а не да ми предлагат нови уреди !

    Пфу !
    Има ли партия, която ще обещае да спре кражбите на Топлофикация ?
    На ИЗБОРИ 2013 ще гласувам за партия, която обещае да спре кражбите на Топлофикация - София !

    Която и да е партия .

    За месец ноември 2012 сме платили 90 лева за ток / климатик, осветление, хладилник и фурна ... / и ... 57 ЛЕВА ЗА ТЕЦ - ОБЩИ ЧАСТИ !!!!!
    Какви общи части ?
    Махнали сме радиаторите си преди 12 години .
    Крадци !
    Топлофикация - София краде от мен парите, които са откраднали от тях съседите ни .
    Това не е солидарност и социалност, а престъпление ...
  • 2 tati

    0 0 Отговор
    Правителството на Япония обяви поетапно излизане от ядрената енергия до 2040 г. С решението, година и половина след ядрената катастрофа във Фукушима, Токио последва примера на Германия, където федералното правителство реши скоро след инцидента да затвори всички атомни централи до 2022 г. Швейцария също иска да се откаже напълно от ядрената енергия. С потребление от над един милион гигаватчаса годишно Япония е третият по големина потребител на електроенергия в света. Само САЩ и Китай консумират повече, а Германия има нужда от 604 000 гигаватчаса.
  • 3 ???

    1 0 Отговор
    И каква е ползата ? Нали веднага ще вдигнат цената с 20 % :-)
  • 4 ИВАНЧО на МАРИЙКА

    0 0 Отговор
    НАЦИОНАЛЕН ПАРК "ПИРИН" Е НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, А НЕ НА БАНКО И НА ЖИТЕЛИТЕ НА БАНСКО! ПРОТИВОЗАКОННО И НЕДОПУСТИМО Е ДА СЕ СТРОЯТ СГРАДИ, КАКТО И ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪОРЪЖЕНИЯ В НАЦИОНАЛЕН ПАРК "ПИРИН". ИСКАНЕТО ДА СЕ ПРОМЕНЯТ УСТРОЙСТВЕНИТЕ ПЛАНОВЕ НА ПАРКА ГРАНИЧИ С ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! ДАНО НАШИТЕ ТВОРЦИ НА ЗАКОНИ НЕ СИ ПОМИСЛЯТ ДА ПРОМЕНЯТ ГРАНИЦИТЕ НА НАЦИОНАЛЕН ПАРК "ПИРИН" И ДА НЕ ЗАПОЧНАТ ДА СИ "ИГРАЯТ" С МАФИЯТА! И НЕКА БАНСКАЛИИ ДА НЕ ИЗЛИЗАТ ПО УЛИЦИТЕ И ДА БЛОКИРАТ ПЪТИЩА И ДА "ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ" НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ПРАВИ КОМПРОМИСИ С БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА, ЗАЩОТО ДА НЕ ИЗЛЕЗЕМ НИЕ - ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ПО УЛИЦИТЕ И ДА ОТИДЕМ В БАНСКО! Някой виждал ли е лятото колко са грозни пистите над Банско? Ние да? Някой виждал ли е лятото колко е оголена природата над Банско и колко много дървета са отсечени? Ние сме виждали! Някой виждал ли е лятото как ерозира почвата - там където са прокарани пистите над Банско? Ние да! Престанете да унищожавате българската природа лакоми егоисти - един ден и децата ви ще ви презират!
  • 5 Ильо войвода

    0 0 Отговор
    Закриваме БАН и с парите пускаме безплатно парно на хората!
  • 6 случаен

    0 0 Отговор
    В БАН вмасто да откриват откритото, да измислят наши промишлени инсталации на Браунов газ. По една исталация в квартал независимо в кой град ще намали сматките наполовина. Това не го правят защото се страхуват от ЕНЕРГИЙНАТА мафия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове