Last news in Fakti

24 Януари, 2013 17:27 891 1

Попова помилвала трима българи

  • попова

С предложения за помилване на трима български граждани се е произнесла за една година Комисията по помилването при Президента, а 987 са решените преписки от екипа на Комисията. На пресконференция на „Дондуков” 2 вицепрезидентът Маргарита Попова и председателят на КП Ива Пушкарова отчетоха резултатите от работата на Комисията през първата година от президентския мандат.

С указ от 18 януари 2013 г. 43-годишен български гражданин е помилван с една година от остатъка от наказанието, обяви вицепрезидентът Маргарита Попова. Гражданинът е осъден на 12 години лишаване от свобода за убийство на майката на третото си дете и фактически е изтърпял почти 7 години от наказанието. Престъплението е инцидентно, извършено ситуативно на афектна основа и е единствено в живота на осъдения. Корекционният процес е протекъл бързо, отбелязва в мотивите си Комисията по помилването. Според експертите, риск от рецидив практически не съществува. Осъденият е трайно поправена личност, която не представлява опасност за обществото. В затвора придобива и допълнителна квалификация, както и стаж по нея, което улеснява ресоциализацията му. Запазени са отношенията с пострадалите, включително с детето му и с родителите на жертвата. Всички данни категорично описват осъдения като загрижен и отговорен родител, който е необходим на детето си. Този гражданин има ресурса да оцени и проявата на милост, считат експертите в Комисията по помилването.

С указ от 21 януари 2013 година вицепрезидентът Маргарита Попова заменя наказанието на 58-годишен български гражданин - доживотен затвор без право на замяна - с доживотен затвор. През 1990 г. гражданинът е осъден на смърт за съвкупност от убийство, средна телесна повреда и изнасилване. През 1999 г. наказанието е заменено на доживотен затвор без право на замяна с Указ №4/99 на вицепрезидента за частично помилване. Осъденият е помолил за помилване на доживотен затвор, като се мотивира с разкаяние, добро поведение и нехуманността на наказанието. Осъденият е престоял в затвора 22 години, от които 18 в изолация при специален режим. След шестмесечно проучване на случая Комисията е установила наличие на изключително обстоятелство - настъпили категорични и необратими положителни промени в личността на осъдения, които изключват положението на изтърпяване на изключителното наказание - доживотен затвор без право на замяна. Обстоятелството се установява еднозначно от анализа на документите по случая, становищата на експертните екипи, работили с осъдения през годините, и се потвърждава от проведената специална психологична експертиза и оценка на рецидивния риск по различни методики, се посочва в мотивите на Комисията по помилването, описани в годишния й доклад.

През първата година от работата си Комосията по помилванията е провела 33 заседания, на които са разгледани 97 на сто от постъпилите молби. От тях 838 са постъпилите молби след началото на настоящия президентски мандат. Комисията се е произнесла с отказ от помилване, когато случаят излиза извън неговото приложно поле - когато помилването би представлявало ревизия на постановената присъда, омаловажаване на извършеното престъпление, когато не би подкрепило положителното развитие на личността или когато е в конкуренция с други приложими институти на наказателното и наказателно-изпълнителното право.

В годишния си доклад експертите на Комисията по помилването за първи път правят подробен анализ на профила на молителите и на техните мотиви. Най-голям дял от тях - 48% от всички осъдени - мотивират молбите си с твърдения за настъпили хуманитарни обстоятелства, несвързани с престъплението. 34% от осъдените се мотивират с отношение към извършеното, като мотивите на 62 на сто от тях съдържат разкаяние и съжаление, отчитат експертите.

Въз основа на дейността си през годината за първи път Комисията по помилването при президента формулира изводи и препоръки, които се отнасят до законодателните политики, дейността на съдебната власт, политиките по превенция на престъпността и ресоциализация на осъдените. Експертите на Комисията констатират трайно отсъствие на политика по превенция на рецидива и ресоциализация на осъдените след освобождаването им от местата за лишаване от свобода. Недостатъчно ефективна е социалната и закрилната политика към деца в риск. Това са част от причините у нас да се възпроизвеждат „откъснати от обществото субкултурни общности”, констатира анализът на Комисията по помилванията.

По отношение на законодателните политики експертите подчертават необходимостта от преосмисляне на действащата система от наказания и от гледна точка на целесъобразността на изключителното наказание „доживотен затвор без право на замяна”, както и за преосмисляне на регламента на здравните грижи за осъдените на най-тежкото наказание.

Опитът на експертите на Комисията сочи още, че липсата на криминологична експертиза се отразява неблагоприятно върху съдебната практика. Продължава също така стесняването на приложното поле на условното предсрочно освобождаване, гласят изводите на Комисията по помилването при президента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Трима убийци алооо, Българите не са убийци.Тия или имат много пари и са си платили или са готови да изпълнят поръчкови убийства.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове