Last news in Fakti

25 Май, 2021 22:24 3 230 70

Радев за парниковите емисии: ЕС рискува да направи някои държави-членки по-бедни

  • парникови емисии-
  • румен радев-
  • ес

Президентът подчерта, че идеята за климатично неутрална икономика трябва да стане факт, но тя има своите рискове

Радев за парниковите емисии: ЕС рискува да направи някои държави-членки по-бедни - 1
Снимка: БГНЕС

На фона на приетото през декември решение за намаляване на емисиите на парниковите газове с над 55% до 2030 г., липсата на допълнителни мерки, които да защитят държави като България, означава богатите страни да стават още по-богати, а бедните – още по-бедни и неконкурентоспособни. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Брюксел по време на срещата на върха на Европейския съвет.

Президентът подчерта, че идеята за климатично неутрална икономика трябва да стане факт, но тя има своите рискове. За да се върви към реализация на решението за емисиите, се изискват сериозни инвестиции, които трябва да се предоставят „от тези, които ни тикат в тази посока“, защото България няма ресурсите да го направи, посочи още президентът. Той допълни, че безропотното следване на това, което вече е прието, означава съвсем скоро ние сами да се откажем от базовите си мощности, защото поддържането им ще стане непосилно. Това, по думите му, ще доведе до редица сериозни проблеми и ще окаже сериозен ефект върху най-уязвимите социални групи. „Ние сме длъжни да защитим, доколкото можем в тази ситуация, нашия интерес и да убедим европейските ни партньори, че ако някой иска, а то вече се иска, заложено е в документите, да постигнем това като национална цел, трябва да ни подкрепят изключително сериозно, иначе проблемите при нас ще бъдат огромни“, заяви още държавният глава.

Президентът Радев изтъкна и че при заложените промени България рискува да загуби автономност, защото 50% от енергийния микс на страната идва от въглища и това ни прави независими от ресурси, технологии, хора. „Ако това изчезне, ние трябва да го заменим с нещо друго. И начинът на неговата замяна ще води до това да загубим автономност“, посочи той и подчерта, че нямаме национални решения как да развиваме енергетиката си, както и стратегия с хоризонт 2030-2050 г. „Затова искаме в Плана за възстановяване и устойчивост да залегнат такива проекти, които по възможно най-бърз начин да допринесат за построяването на необходимите мощности, които да бъдат и на съвременно ниво, да отговарят на зелени изисквания и да гарантират ефикасност, ефективност и най-вече автономия на нашата енергетика, от която имаме голяма нужда“, коментира още президентът.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    14 38 Отговор
    Бла,бла!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Б.Х

    62 14 Отговор
    Това е държавник. Не като баце да се съгласява с всичко.

    Коментиран от #13, #38

  • 5 Браво Радев!

    61 12 Отговор
    Казано точно и на място! За първи път, някой да им каже и защити интересите на страната ни!

    Коментиран от #16

  • 6 Майна

    36 4 Отговор
    ГЛОБАЛИСТИТЕ ЩЕ ВЪВЕДАТ НОВИЯ РЕД ....В МОМЕНТА ВЕЧЕ СМЕ ВЪВ ВОЙНА....ТЕЗИ ИЗРОДСКИ МОЗЪЦИ ВЪВЕЖДАТ,,ЗЕЛЕНАТА,, ПОЛИТИКА ЩОТ СА МНОГО ,,ЗАГРИЖЕНИ,, ЗА ..ПЛАНЕТАТА
  • 7 125

    9 47 Отговор
    Всички знаем, че тоя не може да мисли. Въпроса е кой му пошушна тая велика глупост. Не че и сам не се излага достатъчно, но това не са негови думи...

    Коментиран от #17, #18

  • 8 Българин

    33 6 Отговор
    означава богатите страни да стават още по-богати, а бедните – още по-бедни колко добре казано да му мислм
  • 9 кака

    7 45 Отговор
    Възможно ли е когато има статия за тоя ,да не слагате негова снимка?Толкова е гнусен и противен.Моля ви,отървете ме от неговата физиономия!!!!

    Коментиран от #14, #25

  • 10 Майна

    40 10 Отговор
    НА НАШИЯ ПРЕЗИДЕНТ ХИЧ НЕ МУ Е ЛЕСНО. ПОКАЗВА , ЧЕ ОСВЕН ОТЛИЧЕН ПИЛОТ Е И ПОЛИТИК
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Display

    26 4 Отговор
    А Бочко, като чуе, конграчюлейънс, и не го интересуваше след това............запомнете това негово признание.............
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Не влизай

    28 5 Отговор

    До коментар #9 от "кака":

    във форума! Хем няма да го гледаш, хем ще ни отървеш от долнопробната платена гнус на глупака Борисов!

    Коментиран от #28

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А на теб

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "125":

    кой ти ПОШУШНА тая велика глупост????- Козяк, Бгюксел или Мацква, а може би МОСАД????
  • 18 И ти го

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "125":

    казваш, след направено задълбочено проучване, психологичен профил и проследяване на интелектуалното му развитие. Ясно , ти си от ДС, но нямаш образование и стаж
  • 19 яяввв

    7 10 Отговор
    Кажи, кои са тези страни бе мистър масон? България, на която си президент! Търгаш!
  • 20 Display

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "НАТО НИ БРАНИ....ЕС НИ ХРАНИ":

    Ти и 15 сте 1, ясно, мозък няма.......щом мислиш, че ЕС е длъжен да те храни, етноса ти е ясен.......като се научиш да четеш и се образоваш, виж теория на Дарвин и се запитай, дали не си част от липсващото звено............
  • 21 Не съм герой

    4 6 Отговор
    А после иска парички,евраци за Ганьовските калпаци!
    И аз искам да и скръцна със зъби на шефката,ама после бюрото по труда нали!Не съм герой,предпочитам заплатата да си върви,героите имат гладни или умрели деца!
  • 22 Ако

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "НОВО ПЕТ":

    държиш да разбереш, остави дребните от глупака Борисов, заради които се излагаш! И да дращиш и да не дращиш простотии, факта си е факт! Радев е на светлинни години от подлият глупак Борисов! Не може да му стъпи, нито на честа, нито на достойнството, а пък пред акъла му и интелекта му, е като ембрион в петият месец!

    Коментиран от #40

  • 23 ТаУмВзе

    4 11 Отговор
    Улавняк мустафарски. По голяма бедност и мизерия, Коя е бе! Слуга долен!
  • 24 ти точно

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "ЦОКАМЕ ОТ ЕС.......":

    какво изцока?!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Sieg

    2 4 Отговор
    EU лъже, не може да сме всички равни то е ясно Направете си сметка как работи цялата система. Има остатъци, боклуци, които трябва да се използват, а за да се използват трябва да има и бедни страни.
  • 27 Гого

    6 2 Отговор
    Ами като чета това, май извода се налага от себе си. Единствената алтернатива май е ускорено изграждане на нови ядрени мощности. Не знам само къде отидоха онези свръх излишъци от мощности дето Радан Кънев и компания ни уверяваха, че ги имаме и нямаме нужда от още. И разни професори ни доказваха, че това е излишно. Да ама май не е така и ако още се мотаем може да си внасяме ток. А на каква цена? Не ми се мисли. И къде отиде лизача тиква и счетоводителката Теменужка Петкова да обяснят защо се мотаха до сега. Май искаха да ни направят зависими и бедни. Въпреки, че се кълняха в обратното. Едно е сигурно. Те не са бедни. Но ние ще се озъбим ако не се вземат мерки. Нужно е спешно действие, защото ядрена мощност не се изгражда за една или две години. Ще ми се многознайковците и противниците на АЕЦ да обяснят сега откъде ще дойдат мощностите след като затворим АЕЦ и въглищните централи. Май ще настане деликатно мълчане. Така, че 11 юли наближава. Да си опичамме акъла.

    Коментиран от #45

  • 28 Киката

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Не влизай":

    Какъв форум бе смешка ??? Пет трола с по 5 мнения и всичко е точно...........на 11.07 -кой ще Вие виновен ?

    Коментиран от #31

  • 29 Най сетне

    3 3 Отговор
    Се разбра че един президент е на среща на мистър председатели. Като нямаме такъв. На времето ходихме да гледаме човека чудо - оркестър много добър но нямаше певица.
    Така и тук гн президент неможе да подписва и взима важни решение само рамкови споразумения. Следтова трябва да дойде министър председателя да ги оточни подробно. В Европа тази процедура е по кратка идват направо министър председателите така какво са решили
    Ще става. Но неможе да стане без НС. Да си пожелям да сме си Европа Не бамбукови племе с вожд. Такъв си имахме преди години. Успех
  • 30 Ами Пари

    1 1 Отговор
    Откъде. И няма Време
  • 31 Не разбрали

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "Киката":

    нещо? Прочети го по бавно! За глупака Борисов е и за платените му "Умнички"

    Коментиран от #34

  • 32 МАЙНА

    3 8 Отговор
    №10 - НА НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ХИЧ НЕ МУ Е ЛЕСНО, ТЪЙ КАТО Е ДОСТАТЪЧНО НЕГРАМОТЕН, ЗА ДА РАЗБЕРЕ КАКВО СТАВА В БЪЛГАРИЯ И В ЕВРОПА.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Киката

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Не разбрали":

    Да не се изненадаш неприятно само на следващите избори............а тук си отворен-да.......на мен ли говориш че съм платен????

    Коментиран от #41

  • 35 Биби Кинг

    2 3 Отговор
    На есен те чака голема изненада! Сам моеш ли си говори? Не можеш ли че се наложи да си кореспондираш вербално с обетателите на Нибиру деа! Шо че те направиме Мунчо форгинал! Вниатен ли сам?
  • 36 така така

    4 2 Отговор
    По-бедни от тая държава(блато) на която ти си президент НЯМА!
  • 37 Ляв плюс

    2 4 Отговор
    Горкият Радев - едни въглища ни останаха родно производство, а господарите искат и това да ни отнемат. Ще си купиш соларни панели бе, какви са тези старомодни източници на енергия. Едно време правехме чипове за памети и дори процесори за компютри - доста по-сложни нещица от слънчевите елементи, та може и да е останал някой инженер да сглоби един цех.
  • 38 Айде бе

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Б.Х":

    Само лъже- едно говори там, друго на български и като коментар от Президентството. В Европа се изненадали, че е бивш пилот и НАТО-вски висш военен , а не казал дума срещу безобразието в Украйна. Ама за Русия се изказва да се мазни и за балансиран подход. Пълен отврат- ей ви го отличника от Академията в САЩ! Но да подклякат с жена си за снимка с Путин се сетил. И така и не можа да обели думичка неодобрение за шпионите- ама пък те негови хора, де, съветници и пр.
  • 39 Аналитик плюс

    2 1 Отговор
    Ние като нямаме производство на нищо, а само едни въглища, нашите парникови емисии би трябвало да са в допустимите стойности. Така че, какво искат от нас?
  • 40 И аз да кажа

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "Ако":

    Коя чест? Да си назначиш любовницата на държавна издръжка, плюс квартира, вместо да й наемеш и да си плащаш за кефа? Що не питаш съпругата му честно и достойно ли е постъпил със семейството си? А да пускаш невярна информация какво си казал/ подписал- честно ли е? А да се пънеш десет месеца, че Ко-вито е измислен и веднъж да не призовеш хората да се пазят и спазват мерките, това честно ли е? Много хора му се вързаха на пилотските фасони и му се довериха и за здравето си, за което платиха скъпо, някои с живота си. Чувам за Ватикана се стяга- много трябва да се моли за прошка, че много хора погуби. Вместо това зинал за втори мандат и за президентска република, уволнява, назначава- сякаш някой го е избирал за изпълнителната власт. Хайде, за президент- височък, стегнат- бива, стига да си мълчи и да не пречи... Ама точно по закона на Мърфи, се стреми за позиция, надхвърляща нивото му на компетентност. Умниците, дето спукахте Караянчева от злобни квалификации, що не кажете нещо за професора, за министъра на културата, дето раздаде грамоти оплескани с грешки! И да видите как с най-големи букви пак в тях е изписано баш неговото име и длъжност, а не съдържанието (с грешките). И за пискюл обяви, че не бил слънце да огрее! Па да беше прочел, вместо да грее!

    Коментиран от #42, #43, #44

  • 41 От какво

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Киката":

    да се изненадам? От четвъртото място на глупака Борисов ли? Няма как да ме изненадам!

    Коментиран от #52, #57

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Владислав Илчов

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "И аз да кажа":

    Забравяш че не сме президентска република , спрете да го навъртате в бойковите ви далавери!
  • 44 Хубаво е

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "И аз да кажа":

    че и ти искаш да кажеш! Ами кажи! Не ми реди глупави опорки за 20 ст.! Къде ви намира глупака Борисов, не знам! Да не можеш да кажеш нещо, ако не е около опорка от лай-ня-ни-те сайтове! Ужас!

    Коментиран от #48, #51

  • 45 Айде бе

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Гого":

    Тока от АЕЦ-а (евтиния)го изнасят няколко много червени фирмички, а миксът от дотираните възобновяеми го плащаме ние. Виж сметката си- доколкото помня, не повече от 13% е ток от Козлодуй, така че 87-те% , които се продават навън, са предостатъчни за потреблението ни, ама на някои ще им се развали далаверата. Не помните ли как един БСП министър ,Димитров, със сълзи на очи ни разправяше, че не построим ли Белене, 2020 ще имаме режим на тока, и те за хората го искали!? А реакторите на руснаците ги платихме не заради Бойко, а защото така отсъди арбитраж поради договори, подписвани при Станишев и "Големия шлем" на Първанов. Абе само аз ли помня в тази държава, или се правите на наивни?

    Коментиран от #49, #50, #56

  • 46 А бре Мунчо

    2 4 Отговор
    Това не беше,ли събрание,на ЛИДЕРИ??? Интересно ТИ как се намърда там???? При положение,че си Претендент,на около 20% от "електоратО на бкп/бсп/дпс/дс!!!????!!????
  • 47 ККК

    5 4 Отговор
    Фатмак тъп, знаеш ли колко си прост?
  • 48 И аз да кажа

    1 3 Отговор

    До коментар #44 от "Хубаво е":

    Кое е "глупава опорка" ? Виж грамотата! Или не каза Минеков за слънцето? Или няма снимка? Аз чета в оригинал, не ми трябва някой да ми казва, отзивите от срещата в Брюксел и ми беше любопитно нашият как е с английския и как ще се изяви при първа възможност, как ще го отразят

    Коментиран от #53

  • 49 Шамара

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Айде бе":

    Ааа помнят ама не им изнася боклуци червени!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Айде бе

    2 5 Отговор

    До коментар #44 от "Хубаво е":

    Бе то и аз се чудя вас- поклонниците на военния шеметен интелект, откъде ви изравят, но като гледам как Румен Гечев, Румен Петков и Жан Виденов се стягат пак за победи и власт, имам нЕкои подозрения... Ама искам да науча за държава, прокопсала под управлението на войскари- да ,от Вас искам да го чуя, дето мислите Радев за ерудит и полиглот!

    Коментиран от #55, #58

  • 52 Киката

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "От какво":

    Хапчетата....пич !

    Коментиран от #54

  • 53 До тази

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "И аз да кажа":

    глупост не стигнах! Прочетох точно първите две опорки и ми стигна! А иначе какво да ти коментирам грамоти! Да не ги е печатал в къщи? Или писал ръкописно, че му оцени интелекта и съзря огромният проблем! Това е материала в министерствата след 12 години глупеене и това резултата, като им възложиш елементарна задача! Айде не ме занимавай с простотия, че само злепоставяш още толкова оня глупак!

    Коментиран от #59, #62, #64

  • 54 Ами пий ги

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Киката":

    Не съм те спрял!
  • 55 Гледам

    2 3 Отговор

    До коментар #51 от "Айде бе":

    Гледам, че те станали трио- Руменовците! Румен Радев, Румен Гечев и Румен Петков- от румени, по-румени, па направо ярко червени! Ванга да е предричала нещо за трима алени?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Защо бе тъпак

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "От какво":

    "глупака" Борисов ходи,и се среща когато и със който си поиска,а мулето се натресе там където,не е ..и никога няма да бъде поканено???!!!

    Коментиран от #60

  • 58 Намали

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Айде бе":

    омразата първо, за да не ме виждаш само в краски, защото не приемам опорките за глупаци от лай-ня-ни-те сайтове! После като не си толкова предубеден, може и други неща да съзреш! Света не е бял и черен само! Има и нюанси!
  • 59 И аз да кажа

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "До тази":

    Що се правиш на гламав- нали ги е подписал лично? Не е ли полюбопитствал за какво е думата? Аз не напирам за министър, но знам, че и на трамваен билет ако си слагам подписа, трябва да чета и внимавам. И не е "опорка", а най-елементарна хигиена да не одобряваш "да си вадят...оная работа, там дето си вадят хляба". Разбира се, че това е личен живот, но когато се превъзнася някой баш по линия на чест и достойнство, е добре фактите да се припомнят. Факти, които не са опровергавани, нали?

    Коментиран от #61

  • 60 Подходящ

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Защо бе тъпак":

    ник си си сложил, за това което си надраскал! Браво! 😂
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 И аз да кажа

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "До тази":

    Тъпо е да се влиза в спор, но просто не си прав- помня някъде около 2001-2 Външно министерство беше направило някаква брошура, където Giscard d'Estain (Жискар д'Естен) беше написан Гишар....не помня как точно, но само по снимката можеше да се досетите кой е. Външно, не друго министерство, там искат два чужди езика с документ! Тъпотията не е привилегия само на една партия

    Коментиран от #65

  • 63 НАМОРДНИК

    1 0 Отговор
    ЧЕРНИЯ НАМОРДНИК СЪЩО!НАТОВЕЦ....
  • 64 Така е пич

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "До тази":

    Интересно как всички комунистически умници,ги изкарвате 12г. дванадесет години,от 09.09.1944 година!!!???? Или от 1989г.???
  • 65 Казваш

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "И аз да кажа":

    не е привилегия на една партия? Хм! Ами, че я има навсякъде да, ама като почне ежедневно по много пъти, не само е привилегия, ами си е направо даденост на тази партия! В какво искаш да ме убедиш? Че простотията е супер ли? Няма как да стане! Затова се дразня, като почнете с цитатите на простотия от лай-ня-ни-те сайтове! Без да се замислите, че още толкова се злепоставяте и не само себе си, ами и глупака на който сте си шитнали достойнството! С лъжи и опростачване, не става! Само рикошира и потапя още толкова бълбукащият глупак!
  • 66 Мунчо защо

    4 2 Отговор
    господарите ти,не те застрелят,да не се мъчиш??? Па и повече наследство,ще оставиш...алчен фатмак.......
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ЪРП

    1 0 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ!!!!!
    ПОЗИЦИЯТА ВИ Е МНОГО, МНОГО ДОСТОЙНА!!!!....НО ЕВРОГЕЙЙЙСКИЯ "СЪЮЗ" Е СЪЩАТА КОЛОНИАЛНА ТЕРИТОРИЙКА, КОЗИРУВАЩА НА ГОВЕДАРОКРАВАРИЯ!!!!!!!!!!
    А, НА ТЯХ ТОЧНО ТАКИВА СА ИМ ПЛАНОВЕТЕ (И ГО ПОСТИГАТ С ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ) , БЪЛГАРИЯ ДА Е БЕДНА,ЗАВИСИМА И ТОТАЛНО КОЛОНИАЛНА ТЕРИТОРИЯ!!!!!!!
    ПАК КАЗВАМ, ЗА ГОВЕДАРОКРАВАРИЯ, НИЕ ТРЯБВА ДА СМЕ АБСОЛЮТНАТА ПОСЛУШНА КОЛОНИЯ!!!!!!! НЕ ДЪРЖАВА!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове