Last news in Fakti

25 Май, 2021 23:30 1 395 36

Демократична България осъжда действията на авторитарния режим в Беларус

  • атанас славов-
  • демократична българия-
  • беларус

Атанас Славов смята, че подслушването може да е изпълнено законно с разрешение на съда, тъй като действащото законодателство е много либерално по този въпрос

Демократична България осъжда действията на авторитарния режим в Беларус - 1
Снимка: БГНЕС

“Демократична България” осъжда отклоняването на самолета на “Райънер” с опозиционния журналист Роман Протасевич и подкрепя санкциите на ЕС към режима в Беларус, заяви Атанас Славов, депутат в 45-ото НС от “Демократична България” и член на Изпълнителния съвет на “Да, България!”, пред “Свободна Европа”.

“Демократична България” е най-евроатлантическата формация в България, която последователно защитава нашите ангажименти и в НАТО, и в ЕС. Това отвличане е нарушение на всички цивилизовани и международни норми. Ние безспорно осъждаме този акт и подкрепяме санкциите към авторитарния режим в Беларус”, заяви Славов в студио “България”. “По подобен начин бихме осъдили и ако това се случи от Русия или някоя друга авторитарна държава, в която има затворници на съвестта, която преследва журналисти и която елиминира свободата на словото”, добави той.

По темата за СРС-тата Славов изрази притеснения, че проверката дали опозиционни политици в България са подслушвани преди изборите трае твърде дълго и това прави нещата съмнителни. “Регистърът за прилагане на СРС може да бъде обработен за часове за съответния период и да се излезе с информацията. За мен е притеснително, че толкова дълго време не може да се излезе с тази информация”, коментира той.

Славов смята, че проверката за използването на СРС трябва да се извършва от Националното бюро за СРС, а не всеки заподозрян орган сам да се проверява.

По-рано днес Специализираният съд обяви, че не е издавал разрешения за подслушване на служебния премиер Стефан Янев или политици.

“За мен реакцията на Специализирания наказателен съд е преждевременна, защото трябва да чакаме независимата проверка, която да установи фактите. А не всяка институция да си дава сама на себе си индулгенция”, коментира Славов. Преподавателят по Конституционно право изрази хипотеза, че подслушването на опозиционни политици не може да се е случвало без знанието на бившия премиер Бойко Борисов.

“В държавата на Борисов право за разрешение за подслушване има само той. Която и да е от тези служби и агенции би подела свободна инициатива, която би довела до сериозен политически скандал, без санкцията на най-високо ниво. Механизмът, по който такава чувствителна информация се случва, предполага най-малкото информираност на най-високо ниво”, заяви Славов, като уточни, че все пак това трябва да бъде установена по надлежния ред.

Атанас Славов смята, че подслушването може да е изпълнено законно с разрешение на съда, тъй като действащото законодателство е много либерално по този въпрос. Формално може да е спазен законът, но реално да обслужва политическа поръчка. “Ако някой иска да бъде подслушван, могат да се измислят всякакви аргументи, като например, че съм попаднал на обект, охраняван от НСО - язовир, “Росенец”. Всякакви аргументи могат да бъдат измислени, ако някой иска да бъде закачен за СРС. У нас има сериозна практика на квазизаконно или законно подслушване”, каза той.

Славов коментира и че разрешението на правителството главният прокурор Иван Гешев да живее в резиденция “Бояна” е показател за срастването на изпълнителната власт с прокуратурата. “По публично известни данни, заплатата на главния прокурор е висока, но едва ли може повече от една трета от нея да отива за наем. Това е въпрос към приходната агенция да ни каже кой с какво разполага”, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 naiq

    34 1 Отговор
    катови акзвах че дем.българия са пряк проводник на ДЕМОНОКРАТИТЕ в САЩ вие не вярвахте...а сега вярвате ли,,,???!!!
  • 2 Абе аз съм си демократичен по дух

    29 2 Отговор
    българин,ама не ги осъждам.Много съдии станахме,кой ще буа с мотиката?!

    Коментиран от #6

  • 3 нашия

    24 1 Отговор
    Псаки се обади и "нашите" реагират миговено...
  • 4 Лукашенко

    35 2 Отговор
    Кои са тези Демократична БГ?що не си.... майката продажна българска

    Коментиран от #8

  • 5 А добрутро

    20 2 Отговор
    Сетихте се. Другите ги осъдиха, а някой вече изпълниха и присъдата. Ох, де ша ва крийми и вас по изборите.

    Коментиран от #24

  • 6 нашия

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Абе аз съм си демократичен по дух":

    приятелю демокрацията има много малко общо демонократите и съотвено с "демократична българия"....само етикета се ползва ...сещаш ли се
  • 7 ако е законно

    7 0 Отговор
    заповедта не би трябвало да е "наводнена"!
  • 8 нашия

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Лукашенко":

    те продажниците нямат родина и националност...те тека съществуват
  • 9 Hoho Boho

    15 0 Отговор
    Оставка, Гешев!
  • 10 бантустанец

    23 1 Отговор
    Абе и аз осъждам държавния тероризъм и отвличането на самолета на Ево Моралес от авторитарния режим в Австрия през 2013-та, ама кой ли ме пита.

    Коментиран от #14

  • 11 ДБ е измама

    25 2 Отговор
    Е как ще пропуснат джендърите на Сорос да заклеймят Беларус.Защо си мислите вие от ДБ,че народа иска да замени едни американски подлоги от една партия с други американски подлоги от друга партия.ДБ се ръководи от унищожителя на българската икономика Костов в сянка а се финансира от Сорос.Партия която е проамериканска и антируска.Скоро ще ви рарзкрият истинската същност.
  • 12 Брендица

    17 1 Отговор
    И мисленето ти е евроатлантическо😂. Борисов сигурно сам е наредил някога си да го подслушват в дома му. А за Беларус си много ниска топка. Лукашенко е Президент от 1994, а ти тогава какъв си бил политико от ДБ?
  • 13 whitenoise

    12 2 Отговор
    драгалевския мавър беше класа сравнен с тия мишоци..
  • 14 Верно ли

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "бантустанец":

    Публикувано във факти.бг: "По подобен начин бихме осъдили и ако това се случи от Русия или някоя друга авторитарна държава" - явно кръгът на "авторитарните държави" е стеснен и Франция и Австрия не попадат в него :)))
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Монгола

    16 1 Отговор
    Какъв е този ряпон от някаква мижава балканска партийка от мижава държавичка която няма нац. интереси от 30 години?
  • 17 Бай Иван

    17 1 Отговор
    гласувайте пак за тези демонократи
    осъждали , палячовци , правите каквото ви кажат от US посолството
    антибългари и продажници , много от ония прословути 80 % гласуваха за вас

    Коментиран от #18

  • 18 Професора

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Иван":

    А Боко по различан ли е. Всичко се кланя в Козяк защото държавата е купена от МВФто на което му дърпат конците от Обора!
  • 19 КОРОНА СЕКТА

    17 2 Отговор
    ДЕМОКРАДИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДТ РАЗСЛЕДВАНИ ЗАРАДИ УНИЩОЖАВАНЕТО НА РАБОТЕЩИ ЗАВОДИ В БЪЛГАРИЯ И УМИШЛЕНО ПРЕДИЗВИКВАНЕ НА ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ.

    Коментиран от #21

  • 20 щаб за честни избори в България

    8 0 Отговор
    Герб е токсична партия и е по опасна от КОВИД-19
  • 21 Протест срещу безобразията в България

    1 12 Отговор

    До коментар #19 от "КОРОНА СЕКТА":

    Я пак... ЖАН ВИДЕНОВ УНИЩОЖИ ЗАВОДИТЕ И ФАЛИРА 15 БАНКИ.. БСП - БКП.. НАЛИ СЕ СЕЩАШ

    Коментиран от #23

  • 22 Бай Шиле

    13 1 Отговор
    Славов,мишок такъв,защо не обясниш таз хава на Ево Моралес и Сноудън?
  • 23 АБЕ ФАШИСТ

    6 8 Отговор

    До коментар #21 от "Протест срещу безобразията в България":

    БСПТО ТИ Е РАЗКЛОНЕНИЕ НА СЕДЕСЕТО ТИ,ФАШИСТИТЕ КАТО ТЕБ НА НЮРБЕРГСКИ ПРОЦЕС,ЗАЕДНО С ДОКТОРЯТА И КОСТОФФФФ И ВИДЕНОФФФФ.
  • 24 хахаха

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "А добрутро":

    Даже тиквата ги изпревари, ама те чакат Козяк да им нареди! Бай Байдън се изложи тоя път, слугите му бяха по бързи.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 123

    10 1 Отговор
    ДБ сте кравари
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Демократична Българиа! Колкото по малко

    8 1 Отговор
    Си пъхате носовете в чужди работи, толко по добре!! Виждате ония, 3те При Балтийски Пуделчета, са за Смях пред света!! Не се правете на по Католици от Папата!! Не сте порасли още, 1955год до Петрич ние, България, Свалихме Израелски Костелейшън с 58човека на Борда, всички загинаха!! Палет 402 от Лондон за Тел Авив, ние сме Първите, които свалят Граждански самолет в Света!!! По Кротко, НЕЕ забравен този акт! Не барзайте да порицава те!! Макар да сте Демократи!!!!
  • 29 Атанас Славов?? От ДБ, не може вие да

    9 1 Отговор
    Сте по голями Евроантлантици от Пасито и Поптодорова и компания!! Гласуваха за вас, защото хората искат да бъде махнат ГЕРБ, Ане за това колко сте по-по Най???!! Замислят се вече!!
  • 30 Хлъц

    6 0 Отговор
    Теб, както и народа,какво те бърка тази съмнителна история.Но отдавна си показвате рогата ,под чия диригентска палка ще пеете в хор,ако стъпите във властта.Имате негласна подкрепа от обора.Сменят един екип,със друг по маската на промени.Защо не говорите как реално е станал този " държавен тероризъм".Коя РВД е подала сигнал,до Белоруското РВД,за евентуално заложено взривно устройство,в самолета.Изтече инфо,че е от трета страна която не е заинтересована да подържа Белорус..Те подават сигнал ,а Белорус информира командира на полета.И той самостоятелно приема решение,за кацане в Минск.Има запис на разговор с журналист и командира.Той два пъти потвърди,че решението е негово.Когато почти се приземява,едва тогава излита изтребител,който да осигури евентуално някаква провокация от въздуха.Това е стандартен процес в цял свят,заложен от ИКАО.Има т.н" Обективен контрол" който през спътник може да покаже до секунда,цялото развитие.От навлизане във Белорус,до самото кацане,както и излитане на изтребителя.До секунда.
  • 31 Ала Бала

    6 0 Отговор
    Демократичната общност от кварталите Фикултето, Столипиново, Максуда и Победа решително осъждат действията на диктаторЪТ Сашо Лукошенков! Само искат да се уточни къде е тва МинКс и ква се пада на Бела Русия. С другото проблеми нема...
  • 32 Манафоглу

    4 0 Отговор
    Скоро руските калибри и османските байрактари ще запукат по празните тикви в недоразумението. Като почнат да пристигат сандъците с товар 200 и завият черните забрадки тогава ще се види демонократите кого осъждат.
  • 33 Данчо

    3 0 Отговор
    Сигурно и войната в Израел осъждат ДБ, ама на кого му пука?
  • 34 Спас

    2 0 Отговор
    То пък щото много им пука на Беларус какво милсят ДеБъ
  • 35 Борис

    3 0 Отговор
    Международното положение му е през достойнството какво мислят от ДБ, дето повече го приказват, за да се правят на интересни.
  • 36 Нанди

    2 0 Отговор
    ДБ както винаги са на всяка манджа мерудия и използват всяка ситуация за малко медийно внимание.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове