7 Юни, 2021 04:53 7 835 43

Можеше ли да се предотврати катастрофата край Микре с 5 жертви

  • катастрофа-
  • микре-
  • жертви-
  • европейски център за транспортни политики

ЕЦТП настоява за бързи мерки в Отсечката на смъртта

Можеше ли да се предотврати  катастрофата край Микре с 5 жертви - 1
Снимка: БГНЕС-архив

"Четири жертви взе само в неделя път I-4 край Микре в зоната, известна като Отсечката на смъртта. Инцидентът е поредният на това място на пътя София - Варна и ясно показва, че взимането на мерки трябва да е в спешен порядък!", написаха в своя позиция от Европейския център за транспортни политики.

"Според първоначалната информация причина за трагичната катастрофа е неправилно изпреварване, нещо, което всъщност е често явление именно в тази зона, заедно с превишената скорост.

Припомняме, че в момента тече акция на "Пътна полиция" именно по отношение на превишената скорост и неправилното изпреварване. Затова се питаме дали можеше поне в нейните рамки контролът край Микре да бъде засилен. Както и дали по този начин инцидентът можеше да бъде предотвратен.

Всъщност сме убедени, че епизодичните акции няма да решат проблема в смъртоносната отсечка. Необходими са спешни мерки за превенция и контрол, включително оглед на пътните знаци, на настилката, почистване на растителността, евентуално увеличаване на камерите. Неведнъж ЕЦТП е подавал сигнали до властите за тези проблеми, но и досега реакция не е последвала", допълват от Европейския център за транспортни политики.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 3 Отговор
    Естестественно!Достатъчно е в едната кола да има човек...........
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Радо

    40 30 Отговор
    Спрете да създавате мумии на пътя! Когато разберете, че не по малко опасен е движещият се с под разрешената скорост, създавайки колона зад себе си тогава може да има резултат! Постоянното облъчване по медиите, води до все повече такива! Колоните зад тях са предпоставка именно за такива катастрофи, както и за верижни!

    Коментиран от #4, #28

  • 4 Гост

    37 22 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Дай да летиме с 200 тогава катастрофи няма да стават а?

    Коментиран от #6, #39

  • 5 Някой

    32 3 Отговор
    Не може на всеки завой да има екип на КАТ постоянно. Тук опира до самосъзнанието на шофьора. Обикновенно в българинът такова липсва. Всеки си мисли, че на него му е позволено всичко, че той най-добре вижда и оценява обстановката, и резултатите са на лице.
  • 6 Радо

    8 12 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Преди да напишеш нещо което не пише в коментара, се опитай да го осмислиш! Туко виж си извлякъл и нещо полезно!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Оня

    15 1 Отговор
    Катастрофа без бнв е като сватба без булка
  • 9 Милен

    54 7 Отговор
    Пътувам по този път постоянно и съм един от малкото "глупаци", които спазват ограниченията.
    90 км е скорост, която почти никой не спазва , да не говорим за ограниченията по разклоните.
    Камери в храстите не вършат работа. Хората си премигват, намалят за малко и пак газз.
    Решението за мен са цивилни патрули, които се движат в трафика и констатират нарушенията. В рамките само на няколко километра , даден джигит може да остане без книжка, защото е извършил една дузина нарушения. Сваля се директно от колата и му се поръчва скъпо такси или към вкъщи или към затвора!!!

    Коментиран от #11, #43

  • 10 Радко

    5 1 Отговор
    телефончето в колата, не
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    19 5 Отговор

    До коментар #9 от "Милен":

    Решението е Полицейска кола,която се движи в участъка.....Уверявам ви ...Струва си,и една катастрофа няма да има!

    Коментиран от #15, #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бриго Бичкията

    27 3 Отговор
    Решението е разширяване на пъня в тези участъци и слагане на бетонни уграждения вместо осова линия и изчистване на храсти и дървета за по добра видимост. За какво ги плащаме тия пътни такси?!?.
  • 15 Минувач

    22 6 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ааа а кой ще заляга в храстите? В този участък полицаите са уникални изобретателни в това упражнение. Замаскирват триногата с листа, треви и шума и снимат по цял ден точно на правото преди Микре. Имам и снимки. Без малко един път да ги препикая с извинение. Така се бяха окопали.
  • 16 34567

    16 8 Отговор
    Това което убива е скоростта. Специално там може да се сложат гърбици и камери през 50 метра. Това ще реши проблема. Самосъзнанието не е решение, особено на нашата територия.

    Коментиран от #17

  • 17 Ами

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "34567":

    Да одим тогава с магарета!

    Коментиран от #21

  • 18 Милен

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Да, съгласен съм с теб. Винаги, когато полицейска кола пътува с трафика всички карат що годе добре. Но нали се сещаш, че това не е прогресивна мярка. Идеята е малко по малко идиотите да бъдат свалени от колите, през крупи мерки, дори крайни такива. Затова смятам, че цивилните патрули са по-работеша мярка.

    Коментиран от #22

  • 19 Дърт германец

    23 3 Отговор
    Германия. Цивилни БМВ та с по двама полицаи снимат в реално време.Минимална глобичка почва от 80 евро за нарушения ,които в БГ даже не знаят че са такива. Естествено от колата те снимат и за превишена скорост. Някакви ,,спецове" в България, бяха дрънкали нещо от сорта ,,...това не било възможно" и др. подобни. О,възможно е и още как.За 13 км превишена скорост е 90 евро .

    Коментиран от #29

  • 20 Jacques Yves Moineau

    11 1 Отговор
    Магистрала Хемус отдавна трябваше да е готова!!! Същият е случая с отсечката между Сливен и Нова Загора преди да направят Тракия....и там загинаха много хора.

    Коментиран от #37

  • 21 Хммм

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ами":

    Принципно е по добре жив с магаре, отколкото размазан в кола. Човека го е написал - скоростта убива.

    Коментиран от #25

  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Милен":

    Започва се ,така....То е,като Усмивката!Проектирате се така щото и в найтежък за вас момент да търсите -Усмивката след време ви става навик и животът по добър!Пускате полицейската кола Всеки ден и час в продължение на ДОСТАТЪчен период време за да препограмирате-Ганьо и след това разреждате и накрая изтеглятенапълно....Уверявам Ви пробвайте ще имате след този период в Този участък много съвестни и катастрофите там ще бъдат рядкост!
  • 23 Тошо

    3 6 Отговор
    Платната в участъка.край.Микре трябва да бъдат разделени.с ограничителни колчета , това е решението !
  • 24 Бръм

    6 0 Отговор
    За предотвратяване на подобни инциденти може да почерпим опит от Ю.Корея - на всеки 500-1000м опасен участък или магистрала има "буркани" на мантинелата - еди разбери патрулка ли е, камера ли е...
  • 25 Ами

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хммм":

    Идеята е отстраняване на проблемите водещи до това, а не връщане два века назад! Това ли искаш да ме убедиш?
  • 26 Деде

    1 3 Отговор
    Камери.....
  • 27 Stototo

    5 1 Отговор
    Както навсякъде по света и тук решението ще дойде от солени глоби!!! Бръкнеш ли в джоба на някой и самосъзнанието на останалите веднага идва!!! Говоря за глоби реални, без вратички за измъкване!!!

    Коментиран от #32

  • 28 Миризлив пор

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Точно на Микре има кръстовище където редовно стоят от КАТ и на около 2 километра е бензиностанцията със камера. Реално изкуствено трафика се ограничава да се кара с 50-60 и става тапа понякога 2-3 километра преди кръстовището и бензиностанцията, хората се изнервят и правят простотии особено ако им предстои още 300 километра а трябва да карат със 40 заради някой стреснат.

    Коментиран от #31, #34

  • 29 Миризлив пор

    15 2 Отговор

    До коментар #19 от "Дърт германец":

    Хубаво го казваш, но там не може всеки който иска да продава пържоли или да си направи бензиностанция и да бучне знак 60! Там се набляга да няма подобни простотии, вземи картата и виж колко ограничения има между София и Варна, лятно време стават колони от по 4-5 километра пъплещи с 50 заради тези бензиностанции и заведения в нищото и естествено изнервените шофьори правещи простотии.

    Коментиран от #36

  • 30 Шаран БГ

    2 8 Отговор
    От нарушението до изпълнението на наказателната мярка времето трябва да се съкрати драстично !!
    Плащал съм глоба точно година и два месеца след нарушението и издаването на наказателното постановление от съответния областен началник на КАТ. И то, аз тръгнах да го търся това постановление- помислих, че могат да ме приклещят на границата - трябваше да прескоча точно на определена дата и час до Румъния.
    Сърбите ме глобиха за дребно нарушение. Всичко се записваше на камери и ставаше със здрава връзка с оператор някакъв някъде. Огнеупорната касичка бе в полицейската кола - и тя се отваря / отключва/ чрез съвместен контакт с този оператор. Разменяха се пароли - кодове ....... Прибраха си ми паричките, не вземаха и цент бакшиш. Казвах им шеговито : - Пийте една бира от мен. Изгледаха ме кръвнишки, рестото точно и карай отново бързо, ако ти е кеф или много бързаш........
    Това защо не искат да го направят нашите умници ??!
    Защо е нужно някакъв Евроцентър да взема мерки и да ни размахва пръст? Аз ли съм виновен, че парите ми отиват не на вятъра, а в нечии джобове и работа не се върши. Упорито на българските магистрали / с участъци във вечен ремонт / се разрешава скорост от 140 км/ч. Никъде в Европа това го няма !
    Какви са тези 10% толерантност в скоростта? Т.е. при разрешени 90 км/ч може да се кара и със 99 -100 км/ч. Защо при германците го нямаше това нещо - сега, след 20 години, не знам как е !?!
    Ние най-умните, с най-дебе
  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 5 Отговор

    До коментар #28 от "Миризлив пор":

    Ако се изнервят от такива неща - ДА Не сядаТ зад Волана!!!

    Коментиран от #33

  • 32 SUBARU XV

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "Stototo":

    Няма как да се случи - на младо сиганче с купена книжка и виждате резултата
    Нищо не му се взема ,само му се дава ...
    Жалко за хората във варненската кола
  • 33 Миризлив пор

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Е, па такива като теб велики мислители, като решат да ходят на море и им се наложи 50-60 километра да карат със 50 и започвате да правите простотиите като започнете да закъснявате. Не се обаждай след като попадаш в тази ситуация достатъчно рядко и ти се струва невъзможно.
  • 34 Радо

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Миризлив пор":

    Именно това имам предвид! Знам как е на Микре, но де да беше само там! Дали поради лоша организация и регулация на пътя или поради някой мислещ, че е сам на пътя, резултата е един и същ! Тапи, колони, неравномерна скорост! Това е най големият враг на тези пътища, водещ до птп с насрещни удари, верижни катастрофи или дърво!
  • 35 гост

    2 1 Отговор
    Всичко е въпрос на гледна точка,ако беше това преди месец,някой биха казали,че за това е виновен Борисов и неговата полиция,но сега не е негова и пак се случва такива неща,"делото на давещите се е дело на самите давещи се",не може мнозинсвото от нашето общество да се държат безотговорно и да няма последици за всички нас.Каквито и да са законите и правилата,ако не се възприемат от по-голямата чест от обществото резултата винаги ще е такъв,а това става по много начини,не само със санкции,които опитът до сега покозва ,че не са ефективни.Политиците,които създават законите и правилата,се интересуват предимно от преизбирането си,и до колко едни правила ще засегнат дадени избиратели или улеснят други,явно при нас пези които искат сапзването на цивилизовани правила са по-малко.
  • 36 Радо

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Миризлив пор":

    Точно така е! Затова подобни твърдения са смешни! Проблема не е до бензиностанции и заведения, а до неправилно проектиране и организиране! Те не трябва да са на самият път и трябва да имат за отбивките достатъчно широки и с правилен ъгъл ускорителни и намалителни ленти! Тогава няма нужда от ограничения, които са вредни за такъв тип пътища! Колкото по гладко движение организираш, толкова, ще са по малко предпоставките за птп! Ако в това вложат милионите вместо за безсмислени камери, до сега, щяха да са свалили птп на половина! Не понятно ми е мерака ви да се саморекетирате и поробвате! Болшинството от "нарушенията" засечени от кат, са именно на безсмислени ограничения, тип хранилки! Та проблемите не са толкова сложни, но така да са каже, не са доходоносни! Иначе те поздравявам за добрата визия за проблемите! А самата изнервеност, не е толкова до бавната скорост, колкото до напрежението от неравномерното движение! При дълъг път, това напряга ужасно!

    Коментиран от #38, #40

  • 37 Запознат

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Jacques Yves Moineau":

    Забрави.Всичко приключва.Каквото било,било.Асфалт не се яде.Пари няма за магистрали.От септември започваме нови програми.Строителството спира.

    Коментиран от #42

  • 38 Пежо

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Радо":

    Точно така е,прав си 100%.Бих добавил пътят да се проектира,и да е извън населените места,където е възможно.Да има повече пътища с две ленти в посока,и платната разделени с мантинела.Тогава,вместо ограничения-хранилки може да има едно ограничение-90-100 км/ч
  • 39 Наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Ганьо не с 200 а с 85 извън града и 49 в града за да има изтегляне на автомобилна колона, динамика и пространство. Това е мисленето на едно стадо, ако не се влачим , какво трябва с 200 ли Не с разрешеното ама и ти си поредния които невдява от нщ . Защото като ми се захапят с 42км/ч извън града на 3та и стане 7 автомобила колона ,опитаи пак. Ха сега помисли
  • 40 Миризлив пор

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Радо":

    КАТ не иска да прави анализ КАТ иска да пише актове, има ли нарушения бъчва знак със ограничение, после пак ограничение и гледаш накрая 40 на кръстопът къде се пресича 2 пъти дневно. Колко до ускорителните ленти, те струват пари много повече пари от колкото рушвета и 2 знака, ако не ги зачитат пак рушвет и монтират камера.
  • 41 Тука и буркани и камери щебъдат счупени

    2 0 Отговор
    ОКРАДЕНИ!! Какво толкова, Политиците крадат Милиони и милиарди, та едни буркани да са проблема!!!
  • 42 Jacques Yves Moineau

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Запознат":

    Аз отдавна съм се отказал. 35 години я чакам тая т.н. магистрала хемус. Явно докато съм жив няма да я дочакан.
  • 43 Зайко Байко многознайко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Милен":

    Това дойчовците го правят повече от 30 години., но ние обичаме да иэмисляме топлата вода, колелото и т.н. ,эатова сме на тоя хал!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове