Last news in Fakti

14 Юни, 2021 11:39 6 424 35

Зам.-министърът на здравеопазването: Има фрапиращи нарушения – Жени Начева е сключвала еднолично договори за милиони

  • димитър петров-
  • жени начева-
  • респиратори-
  • лични предпазни средства

Договорите на Министерството на здравеопазването по време на "Борисов 3" за респиратори и лични предпазни средства са сключвани директно с китайски и южнокорейски фирми, без да е имало съгласуване

Зам.-министърът на здравеопазването: Има фрапиращи нарушения – Жени Начева е сключвала еднолично договори за милиони - 1
Кадър: Bulgaria ON AIR

"Проверките на предишното управление на Министерството на здравеопазването показват на този етап множество нарушения и фрапиращи случаи на еднолично взимане на решения за сключване на договори за милиони от страна на зам.-министър Жени Начева". Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров в студиото на предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR. Проверката на Инспектората продължава.

"Предварителните данни показват, че договорите за респиратори, лични предпазни средства са сключвани директно с китайски и южнокорейски фирми, без да е имало съгласуване. Директно с подписа на един заместник министър Жени Начева ги е давала на министъра, който ги е внасял в МС и решенията са връщани обратно за сключване договори", обясни начина на работа заместник-здравният министър.

Той добави, че има данни за некачествени неща, които са купувани като част от респираторите. По някои договори не е имало клаузи за неустойки, имало е просрочени доставки, купувани са излишни неща като "хлорохин" от Китай. Страната ни е имала достатъчни количества от дарения, а купените сега стоят складове и не се използват. Има вероятност срокът им на годност да изтече.

"Дали се касае за злоупотреби - това ще установи проверката. Вероятно тя ще бъде изпратена в прокуратурата. Поръчките, които са правени в този период, са за над 100 млн. лв. Част от тях, от 2021 г., са правени по сравнително нормален начин", уточни Димитър Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че по същата тема се извършва и проверка от ГДБОП.

"Ние не можем да проверим за три месеца всичко, проверяваме болниците, за които има много сигнали и онези, които са в тежко финансово състояние като "Александровска" и Хематологията в Дървеница. Трябва да се предприемат мерки в името на болниците и лекарите", каза още зам.-министър Петров.

Във връзка с проверката в "Пирогов", която се извършва от НЗОК, той уточни, че към момента има данни, че в една трета от ревизираните случаите вероятно се касае за фалшиви хоспитализации.

"При всички положения ако има такива, Касата ще прекрати договора по конкретната клинична пътека. От това дали нарушенията са били локално ниво или от липса на контрол от страна на ръководството, ще се реши какви мерки да се предприемат", добави заместник-здравният министър.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 48 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А СЕГА

    16 132 Отговор
    НЯМА НАРУШЕНИЯ.... МАЯ И РАДЕВ ИЗЛЪГАХА НАРОДА. ХРИСТО ИВАНОВ И СЛАВИ ТРИФОНОВ СЕ СКРИХА ОТ ТРИБУНИТЕ ЗАЩОТО ЗАТЪНАХА В ЛЪЖИ И РЕЙТИНГА ИМ СЕ СГРОМОЛЯСВА.

    Коментиран от #5, #9, #16, #30

  • 2 Гост

    109 13 Отговор
    КЪДЕТО И ДА БУТНЕШ В БЪЛГАРСКАТА СИСТЕМА ВУНИ, ВУНИ, ВУНИ, НА КРАЖБИ, НА ИЗМАМИ!!!
  • 3 Оставка!

    15 92 Отговор
    Вие от здравното министерство си не знаете приоритетите!Първо трябва да организирате честни парламентарни избори и това не ви се отдава.Второ проваляте ваксинацията,като сте я оставили на произвола на съдбата,на автопилот.Трето другите работи ги оставете на следващото правителство.Нашата оценка за вас е некомпетентност!Оставка!

    Коментиран от #8, #15, #26

  • 4 Дългият

    78 7 Отговор
    Като чета всеки нед за нови безобразия на гербаджийте под руководството на бибитко и защитата на каскета искрено се възмущавам. Май пак ще гласувам за протестърите.

    Коментиран от #13

  • 5 НЕ ТОГАВА

    49 5 Отговор

    До коментар #1 от "А СЕГА":

    ДЕ ГИДИ ТОЯГА НЕЧЕГАРЕНА НА БАНКЯНСКИ ЗАД,, К. Хем нас,,ани, хем нагли.
  • 6 Калина

    56 3 Отговор
    Пак някоя борисова калинка.
  • 7 Последния Софиянец

    57 7 Отговор
    Като Гешефтурата е с мафията така ще е?!
  • 8 Лудия Макс

    55 5 Отговор

    До коментар #3 от "Оставка!":

    На някой не му харесва ревизията и оповестяване на кражбите,а??? Вършат си хората работата, какво са виновни, че се затопли и народа не ще да се вексинира.
  • 9 Лудия Макс

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "А СЕГА":

    Има, има, ЛЪЖЕШ. И никой не се е скрил
  • 10 В Сливен

    26 1 Отговор
    я очакват ! Наглост и позор !
  • 11 Българка

    51 5 Отговор
    Еднолично похарчени 100 милиона с одобрението Борисов ! Е това е управлението на ръчна от опростачен психопат с безхаберните подчинени му слуги!
    Никога повече ГЕРБ във властта. Те са унищожителите на България и българите!

    Коментиран от #20

  • 12 ПСР

    46 4 Отговор
    Вечната Жени Начева...в НЗОК,на видна,отговорна позиция,в МЗ-също,без нея не можело!Неусмихнатото лица на върлата корупция по високите етажи на властта в здравеопазването.Абсолютно дискредитирана персона.
  • 13 Последния Софиянец

    34 6 Отговор

    До коментар #4 от "Дългият":

    Докато не дойдеш на площада да изгоним Гешеф ще си останеш само с възмущението.Няма да има наказани за безобразията.
  • 14 Дори не можем

    38 4 Отговор
    Да си представим,колко чудовищни суми са прахосвани за десет години.Толкова се чувстваха безнаказни и недосегаеми( десет години са много дълъг период) че накрая го удариха съвсем през просото.Абсолютно сигурни че и този път ще спечелят пореден мандат на управление.Щом за такъв кратък срок , Служебния кабинет успя да покаже такива примери на грабеж,какво ли ще се случи,ако имат 4 години мандат,със подкрепа на Парламент? Изтичали са десетки милиарди.От стиропор - акцията на Лилка партизанска внучка( абе тази изчезна от хоризонта) през вафлен асфалт, до стотици милиони за фирми" свой човек" като подпомагане.
  • 15 ХПХ

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Оставка!":

    Ти пък си много компетентен слепец или заблуден.
  • 16 Спомни си

    31 6 Отговор

    До коментар #1 от "А СЕГА":

    Преди година изтече записът, в който Борисов нарича "проста кърджалийска п.тка",
    заемащата най-висока държавна длъжност Цвета Караянчева€
    Самата Караянчева нито се обиди,
    нито поиска Прокуратурата да провери автентичността на записа.

    Дали пък самата Цвета Караянчева,
    не се счита за ПКП?

    Упорито в Интернет се публикуват независими социологически изследвания,
    според който на 11 юли ГЕРБ са под 4%...
  • 17 ГЕРБ=БСП=ДПС

    9 18 Отговор
    Аз съм отвратен от ГЕРБ и Бойко Борисов. Но също така съм отвратен и от комунистите на Радев. Да трябва да се изчегъртат некадърните и корумпирани "калинки". Като се уволняват, пенсионират, закриват ... Одобрявам пенсионирането на Кантарджиев и не одобрявам, че Фъндъкова го взе на работа. Общината няма нужда от пенсионери, можеше да наеме млад човек на работа. Но не трябва да се наказват несправедливо хора, само защото са били лакеи на Борисов. Миналата година беше пика на коронавирус пандемията. Имаше паника в целия свят, трябваха спешно маски и респиратори. Може и да е нарушен закона и да са поръчани без обществена поръчка. Но, ако ценана не е била силно завишена не смятам, че за тази поръчка трябва да бъде съден Борисов. Ако цената е била завишена в пъти като при машините за гласуване тогава да го съдят.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 ФАКТ Е

    27 4 Отговор

    До коментар #17 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    ГЕРБ и комунистът Борисов,
    са от най-долната утайка
    на БКП!
  • 19 Червен Трол си

    4 12 Отговор

    До коментар #17 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    "може и да е бил нарушен законът"
    Типично по комунистически, нали?
  • 20 Професор

    4 29 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    На изборите Генерал Борисов пак ще бие комунистите. Герб Победа!

    Коментиран от #21

  • 21 Божкеее...?!

    19 4 Отговор

    До коментар #20 от "Професор":

    Къф генерал е тоя пожарникар ве...?!Колкото ти си ,,професор",толкова и Банкянската Мутра е ...,,генерал"...!!!
  • 22 Ужасонн

    8 1 Отговор
    Кога ще разследвате дали наистина сме имали стари респиратори и са били продадени от пеевски? Кога ще кажете къде отидоха всички милиони дарения от знайни и незнайни бизнесмени за болниците? Вярно ли е, че пеевск е дарил 10млн ако не се лъжа на пирогов?

    Коментиран от #24

  • 23 Ужас

    16 3 Отговор
    За няма и месец излизат такива грабежи, а представяте ли си да направят ревизия на цялото управление. Защо ли сме най-бедната страна в Европа, въпреки милиардите от ЕС? Бацко да каже или този път ишиаса ще го стегне.

    Коментиран от #28

  • 24 Не ти е

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ужасонн":

    правилен въпросът. Питай финансистите какво става с даренията
  • 25 гост

    9 1 Отговор
    Да се види какво стана с ремдесивира за милиони, кой лекуваха с него и къде е
  • 26 оня

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Оставка!":

    Ти като искаш ходи се боцкай. Гербераст си нали?:))
  • 27 asd

    7 2 Отговор
    Ганьовците пак изненадани. ХАХАХАХАААХАХАХАХАХАХАХА!

    13 януари 2020
    Шефът на НЗОК: Касата се източва с лобистки закони, прокарани от министър Ананиев и Жени Начева.
    "Болниците са много, Касата се източва с фиктивни дейности и лобистки закони, а реформи няма", заяви д-р Дечо Дечев

    А вие какво направихте ганьовци одрищяни имбецилни????????????????
    Само грухтят постфактум.
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 28 asd

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ужас":

    13 януари 2020
    Шефът на НЗОК: Касата се източва с лобистки закони, прокарани от министър Ананиев и Жени Начева

    Ти пък какво се правиш на не разбрал бе, тиквоскот! Ей сега му биули открили топлата вода и на него...хахахахаха
  • 29 БЕНОВСКА ЛАПА

    4 2 Отговор
    всичкото им е такова -ГЕРБЕРУНГЕРСКА РАБОТА
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Психолог

    2 6 Отговор
    НЯМАТ КРАЙ ЛЪЖИТЕ И ИЗМАМИТЕ , КОИТО МАРИОНЕТКИТЕ НА фИГУРАНТА рАДЕВ ДА НЕ СА ИЗРЕКЛИ!
  • 32 Зайчарка

    0 0 Отговор
    Поздравления за министър Цацаров и неговите зам. министри! Откога чакаме такива силни хора...
  • 33 КРАДЦИИИИ

    4 0 Отговор
    БОЙКО И НЕГОВАТА ШАЙКА ПАРА НАПРАВИХА ОТ ТОЯ КОВИД 19 !
  • 34 КРАДЕЦ ГАДЕН

    4 0 Отговор
    БОЙКО ДА ВРЪЩА ПАРИТЕ КОИТО ОТКРАДНА ОТ ЗДРАВНА КАСА - 1,5 МЛРД .ЛЕВА -- ВРЪЩАЙ ПАРИТЕ МУТРО ДОЛНА !
  • 35 ЦСЗ

    0 0 Отговор
    17 имота и половин дузина поршета! Състоянието на проф. Генчо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове