Last news in Fakti

17 Юни, 2021 12:31 2 743 51

Христо Иванов: През ТЕЦ-а на Доган рискуваме дългосрочно закрепостяване с Анкара и Москва

  • христо иванов-
  • тец варна-
  • ахмед доган

Иванов припомни, че все още е неясен произходът на средствата, с които Доган купи ТЕЦ „Варна“ и за странното решение на правителството на ГЕРБ за удълбочаване на канала

Христо Иванов: През ТЕЦ-а на Доган рискуваме дългосрочно закрепостяване с Анкара и Москва - 1
Снимка: БГНЕС

От отговорите по темата за ТЕЦ „Варна“ на Ахмед Доган и прилежащото пристанище ще стане ясно дали корупционното задкулисие само си къса опашката или ще бъде елеминирано изцяло, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Според него ако корупционната мрежа на Доган не бъде изчистена изцяло и му се позволи да реализира енергийните си и пристанищни проекти, България рискува да бъде закрепостена дългосрочно за Москва и Анкара.

„Става дума за сърцевината на този модел, в който вместо да имаме република и ние да решаваме с нашето бъдеще и енергийната си независимост, тези решения се взимат в Сарая и се прокарват през всякакви схеми и далавери. Няма да спрем за осветляване на тези далавери“, обяви Христо Иванов в живо включване от Варна.

„Става въпрос дали България ще бъде освободена и ще си върнем републиката, или става дума за това гущерът да си откъсне опашката и корупционното задкулисие да ни закрепости към Анкара и Русия. Паричната стойност е най-малкият проблем. Дългосрочното закрепостяване е огромен проблем. Доган е негов главен проблем“, добяви той.

Иванов припомни, че все още е неясен произходът на средствата, с които Доган купи ТЕЦ „Варна“ и за странното решение на правителството на ГЕРБ за удълбочаване на канала, така че да обслужва интересите именно на пристанището на почетния председател на ДПС. Няма отговори и на други въпроси, поставени от „Демократична България“, като защо тази мощност започна да получава пари от сметките на хората за поддържане на т.нар. студен резерв и дали въобще тецът е бил способен да произвежда ток при необходимост. Именно „Демократична България“ настояваше и успя да постави темата за спирането на резерва.

„Как така е взето решение с 350 милиона лева да се удълбочава варненското пристанище по начин, който да обслужва интересите на Доган? Защо и как кейовата стена е била отдадена на Доган без необходимите решения? До момента нямаме нито един отговор“, каза Иванов.

Особено притеснителен е фактът, че вече се лансира проект за изграждане на газови инсталации в теца във Варна за 450 милиона евро средства на българския и европейския данъкоплатец. Странно, според него, изглежда отклонението, което прави „Турски поток“ на север, вместо да мине през Южна България. „Откъде ще дойде газ и как ще го финансираме? Тези решения ще предопределят съдбата на българската енергийна независимост. Тук отново ще се вържем за Кремъл и Русия за още една генерация да се закрепостим към енергийното влияние на Кремъл. Дали това са решения които взимаме информирано и свободно, или те се взимат в кръга около Доган, който прокарва руски и турски интереси без обществото да разбере какво става“, каза Иванов.

Той смята, че от действията на служебното правителство ще се установи колко сериозни са намеренията да се скъсат връзките с корупционното задкулисие“. „Много важен въпрос е как се взимат тези решения? Дали се взимат от оправомощените институции, или от д-р Ахмед Доган? Това е голямата разлика, която ще ни позволи да знаем дали гущерът си откъснал опашката, както беше написал Илия Павлов“, каза той. Иванов смята, че отстраняването на Делян Пеевски от политическия и икономическия живот не е трайно решение на проблемите. “Пеевски беше инструмент. Не трябва да го забравяме. Беше се превърнал в емблема на страха и синоним на задкулисното влияние. Но Пеевски беше създаден от Доган и от неговия кръг и когато му преизтече срокът на годност, наблюдаваме как бива изтласкан“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШЕГУВАШ СЕ

    20 23 Отговор
    НАЛИ ИТИ ЛАПАШ ОТ ТАМ, СТИГА С ПРЕДИЗБОРНИ ТРИКОВЕ МИШОК.
  • 2 CaizerSoze

    25 4 Отговор
    Там е момента за който вчера спомена един разузнавач. И още няколко стратегически обекта като лукойл, и ще кажем скоро - Здравствуйте братушки.
  • 3 Хихи

    13 12 Отговор
    Мама Бойкиева се изказа Меди е като мой син. А ти яде баница от Доган мама. Фалш си голям. Това ти беше

    Коментиран от #51

  • 4 NeXu s

    16 10 Отговор
    Дъртият комуняга Бойкикев, представящ се за демократ, пак е изпълзял.

    Коментиран от #11, #20

  • 5 русенец

    20 3 Отговор
    То добре, че с американските Марици се разкрепостяваме.

    Коментиран от #33

  • 6 пешо

    11 5 Отговор
    болно човече. слуга на банкянския. слуга на носителите на... ценности.
    предпочитащо територията да тъне в мрак, но да не е "закрепостена". защо твоите ментори не инвестират в нещо читаво на територията, ве! какво предлагаш?
    аз предлагам да му боднат южно от кръста една перка, а на носа му да окачат една соларка. да се топли и да си свети.
    пример да е.
  • 7 Ами с каква газ да се захрани теца

    15 5 Отговор
    С американска демократична ли? С кофи ли ще я пренасяте до теца само и само да не тече руската по тръби?
  • 8 768

    14 10 Отговор
    Тъпата мутра Борисов ни прикрепи към Русия и Турция . Само и само да е ТОЙ! И кой е ТОЙ? Една тъпа Банкянска слива , без образование , нискокултурен и егоцентричен идиот. Е .....има и уникални българи, които гласуват за него.....егоцентричния Тартюф.....Боже какво казах? Та той ако го прочете ще се чуди кой е Тартюф?!!!!!!!!
  • 9 хмм

    6 3 Отговор
    Този само лае. Няма да има осъден политик. Нито Боко нито Гешев.
  • 10 яяяя

    15 5 Отговор
    Пинокио обаче не казва, как костов ни закрепости към американските ТЕЦ. Негодяй !

    Коментиран от #13

  • 11 титаник

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "NeXu s":

    иванов христо много ги дразни герберите защото не можаха да му намерят цаката..като сте тарикати правете правителство с дпс и се гответе да си носите последствията после..цирка приключи господа комунисти
  • 12 Доган е ракета носител

    5 2 Отговор
    Всички искат на негов гръб да влезнат в парламента
  • 13 титаник

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "яяяя":

    сега ще ти обясня как..България зема тогава долари във най-фалиралото време възможно когато всяка година чакахме траншове по някакви заеми..пък тез варна е де факто подарен на господата..както разбираме барабар с пристанище че и с 400 милиона лева допълнителни екстри
  • 14 Живко

    7 5 Отговор
    А към САЩ ли да сме закрепостени??? Да, да не руски газ, американски... На Доган ще простят, ако неговият ТЕЦ заработи само с американски газ. Така ще задължат всички топлофикации, ако искат да работят..ех, че веселооо и колко ще ви струва топлото, познайте??

    Коментиран от #17, #27

  • 15 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    11 0 Отговор
    Пропускате и крайезерния път от Девня до Варна, който изцяло ремонтираха и съвсем случайно този път минава на 200 метра от ТЕЦ-а на Доган.

    Коментиран от #24

  • 16 Пич

    10 5 Отговор
    Ех , Ристе , ме напразно те имат за най глупавия от всички... А бе , аланколу , то цяла Европа е енергиино зависима от Русия , ти си щял независим да ставаш...!!!??? Ама как , бе , Бойкикев , с втечнен газ от американците ли...!!!??? Те германците сътвориха чудеса , за да си докарат газ от Русия , ти соросоидни опорки дрънкаш...!!! По умен ли си от Германия...!!!??? И те са в НАТО и ЕС , ама не си ли чул , че има нещо , наречено " национални интереси ". И такъв като тебе иска да управлява...!!!??? Научи се поне , че когато човек е прост , по добре да не говори...!!!

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Абе само на мен ли ми се струва

    4 5 Отговор
    Че този хр.иванов не е от най-умните?

    Коментиран от #21

  • 19 ГЕРБ

    3 3 Отговор
    Мръсен ид..т
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гошо

    3 6 Отговор
    Ристее, що си мислиш че като напсуваш Москва и хоп чудото станало и ти си в парламента

    Коментиран от #30

  • 23 Пич та дрънка

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Пич":

    Прав сте уважаеми. Но има малък проблем , а именно тиквата направи газов път на СЪЮЗНИЦИТЕ Русия и Сърбия , с ТВОИТЕ ПАРИ , а уреденият път за газ през Варна , тиквата го унищожи и накрая водеща стана Турция. Схвана ли? Щото тиквата е неук и глупак , та ни докара до това незавидно състояние. Поправи ме ако греша , но ти уважаеми си гласувал за герберастите?

    Коментиран от #39

  • 24 Ами дай сега само защото

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Теца е между Девня и Варна да оставим пътя да се руши 😂😂😂 Заради такова мислене Ганчо е на този хал

    Коментиран от #46

  • 25 скептик

    5 5 Отговор
    А не що за американските централи да кажеш а, соросоид? За мариците те питам, не си прави оглушки!
  • 26 титаник

    6 3 Отговор
    руснаците се държат тука както се държат в украйна грузия армения и азиатските им дупки с малката разлика че не са почнали да стрелят по цивилни граждани..само по илия павлов..луканов и други знайни и незнайни паднали в боя..колкото по далече стоим от тях толкова по добре но на едни не много умни български пенсионери така и не им идва акъла в главата

    Коментиран от #40

  • 27 офэффф

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Живко":

    Не Живко, трябва да има и руски и американски и какъвто може там. Но само руски е " енергийна зависимост" - много е просто , но трябва да се понапънеш малко за да разбереш.
    България трябва да е енергийно независима, за да не може някоя даржава при непослушание да и спре кранчето и да и блокира цялата държава. Друг е въпроса ако сами искаме да сме зависими ( роби)
  • 28 Абе Иванов, Абе христо

    2 2 Отговор
    Дай сега само защото теца се намира по средата на водния канал от морето до Девня да оставим канала да се задръсти от наноси

    Коментиран от #29

  • 29 титаник

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Абе Иванов, Абе христо":

    кви наноси бре ей палячо преди канала знаеш ли колко хиляди декара блато има..факт е че държавата налива пари в проекти които не носят приходи и то много пари..справка аец белене 3 милиарда..турски паток 3 милиарда..теца на доган половин милиард..после гледайте умно и се чудете защо сте последни от последните..тез всичките са пари заминали посока москва и не говорим за годишният отчет за петрол и газ..
  • 30 четеш ли

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гошо":

    Никъде не видях да псува Москва. Просто прави анализ на реалното положение и зависимостта на България от Москва и Анкара и бъдещето на децата и внуците ни.
    Не знам какви хора трябва да сме , за да желаем това на бъдещото поколение - няма такава държава, чийто народ да се бори за интересите на друга държава за сметка на собствените си.
  • 31 Чичо

    0 3 Отговор
    През реката лета с ладия харонска пътува към рая една глава конска, що е то? Ми нали искате еко Тец на природен газ е най еко и сигурно иначе вятър я има я не
  • 32 цензура

    2 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Дъртият комуняга Бойкикев, представящ се за демократ, пак е изпълзял.
    Факти, само да попитам "дъртия комуняга Бойкиев " по малко обидно ли е от " а ти какво си, дърт еничар или руски роб"
  • 33 ГУМЕН КРАДЕВ

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    Ти не знаеш или заработваш рублички ? Американските също са на А.Дог. само че там е КОНСУЛТАНТ !

    Коментиран от #38

  • 34 Българка

    6 1 Отговор
    Никакви държавни/наши пари за ТЕЦ-а на Доган! Разследване и съд на Доган и ВСИЧКИ властимаши и държавни служители, които са допуснали тези безобразия. Парите, които са похарчени от държавния бюджет за обслужване и обогатяване на Доган да се върнат в бюджета като се платят лично от замесените и бюджетите на отделните служби ( да намаляват заплати, режат бонуси). Само при лична и материална отговорност следващите ще се замислят дали да газят закона с цел облагодетелстване
  • 35 гост

    1 1 Отговор
    Еи боклук млъкни бе борсук
  • 36 Бойкокевия унук

    2 0 Отговор
    По нищо не се различава в риториката,щом стане въпрос за Русия.От оня- подвижния био кнеф Ал.Йо,и групичка от гррбаджиите и монипас атлантици.Този ако има пълната власт в Парламента и МС,ще ни разпродаде на квадратен метър.И винаги за евроатлантическа солидарност и енергийна независимост.Ще им даде концесии за 50 г напред да направят Добруджа на швейцарско сирене.За шиста,да станем още по" независими".И Белене ще им хариже- със готова лицензирана плпщадка от МАГАТЕ ( само това стурва стотици милиони ,отделно години време ) .За канадското Дънди,което ни изсмуква тонове злато- мълчи! За двете Марици- мълчи.Тук Руснака бил виновен,че Доган ще строи пристанище? На този му нямам грам вяра.От момента,когато беше Министър и преди да си тръгне подписа заповед и с нея узакони нови 128 Чсита.Защото е много загрижен за" народа", да се увеличат бройките на законните кожодери.Но нали знаете" От ума си пати!" Изберете масово него и учиндолеца,и ще се видите в сериал на ужасите,ако направят тандем.Този е подхранван от онези,който сега са извън ареста.Използваха справедливия протест на холяди,за да си постигнат прикрити дълбоко цели.И успяха.Изберете го,и ще се видите в чудо.
  • 37 с ЦАР Е ВЕЦ пълна ТРАПЕЗИЦА

    1 0 Отговор
    Христо ТЕЦ Варна е от ГДРто управлявано дълго от ЩАЗИ и КГБто друг е въпроса кой ги хариза на ДПСто
    ТЕЦовете в Марица Изток се захранват с въглища от рудокопни машини произведени в ГДРто
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Пич

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пич та дрънка":

    По добре за герберастите , отколкото за педреразтите... Не сте прав обаче - гласувал съм за кой ли не , като съм се стремял да обмислям прагматично , кое е най доброто за момента... Извода до който достигнах обаче е , че няма добро. Трябва да избираме по малкото зло . Това са ни оставили само...

    Коментиран от #42

  • 40 в Брюксел

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "титаник":

    Хич недей да плашиш с рруснаците , че от както ги няма , все едно сме на Мелмак ...мъжът се оказа , че не е мъж , а жена и две жени може да си родят детенце .
  • 41 Васил

    3 1 Отговор
    Направете още една атомна и няма да има нужда от въглищни централи.
  • 42 Мале

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Пич":

    "Пич" колко си прав. И аз това си го мисля отдавна. Още повече,че както и да гласуваме, те си се подреждат,както искат.
    ИЗ "Aлиca в cтрaнaтa нa чудecaтa":
    Прaвилoтo e: мaрмaлaд утрe и мaрмaлaд вчeрa, никoгa — мaрмaлaд днec.
    — Вce пaк някoй път щe дoйдe и „мaрмaлaд днec“ — зaбeлязa Aлиca.
    — Никoгa! — кaзa Цaрицaтa. — Aз ти кaзaх: мaрмaлaдът ce дaвa утрe. Днec никoгa нe e утрe. Мoжeш ли дa ce cъбудиш и дa cи рeчeш:„E, днec нaй-пocлe e утрe!”
  • 43 5255

    4 0 Отговор
    „Най-голямото наказание на това да решиш да управляваш, е да започне да те управлява някой по-нисш от теб.“

    Платон
  • 44 както е казал

    4 0 Отговор
    Ноам Чомски „За хората с власт престъпленията са дело на другите.“
  • 45 Цецо

    1 0 Отговор
    Минутки за изява за Пинокио!
  • 46 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ами дай сега само защото":

    Пътища между Девня и Варна има три плюс магистралата.
  • 47 Павел пенев

    0 1 Отговор
    Какво искаш от Москва бе еврейски папагал?
  • 48 ами

    1 0 Отговор
    ти сега ли го разбра бе момче отдавна МАЙКА БЪЛГАРИЯ върви към москва и анкара много спите бе време е да се събудите от 4 години това е факт
  • 49 Нели

    0 0 Отговор
    На Иванов няма да му омръзне да измисля конспиративни теории
  • 50 Васил

    1 0 Отговор
    Христо Иванов е един от най-големите аматьори в родната политика, и неговото мнение не струва пукната пара.
  • 51 Пенсионер

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хихи":

    Но нищо не казва за Радев, Нинова, Мая, Слави Божков, Прокопиев, Пеевски, Маджо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове