Last news in Fakti

18 Юни, 2021 13:43 2 903 25

Военният министър: 99% от обществените поръчки в министерството са били с посочване на изпълнител

  • армия-
  • обществена поръчка-
  • георги панайотов

По-миналата година на 19 декември 2019 г. е обявена обществена поръчка, разгледана и одобрена в рамките на 6 часа

Военният министър: 99% от обществените поръчки в министерството са били с посочване на изпълнител - 1
Снимка: БГНЕС

9 процента от обществените поръчки в МО са били с посочване на изпълнител . Свидетели сме на едно говорене, по време на което се изнасят избирателно факти. Трябва да разширя кръга от информация, за да стане ясно за какво става въпрос. Г-н Каракачанов ме обвини, че съм бил подведен. Не, не съм. Аз не съм политик, аз съм професионалист и поднасям фактите такива, каквито са. Това каза по БНТ Георги Панайотов – служебен военен министър. Ето какво още уточни той:

„В МО са възлагани обществени поръчки без конкурс, с посочване и авансово плащане. Беше казано, че това е така, защото фирмите е трябвало да имат сертификат за достъп до секретна информация на НАП. Това е част от истината. За база „Граф Игнатиево“ половината от дейностите съдържат класифицирана информация. Другата половина – не. Фирмата, преди да бъде посочена, е хубаво да се проведат пазарни проучвания. Така ще се знае коя е фирмата, която ще даде най-добрите условия. В МО има антикорупционен план. Пета или шеста точка в този план е да се ограничи предоставянето на обществени поръчки на един изпълнител. Този план е разписан от г-н Каракачанов.

99 процента от обществените поръчки са с посочване на изпълнител. В МО това е практика. По-миналата година на 19 декември 2019 г. е обявена обществена поръчка, разгледана и одобрена в рамките на 6 часа. Имам съмнения, че не са защитени интересите на държавата. За комуникационни услуги става въпрос. Няма да казвам имена на фирми, важна е практиката. Малко по-критично е трябвало да се подходи при подбора на фирми. 80 процента при обществените поръчки е била плащана 100 процента авансово. Навсякъде се говори за проучвания, а такива в МО не са правени.

Трябва да са защитени интересите на МО, на държавата. Проектът за корабите е реализиран. Добра е тази сделка. Но българската общественост е била на тъмно, защото корабите са закупени без боеприпасите. Сделката на Ф-16 е с боеприпасите.

Има недостиг в армията ни. Той е 19 процента. Няма хора, това е факт. Включително и демографската криза има значение. Ние изпитваме най-тежката демографска криза. Може да се направят облекчени заеми в банки, например. Около 40 процента на постъпилите в армията са станали на базата на кампания на военните окръжия“, допълни министърът.
Относно санкциите по делото „Магнитски“, той обясни: Доверието към нас е било разклатено. Санкциите, наложени на тримата български граждани са от най-тежките. С тези санкции ни казват, че не можем да се справим в борбата с корупцията.

Военна полиция и военното разузнаване са моя отговорност. Сега и двете служи се надавам да се сдобият с титулярни ръководители. Бяхме свидетели на едно политическо говорене. Аз съм професионалист-дипломат и триковете на политическото говорене са ми известни. Трябва да се търси реално решение на проблемите. В МО не се правят ревизии, а проверки. Една от проверките е назначена от г-н Каракачанов, нека да сме ясни.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Безгранична

    34 1 Отговор
    наглост и милиардни грабежи !

    Коментиран от #12

  • 3 мечо

    5 12 Отговор
    мразия полицята само лоши хора работат там прават лошо ни се даржиш като човек те веднага сас лошото кам тебе трагат
  • 4 Десислава Атанасова

    32 2 Отговор
    Долу ГЕРБ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 дрон беге

    22 1 Отговор
    При Каракоча няма тън мън,само за задължителното пушечно българско месо нещо си мълчи,но пак ше зине ако хване 4 процента.
  • 7 На Бойко с 200

    15 1 Отговор
    11 юли
  • 8 Каракачанов

    21 2 Отговор
    ВЕЧЕ ЗАПОЧНАХ РАБОТА В БИЛА...НИЩО НЕ ЗНАМ,НЕ СЪМ ЧУЛ И НЕ СЪМ ВИДЯЛ!!!
  • 9 БАЙ Х@Й ‼

    16 3 Отговор
    Някой ще запита ли министъра :" Къде са партньорите от НАТО? Защо никой не помогна за намиране кутията и каква е ИСТИНАТА за дим Миг 29 ????????"
  • 10 АМОН

    17 1 Отговор
    Е И КАКВО ОТ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ?!

    НЯКОЙ КРАЛ, МИНИСТЪРА КОНСТАТИРАЛ , ОСЪДЕНИ НЯМА.

    НЯМА И НЯМА ДА ИМА, ДОКАТО ГЕШЕВ И АРМИЯТА МУ ОТ ПРОКУРОРИ СТОИ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА.
  • 11 НАЗДРАВЕ ДРУГАРИ

    18 1 Отговор
    НЕ 99, А 1000 %%
  • 12 АМОН

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Безгранична":

    Е , И КАКВО ОТ ТОВА, ЧЕ НЯКОЙ КОНСТАТИРАЛ ГРАБЕЖА?!!

    ОСЪДЕН ИМА ЛИ?
    Не няма осъдени.

    Какво означава това?!

    КУЧЕТО СИ ЛАЕ, КЕРВАНА СИ ВЪРВИ, А ГЕШЕВ И ПРОКУРАТУРАТА МУ НИЩО НЕ ПРАВЯТ.
  • 13 вънка

    16 2 Отговор
    Трябва да бъдат изгонени пенсионираните "военнослужещи". Такова нещо има само в България. Тези лапачи задръстват системата и от там почват част от проблемите. Който е с пенсия вън от Българската армия.
  • 14 Българка

    14 1 Отговор
    100% авансовото плащане говори единствено за корупция, безхаберност и разграбване на държавен ресурс. При авансово плащане изпълнителят може да си изпълнява поръчката когато и както иска. Но за сметка на това мутрите си вземат тлъстия комисион/рекет веднйага! Трябва вече да видим не само информация , но и арести. Стотици мутри трябва да са в затвора, а не да лаят и реват по медиите
  • 15 истината

    12 1 Отговор
    Военният министър е добър професионалист. Такива трябва да са начело на държавата ни, а не политически марионетки, каквито бяха предните в правителството на Борисов.
  • 16 Десислава Атанасова

    13 2 Отговор
    Долу ГЕРБ
  • 17 !!!?

    5 14 Отговор
    Свидетели сме на окончателната разруха на българската армия по времето на управлението на генералите, а последните й останки лежат на дъното на Черно заедно с "черната кутия", докато в Президентството се разнася кутия с пури и бутилка уиски !!!?
  • 18 Каракачанов

    14 1 Отговор
    паспорти, ефчета на хартия, обществени поръчки без търг...Някъде трябва да отговаряш май.
  • 19 Рошко

    7 0 Отговор
    Поне макети на новите самолети ще видим ли,? Или трябва да се пита хиро мустафата.
  • 20 big

    4 0 Отговор
    Почти 100% от обществените поръчки са "правилно" проведени, но цените са твърде завишени!
  • 21 Ох майко

    1 4 Отговор
    само да знаете каква мизерия ни чака под управлението на чалгаря, турчулята, фатмака самальотчик и сие, ще се молите да се върне ГЕРБ.

    Коментиран от #22

  • 22 БАЙ Х@Й‼

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ох майко":

    Който и да дойде след ГЕ'П ще е така , АКО НЕ УСПЕЕ ДА ВЪРНЕ ПАЧКИТЕ ОТ ШКАФЧЕТО , ОТ САМОЛЕТИТЕ ЗА ОАЕ И ОТ 100% АВАНСИ ЗА НИЩОНЕСВЪРШЕНО ‼‼‼‼‼‼‼
  • 23 йаайайу

    0 3 Отговор
    Сега е ред на вашите месии да си напълнат гушките лошото е че си мечтаете, че те ще Ви оправят мизерния живот
  • 24 калпава работа

    3 0 Отговор
    Нали под всеки договор има подписи кажи ги кой са давай ги на военна прокуратурата.
  • 25 Абе,

    7 1 Отговор
    Шкембе войводата,защо още не е при бай Ставри ?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове