Last news in Fakti

19 Юни, 2021 19:35 5 024 29

Законът "Магнитски" може да изтрие 50% от приходите на някои клубове

  • магнитски-
  • сащ-
  • санкции-
  • клубове-
  • футбол-
  • левски-
  • цска 1948-
  • тихомир безлов

Много мътна е ситуацията в Левски, каза анализаторът

Законът "Магнитски" може да изтрие 50% от приходите на някои клубове - 1
Снимка: БГНЕС

Санкциите по закона Магнитски, които обхващат и свързаните лица, може да изтрият до 40 – 50 процента от приходите на някои наши футболни клубове и ще засегне сериозно рекламния пазар в този спорт. Това прогнозира в интервю за БНР Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

„Все още има неяснота какви ще са последствията и ограниченията за компаниите, като например спонсора на футболната Първа лига и на ЦСКА 1948, защото не е ясно какво точно ще реши финансовото министерство. Проблемът е, че липсва специален закон, свързан с тази ситуация. Но от опита на други страни в Европа се вижда, че често свързаните лица нямат особена вина, затова че са попаднали в тези списъци“, обясни Безлов.

„Проблемът е, че футболът в страната е много силно доминиран от хазартните компании. За мен е проблем и че една и съща фирма спонсорира първенството, а издържа и футболен клуб“, уточни той. По повод на Левски и обещанията на кандидат-собственика Джоузеф Диксън, Безлов заяви: „Много мътна ситуация! Хора, които наблюдават Левски отвътре, са скептични. Ако вкара тези 5-6 милиона, които са от изключителна важност за Левски, ще означава, че има някаква реалност в тази оферта.“

Каква е икономическата логика да станеш собственик на футболен клуб в България? „Това е проблем от 90-те години, обобщи той. - Защото няма пряка икономическа полза, а се опитвате по този начин чрез политиката да получите икономически предимства. Така беше с Михаил Чорни, Васил Божков, с Мултигруп, с Прамод Митал и Кремиковци...“


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1618

    63 4 Отговор
    До къде стигнахме? Докато свободните граждани в България събираха капачки, Борисов и неговото обкръжение от олигарси и обръчи от фирми се надпреварваха да крадат милиони пари от обществени поръчки и от еврофондове! Сега е време за разплата!

    Коментиран от #7, #12

  • 2 И гришата

    18 17 Отговор
    е споменат но много интересно защо авторът мълчи за него?!

    Коментиран от #10, #22

  • 3 розово

    33 1 Отговор
    То това са клубове ама не спортни.Всичко трябва да се изтрие и да се започне от нулата под контрола на родителите в които играят техните деца.
  • 4 Пурко

    31 1 Отговор
    Всички клубове са бездънна яма точно като болниците: от там само се краде и се облагодетелстват определени лица и фирми! Това всички деца го знаят!
  • 5 88 али реза

    11 0 Отговор
    това е добре по малко пари ,по малко чужденци.
  • 6 Сандо

    17 5 Отговор
    Щатите нанесоха точен,мощен и унищожителен удар по българската икономика.Можем само да гадаем защо.Най-добре е да не споделя подозренията си,но това,което не успяха с КТБ,сега ще го направят с Магнитски.

    Коментиран от #15

  • 7 ТнА

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "1618":

    Нa Гeрeнa caмo тaкa рaбoтихa прeз вcички тия гoдини със спуснати собственици и зa тoвa вcички пишaт чe зa дa ce oткoпчaт oт ръцeтe нa мaфиoтcкo-пoлитичecкия кръг, caмo фaлит ги oпрaвя.
    Инaчe нямa oпрaвия c тeзи
  • 8 Етър

    28 0 Отговор
    "проблем и че една и съща фирма спонсорира първенството, а издържа и футболен клуб". И още: член на изпълкома на БФС, държи правата за излъчване на А група, собственик е на телевизиите които излъчват шампионата и е собственик на футболен клуб!!!
  • 9 Гумен Гадев Пликчев

    12 1 Отговор
    Закривай мъртвородените бизнес няма всичко е крадене от държавата
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 жъь цу гижхй

    22 0 Отговор
    А удар на САЩ по българските банки неспазили санкциите на Закона Магнитски може да доведе до фалит на държавата. Няма как няколко корумпирани 6оклука като Цаците, Домусчиев, Пеевски, Борисов и тн да са по важни от България. Ефбет и цаците не са по-важни от държавата.

    Коментиран от #13

  • 12 Забравяте много удобно

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "1618":

    Това е факт от '89г помня много добре кой играеше и кой какво правеше,защо удобно забравяте всичките години преди 2009!?!?
    Съдите с двоен аршин,по този начин БГ никога няма да се оправи.
  • 13 Защо

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "жъь цу гижхй":

    Защо не споменавате и любителя на детска плът Весо зарчето т.н череп!?!?На как удобно забравяте!

    Коментиран от #14

  • 14 ьсеа5еуй

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Защо":

    Не го споменавам защото вече не е фактор в държавата и не се ползва със закрилата на Гешев и прокуратурата. Иначе е същия като тях.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БиБи Кинг

    5 1 Отговор
    Ефбет кой е написал на екипа, од портомонето мо Магницки сичко че опипа!
  • 17 ТВЪРДО НЕ

    11 1 Отговор
    ЗАКРИЙТЕ ВСЯКАКВИ СПОРТНИ КЛУБОВЕ И ФИТНЕСИ, ТЕ СА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СРИВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ , В СПОРТА СЕ НАЛИВАТ ГОЛЕМИ ДЪРЖАВНИ ПАРИ И ПАРИ ОТ РЕКЕТ, ДОКАТО НАСЕЛЕНИЕТО СТУДУВА И ГЛАДУВА И ВЪРВИ СТРАШНА ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА, В СПОРТА И КЛУБОВЕТЕ СА НАРКОМАНИЯТА, ВЪЗПИТАВАНЕТО НА НОВИ,МЛАДИ МУТРИ , БИЯЧИТЕ НА НЕПОКОРНИ ГРАЖДАНИ , КОИТО БИЯТ ХОРА, ПОЛУЧАВАЙКИ ПАРИ ОТ ДАНЪЦИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ И ОТ РЕКЕТ НА ФИРМИТЕ И ДР., ЗАКРИЙТЕ ТЕЗИ РАЗВЪДНИЦИ НА РАЗБОЙНИЦИ И ДИЛЪРИ , НЕ ДОПУСКАЙТЕ И ПОЗНАТИТЕ СИ ДО ТЯХ!
    ТОВА НЕ Е НОРМАЛЕН СПОРТ, А ЧАСТ ОТ МАФИЯ И ПРИВЛИЧАНЕТО НА НАИВНИЦИ ЗА НОВА,МЛАДА СМЯНА НА МУТРИТЕ!
  • 18 Време е

    5 1 Отговор
    Хубавата Българска поговорка Трябва да се разбърка да се оправи
  • 19 ТВЪРДО НЕ

    9 2 Отговор
    ЗАКРИЙТЕ ВСЯКАКЪВ СПОРТ В БЪЛГАРИЯ, ВСЯКАКЪВ, ТЕ СА ЧАСТ ОТ МАФИЯТА!
  • 20 Нямат вина

    0 0 Отговор
    за това, че са... а не нямат вина, затова че са
  • 21 МагниЦки

    15 1 Отговор
    Дреме ми за леЦки! Щом това са незаконни приходи, ще бъдат спрени! Докога ще се толерират мутри и тарикати? Ние, които работим и изкарваме парите си с честен труд по 8 и повече часа на ден какви сме? Балъци, луди...?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЦеСеКа=ЦСКА

    5 3 Отговор
    Държавата купи автомобили и ОЛАФ имаше разследване за злоупотреба с европейски финансови средства
  • 24 НЕНУЖНИ СА

    7 0 Отговор
    ДА ГИ ЗАТРИЕ НА 100% ТИЯ ПАРАЗИТИ !
  • 25 Логиката

    3 0 Отговор
    И да се съгласим да се крадат нашите пари - за пенсии, здраве. Странна логика. Няма да мине.
  • 26 Help Credisimmo

    7 0 Отговор
    Трябва и сайта "Факти" да се замислят...Всяка седмица авторката Венелина Маринова пуска по-една рекламна новина за "ефбет " колко джакпот имало натрупан,па колко бил спечелен и др... Закона "Магнитски" ви дебне.
  • 27 тулуп от банкя

    7 0 Отговор
    И без това "футбола" в България е за закриване, особено ppязaHия оБор Лайногорец и оБора на Цецко Найденов..
  • 28 Валтер Брани ЦСКА

    5 2 Отговор
    Нима не е истина, че собственик на ЦСКА се казва Валтер Папазки? Или не е вярно, че е осъждан за поръчкови убийства и си лежал 20 години в затвор? Гриша Ганчев заминава, а Валтер Папазки ще плати 25 млн.лв. за ЦСКА да построи стадион! Факт. Левски е вечен, а WC-тата на стадиона ще станат също вечни след 09.09.2016 г. нищо не е както беше преди!
  • 29 Бачо Киро

    0 0 Отговор
    Естествено, че са "мътни" финансите на клубовете! Никой инвеститор не би налял пари в родните клубове, не защото първенството ни е слабо (това е следствие, не причина), а защото не може да се даде дори прогноза за това каква би била възвращаемостта на вложенията. Да не говорим за "задкулисието", което е първата стъпка. Дълги години клубовете и техните привърженици бяха ползвани за "щит" на дадени олигарси с/у властта и закона, колко пъти ставахме свитетели на това как прокуратурата погва някой "добре облечен" бизнесмен, собственик на футболен клуп и той веднага започваше да реве "това е удар с/у клуба" и ангажираше феновете за подписки, протести и пр. А прането на пари и "черното тото" няма какво да ги коментираме избощо... Докато властите не се намесят и не "ударят" корупцията и "черното тото" и докато "фасадните" собственици не бъдат прогонени от спорта ни и бизнес модел няма как да бъде направен. А за да има инвестиции и въвръщаемост трябва да има бизнес модел - колко влагаш, как и за колко време ще се възвърне инвестицията и пр. Пари се печелят не само от трофеи и участие в евротурнирите. По-качествено първенство означава по-голям интерес - повече зрители, по-скъпи реклами, повече приоди от билети и продажба на спортни стоки, а дай Боже някой ден и продажба на ТВ права зад граница...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове