Last news in Fakti

21 Юни, 2021 22:50 3 156 34

Експерти: Разпространението на индийския щам у нас е неизбежно

  • индийски щам-
  • делта вариант

Преди дни властите съобщиха, че в България вече има доказан случай

Експерти: Разпространението на индийския щам у нас е неизбежно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди българи извън граница вече живеят в ситуацията на нови ограничения заради индийския щам на коронавируса. След първия доказан случай у нас, се постави въпросът може ли "Делта" мутацията да ни изправи пред ново предизвикателство това лято.

Новият по-заразен вариант няма да подмине България - в това е категорична директорката на Националния център по заразни и паразитни болести - проф. Ива Христова, съобщава Нова тв.

„За мен този първи случай, който доказахме, е “сигнална лампа” за това, че при по-задълбочено търсене и с повече проби вероятно ще го докажем и в други области на страната. Може би, след месец-два или три, индийският вариант ще добие по-широко разпространение у нас”, обясни проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

На фона на разхлабените мерки у нас и възможността за пътуване, единствен щит срещу коварния вариант на вируса остава ваксинацията.

„Разумно е до септември-октомври преболедувалите досега, както и ваксинираните да помислят за нова доза на ваксина, за да бъдат защитени за идващия сезон”, обясни Христова.

Една от държавите, които вече изпитва сериозните ефекти от новата мутация, е Великобритания. Днес там трябваше да разхлабят COVID мерките. Вместо това ги удължиха с 4 седмици. Демонстранти изпълниха улиците на Лондон в знак на несъгласие.

Заради рестрикциите столицата може да загуби домакинството на финала UEFA EURO 2020™, защото чуждестранните фенове подлежат на 10-дневна карантина. В същата, вече два дни е и българина Боян Иванов, който влязъл в страната с негативен PCR тест.

„Преди да преминеш границата трябва да покажеш доказателство, че си купил предварително два теста, които трябва да се изпълнят на втория и на осмия ден от карантината”, обясни мъжът.

Заради „Делта” мутацията Португалия затвори Лисабон през уикенда.

„Беше ни забранено да излизаме извън града от петък вечерта до днес сутринта. Бяхме под контрола на Националната гвардия”, коментира Дафина Маринова, жител на града.

В Индия, откъдето тръгна новата мутация на вируса, ситуацията вече се нормализира в северната част на страната.

„Това беше неочаквано, защото хората си мислиха, че пандемията е отминала. Новата вълна обаче ни удари много силно. За два месеца починаха 400 хиляди души”, обясни Прашант Кумар, бизнесмен в Ню Делхи.

Само за два месеца заразените с новия вариант на вируса в Индия бяха близо 30 милиона - повече отколкото при първата вълна.

Според експертите високите температури не пречат на разпространението на "Делта" варианта.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антон

    51 3 Отговор
    Нали дават да се пътува с отрицателен ПСР и ваксинация. Как тогава да дойде тоя щам. Значи или цялата работа с тоя ковид е бошлав работа или меркитв при пътуване вкл.ваксинацията нищо не става от тях

    Коментиран от #27

  • 2 Евпейския Съюз🇪🇺

    43 4 Отговор
    Ваксинирайте се , че чичо Бил Гейтс има нужда от пари!
  • 3 Пловдив

    28 2 Отговор
    Аман от експерти...! Пак ли, да очакваме камиони, с трупове...?!?

    Коментиран от #22, #30

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 РИСК ПЕЧЕЛИ..РИСК ГУБИ!!🤣

    29 2 Отговор
    НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ..НЯКОЙ ГО ИЗКАРВАТ ТОЗИ КОВИД КАТО СЕЗОНЕН ГРИП..МОЖЕ ДА СЪМ ОТ КЪСМЕТЛИЙТЕ 🤑
  • 6 СЗОто на чичо Бил

    12 5 Отговор
    Донкрая на 2021 година се очакват 9,5 милиарда умрели от Ковид 19 ковид 20 и ковид 21!!

    Коментиран от #25

  • 7 нннн

    34 0 Отговор
    Айде спрете се, де! Побъркахте хората. Днес мъж наръгал с нож момче, защото нямало маска... Разбрахме, че има вируси и обещаваме да си мием ръцете. А "професорите" да обещаят да спрат да ни стресират.
  • 8 Ковидарите

    24 1 Отговор
    При толкова много индийци в БГ-то определено е неизбежна вълната. Проблемът е че пречупиха хората и ще им пробутат после 5-та, 6-та ....вълни и така до откат. Слушайте ги само какво говорят пребуледували и ваксинирани до октомври нови шотове да си ударят !?!?
  • 9 Пич

    27 1 Отговор
    И така , уважаеми сънародници , докато стигнем до марсиански щам ...!!! Още 30-40 държави като си дадат имената на щамовете , и Марс е готов . После луната , и т.н. . Така е , като човечеството има космическа станция , ковида ще хвърчи навсякъде...??? Прилича на Уиндоус , който господин Геитс ъбдейтва със замах... Ако не се ваксинирате , ще ви убеждават че се хваща от водата . Само ваксинираните ще пият . Клакьори за жълти стотинки виждате колко са...!!!??? И журналисти , и политици , и лекари... Не им се давайте...!!!
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 1 Отговор
    Не ви омръзна да въртите едно и също от различни имена и все ..........стигате до ваксината!ваксината няма да спаси англичаните!Много крадоха и избиха фамилия Кадафи.......При тях това НЕЩО ще се върти нон стоп!Да може с една партия шах да ви оттъра от тези платени врачки,но няма как!жало ,че и НЕЩОТО не е създадено за нашта популация,иначе щеше да ни оттърве от тази!!!
  • 11 Интелектуалец

    34 2 Отговор
    Колкото повече ваксини се инжектират толкова повече мутации ще има. Ваксина се ползва преди епидемия а не по време на епидемия. Трабват лекарства а не ваксини.
  • 12 Фифи

    24 0 Отговор
    След година и половина НЕ ме интересува!!!
    Журналистите престанете да дращите за всеки нов вирус. Има милиарди вируси и бактерии ,които могат да те убият. Стана банално вече .
    Стягайте се и гледайте как истинските журналисти в Америка предупреждават за инфлацията.
  • 13 пълни глупости

    22 2 Отговор
    От най-големите!

    Една лъжа вирее до тогава, докато има кой да вярва в нея! 😉

    Коментиран от #17

  • 14 5555

    14 1 Отговор
    Аз пък мисля, че трябва да се върне смъртното наказание и тази лъжлива лелка да бъде осъдена
  • 15 Християнин

    17 2 Отговор
    Аз лично, ще се противопоставя на ваксинация, а ти???
  • 16 Последния Софиянец

    5 2 Отговор
    Хасан ме ваксинира всяка вечер, пълен съм с антитела. ха ха ха ха
  • 17 Комефато за маркучо

    1 9 Отговор

    До коментар #13 от "пълни глупости":

    И кое точно е лъжа, вирусът ли?

    Коментиран от #20

  • 18 Hoho Boho

    9 0 Отговор
    След като нещо е НЕИЗБЕЖНО,
    защо ни занимавате с тези глупости?
  • 19 CFC

    9 0 Отговор
    Защо ли съм почти сигурен, че всеки момент (в рамките на тоша лято) ще се съобщи, че е излязъл нов щам, който прави ваксините безсмислени и всичко ще почне от начало....
  • 20 ИСТИНАТА

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Комефато за маркучо":

    Всичко е лъжа, огромна, мазна, отвратителна лъжа!

    "Вирусна пневмония", преди години взе много жертви, колкото за последните 2 години измислен "ковид", а най-голямата лъжа са ваксите!

    Но който смята, че е застрашен, моля - свободен е да се инжектира с каквото иска!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пловдив":

    Аз предишните не видях, па дано до живея тези да видя или както много пъти писах да чакам делта форс ковида, белким ги видим е който оцелее де
  • 23 Кумар бизнесмен от Делхи

    1 0 Отговор
    .бати бизнесмена
  • 24 Шайба

    1 1 Отговор
    Няма как да ни се размине,пълно е с индийци тука,ще мрът като мухи,отиде ни електората,а някой да знае нещо за турския щам,където се съдирало дебелото черво от дрискане,ще идва ли насам скоро,че идат избори,време му е.

    Коментиран от #29

  • 25 чича сава

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "СЗОто на чичо Бил":

    Аз пък очаквам целия свет да умре до края на 2022
    Голяма агитация, за тези ваксини - защо ли?
    Човеколюбците, защо не спасят гладуващите деца в Сомалия?
    Айде стига, за хората с глави на раменете е ясна схемата...

    Коментиран от #26, #34

  • 26 Шайба

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "чича сава":

    Да храниш сомалийци е като да храниш гларуси,колкото повече им даваш,толкова повече на брой и по-нахални стават,затова и са вдигнали ръце от тях,пък и за работа не стават,дай им само да лежат по цял ден.
  • 27 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Антон":

    Братята румънци влизат абсолютно свободно.Няма тестове,няма ваксинирани,нищо не се изисква.А индийския щам бе идентифициран в Румъния още преди два месеца.
  • 28 Данаил Лазаров

    5 0 Отговор
    Аби стига сте лъгали хората, вирус НЯМА, всичко е лъжа, измама!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Joro

    0 0 Отговор
    И експертите са ни бошлаф, и журналистите, и агенциите, и телевизиите. Холата казаха - по-заразен, но по-малко смъртоносен, т.е. по-малко опасен. Това е доказателството, че вирусът замира. Краят му се вижда. Сега наякъде затягат мерките, защото искат маски и роби до гроб. Зимата ще има друг вариант, още по-заразен, но безобиден, а следващото лято ще бъде толкова заразен, че ще дозарази абсолютно всички, но няма да умре от него никой. А сега в някоя лаборатория се модифицира по-догодишния "нов" вирус, този път може да е ВИКОД-13.
  • 34 Joro

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "чича сава":

    Ще се заразим всички, но ще умрат само някои - от страх.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове