Last news in Fakti

22 Юни, 2021 12:18 2 645 15

ДНСК: Има тежки нарушения по случая „Алепу“

  • днск-
  • влади калинов-
  • артекс-
  • алепу

Не разбирам защо от „Артекс“ не са поискали от Столична община разрешение за строеж за завършване на сградата или презаверка, каза директорът Влади Калинов

ДНСК: Има тежки нарушения по случая „Алепу“ - 1
Снимка: БГНЕС

Има допуснати тежки нарушения по случая „Алепу“, но до септември или октомври ние не можем да се произнасяме за разрешението за строеж. Това каза директорът на ДНСК Влади Калинов в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ по повод случая със строежа на плаж „Алепу“ край Созопол.

„Вече обясних за какво става дума. Там имаме една сага, която се развива в годините доста противоречиво. Имаме едно разрешение за строеж, което е издадено за укрепване на терена, после е издадено второ, без да е отменено първото. Второто е атакувано от прокуратурата за нищожност. Минало е на първа инстанция през Бургаския административен съд, който е потвърдил тезата на прокуратурата. Възложителите са оспорвали на следваща инстанция и чакаме решението на съд“, посочи Калинов.

„Това, което ние наричаме подпорна стена, а всъщност представлява някаква клетъчна структура, която е изградена там, е въведена в експлоатация от ДНСК. За мен има допуснати няколко нарушения на ДНСК. Едното е, че не са спрели второто разрешение за строеж при наличие на първото, т.е. да е ясно кое е легитимно. В моята практика няма такъв случай да има две разрешителни за строеж. Би трябвало съдът да прогласи кое е нищожното. Колегите в момента разсъждават какво трябва да се случи. Дали трябва да атакуваме разрешението за ползване. Има сериозни разминавания между различните части на проекта.

Това, което е изградено като подпорна стена, би трябвало да е първи етап, но това противоречи на записа в закона, че всеки етап трябва да може да се използва самостоятелно“, заяви той.

„В този етап, който е изграден, вече са разположени асансьори, стълбище, коридори и сервизни помещения, които би трябвало да обслужват останалата жилищна част на комплекса. Има допуснати тежки нарушения. Разсъждаваме докъде и как да го направим, защото това нещо представлява подпорна стена, която укрепва свлачище и трябва да се вземе разумно решение. За момента няма категорично решение. Не можем да пипнем нищо, което в момента се разглежда в съда. До септември – октомври, когато е следващото съдебно заседание, ние не можем да се произнасяме по отношение на разрешението за строеж, което касае този обект. Ние разсъждаваме върху разрешението за ползване, което е последващо и не е предмет на разглеждане от съда и там имаме някакви действия“, допълни Калинов.

Не разбирам защо от „Артекс“ не са поискали от Столична община разрешение за строеж за завършване на сградата или презаверка. Това каза директорът на ДНСК Влади Калинов във връзка с протестите на „Артекс“ заради спрения строеж на сградата "Златен век".

„Изключително съм изненадан от езика, който се използва на протеста. Направил съм среща с „Артекс“ преди да се случат тези неща и съм им обяснил подробно какво ще става. Имаме ясни факти и те са, че тази фирма е знаела доста отдавна за какво става дума. Те са го заявили в едно тяхно заявление до Столична община. Те казват буквално: „Разрешението за строеж ще стане валидно най-малко до 11 януари 2020 г.“ и определят, че това са 10 години от откриването на строителната площадка. Това е било ясното им съзнание тогава. Те използват едно писмо, дадено от зам.-министъра на регионалното развитие, за да могат да процедират по-нататък своите действия пред Столична община. В това писмо се казва, че срокът е 10-годишен от датата на започване на строителството. Това, че строежът е бил спрян и Съдът е свалил заповедите на ДНСК, не значи, че ние можем да приспаднем това. Приспадането се случва, само ако е записано в текст в Закона за устройство на територията. Такъв текст ние нямаме и аз нямам основание да приспадам нещо“, заяви Калинов.

„Всички действия на ДНСК, докато аз съм началник, ще бъдат с абсолютното спазване на всички съдебни разпоредби. Имаме решение на първоинстационния съд, в което той се опитва да тълкува срока на разрешението за строеж. Върховният административен съд казва, че предметът на спора не е срокът на разрешението за строежа и всичко, което следва като тълкуване, следва да не се зачита“, заяви той.

„Строежът е законен до януари 2020 г. Колегите да започнали да строят доста по-късно и това, което е построено без строителни книжа, е конструкция само за един етаж. Ние нямаме претенции към останалата част на сградата.
Не разбирам строителите защо не са поискали от Столична община разрешение за строеж за завършване на сградата или презаверка на същото разрешение за строеж, при положение че знаят, че разрешението е до 2020 г. Стига одобряващият орган да прецени, че е възможно, те могат да поискат удължаване на срока.

Всеки български гражданин има право да защити правата си. Тези права се защитават в съд и той ще прецени кои е прав. Моите действия са взети на базата на текстовете от закона“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПСР

    18 1 Отговор
    По боково време,гръмна и този,пореден скандал.
    Дават по телевизора-гради се хотел.Мисирките,държачки на микрофони,правят интервюта представители на"отговорните"институции и такива от"бранша".Глед аз-стаи,множество бъдещи стаи.Онези викат-"Не,не е хотел,подпора е!"
    А стаите?-"Не,не са стаи!Такава е конструкцията на подпората".
    А,то,стаи,та стаи.Така беше.

    Коментиран от #7

  • 2 въпросче

    13 0 Отговор
    Има допуснати тежки нарушения по случая „Алепу“. А по случая с оная голямата вила,дето ДБ-ъто протестираха има ли?
  • 3 Нарушения

    14 1 Отговор
    е меко казано ! Гавра със закони и правила , варварски действия спрямо България и българите граждани ! Офшорка , регистрирана на остров Суринам от ДС грабители ! Творец мъжа на кухавелата външен министър и ортак от години на Пастирката крадлива в обществени поръчки за милиарди от ЕС !
  • 4 1234

    13 1 Отговор
    Не са подали, зашото бмб и цц тогава са се разбрали, заедно с фандъкова, по етаж на човек.....да ама всичко се размириса, шото строителя е идиот
  • 5 Бубенце кротко

    22 3 Отговор
    Тези АРТЕКС е гербаджийска фирма. Всички гербаджии и тяхни "роднини" купуват апартаменти от тях. Трябва проверка кои родители на гербаджии последни 10 години са купили апартаменти от тях и много интересни факти ще излезнат наяве.

    Коментиран от #9

  • 6 Българка

    17 1 Отговор
    изграденото на Алепу не е подпорна стена в този вид. Следователно или трябва да се събори и изгради нова подпорна стена, или да се премахнат само стълбища, асансьори , стаи....... Безобразията са прекалено много. Но едно е ясно- всички длъжностни лица, които са забъркали тези абсурди и за Алепу и за Златен век, трябва да се уволнят и ако има по-тежки законови нарушения да бъдат разследвани и съдени. Щетите на околната среда и обществото са големи
  • 7 стоян

    1 13 Отговор

    До коментар #1 от "ПСР":

    ДСо 1 ком -лично видях с очите си че не са стаи -защото височината на тъй наречените стаи е 2 метра -е как хотел с толкова ниски стаи

    Коментиран от #11

  • 8 мнение

    16 0 Отговор
    за алепу копайте как са се сдобили с имота.
    Там е интересното
  • 9 4229

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бубенце кротко":

    Бубе, много си далече, потърси кои са собствениците на артекс.
    и откъде са тръгнали предците им в най ранните, ама най ранните 90 години на 20 век.
    когато седесарите скачаха по площадите
  • 10 Артекс

    8 0 Отговор
    Не им се дават пак пари за ново разрешитлено за строеж. Веднъж са дали, после са кихнали подкуп за да винат тънка лайсна, и сега трети път... Стиснати са.
  • 11 чукча писател

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Не читател. Нали чукча?! Не прочете че това са асансьори и сервизни помещения в хотела.
  • 12 гост

    5 2 Отговор
    А Тиквата каза ,че това са гнезда за птички...и си помисли/то има ли с какво?/,че всичко ще се размине...
  • 13 запознат

    5 1 Отговор
    Това момче от ДНСК започна да ми харесва - ако продължавата така - всичко да е само според закона - почвам да мисля че има надежда за българия
  • 14 Надежда всяка оставете!

    1 0 Отговор
    Изглежда законите в България може да си ги извърташ както ти харесва. Тълкувания за ясни, видими и очевадни безобразия-разни, и всичките-законни. Пляскане с ръчички и всичко- както са си пожелали едни хора, по-равни от останалото население в страната. То пък, вместо да се вдигне като един и да помете цялата корумпирана сган, само си кротува и си мечтае един ден също да може да си позволи далавери всякакви. Е, откъде да дойде светлото бъдеще?
  • 15 ДНСК

    3 0 Отговор
    На ул. "Хага" СО р-н "Лозенец" има строеж с Разрешение за строеж без да има канал???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове