1 Юли, 2021 20:46 1 702 4

Правителството одобри близо 8,6 млн. лв. за дейности по опазване на околната среда

  • мосв-
  • околна среда-
  • птици

Средствата ще бъдат използвани за разплащане на договори, свързани с изпълнението на проект „Анализи и проучвания на видове и природни местообитания, предмет на докладване по чл. 17 от Директивата на местообитанията и чл. 12 от Директивата за птиците“

Правителството одобри близо 8,6 млн. лв. за дейности по опазване на околната среда - 1
Снимка: БГНЕС

По предложение на министъра на околната среда и водите Асен Личев правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 8 584 747 лева по бюджета на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за 2021 г. за нуждите на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). По този начин тежестта в бюджета на МОСВ намалява с близо 8,6 млн. лв.

Средствата ще бъдат използвани за разплащане на договори, свързани с изпълнението на проект „Анализи и проучвания на видове и природни местообитания, предмет на докладване по чл. 17 от Директивата на местообитанията и чл. 12 от Директивата за птиците“. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“.

Допълнителното финансиране към бюджета на МОСВ се осигурява със средства по сметката на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Средствата са остатък от приходи от продажба на квоти за емисии на парникови газове от инсталации чрез търг според Закона за ограничаване изменението на климата. При одобрение на извършените разходи от управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда” средствата ще бъдат възстановени на ПУДООС.

Наред с това, правителството е одобрило позицията на България по дело пред Съда на ЕС за налагане на санкции заради неизпълнение на задълженията ни за качеството на атмосферния въздух.

Страната ни е предоставила информация, че е взела мерки и се е съобразила с решение на Съда на ЕС от 2017 г., както и по задълженията ѝ съгласно европейското законодателство по отношение на агломерациите София, Пловдив, Северна, Югозападна и Югоизточна. България посочва, че е налице устойчива и трайна тенденция за постоянно намаляване на броя на превишенията на средноденонощната норма на фини прахови частици (ФПЧ10), както и постигането ѝ на територията на повече общини. За средногодишната норма на ФПЧ10 са изложени данни, които доказват спазването ѝ за 2020 г. в агломерациите София, Северна, Югозападна и Югоизточна.

Същественото подобряване на качеството на въздуха през последните години по показател ФПЧ10 във всички зони и агломерации в страната доказва, че България прилага ефективни мерки, така че периодът на превишаването на пределно допустимите стойности да бъде възможно най-кратък.

В рамките на съдебното производство България ще отправи молба към Съда да отхвърли предявения иск като недопустим, съответно неоснователен, както и да бъде отхвърлено искането на ЕК за налагане на санкции. В случай че тези искания не бъдат уважени, страната ще настоява пред Съда за налагане на минимален размер на периодична санкция за частично уважаване на иска на ЕК само по отношение на неспазените средноденонощни норми.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отново и отново

    5 0 Отговор
    пари за НПО-тата от които вредата е в пъти повече от ползата.
  • 2 ГЕРБ

    4 2 Отговор
    Айде започнаха да крадът

    Коментиран от #3

  • 3 пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГЕРБ":

    само в нощното шкаВче на патриарх тиквоний първий банкянский имаше повече парици. та, нИдейтИ рИва!
  • 4 Личев

    2 1 Отговор
    Покри кражба на от 10 млн лева извършена от ревизиора! Личев ще отговаряш! Излез пред обществото и кажи къде са отишли 10те милиона...безсрамници!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове