Last news in Fakti

6 Юли, 2021 10:10 3 148 42

Планът за действие при нова вълна от COVID-19 е готов, предстои да бъде огласен

  • план за действие-
  • covid вълна-
  • проф. мира кожухарова-
  • мира кожухарова

Документът очертава няколко критерия за въвеждането на конкретни мерки – брой заразени на 100 хиляди население, какъв процент от пробите са положителни и т.н.

Планът за действие при нова вълна от COVID-19 е готов, предстои да бъде огласен - 1
Снимка: БГНЕС

В плана на Министерството на здравеопазването за действие при нова вълна от COVID-19 са очертани няколко критерия за въвеждането на конкретни мерки - брой заразени на 100 хиляди население, какъв процент от пробите са положителни, при определен брой заразени колко фактически са болни и каква част от тези болни имат нужда от болнично лечение. Това обясни в интервю за БНР проф. д-р Мира Кожухарова, съветник на здравния министър и един от експертите, работили по плана.

По същество работата по документа е приключена. Финализираната му версия предстои да бъде огласена.

„Всички части, които трябва да включва този план, са разработени от съответните експерти“, уточни Кожухарова.

Планът разписва какво се прави при под 100 положителни проби на 100 хиляди население, при 100-200 на 100 хиляди, между 200 и 500 на 100 хиляди изследвани, над 500 положителни на 100 000 тествани.

Идеята е да се запазят основните функции на болниците – например травматологично или неврологично отделение, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция, каза проф. Кожухарова в предаването „Преди всички“.

Планът предвижда още личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина спокойно могат да се лекуват вкъщи, посочи тя.

Според Кожухарова училищата наесен трябва да работят в нормален присъствен режим.

„При широко разпространение на делта варианта вероятно ще се наложи връщане към някои по-строги мерки. Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант“, изтъкна още епидемиологът.

Целта според Мира Кожухарова е да няма повече елементи на изненада, а нещата да бъдат предварително планирани, за разлика от миналото лято.

Планът предвижда няколко нива на развитие на епидемиологичната обстановка – най-ниското от тях е по-слабо изразена такава. Ограничителните мерки ще се налагат при усложняване на обстановката:

„Но не от типа на това затваряме градове, улици, махали и т.н. По-скоро на по-рационални противоепидемични мерки смята Министерството на здравеопазването да заложи.“

Публични обекти и пространства ще се затварят само в крайна нужда - много големи обекти ще бъдат затваряни при повече от 9 хиляди души в болнични заведения, допълни Кожухарова.

Залага се на това, че хората все пак ще се ваксинират, както и на това, че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували, подчерта още тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бездарници

    25 11 Отговор
    Ще ви видим и вас на есен.
  • 2 честен ционист

    9 56 Отговор
    Прием на само ваксинирани студенти в общежития, само васкинирани с дигитален сертификат в метрото, тестове през 72ч за служителите в бизнеса, маски вътре и вънка.

    Коментиран от #13, #16

  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    52 3 Отговор
    Планът е готов ! Пускайте вирОса! ПЛАНдемията в действие !
  • 4 честен ционист

    4 32 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Залага се на това, че хората все пак ще се ваксинират, както и на това, че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували, подчерта още тя."

    Алоо, експертката, не ти ли е ясно, че преболедувал значи незаразен 180 дни? Или може би не си запозната с правилата на ЕС?

    Коментиран от #9

  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    24 1 Отговор
    "План за действие при епидемия" е от 2006г ‼️
  • 6 9397

    15 1 Отговор
    Ама да не сте посмели, че тогава ще става какват ще става.
  • 7 Планът

    26 3 Отговор
    Планът е следният. Първо внасяме туристи, заразяваме хората и след това кльопаме по клинични пътеки кинти. Просто, но гениално.

    Коментиран от #23

  • 8 Гост

    41 3 Отговор
    Какви "мерки" бе, лельо? Единствените мерки, които можехтие да направите за месец е едно проучване каква част от населениети сме се срещари с Нещото, за да се знае кои /ентуално, ако желаят/ могат да се ваксинират! Защото според много специалисти по света, които са провели и проучвания - преболедувалите имат по-голяма защита от боцнатите! Това мразения от вас Мангъров го говори от миналия март, а вече и бай шиле го призна с неохота! Нещо ви спира да направите това и това "нещо" е от Брюксел и СЗО! Вместо реални действия - продължавате да плашите и паникьосвате хората и ги карате "всички" да се ваксинират, независимо дали са боледували или не!

    Коментиран от #10, #38

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Преболедувал-означава Здрав от тази инфекция до края на живота -Според Дядо БОЖИ!
  • 10 Верно ли

    5 11 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Ми четете, бе, хора. Разбира се, че ще имат план, а не от днес за утре на ден по два пъти. "нe oт типa нa тoвa зaтвaрямe грaдoвe, улици, мaхaли и т.н. Пo-cкoрo нa пo-рaциoнaлни прoтивoeпидeмични мeрки cмятa Миниcтeрcтвoтo нa здрaвeoпaзвaнeтo дa зaлoжи". И те започнаха да правят изследване в лабораториите на случаен принцип и даже го оповестиха - почти 50% са го изкарали.

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    23 2 Отговор

    До коментар #10 от "Верно ли":

    "Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант“
    Тази се "надява" да се разпространи делтата?! Ами той е в България от началото на април /поне официално/, та до сега трябваше да има по 5, 6 хил. на ден, но поради това, че голяма част сме го изкарали няма как да стане! Никакви мерки повече не са необходими, а цялостно изследвансе на населението за преболедуване, а който не е - ако иска да се боцка, ако не - на негова отговорност да се зарази! За един месец /или до края на лятото/ може цялото население да се изследва за клетъчен имунитет. Но не се прави, защото трябва да угаждаме на СЗО, Брюксел и фармацефтичните гиганти!

    Коментиран от #26

  • 12 Българин

    6 26 Отговор
    Кожухарова, не ми говори ,че има планът за действие при нова вълна от COVID-19.Ти трябва да посъветваш този неграмотен министър на здравеопазването как да предотвратите да няма нова вълна.Вие двамата провалихте ваксинирането и така провалихте защитата на българите от тази болест.Този антиваксър не трябваше да бъде министър.Дайте си ОСТАВКАТА!
  • 13 Ваксинираните

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Да ги оставят да мрат, щото са защитени.
  • 14 Ама ние тук

    12 0 Отговор
    Не правим по 100000 теста?
    Как ще разберете какво реално се случва?
    Това са тестове за цяла седмица.
  • 15 Рошко

    20 2 Отговор
    Планът е ясен плавно вдигане на бройките, септември бум и пак в кошарите,долар четата вече са складирани и отделени от ротшилд, за нищо на света няма да се чипирам
  • 16 Рошко

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    А ти се запаси с памперси, и спри да дрънкаш глупости
  • 17 въх

    21 1 Отговор
    American Journal of Therapeutics публикуваха peer-reviewed study за Ивермектин, потвърждаващо ефикасността му и още повече - може да се пие профилактично. Моля ви, осведомявайте колкото се може повече хора, очевидно евтино, ефикасно, без патент лекарство, можещо да се взема и като превенция (един вид алтернатива на ваксина) би подкопало напълно бизнеса с ваксини и бъдещи медикаменти, та ако се чудите защо се цензурира информация за ивермектин, ето защо... Абсурдно е всички нужни критерии да покрие за ефикасност, за безопасността, и нито една медия да не го отрази, нито един "професионалист" да не го отрази. Хора, споделяйте, видяло се е че от уста на уста ще трябва се предава информацията. I-MASS протокола е добър за превенция. Нека овладеем тази гад, макар и да не сме вакснати.

    Коментиран от #19, #22

  • 18 yordan

    12 3 Отговор
    ТАЯ С ВАКСИНИРАНЕТО НЯМА ДА СТАНЕ. КУЧЕТО СИ ЛАЕ КЕРВАНА СИ ВЪРВИ
  • 19 въх

    14 3 Отговор

    До коментар #17 от "въх":

    Преди някой да ме обвини, че съм рекламно лице на гнусния Домус, аз лично съм привърженик на ветеринарния вариант, всеки сам може да прочете състава и да види, че с напълно безопасни. Иронично, но човешкия варинт е с повече стабилизатори от ветеринарните.
  • 20 35344

    17 5 Отговор
    А имате ли план за умрелите ваксъри с тромбите? Изглежда мрът като мухи, но казват, че не е от ваксата случайно било
  • 21 Ретрттт

    17 3 Отговор
    Ваксинираните трябва да бъдат изолирани от нормалните хора в резервати. Там да правят квото искат и да ходят с три слоя маски, ако искат
  • 22 Да ама

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "въх":

    я виж какво пише на М.З. Цитирам:"Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) извърши преглед на последните данни относно употреба на ивермектин за предпазване и лечение на COVID-19 и достигна до заключението, че наличните данни не подкрепят неговата употреба при COVID-19 извън клинични изпитвания с подходящ дизайн." Важното да е с "с подходящ дизайн". Ще ни кандилкат така до като ни уморят.

    Коментиран от #30

  • 23 3233

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Планът":

    Какво да внасят бе умнико, с фалшивите тестове всеки втори може да набедят за болен
  • 24 бай Пешо

    2 17 Отговор
    За мое голямо съжаление г-жо професор, вие и министър Кацаров, ще останете в историята на това правителство с закриването на Националният ваксинационен щаб, провала с ваксинирането и пенсионирането на проф. Кантарджиев!ФАКТ!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Верно ли

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Говоря за това, че това е държавна структура, която е длъжна да има план, а не като при Баце ти телевизионни изяви и решения от днес за вчера. Кожухарова е добър специалист в областта си (която е Епидемиология, а не коремна хирургия) и знае какво прави. А това, че на нас не ни харесва международния план за развитие на въпрсната пЛандемия е друг въпрос.
  • 27 До въх

    3 10 Отговор
    Двама мои приятели починаха от Ковид въпреки Ивермектин. На по 50-52 години. Не бяха нито затлъстели, нито с хронични заболявания. В много от случаите Ивермектин помага, но не е панацея.

    Коментиран от #29, #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 343

    11 2 Отговор

    До коментар #27 от "До въх":

    Странно, учените още не могат да докажат съществуването на ковид пък някой бил умрял от него. Даже дела водят в момента
  • 30 въх

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "Да ама":

    те виж и колко са хитри, нарочно не ни ги показват тези прочувания, не ни се позволява дори сами да преценим, пък после ми говори за ценности като човешки права и свобода у ЕС... още повече, че това становище е старо, няма и да се обнови, лобистите на биг фарма са нявсякъде, файзера са съдени в миналото именно за лобиране... модерна никога не са пускали продукт на пазара, джонсъна ги съдят за канцерогенни съставки в бебешката пудра и някак си се очаква да вярвам, че всичките тези компании ще създадат безопазна и ефективн ваксина???? критичното мислене се заклеймява в запада, после българите били прости, аре бегайте....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 киро

    8 0 Отговор
    И ние имаме план за вас.......!
  • 33 123

    7 1 Отговор
    Ясно е че ще ни затваряте пак и ще ни лъжете както си искате, както ви наредят Глобалистите.
  • 34 въх

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "До въх":

    Най ефикасен е като се пие профилактично - над 80%, също така е изключително важно в каква доза се пие, особено ако вече са били в напреднал стадий. Факт е, че огромен брой хора е спасило, включително близки мои, които бяха вече в тежко състояни, 50+, хоспитализирани. Много е важно и високи нива на вит Д да се поддържат, които реално изкореняват възможността за цитокинова буря. По-добро решение от ивермектин НЯМА!!!
  • 35 Аууу

    4 0 Отговор
    Какъв е този план от едни месец му правят реклама, а още нищо не са показали.
  • 36 Зарзаватчия

    7 0 Отговор
    С нетърпение очаквам процесите на гражданските трибунали и горящите клади по площадите. Древните са ни дали лекарството срещу сатанистите и то е "огън и жупел".
  • 37 Човечец

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "asd":

    Много добре описа Тиквата и неговите фенове. Явно и ти се причисляваш към тях. От написаното от тебе се излъчва много злоба, която показва що за човек си. От мене да знаеш, ако вече не си се разболял нелечимо, скоро ще се разболееш. Продължавай така, сам си копаеш трапа.
  • 38 67777

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Твоя любим мангъров каза че вируса ще изчезне март ако не помниш
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    НАБЛИЖАВА МИ ВРЕМЕТО ---НО ЩЕ УМРА " К О Р О Н О В А Н " ---НЕ ПАМПЕРСИРАН ;БАСТУНИРАН ИЛИ ПАТЕРИЦО - СЕРАН !!!!!!!????
  • 41 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА ПРОВЕРИМ --- КОИ СА ПОВЕЧИ ОТ НЯКОЛКОТО НИ ХИЛЯДИ ---ПРОФЕСОРЕТАТА ИЛИ ПРОФЕСОРЧИНКИТЕ /ПОВЕЧЕ СА ОТ АРМИЯТА НИ /--- И БЕЗМИСЛЕНИ ЛИ СА ЗА БЪЛГАРИЯ /ДОТУК СА БЕЗМИСЛЕНИ / !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 42 ФАКТЬЙТЕ ф БГ

    12 0 Отговор
    ПЛАМЪТ ЗА ДЕЙСТВИЕ Е ЯСЕ - КЕ ВИ БЕСИМ ПО СТЪЛБОВЕТЕ ЗА ОСВЕТЛЕНИЕ! МOEТO ЗДРAВE E CAМO МOЯ РAБOТA - CAМO AЗ ИМAМ ПРAВO ДA РEШAВAМ, ГAРAНТИРAНO OТ КOНCТИТУЦИЯТA! Търгaши в прecтилкa нямaт думaтa! Вcякa мeдицинcкa, здрaвнa, вируcнa и вaкcинaциoннa инфoрмaция или cтaтуc нa чacтнo лицe CA ПOВEРИТEЛНИ и прeрoгaтив CAМO И EДИНCТВEНO НA ВЪПРOCНOТO ЛИЦE! Зaдрaвнитe дaнни Пoдлeжaт нa зaщитa, кaктo вcички останали лични дaнни нa вceки грaждaнин! Вcички т.нaр "кoвид-мeрки" и рecтрикции ca прoтивoкoнcтитуциoнни и нeзaкoнни. Eтo eднa cтaтия тук във фaкти, кoятo щe ви пoкaжe кaквo тoчнo ни причинихa "МEРКИТE" ви - Публикувaнo във фaкти.бг: "България през локдауна: По-малко раждания и повече домашно насилие; През пандемичната 2020 г. в България са се родили с 2452 деца по-малко спрямо 2019 г." Публикувaнa: 29 Юни, 2021 09:54
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове