Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 10:18 5 882 31

Проф. Кожухарова: Мерките фактически отпадат от четвъртък

  • проф. мира кожухарова-
  • зелен сертификат-
  • мерки

В последния месец виждаме, че ролята на зелените сертификати става все по-малка и по-малка, каза тя

Проф. Кожухарова: Мерките фактически отпадат от четвъртък - 1
Снимка: shutterstock

"Прилагането за изисквания за зелен сертификат по желание фактически е равно на неприлагане. Той и сега особено много вече не се прилага. Така че не виждам тук етапите.“ Това заяви пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова, съветник на предишния здравен министър Стойчо Кацаров.

Някои неща според Кожухарова не са много логични - например анонсът, че мерките дефинитивно отпадат от 20 март, но фактически отпадането им започва от 24 февруари.

В последния месец виждаме, че ролята на зелените сертификати става все по-малка и по-малка, каза проф. Кожухарова в предаването "Преди всички“.

Нещата тръгнаха на добре след 1 февруари, когато беше върхът на заболеваемостта при тази вълна. От 1 февруари намалява броят на заразените. Утихването на вълната е факт, отбеляза Кожухарова.

При въвеждането му сертификатът е осигурил около два месеца стабилно ниво на ваксинация, но от началото на февруари броят на поставяните ваксини намалява, поясни тя.

"Не мисля, че имаме много шансове оттук нататък да вдигаме нивото на ваксинация. Към момента при всички усилия, положени от всички правителства, сме достигнали официално ниво на ваксинация почти 30%, малко под 30% - хора със завършен ваксинационен курс.“

По-обезпокоително според епидемиолога е, че сред най-засегнатите от коронавируса хора – тези над 60 години, които са и с придружаващи заболявания, само 37,5% са със завършен ваксинационен курс, а едва 18,8 на сто - с бустерна доза.

Вземането на такива важни решения винаги е политическо и е редно така да бъде, изтъкна Мира Кожухарова, запитана медицинско или политическо е решението за премахването на зеления сертификат и за поетапното отпадане на ограничителните мерки.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 125 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    46 99 Отговор
    Грешка!От утре.
  • 2 Оня

    79 113 Отговор
    Кирето се спасява със панически мерки. Кунчев обаче го предаде "Винаги могат да се възстановят мерките". Разкарайте сертификата завинаги продажници.
  • 3 Зелен сегрегат

    90 110 Отговор
    Зеленият сегрегат никога не е имал никаква друга роля освен да принуждава хората да се ваксинират! Всксините се оказаха неработещи, съитветно безмислени! Долу Зелени сегрегат, това унизително френско-гръцко изобретение за терор и принуда, гаротата на 21-ви век!
  • 4 нннн

    51 106 Отговор
    "Прилагането на ЗС...е равно на неприлагане." Това малко шизофренички ми звучи. Щом няма роля, махайте го и толкова. И не ни баламосвайте с политическо решение на нещо, здравно безсмислено.
  • 5 мислещ

    72 109 Отговор
    Не, напротив, мерките фактически не отпадат и след месец. Остават най-зловещите такива - тестът за болничен прием, който убива, тестовете и маските за деца (И не само за тях), карантините. Не отпада и извънредната епидемиологична обстановка, която позволява на същите изчадия по всяко време да налагат каквото си щат.
    Това "отпадане" е жалко отвличане на вниманието. Особено на фона на договора със СЗО, който ни готвят, и който е де факто узаконяване на световното правителство/пълно отказване от национален суверенитет.

    Коментиран от #9

  • 6 ДОЛУ МРЪСНИТЕ РЪЦЕ ОТ

    108 30 Отговор
    ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ☝
  • 7 Студопор

    36 74 Отговор
    А колко изненадани и уплашени ще бъдат всички дето се ваксинираха, когато разберат, че ваксината е разработена от протеин на ХИВ.

    Коментиран от #11

  • 8 Не вярвам

    18 72 Отговор
    че ще свърши ковид истерията и ще мога да пазарувам свободно, без маска?

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Koko

    45 6 Отговор

    До коментар #8 от "Не вярвам":

    На кой му пука в какво "вярваш" -ха, ха, ха ....
  • 11 А колко ли

    56 10 Отговор

    До коментар #7 от "Студопор":

    уплашен ще си, ако разбереш, че мозъкът ти е направен от Стиропор.
  • 12 Анонимен

    20 50 Отговор
    Оборот нямат магазините, а граждани се жалват, че не ги пускат, да си закупят необходимите в практикер материали, стоки и къде ли не техномаркет. Махайте, че се затъжихме за близките си хора напуснали бг преди повече от 10 години бг. Ваксиниран човек съм, но човека до мен, не му разрешавам, а и лекарите също. Пускайте народа без сертификати за покупки на едро.
  • 13 Ами ваксинираните

    14 42 Отговор
    сега как ще се чувстват богоизбрани?

    Коментиран от #14

  • 14 Иван

    47 16 Отговор

    До коментар #13 от "Ами ваксинираните":

    На ваксинираните им е все тая за Зеления сертификат. Да му мислят Неваксинираните какво ще се случи с тях )

    Коментиран от #19

  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 44 Отговор
    С идване на затопляне ще има нова""Вълна"" от естествено кихащи и кашлящи,които вашите""тестове"" е изкарат ковид........щоси плюете на суратя,бе??..ПРОСТИ фесори???В момента в Германия е хубаво времето,говоря за бад Вюртемберг имного кашлят и кихат без да имат положителен тест...Там един тест струва под2евро....А,в бг???Този дет живеел в берн...Май май сте послъгали...или се крие добре......

    Коментиран от #16

  • 16 ЯСНОВИДЕЦ

    49 18 Отговор

    До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не със "Затоплянето", а с падането на Зеления сертификат ще започне новата вълна !
  • 17 Ваксиниран

    35 7 Отговор
    Като махнат зеления сертификат, броят на антиваксерите отново ще намалее. Много просто !

    Коментиран от #18

  • 18 Българин

    35 6 Отговор

    До коментар #17 от "Ваксиниран":

    Да, май това е целта на рубладжиите от Възраждане
  • 19 Хахаха

    12 31 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Какво ще се случи на неваксинираните? Нещо чували ли, какво? Как се прецакахте с тия експериментални и великия зелен сертификат.

    Коментиран от #20

  • 20 Иван

    33 11 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    Ами ако не ти е ясно сега какво ще се случи - скоро ще разбереш.
    Всеки ден го виждам какво се случва с неваксинираните.
  • 21 мислещ

    8 27 Отговор
    Мощно включване на соросоидите, като гледам и коментарите, и вотовете. Вече няма кого да заблудите, освен тези, дето отдавна, по дефиниция са си заблудени.

    Коментиран от #23, #25, #27

  • 22 Еее

    12 28 Отговор
    Не казвате колко са умрели с две дози . Причината се крие и причислява като инфаркт и др. Съд трябва за всички, които създадоха паника и психоза . Тепърва страничните реакции от тия химични течности, които си вкараха ще действат през следващите 5 г.

    Коментиран от #24, #26

  • 23 нннн

    7 27 Отговор

    До коментар #21 от "мислещ":

    Да бе! И аз забелязвам, че масовото мнение ПРОТИВ.ЗС е получило много минуси. Или е някакво "избухване" на соросоизродите или е манипулация на сайта.
  • 24 УУУУ

    27 6 Отговор

    До коментар #22 от "Еее":

    Ами как ще кажат колко са умрелите с 2 дози, като няма такива !

    Коментиран от #30

  • 25 Измислящ

    28 5 Отговор

    До коментар #21 от "мислещ":

    Напротив - рубладжиите намаляват с всеки ден !
  • 26 Антон

    23 5 Отговор

    До коментар #22 от "Еее":

    Първо ваксинираните трябваше да умрат след две седмици. Не умряха и съответно удължихте срока за умиране от ваксина на 2 месеца. После на 6 месеца. Но мина година, а първите ваксинирани още не са умрели. Сега говориш за 5 години ... Дай направо да го закръглим, че всеки ваксиниран ще умре до 100 години максимум. Тогава вече антиваксърите ще са прави със сигурност!
  • 27 Българин

    23 5 Отговор

    До коментар #21 от "мислещ":

    А бе "мислещ", с какво мислиш ? С копейки ли или вече си минал на рубли ?
  • 28 Баща ми се ваксинира с Файзер

    6 21 Отговор
    И сега има проблеми с хипофизата и стомаха.. А беше здрав и прав..?! Добре че си плаща като поп да го лекуват.. Ваксини ли чух!!?

    Коментиран от #29

  • 29 Аз се ваксинирах с Файзер

    20 5 Отговор

    До коментар #28 от "Баща ми се ваксинира с Файзер":

    И нямам никакви проблеми нито с хипофизата, нито със стомаха!
    Затова пък теб май ковида ти е изпил акъла )
  • 30 Чочи

    5 16 Отговор

    До коментар #24 от "УУУУ":

    Баща ми беше с две,влезе здрав ,тестван,за друго изследване,в Токуда го заразиха на 5ия ден и почина уж от ковид.Аз не съм ваксан,и нямам намерение,досега не съм се заразил ,а работя с хора всеки ден

    Коментиран от #31

  • 31 Чичо

    15 5 Отговор

    До коментар #30 от "Чочи":

    Лъжеш !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове