16 Юли, 2021 07:59 3 825 26

От Министерството на околната среда обвиниха Ревизоро в лъжи и заиграване със страховете на хората

  • мосв-
  • министерство на околната среда и водите-
  • емил димитров-
  • ревизоро-
  • асен личев-
  • опос

Според ведомството бившият ресорен министър е уронил престижа на МОСВ с няколко свои твърдения в национален ефир

От Министерството на околната среда обвиниха Ревизоро в лъжи и заиграване със страховете на хората - 1
Снимка: МОСВ

От Министерството на околната среда и водите заявиха, че твърденията, изказани от бившия министър на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро в ефира на bTV в четвъртък, са неверни и уронват престижа на ведомството. Димитров заяви, че България може да бъде санкционирана с около 2 млрд. лв. заради неправилно изразходвани средства по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), упрекна наследника си на поста Асен Личев заради множеството уволнения на шефове на басейнови дирекции и заяви, че в много населени места в страната българите пият замърсена и мътна вода.

Ето какво пишат от МОСВ в отговор:

При встъпването си в длъжност, министърът на околната среда и водите Асен Личев получи в присъствието на новия политически кабинет от предшественика си само джойстик за камера от така наречения Координационен център, а не информация за състоянието на министерството и документите с които Емил Димитров твърди, че е сезирал прокуратурата за злоупотреби по ОПОС. За сигналите и злоупотребите се разбра от журналистическо разследване. Не отговарят на истината и твърденията, че г-н Димитров устно е „предупредил“ министър Личев за тях.

По повод внушенията, че министър Асен Личев е възстановил на работа уволнени от предшественика си лица заради злоупотреби, министърът е категоричен, че не е бил информиран за злоупотребите, както и че трябва да се следва презумпцията за невинност, а именно, че всеки е невинен до доказване на противното. В този смисъл, при доказване на злоупотреби и/или престъпление, виновните трябва да понесат своето наказание по закон, по аналогия с ареста на бивш министър и зам.-министър на околната среда и водите.

Твърдението на Емил Димитров за това, че очакваните европейски средства по Плана за възстановяване и развитие са „..свързани с екология и много хора са се наточили да взимат пари оттам и са си направили проекти..“, отговаря на въпроса, дали не са налице интереси и домогвания на различни политически кръгове до МОСВ в момента.

На сайта на МОСВ са качени документи, които доказват че на пряко подчинение и ръководство на Емил Димитров са били Оперативна програма „Околна среда“, Дирекция „Национална служба за защита на природата“, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и дирекциите на националните паркове. В този смисъл не е възможно той да не е знаел с пълни подробности какво се е случвало в подопечните му структури. На сайта може да намерите и заповедите за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати /ДВПР/ на служители по ОПОС за последното тримесечие на 2020 и първото на 2021 г., и други документи, показващи спорни резултати не само според обществените очаквания.

Изплатено ДМС на служители в Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) за последните две тримесечия на 2020 г. | МОСВ (government.bg)

https://www.moew.government.bg/bg/dokument-pokazvast-che-na-pryako-podchinenie-i-rukovodstvo-na-emil-dimitrov-sa-bili-opos-nszp-pudoos-i-direkciite-na-nacionalnite-parkove/

Не приемаме заиграването със страховете на хората по една от най-чувствителните теми за качеството на питейната вода. Твърдението, че в момента сънародници в посочени от Емил Димитров региони на страната пият „замърсена“ и „мътна“ вода, не отговаря на истината. Това е не само неморално, но и демонстрира спорни познания в областта на водите, които са неделима част от работата на МОСВ.

МОСВ даде и информация за актуалното състояние на следните язовири:

По отношение на водоснабдяването на области Монтана и Враца:

Язовир „Среченска бара“ напълно обезпечава водоснабдяването на ВиК дружествата, които подават вода за ПБВ от язовира - общини Монтана, Берковица, Вършец, Враца, Мездра и Криводол.

Към 15 юли 2021 г. язовира е със запълване 98% от общия обем, като притока се регулира от довеждащите деривации така, че да се поддържа оптимален обем в язовира за питейно-битово водоснабдяване и да не се допуска преливане на язовира.

По отношение на твърдението, за замърсяване на водата за Плевен:

Плевен не се водоснабдява от комплексни и значими язовири.

По отношение на твърдението, че в Търговище и Шумен пият мътна вода:

Предвид, че питейно-битовото водоснабдяване на градовете Шумен, Търговище Велики Преслав /ВиК Шумен и ВиК Търговище/ се осигурява от язовир „Тича“.

Към 15.07.2021 г. обемът в язовира е достигнал до 251,5 млн. м3.

Санитарният минимум е 40 млн. м3 а не 200 м3

За частните ВЕЦ и водоснабдяването на Сливен, Ямбол и Елхово:

По отношение на питейно-битовото водоснабдяване, Ямбол и Елхово не се водоснабдяват от комплексни и значими язовири. Град Сливен се захранва от яз. „Асеновец“, който е запълнен на 98% и питейно-битовото водоснабдяване е напълно обезпечено. Заявките на ВиК Сливен се удовлетворяват на 100%

По отношение на твърдението, че министър Личев е забранил резервното водоснабдяване на Бургас и Варна:

Отчитайки факта, че язовир „Камчия“ е основният водоизточник, който се използва за питейно водоснабдяване на гр. Варна и град Бургас, където потреблението е най-високо през летните месеци, когато и притокът на водни ресурси е най-малък, е необходимо да бъде осигурен надежден водоизточник с цел осигуряване на алтернативно (резервно) водоснабдяване при поредни години с малък приток.

С цел аварийно питейно-битово водоснабдяване на гр. Варна и селища от Варненска област МОСВ изиска становище относно намерението за използване на яз. „Георги Трайков“ като авариен (резервен) водоизточник за питейно-битово водоснабдяване. При желание от страна на ВиК Варна да се осъществява водовземане от язовир „Георги Трайков“ с цел аварийно питейно-битово водоснабдяване на гр. Варна и селища от Варненска област, следва да се подаде в МОСВ заявление за издаване на разрешително за водовземане от повърхностен воден обект – язовир по приложение №1 към Закона за водите и цялата изискваща се информация съгласно чл. 60 от Закона за водите и Наредба за ползването на повърхностните води.

Към момента питейно-битовото водоснабдяване от яз. „Камчия“ за Варна и Бургас е гарантирано, като язовирът е запълнен на 99,51%.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ревизоро

    5 29 Отговор
    Е умен и енергичен мъж но и той позволи да бъде купен

    Коментиран от #4, #14, #18

  • 2 5577

    17 4 Отговор
    За какъв престиж, за какво става дума. След такова говорене вече два броя избори на никой не му прави впечатление. Всички са маскари и това е. Схващате иронията ми нали. Не искаме такава държава. Да се махат тия. Само че и ние не знаем какво искаме. Да се махат да дойдат други. От нулата да тръгнем. Ма ние до никъде не сме стигнали.
  • 3 Цанков

    26 4 Отговор
    ГЕРБ след като изгубиха изборите ще се опитат да предизвикат Гражданска война. Държат още доста структури, но не могат да си върнат властта по мирен път.

    Коментиран от #12

  • 4 ТтТ

    6 30 Отговор

    До коментар #1 от "Ревизоро":

    Всеки е склонен да повярва на Ревизоро, но на Радевата комунистическа хунта никога!!!

    Коментиран от #10, #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТЕЛЕВИЗОРО

    21 0 Отговор
    Ревизия на Ревизоро - на краставичар краставици
  • 7 добре

    12 4 Отговор
    Чакам да се изкаже кака Лаура, нали Ревизоро я сезирал /даже и служебният министър се похвали с това/, пък от МОСВ може да си говорят каквото си искат, Директорките на дирекциите участвали в източвали бюджета на министерството са върнати на работа , т.е за новото ръководство те не са проблем.
  • 8 Алчен

    15 1 Отговор
    граовец , търчи - лъжи ! Пълна ревизия !
  • 9 Будала

    9 4 Отговор
    Ся кой лъже?! На яз. Георги Трайков(Цонево) ВЕЦа работи без прекъсване от април насам плюс втората по-голяма турбина през ноща. Язовира е пълен 56% а дъждове няма. ВЕЦа е собственост на министър от ДПС на РИОСВ по времето на царя. Радев президент
  • 10 Незнаещ

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТтТ":

    Дали не е обратното?
  • 11 СТРАХ

    10 2 Отговор
    ТРЕСЕ КОЧИНАТА. КРАДЕЦА ВИКА
    ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА. ВСИЧКО ТОВА
    СЕ СЛУЧИЛО ПО ВРЕМЕТО НА НЕГОВОТО И ДИМОВ УПРАВЛЕНИЕ.
    ОТ ПИШМАНИТЕ. ПЪЛЕН ЗАВЪРШЕН
    МУШЕНИК.

    Коментиран от #19

  • 12 да ама не

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Цанков":

    Ехе гражданска война. Това да не са комунистите социалисти и вече собсвеници на бая държавно имущество. Никой не е паднал. Никой не се е дигнал. Пълна простотия. Безпътица с чалга привкус, на напомпани татуирани и хирургично оформени.

    Коментиран от #24

  • 13 Пистолет - ,,ТТ"

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "ТтТ":

    Недей да говориш от мое име без да си ме питал...!Някак си е много тоталитарно- по Гербаджийски...!Никога и изобщо не съм вярвал на този Дърдорко и Празнословец-Ррвизоро(Язовиро)...!Да не говорим,че постоянно се прави на интересен,като никак не е в действителност...!Вярвам на Радев и Служебното му Правителство...!Перфектни са и трябва да останат и громят,както до сега кражбите и далаверите в обрулената ни от ГЕРБ майка България...!!!
  • 14 Язовиро

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ревизоро":

    Е един дървен философ,без реално покритие...!
  • 15 продал на герб

    6 1 Отговор
    и на него са му били ваксина Герб и тя действа добре
  • 16 Чичо Личо

    4 0 Отговор
    Град Чепеларе пие БОЗА при всяка голяма БУРЯ ! През сухия сезон август-октомври почти всяка година има режим!
    Ко правим по ъпроса ?
  • 17 Браво

    3 1 Отговор
    Личев, мафиота димитров иска да отърве затвора, но няма да му се размине
  • 18 пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ревизоро":

    за умен - това е последното, което би ми дошло на ум. за купен - той си е такъв от доста време, според мен.
  • 19 пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "СТРАХ":

    за управлението на димов - медиите Му добре ви захраниха. той е най-компетентният министър, който е имало това министерство. а го сготвиха, защото се опитваше да работи, не беше йесмен, и (основно) за да прикрие банкянския калинките си на местно ниво.
    ни вие си джафкайте.

    Коментиран от #23

  • 20 Реви зоро

    2 0 Отговор
    От зор ревеш. Всичките от патриотичната пасмина сте такива и народът с право ви изхвърли зад борда заедно с този чийто крепяхте.
  • 21 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Няма ли кой да ревизира Ревизор,този дърт дебел мошеник.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 С БОЛКА

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "пешо":

    ПИСАХ ЗА ДИМОВ. НО БИБИТКО
    И ДРУГИТЕ ДА СИ ПОНЕСАТ НАКАЗАНИЕТО. ТО НАИСТИНА
    БЕШЕ ГОЛЕМО МЪЛЧАНИЕ.
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "да ама не":

    Лошото е, че вирусът на комунизма мутира и отново ни нападна...
  • 25 Ревизоро е за Затвор!! Доказан измамник

    1 0 Отговор
    Крадец и лъжец!! Ще му дойде времето да гледа небето на"квадратчета" и за Водите, и за схемите за внос на Боклук!! Навсякъде е в ДАЛАВЕРАТА!!
  • 26 чекмедже 2

    0 0 Отговор
    ревизоро..мали...стига вече с този всезнайко..работи при всички правителства..няма хигиенни навици..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове