21 Юли, 2021 07:12 2 610 9

Министерски съвет: Не сме сключвали договор със създателя на шпионския софтуер "Пегас"

  • пегас-
  • шпионаж-
  • шпиониране-
  • подслушване-
  • срс

„Пегас“ може да се инсталира дистанционно, без да е необходимо да се подвежда потребителя да го изтегли и след като е включен, телефонът е ефективно шпиониран

Министерски съвет: Не сме сключвали договор със създателя на шпионския софтуер "Пегас" - 1
Снимка: БГНЕС

Администрацията на Министерски съвет отрича да е сключвала договор с израелската фирма NSO Group, разработила шпионския софтуер „Пегас“, съобщиха за БГНЕС от правителствената пресслужба.

Шпионският софтуер „Пегас“, който стана причината за грандиозен световен скандал, е разработван от израелска фирма, която е имала свои клонове в България и Кипър.

„Българска връзка“

NSO Group съобщи, че е изнасяла програмата съгласно експортните правила на България, Израел и Кипър. "NSO Group взима насериозно етичните съображения, регулирана е от режимите по експортен контрол на Израел, Кипър и България и продава само на проверени клиенти на правителството“, предаде БГНЕС, като цитира изявление на компанията, публикувано от британския вестник „Гардиън“.

Кипърският клон на компанията е бил затворен през август миналата година. От самата NSO Group са обяснили това с преструктуриране на бизнеса. Бивши нейни служители от Кипър заявили, че тя има още една база, която се намира в България.

През май 2019 г. неправителствената организация Access Now е сигнализирала властите в България и Кипър, призовавайки ги да обърнат внимание на износа на компанията поради злоупотребите с технологията на NSO Group.

Скандалът

Световният скандал избухна след разкритието, че хиляди журналисти и политици в цял свят са били шпионирани от правителствата на различния държави, използвайки техните iPhone или телефони с Android. Разследването на „Гардиън“, „Вашингтон пост“, „Монд“ и 16 други медии разкри, че шпионският софтуер на NSO Group „Пегас“ може да включи камерата или микрофона на телефона и да открадне данни от него, без собственикът да е наясно.

„Пегас“ може да се инсталира дистанционно, без да е необходимо да се подвежда потребителя да го изтегли и след като е включен, телефонът е ефективно шпиониран. Той може да осигури достъп до приложения като WhatsApp, Telegram и Signal и съобщения, имейли, текстови съобщения, GPS данни и списъка с контакти на телефона. „Пегас“ дава възможност на онези, които извършват наблюдение върху целта, не просто да следят обекта и да разберат с кого разговаря и за какво, но също така да имат достъп до компрометиращи изображения и информация, с които може да бъде изнудван или тормозен.

Потребители на софтуера са били репресивни режими, включително Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства и Азербайджан.

Коя е NSO Group?

Това е базирана в Израел компания, която лицензира софтуер за наблюдение на държавни агенции. Компанията казва, че нейният софтуер "Пегас" предоставя ценна услуга, тъй като технологията за криптиране означава, че престъпниците и терористите са застрашени. Софтуерът работи тайно на смартфони, хвърляйки светлина върху това, което правят собствениците им.

Главният изпълнителен директор Шалев Хулио е съосновател на компанията през 2010 г. Компанията предлага и други инструменти, които намират места, където се използват телефони, защитават от безпилотни летателни апарати и предоставят данни на правоприлагащите органи.

NSO Group е замесена в други случаи с хаквания, включително докладвани от основателя на „Амазон“ Джеф Безос през 2018 г. Саудитски дисидент съди компанията през 2018 г. за предполагаемата ѝ роля в хакване на устройство, принадлежащо на журналиста Джамал Хашоги, който беше убит в саудитското посолство в Турция същата година.

Какво е „Пегас“?

„Пегас“ е най-известният продукт на NSO. Той може да бъде инсталиран дистанционно, без да е необходимо някога да се отваря документ или връзка към уебсайт. Той разкрива всичко на клиентите на NSO, които го контролират - текстови съобщения, снимки, имейли, видеоклипове, списъци с контакти - и може да записва телефонни обаждания. Той може също така тайно да включи микрофона и камерите на телефона, за да създава нови записи.

„Пегас“ не бива да се използва за преследване на активисти, журналисти и политици.

„NSO Group лицензира своите продукти само за държавни разузнавателни и правоприлагащи агенции с единствената цел да предотврати и разследва терор и тежки престъпления“, се казва на уебсайта на компанията. „Нашият процес на проверка надхвърля законовите и регулаторни изисквания, за да гарантира законното използване на нашата технология, както е проектирана.“

Правозащитната организация Amnesty International обаче документира подробно как е проследила компрометирани смартфони до NSO Group. Citizen Lab, канадска организация за сигурност в Университета в Торонто, заяви, че независимо е потвърдила заключенията на Amnesty International след проучване на данните за бекъп на телефони.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия от Пегас да не са слънчасали

    6 1 Отговор
    Да използват българския чадър
  • 2 Препоръка

    7 1 Отговор
    Апликейшън софтуера УтцЪп съдържа именно този Пегас вирус...и това не е от вчера!
  • 3 йтдтрд

    9 4 Отговор
    Който използва смартфон да се притеснява.Аз нямам какво да крия :).Да заповядат.Използвам 17 годишен телефон с монохромен дисплей.Сим картата е регистрирана на клошар.Когато имам да ходя където само аз и който е там искаме да знаем,вадя батерията.Така че,Пегас ли е пед....с ли е,да заповяда

    Коментиран от #4, #5, #8

  • 4 Опасен си

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "йтдтрд":

    В гората ли живееш?
  • 5 ХА ХА ХА ХА

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "йтдтрд":

    Ти си Джейсън Борн от Борован бе! ХА ХА ХА ХА
  • 6 Костова

    4 0 Отговор
    Дали когато някоя заинтересована страна наема хакери или други шпиони се попълват стандартните договори? Това че министерският съвет в случая не е сключвал договори не значи абсолютно нищо.Не вярвам и че всички държави са имали достъп до Пегас.
  • 7 да дааа

    4 0 Отговор
    Не Неее то Офиса им е в ЦУМ ама не е!
    Върнете назад 10г кой е бил с офиси в ЦУМ и Кои са работили и готово..........
    И между другото ЦУМ и Министерски съвет са в една сграда а Президентството е отсреща.........
  • 8 гхдйътйн

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "йтдтрд":

    Може да се каже.Във вилната зона на града в който съм.Но какво общо има неизползването на смартфон и социална мрежа с местоживеенето?Телефонът ми служи да си назнача среща,не да разтягам локуми.А социалните ми контакти са с хора наживо.Човек не трябва да има повече от 3 до 5 приятели.Всичко друго е интереси.И тези приятели трябва да знаят за теб не повече от 40% за теб.
  • 9 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ВСЕЧКА СВЪРЗАНО С ИЗРАЕЛ ПРЕДПОЛАГА : ЕВРЕИ -СЕМИТИ -ЦИОНИСТИ - И ХОЛОХОЛОХОЛОКОСТ + "ЦИКЛОН Б " !!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове