Last news in Fakti

27 Юли, 2021 20:41 1 511 21

Цветан Цветков: В системата за психиатричните грижи цари хаос

  • цветан цветков-
  • психиатрия

Голям проблем е социализацията и реинтеграцията на психично болните, коментира шефът на Сметната палата

Цветан Цветков: В системата за психиатричните грижи цари хаос - 1
Снимка: БГНЕС

Лошо е цялостното състояние на системата за психиатричните грижи, в нея цари хаос. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ председателят на Сметната плата Цветан Цветков.

След проверка палтата излезе с доклад, в който е записано, че психично болните в България са изолирани в лечебни заведения и са дискриминирани от обществото.

В документа се посочва, че на 10 хиляди души се пада по един психиатър, което е крайно недостатъчно. Близо 15% от българите, или всеки шести, е с психично разстройство.

„Най-тежкият проблем е, че услугите, които се предоставят, не почиват на принципите за равен достъп на всички нуждаещи се от такава помощ… Също и социализацията и реинтеграцията на тези хора“, коментира Цветков.

Той напомни, че в момента няма места извън психиатриите, в които хората да се възстановяват, а те продължават да лежат в лечебните заведения. А самите психиатрични болници са много стари като сграден фонд и апаратура и не се инвестира в тяхното модернизиране.

Крайно недостатъчен е и броят на психиатрите, особено в по-малките населени места. Липсва и единен национален регистър на хората с психиатрични заболявания, отбеляза председателят на Сметната палата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 1 Отговор
    Щом индивиди като Бойко Борисов се разхождат на свобода ясно че в психиатрията нещо не е наред.

    Коментиран от #8

  • 2 Бойко Разбойко

    10 0 Отговор
    Като постъпя в Карлуково ще въведа Ред в хаоса!
  • 3 Психясал

    10 0 Отговор
    То мутрите психясаха българите, че кво остана в психиатричната система..
  • 4 Гербаджия

    4 0 Отговор
    Знаеме го всички от личен опит
  • 5 Чичкото

    6 1 Отговор
    Лежах в психодиспансера в Хасково преди години и условията бяха ужасни и играят яко шамари там за възпитание вместо лекарска грижа получаваш як тупаник

    Коментиран от #10

  • 6 На кратко

    13 0 Отговор
    Така е наистина.Бивши премиери с психични проблеми се мотат по всички телевизии и влудяват допълнително хората.
  • 7 Матей

    5 1 Отговор
    Бойко е виновен ,превърна страната в тенджера пълна с раци,всички се дърпат и хапят взаимно,кой кого ще изяде.
  • 8 ДАА ТАКА Е, НЕ Е У РЕД ПСИХОТО

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ЩОМ ЧЕ ТРИ МЕСЕЦА ОТ КАКТО НЕ УПРАВЛЯВА ВИЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ГО ТЪРСИТЕ ПРЕД МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ😱
  • 9 д р Фройд

    3 0 Отговор
    Няма ли да се изкаже академик Дроздстой Стоянов,доктор Гълъбова и още много кандидат лапачи за евросубсидии?Да социализираме психичноболните сред обществото да колят и душат,но да гушнем по някое евро.Сори,късно е вече!

    Коментиран от #13

  • 10 див психиатър

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чичкото":

    Ако не са те манипулирали ректално дивите санитари,пак си минал по мантинелата.А въшки имаше ли?
  • 11 Българските психиатрии

    4 2 Отговор
    Са УЖАСНИ ,почти като руските.Ужаст.
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    при ДЪРЖАВАТАхна БОЙКО БОРИСОВ е така а в центровете за психично ЗДРАВЕ санитари връзват бият с пръчки болни а хигиената е под всякава критика
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "д р Фройд":

    от ГЪЛЪБОВА само лъжи ще чуетя тя е от герб и е на хранилка и въобще не и пука за такива домове или ХОРА
  • 14 Хаос ли

    3 0 Отговор
    Изобщо няма грижа за тях. Активно луди щъкат навсякъде.
  • 15 Behemoth

    0 0 Отговор
    Не сме нормалниииии! ХАХАХ...
  • 16 Кукуригу

    3 0 Отговор
    В тая кочина 90% са кукуригу.
  • 17 Да,бе

    0 0 Отговор
    Почерпи,бе Къун.Само хаоса те спасява от принудително лечение.За сега.Скачай в асансьора!
  • 18 Хахонимен

    1 0 Отговор
    Еми ако Господ е българин значи словото божие е българския език и каквото се каже и пише се случва а КУКУ е от 1990 значи всички са кукувци едни регистрирани а останалите ходят на психолози които им изписват лекарства и те са също сред хората но не са регистрирани никъде Трябва да се забрани изписването на лекарства от психолози и ще се види истинската психиатрична ситуация в България и трябва да се въведе задължително обучение за категория С на всеки шофьор за да се отдели зърното от плявата а този от сметната палата да прочете конституцията и да види пише ли някъде за пари и кое е законното платежно средство в България и с какво е обезпечено в БНБ а също че се нарушава лекарската тайна защото пише имената и адреса на болния и на Джи Пи То в здравноосигурителните книжки е написано ЕГНто на джипито а гражданите не са администратори на лични данни
  • 19 Хахонимен

    1 0 Отговор
    Даже депутатите БСП заяви че 80% от българите са някакви си а царя каза че чипа е повреден и Борисов каза вие сте прости и аз съм прост затова се разбираме а комунистите в началото на демокрацията заявиха че София в синьо гето
  • 20 Шегаджия

    2 0 Отговор
    Човек би казала, че там е пълна лудница...
  • 21 хихихихихи

    1 0 Отговор
    Цвъ Цвъ най-добре знае за проблемите в психиатрията. Или по-точно за психиатричните проблеми!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове