Last news in Fakti

24 Февруари, 2013 11:05 3 799 17

Цяла България протестира срещу монополите

  • национален протест

Президентът се появи сред протестиращите

Цяла България протестира срещу монополите - 1
Снимки: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев се появи изненадващо сред протестиращите, които се бяха събрали пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Той помоли множеството да се успокои и беше вдигнат на платформа. Докато хората скандираха "Мафия", президентът благодари на хората, които са проявили своята активна гражданска позиция по демократичен начин. "Заповядайте с гражданските организации и синдикатите да работим заедно. Нека да докажем демократичните ценности в България.  Желая ви успех. Президентството е отворено още в началото на следващата седмица, за да работим заедно."

Протестиращите във Варна вече наброяват около 40 000 души, предаде Дарик радио. В колоната се включиха и рокери с мотоциклети. Хората издигнаха плакати: "Българи, опитват се да ни разединят", "Гамизов - енергиен министър", "Стига сте крали". Колоната от протестиращи е дълга към километър.

Протестиращите призоваха за пълна смяна на политическата система и изпратиха Росен Плевнелиев с възгласи "Българи юнаци!" На протеста има засилено полицейско присъствие.

Двата лъча на протеста потеглиха малко след 11 ч. от МИЕТ и от Орлов мост. Към тях се присъединиха и протестиращи пред сградата на БНБ. Към 11.30 ч. всички се събраха пред президентството. Над 10 хиляди са протестиращите.

На голям лозунг пише „Стоп на продажните политици”, на него е нарисувана картата на България и пише „БСП, ДПС, ГЕРБ, ДСБ, Атака, РЗС, НДСВ, СДС залепени със знака „стоп”.

Издигната беше икона на Света Богородица.

Протестиращите в Пловдив изгориха демонстративно конституцията на Република България под предлог, че тя не защитава правата на гражданите, а само на богатите, предаде Радио „Фокус”-Пловдив. Пеят се песни като „Боят настана” и се рецитират стихове на Вазов. Протестиращите паднаха на колене за България и изпяха химна. Около 10 000 са протестиращите по данни на bTV. Около 16 ч. в Пловдив се очаква протест и на ромите от Столипиново.

За участие в протеста идват граждани от Орлов мост, от ул. „Оборище”, от Ректората на Софийския университет, както и от НДК. Възгласите „българи-юнаци” се чуват по софийските улици от различни посоки. Протестиращите скандират "Мафия в костюми", "Благодаря ви българи, че се събудихте", "България над всичко и всичко за България", "Не на офшорните медии и банки", "Искаме промяна, няма да търпим", "Писнало ни е от беззаконие". 

Около 12 ч. протестиращите се събраха пред Народното събрание. Едновременно с това започна и обявеният студентски протест срещу високите такси.

Към 12.15 ч. протестиращите блокираха движението в района на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Непрекъснато прииждат още и още хора. Има много майки с колички.

Пред българското посолство в Лондон също имаше протестиращи. Снимка: Фейсбук:

Протести имаше и във Виена, Атина, в Испания - Мадрид, Валенсия и Барселона, в Германия - Берлин, Дюселдорф, Франкфурт и Мюнхен, както и на други места. Българите в чужбина изразиха подкрепата си към своите протестиращи сънародници.

Хората искат смяна на политическата система и мажоритарни избори.

Малко преди 13 часа беше блокирано движението на Орлов мост във всички посоки. Няколко деца дори започнаха да си подават футболна топка в началото на "Цариградско шосе".

След 13 часа протестиращите в София напуснаха Орлов мост и тръгнаха по Евлоги Георгиев. Голяма част от тях след 13.30 ч. минаха по ул. Граф Игнатиев” в посока Съдебната палата. Там можеството скандираше, че не е доволно от съдебната система.


Около 15.30 часа приключи протестът в столицата. Организаторите благодариха на полицията и заявиха, че днес тя е с тях. Всички граждани бяха призовани утре след работа да дойдат пред сградата на Народното събрание, за да продължат каузата си. Протестът завърши с пускане на националния химн. Голяма част от участниците си тръгнаха, но друга голяма част продължава да стои преди Народното събрание.
Протестът в столицата продължи повече от четири часа.

Жандармерия и полицаи са на мястото на демонстрацията.

Ромите от кв. „Филиповци” блокираха Околовръстното шосе на София и началото на магистрала „Люлин” малко след 12 ч. Те протестират срещу начислените им несправедливо, според тях, високи сметки за ток.

В края на протеста къч 17,00 часа останаха около 100-на младежи на Орлов мост, които хвърляха бомбички и имаха агресивно поведение. Жандармерията тръгна за миг към тях, но се отказа. Сега малцината негодуващи отиват към Народното събрание. След 20 минути младежите се върнаха обратно на Орлов мост. Повечето от тях бяха непълнолетни с бутилки бира в ръка. Те затвориха движението, ритаха и блъскаха колите, изкачаха пред автобусите. Жандармерията ги помоли да пропускат колите с децата и автобусите, но не се стигна до сблъсъци. Малко преди 19,00 часа младежите се разотидоха.

В храм-паметникът „Св. Александър Невски” влезе министър-председателят 2001-2005 Симеон Сакскобургготски, който присъства на днешния избор на български патриарх и който накратко коментира пред журналистите, че протестите са нещо нормално в една европейска страна. На въпрос как ще коментира обвиненията и срещу неговото управление, отправени от протестиращите Сакскобургготски отговори, че ако човек управлява съвестно, трябва да се видят резултатите, а не да се търси вина.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан Милков

    1 1 Отговор
    МНОГО СТРАННО... ОТ ЕДНА СЕДМИЦА ВСЯКАКВИ УПОТРЕБЕНИ И НАПЪЛНО КОМПРОМЕТИРАНИ ЖУРНАЛИСТИ, НАБЛЮДАТЕЛИ И КОМЕНТАТОРИ НИ УБЕЖДАВАТ В НЕБИВАЛИЦИ И ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН СЕ ОПИТВАТ, ДА НИ ВКАРАТ В ТЕОРИЯ НА КОНСПИРАЦИЯТА... МНОГО ПРЕНАТЯГАНЕ, ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ПОДЛОГООБРАЗНИ!!!! НЕ НИ УБЕЖДАВАЙТЕ, НЕ НИ ПОУЧАВАЙТЕ И НЕ МЕНТОРСТВАЙТЕ - ВИЕ СТЕ СЪЩО ЧАСТ ОТ СИСТЕМАТА, КОЯТО НАРОДЪТ ИСКА ДА СМЕНИ, ВИЕ СТЕ СЪЩО ТОЛКОВА ВИНОВНИ ПРЕД ВСИЧКИ НАС И НЯМАТЕ ПРАВОТО, ДА СЕ УПРАЖНЯВАТЕ ВЪРХУ НАС! ОТНОВО ТВЪРДЯ, ЧЕ ДРАМА НЯМА И НЕ Е НУЖНО, ДА НИ ПРИВЕЖДАТЕ В СЪСТОЯНИЕ НА АМОК... ЕДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ Е ПОДАЛ ОСТАВКА И КАТО ПАРТИЕН ЛИДЕР Е РЕШИЛ, ДА СИ ИГРАЕ ПАРТИЙНАТА СТРАТЕГИЯ И КАКВО ОТ ТОВА?! НИКОЙ НЕ СВАЛЯЛ ПРАВИТЕЛСТВОТО, ТО НАЧЕЛО С БОЙКО БОРИСОВ САМО ПОДАДЕ ОСТАВКА, БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛИ, ЧЕ Е ВЪЗМОЖЕН И ДРУГ ВАРИАНТ С ДРУГ ПРЕМИЕР И ДРУГ СЪСТАВ НА ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ГЕРБ?! НО ЕГОЦЕНТРИЗМА И НАРЦИСИЗМА НА ЕДИН НЕУДОВОЛЕТВОРЕН И ОБИДЕН НА ВСИЧКИ ЗАСТАРЯВАЩ МЪЖ ЯВНО СЕ ОКАЗВА НАД ВСИЧКО?! АКО НЕ ИГРАЯ ЦАР, НЯМА ДА ИГРАЯ!!! СВЕТЪТ И БЪЛГАРИЯ НЕ СВЪРШВАТ С ОСТАВКАТА НА ЕДИН БОЙКО БОРИСОВ, СЛАВА БОГУ В СТРАНАТА НИ ИМА МНОГО ПО-КАДЪРНИ, МНОГО ПО-НАЧЕТЕНИ И ОПИТНИ ХОРА... НЕ ИЗТРЕЩЯВАЙТЕ! НИЕ СМЕ МОЖЕЩ, ТЪРПЕЛИВ И РАБОТЛИВ НАРОД. УСПЕХИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ И ПРОСПЕРИТЕТА ИМ ЗАД ГРАНИЦА В УСЛОВИЯ НА ЯСНИ ПРАВИЛА И ЗАКОННОСТ Е ЯРКО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТОВА. НУЖНИ СА НАИСТИНА НОВИ ПРАВИЛА, КРАЙНО НЕОБХОДИМО Е ПРЕДПРИЕМАНЕ НА ЗАКОНОВИ СТЪПКИ ЗА СВИКВАНЕ НА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ

    Коментиран от #3

  • 2 Софи

    1 2 Отговор
    Момче, с кого ще ги смените ?
    С хората от улицата, който не могат сами да си напишат плакатите ?

    Коментиран от #5

  • 3 ФЕН

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стефан Милков":

    НЕЗНАМ ОТ КОЯ ОРГАНИЗАЦИЯ НА КОМУНИСТИТЕ СИ. НО НЕ ЗАБРАВЯЙ МОЛЯ ТЕ , КАКВИ БЯХА ПРОТЕСТИТЕ И ИСКАНИЯТА В КЪРВАВИЯ ВТОРНИК НА ОРЛОВ МОСТ. НАЛИ ТОГАВА ТЪЛПАТА (ДРУГО ИМЕ НЕ МОГА ДА ДАДАМ НА ТЕЗИ ХОРА ТОГАВА) ИСКАХА ОСТАВКА. НАЛИ ТЕЗИ СЪЩИТЕ ДЕТО ИСКАХА ОСТАВКА ХВЪРЛЯХА КАМЪНИ И БОМБИЧКИ ПО ПОЛИЦАИТЕ. НАЛИ ВСИЧКИ ИСКАХА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ - И ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ АНОНИМНИ ПРОТЕСТИРАЩИ - С МАСКИ И ПАВЕТА В РЪЦЕТЕ И ВСИЧКИ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА И ИИЗВЪН НЕГО. И КАКВО СТАНА ДАДОХА ВИ ОСТАВКА. И СЕГА ВСИЧКИ В КУПОМ ПОЧНАХА ДА РЕВЪТ АМА ЗАЩО, НЕ ТРЯБВАШЕ, НИЕ НЕИСКАХМЕ ТОЧНО ОСТАВКА. ЗАЩО ТОГАВА ИМАШЕ ПАВЕТА И КРЪВ НА ОРЛОВ МОСТ. МОЖЕ НАРОДЪТ ДА Е ТРЪГНАЛ СПОНТАННО НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ВИСОКИТЕ СМЕТКИ ЗА ТОК. НО БЕШЕ ИЗПОЛЗВАН И ТО МНОГО ДОБРЕ ОТ ОПРЕДЕЛЕН КРЪГ ОТ ХОРА С ЧЕРВЕНО СЪСЗНАНИЕ И МНОГО МРЪСНИ ПАРИ. ДА И АЗ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ВСИЧКО В УПРАВЛЕНИЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ. НО ВЪПРЕКИ ВСИЧКО, СЕ ВИДЯ НЯКАКЪВ СВЕТЪЛ ЛЪЧ НАДЕЖДА. И ПОВЯРВАЙТЕ МИ НИКОЙ ТРЕЗВО МИСЛЕЩ ЧОВЕК НЕ БИ СИ ПОМИСЛИЛ ЧЕ ЗА 3 ГОДИНИ И ПОЛВИНА МОЖЕШ ДА ПРЕБОРИШ НОМЕНКЛАТУРАТА ОТ 45 +23 ГОДИНИ. НЯМА КАК ДА СТАНЕ.

    Коментиран от #8

  • 4 ЛУ

    1 1 Отговор
    Напротив, тези на улицата са ТЕЗИ, които могат да си "напишат плакатите". Тези, които не могат си тънат в блатото на блаженото невежество.

    Коментиран от #6

  • 5 слона

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Софи":

    Все ще намерят някоя калинка, дето едва е успяла да си напише дипломата!
  • 6 ФЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЛУ":

    ЛУ - ид..тите в тази държава са много за съжаление. Аз сам за себе си съм решил какво искам. Но мисля, че ти си от тези които незнаят какво искат. И моля те недей да даваш епитети от сорта на простак ид..т и т.н. Нямам нищо против да се обиждаме на партии, червени сини бембяни и т.н. Но това че съм изказал някакво мнение различно от твоето не ти дава право да обиждаж. Нали си за демокрацията. И като чуеш някой с различно мнение от твоето почваш да обиждаж. Е само мога ти кажа, че демокрация по този начин не можеш да постигнеш драги. И точно заради това БГ ще е на това дердже. Докато не се научим да уважаваме и мнението на другите ще е така. Това за съжаление беше един от най-големите проблеми на правителството на герб и на всички преди него.
  • 7 gnida

    1 1 Отговор
    Много ме е яд , че хората по улицата са наричани с всякакви имена , но тези дето ги докараха до това дередже са политическа класа.Все едно че сме рая.Е добре , но и султана е давал на раята си да яде.Е затова сме на улицата и протестираме-защото парите ни не стигат за елементарни нужди.Така че ние не искаме алтернатива от политиците,искаме прозрачно управление на стараната и истински доходи за нас и децата ни.
  • 8 Стефан Милков

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "ФЕН":

    АЗ ЧЕРВЕН, ГОЛЯМ СМЯХ?! ХА, ХА, ХА... АЗ МЛАДЕЖО СЪМ БИЛ И ПРЕЗ 1989 ГОДИНА, И ПРЕЗ 1997 ГОДИНА, И ПРЕЗ 2001 ГОДИНА ПО ПЛОЩАДИТЕ, БАРИКАДИТЕ И БЛОКАДИТЕ... ЯВНО НЕ СИ ПРОЧЕЛ ЦЕЛИЯТ МИ ПОСТ, ИНАЧЕ ЩЕШЕ ДА РАЗБЕРЕШ КАКВО СЪМ НАПИСАЛ И СРЕЩУ КОГО ПО-ТОЧНО... НЕГОДУВАНИЕТО МИ Е СРЕЩУ ВЕЧНИТЕ СТАРИ МУЦУНИ - ЖУРНАЛИСТИ, НАБЛЮДАТЕЛИ И КОМЕНТАТОРИ, КОИТО УСЛУЖЛИВО ПОЛЯГВАТ НА ВСЯКА ВЛАСТ И ПРИ ПЪРВИТЕ ЗНАЦИ ЗА ПРОМЯНА ПОСОКАТА НА ВЯТЪРА ВЕДНАГА ЗАЕМАТ УДОБНАТА ПОЗИЦИЯ! КОЛКОТО ДО ОСТАВКАТА НА ВЪПРОСНИЯТ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ТЯ БЕШЕ НЕНУЖЕН И ИЗЛИШЕН ХОД, МОЖЕШЕ ДА ОТСТЪПИ И ДА СЕ ПРЕДЛОЖИ ВТОРО ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ С ДРУГ СЪСТАВ И ДА СЕ ИЗЧАКАТ ИЗБОРИТЕ, БЕЗ ДА СЕ БЛОКИРАТ ИНСТИТУЦИИТЕ И ДА СЕ НАГНЕТЯВА ИЗЛИШНО НАПРЕЖЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО... ХА, НАЗДРАВЕ!

    Коментиран от #11

  • 9 stivy

    1 0 Отговор
    Адски се радвам че тук сте много малко..т.е.тук сте утайката на обществото..което е на улицата за да си отвоюва държавата и създаде бъдеще за децата си...смешковци

    Коментиран от #12

  • 10 маке

    0 0 Отговор
    Пиша кратко за да четете.ЦЯЛА ЛБЪЛГАРИЯ Е 7 МИЛИОНА,А ЖУРНУЛЯ СА ЧЕРВЕНИТЕ ОТ..ПКИ НА ПРЕХОДА.ВЕЧЕ СЪМ ЗА ГЕРБ СЛАВЧОВИ МУШМУРОЦИ.М...ТА ВИ!
  • 11 ФЕН

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Стефан Милков":

    Стефане, след последното ти изявление самомога да кажа, че ти се извинявам. Напълно подкрепям твоята позиция. Не мога да кажа като теб, че съм бил по площадите през 89,97. След това съм бил не един път.
  • 12 ХАХА

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "stivy":

    Явно и ти си смешко щом си тук
  • 13 муспи

    0 0 Отговор
    Бунтът е обречен, ако ще да стане и постоянно шоу кято в гърция, след като при толкова изобилие на свобода, народа е страхлив и не се опитва да каже че България е еврейска колония, управляващата каста, богаташите с медиите си и охраната са евреи! Чифутът е като глист - веднага се ориентира в ситуацията и продължава да смучи. Народе убивай евреи! За какво влизаш в разговори с тях!
  • 14 Кратуна

    0 0 Отговор
    До Стефан Милков - Кандидат-Премиер,
    Предлагам се като секретарка. Зная четири езика и имам три висши образования. Имам написани и няколко книги. Мога да бъда и министър на здравеопазването, едното образование, което имам, все пак, е Медицина. Но... съм безработна!!! Мога и за чистачка да се съглася, нали трябва да се храня.
  • 15 муспи

    0 0 Отговор
    Кратунке, всичко ще се уреди, но първо трябва Стоичков да стане цар, а това ще е много трудно, защото той не иска чрез синедриона, макар и да е образцов масон, а - чрез народа! Но само луд цар може да уреди и тебе и да не засегне ничии интереси.
  • 16 Бай хой

    0 0 Отговор
    Плявата бе изгонен от митинга и се изнесе с подвита опашка. Какви са тия писания. То бива лъжи ама чак пък опашати. Президента бе изгонен с викове оставка, явно само подкупните журналисти ако могат да се нарекат така лъжците, са чули подкрепа за избрания с платени гласове..
  • 17 просто човек

    0 0 Отговор
    От анархията имат полза само престъпниците! Защо някои люде повтарят само "смяна на Конституцията"? и никой не казва с каква ще я сменят. Защо се издигат лозунги:" избори без партии" или "изцяло мажоритарно гласуване"?,за да напълним Парламента с известни имена като артисти и музиканти ли? Системата трябва да работи и то ефективно! Партиите трябва да изразяват и защитават интересите на обществото.
    Достатъчно е с едва забележими законови промени това да се гарантира.
    - Избори за съдебна власт (какво й е независимо като назначенията се правят от другите власти?)
    - На парламентарни избори - избирателите да подреждат партийните листи - задължително. (това ще измете "парашутистите", които са винаги начело на листите и ни е омръзнало да ги гледаме)
    - На местни избори да има право на глас само този който е плащал данъци в съответната община последните 5 години.
    - Финансиране на партиите само от членски внос. (никакви субсидии, никакви дарения от обръчи от фирми)
    - Периодични проверки на партиите - финансови и дали имат необходимия брой членове за да изпълнят условията за съществуване на партия.
    - Задължителна периодична отчетност на всички избираеми длъжности пред избирателите.
    - възможност за отзоваване и търсене на отговорност за избираемите длъжности.
    Повтарям се, но от анархията полза имат само престъпниците!!! Какво ще стане уважаеми сънародници, ако да речем спрем да плащаме сметките за ток- няма да има ток, за никой, а ако спрем да обслужваме банковите кредити, които никой не ни е бил по глави да вземаме, обаче ей го взети са и то от не малко хора, и какво мислите ще последва-ще гръмне банковата система и ще изгорят спестяванията на всички, които имат такива. Ами давайте да спрем да плащаме всичко де що се плаща, щото сега сме много силни, нали сме Българи юнаци!!! И какво ще излезе,а, как мислите??? - Оставям на всеки от вас да намери отговора. Промени ДА-наложителни са, но умни и не обслужващи престъпниците, жадни единствено за властта на, провалилите се досегашни партии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове