ФАКТИ.БГ
  • петър славов-
  • адв. петър славов-
  • 46-то народно събрание-
  • реформа-
  • правосъдие-
  • съдебен контрол-
  • прокуратура-
  • главен прокурор-
  • сигнал

Адв. Петър Славов за ФАКТИ: Крайно време е за съдебен контрол върху всички актове на прокуратурата и главния прокурор

"Отказът от разследване е единственият акт на прокуратурата, който не подлежи на съдебен контрол", каза адв. Славов

Публикувана: 27 Юли, 2021 16:02
67 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6464
Адв. Петър Славов за ФАКТИ: Крайно време е за съдебен контрол върху всички актове на прокуратурата и главния прокурор - 1
Петър Славов; Снимка: ФАКТИ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 47 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Реформата в правосъдието отдавна се оформи като обществен приоритет, а според заявките на политическите сили в 46-тото Народно събрание, вероятно е възможно тя в крайна сметка да се осъществи.

Реформата обаче не се изразява в една единствена голяма промяна на законодателството или пък в гласуване на конкретен законопроект, а в множество поправки и изменения на действащите закони. Една такава важна поправка в Наказателно-процесуалния кодекс внася за гласуване адв. Петър Славов още през 2016 година, когато е депутат в 43-тото Народно събрание. Става дума за въвеждане на съдебен контрол над отказите на прокуратурата да разследва по сигнал за престъпление.

За да говорим за тази поправка, от ФАКТИ се свързахме с адв. Славов.

Разговорът започна от причините, поради които изменението не беше гласуванo в 43-тото Народно събрание. „Тогава партиите, които основно наричаме партии на статуквото, отказаха да подкрепят това предложение с най-различни мотиви. Може би най-смисленият от всички беше, че това щяло много да натовари съдилищата. Това обаче не ми изглежда като сериозен аргумент, защото в края на краищата съдилищата са, за да се гарантира спазването на закона и за да могат незаконосъобразните правни актове да бъдат контролирани. Ако в даден съд, където би имало повече подобни производства, като Софийски градски или Софийски районен съд, се получава по-голямо натоварване, има начини да се помисли разпределението на подобни дела да бъде направено така, че те да се насочат и към колеги от други съдилища и да не се натоварват само магистратите от съответния съд. Тоест има решение на този проблем и затова не мога да приема като основателен аргумент това, че това би натоварило много съдилищата. Още повече какво означава това – означава, че едва ли не от прокуратурата изобилстват хиляди незаконни откази, които хората ще започнат да обжалват, като ще искат да бъдат отменяни.

Силно се надявам първо, прокуратурата, знаейки, че има подобна норма в закона, да действа много по-добросъвестно и внимателно, когато разглежда подаден сигнал за извършено престъпление и решава дали да образува или де не образува наказателно производство. Тогава ще се знае, че ако не образува, това най-вероятно ще бъде отнесено до съда, който е напълно възможно да отмени отказа на прокурора, а това не говори добре за компетентността на въпросния прокурор и за биографията му като магистрат“.

„В последните години от БСП се заявиха „за“ подобна норма. Изглежда ми напълно възможно сега подобна поправка да мине през пленарна зала. Много е важно някой да го предложи, тъй като не го виждам в законопроекта за Закона за съдебната власт, който са внесли колеги от „Демократична България“ (б.р. на изборите на 4 април и 11 юли 2011 година адв. Славов беше кандидат за народен представител от обединението)“, каза още той.

На въпроса дали към момента има заявена готовност за внасяне на поправката от народни представители, адв. Славов отговори: „Да, с мен се свързаха различни колеги, които в момента са депутати от „Демократична България“, и изразиха желание да го внесат. Тъй като те вече имат внесен законопроект за изменения на Закона за съдебната власт, може би между четенията това изменение може да бъде предложено. Точно така навремето го предложих и аз – между четенията на Закона за съдебната власт, през преходна разпоредба по отношение на Наказателно-процесуалния кодекс, където е и измененият член 213, който урежда тази материя“.

Разговорът премина към същината на предлаганата промяна и възможностите, които дава тя. „Най-просто казано в момента Наказателно-процесуалният кодекс и въобще законът казват, че прокуратурата практически има пълна свобода в решението дали да образува разследване по сигнал за извършено престъпление или не. Ако реши да откаже да образува наказателно производство, този отказ на съответния прокурор може да се обжалва пред по-горестоящия прокурор. Тоест контролът на хартия го има, но е в рамките на прокуратурата. Мисля, че на всички ни е ясно, че при строгата централизация, която има в нея, е почти безсмислено да се обжалва пред следващ и последващ прокурор, след като веднъж даден прокурор е отказал.

Смисъл би имало, ако това обжалване се отнесе до съда, който да упражни контрол по законосъобразност - да прецени дали действително подадените данни за извършено престъпление не обосновават необходимостта да се образува наказателно производство и съответно да отменят този отказ, като дадат задължително указание за образуване на наказателно преследване. Това е смисълът на предложението. На практика това са изменения в НПК в рамките на два параграфа, не е нещо сложно или обемно. Може доста бързо да бъде прието, ако има политическа воля и желание“, обясни адв. Петър Славов.

Той даде и конкретен пример за приложение на поправката, ако тя бъде приета: „Пример може да е заканата на вътрешния министър да подаде сигнал до прокуратурата за извършено престъпление от главния прокурор по доклада, който вътрешният министър чете и в парламента. Този доклад беше и основание на министъра на правосъдието да поиска във ВСС процедурата по импийчмънт на главния прокурор. Спомняме си какво се случи с тази процедура миналата седмица и как практически беше „опраскана“. Ето един нагледен пример: вътрешният министър, подавайки сигнал до прокуратурата, при отказ на фона на всички данни, които чухме – особено по отношение на неправомерно изнесените СРС-та, може да отнесе отказа до съда и нещата да придобият съвсем друга посока на развитие“.

„Замислете се, при сигнал за извършени престъпления от главния прокурор, кой ще е този прокурор, който ще тръгне да образува наказателно преследване и да разследва практически началника си? Това изглежда като „мисията невъзможна“ още изначално. Друг е въпросът обаче, ако съд се е произнесъл и е казал, че прокурорът е длъжен да разследва и законът го задължава да изпълни това си задължение. Ще видим дали тогава вече няма да се намерят смели прокурори, които да дръзнат да направят подобно нещо по отношение на висшестоящите в прокуратурата“, обясни адв. Славов.

Споменавайки изнасянето на СРС-та, адв. Петър Славово коментира темата. „Има сериозен спор между част от членовете на ВСС и огромната част от правната гилдия дали наистина правилно те са приели, че с разрешение на наблюдаващия прокурор може да се изнасят материали, събрани със специални разузнавателни средства. Нещо, което повечето юристи казват, че е абсолютно недопустимо, че не само законът го забраняваме, но е предвидена наказателна отговорност по НК за извършилите подобно нещо“, каза той.

На въпроса дали подобна поправка според него би била приета, с оглед настоящата политическа обстановка, адв. Славов отговори: „Чуха се доста заявки от различни политически сили, че подкрепят подобно нещо. Отказът да образуват наказателно разследване по сигнал е единственият акт на прокуратурата, който не подлежи на съдебен контрол. Ако например прекратят наказателно дело, това подлежи на обжалване. Същото важи за куп други хипотези. Тази конкретна обаче – отказът да образуват наказателно преследване, не подлежи на съдебен контрол и това е така от години. Ето още един аргумент в тази посока. Доколкото имам впечатления, всички от партиите на промяната, както те се наричат, подкрепят подобна инициатива, включително от БСП, които дори са внасяли подобно нещо в 44-тия Парламент. Важно е предложението да бъде направено и да бъде гласувано“.

„Направи ми впечатление, че законопроектът, който е внесен от колеги от „Демократична България“, третира член 213 от НПК, но необяснимо защо, възпроизвежда съществуващата законова норма. Тоест отново се говори за обжалване пред горестоящия прокурор, а не пред съда. Напълно е възможно да е била допусната някаква чисто техническа грешка при изготвянето на законопроекта. Ето една възможност това бързо да бъде поправено като между четенията се внесе това предложение, което се надявам да бъде направено“, завърши адв. Петър Славов.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 47 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ГРАД КОЗЛОДУЙ
1 Отговор
да бъде разследван ИВАН ГЕШЕВ той е мутра

Оценка:
-11 +44

очевадно
2 Отговор
това ще е докато не сложите ваш човек.

Оценка:
-30 +13

ГРАД КОЗЛОДУЙ
3 Отговор
господин ГЕШЕВ е позор оставка затвор пост номер1 не е мой гаври ме гербав тррол

Коментиран от #42


Оценка:
-11 +24

Българка
4 Отговор
Надявам се всички откази на прокуратурата да започнат разследване и да се образуват наказателни производства трябва да могат да се атакуват в съда. Последното е нглият отказ за дисциплинарно производство срещу Гешев. Можем да добавим "Осемте джуджета", чекмеджето, изтеклите телефонни разговори на Борисов и ред други сигнали срещу бойковата шайка и приятелите й

Оценка:
-9 +34

Българка
5 Отговор
Много интересен коментар, примера който дава също е интересен, но аз ще дам друг пример: думите на Рашков, че е трябвало да оправи Борисов и че не е късно да го направи. Това може да се тълкува като закана за убииство и съда да накара някой прокурор да му повдигне обвинение. Точно поради тези причини , мисля че няма да я прокарат тази поправка.

Коментиран от #9


Оценка:
-24 +9

ДОКАТО Бъгария няма Национална
6 Отговор
Идеология , Политика , Философия и Стратегия - всички Опити за привеждане държавната политика в Правова такава , ще е просто още един " Кьор Фишек " ! Докато НАРОДА не е Основният източник на Властта и Смисъл на нейното съществувание и назначаване - всичко губи смисъла си .

Оценка:
-4 +17

Гандалф
7 Отговор
А кой ще контролира , независимия български съд...съдийте които издават оправдателни присъди на хората с власт и пари...за обикновения човек, присъдата е ясна...

Коментиран от #26


Оценка:
-2 +19

Наблюдател
8 Отговор
Българския Съд /каквото и да значи на практика в момента това/ трябва да бъде "разфасован" и съграден наново! На този етап същиия със своите актове упорито доказва че е основния генератор на организираната престъпност и корупцията в България! Изключително внимание при ново изграждане трябва да се обърна на личния му състав от съдии голяма част от които сега изобщо не отговарят на каквито и да било морални норми! Изключение естествено такива като за членове на мафията!

Оценка:
-2 +17

Българка
9 Отговор

До коментар #5 от "Българка":


Гербераски крадецо, думите на Рашков са подкрепени с достатъчно доказателства за вожда ти Борисов, че е мутра. Борисов е мутра от СИК, лежал за кражби в затвор, осъден два пъти за лъжи, спи кяато мафиот с пистолет до главата си и чекмедже , пълно с милиони евро и злато. Борисов е национален престъпник и изменник, попилял България и българите

Оценка:
-6 +20

Нищо не се СТРОИ без Бетонни Основи !
10 Отговор
А тя се сътворява чрез :
- Законодателя - Парламента ;
- Изпълнителната власт - Правителството /Министерският съвет/;
- Съдебната власт - Прокуратура !
Докато всички тези Компоненти не са приведени в приемлив вид - БЕТОННА ОСНОВА за Нов Качествен Живот в България неможе да се очаква !

Оценка:
-1 +10

ЗАБЕЛЯЗВАТ се у нас партийни лидери
11 Отговор
Които се ОБРИЧАТ в служба на НАРОДА ?
Нещо като Ботев, Левски и плеадата загубили живота си в името на НАРОД ? Кои' са днес тези лидери ? Вие виждате ли ги ?

Коментиран от #12, #14


Оценка:
-4 +3

ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ли у нас Народни партийни
12 Отговор

До коментар #11 от "ЗАБЕЛЯЗВАТ се у нас партийни лидери":


Лидери ? Или има Партийно-групови сдружения ?

Оценка:
-0 +0

Колко е ВАЖНО !
13 Отговор
Да Гледаш , НО И ДА ВИЖДАШ !
Да Слушаш , Но и да ЧУВАШ !
Да четеш , Но да РАЗБИРАШ !
Кой днес от нашите лидери има ИНТЕРЕС ти да си ПРОСВЕТЕН ?
Ти си желан такъв - БЕЗХАБЕРЕН , за да те разхождат както си искат !

Коментиран от #15


Оценка:
-0 +12

ИСТИНАТА
14 Отговор

До коментар #11 от "ЗАБЕЛЯЗВАТ се у нас партийни лидери":


Днес България е в ЕС и НАТО, нали?
Не е нужно партийните лидери да умират,
а само да спрат диктата си над депутатите в НС!
Депутатите да гласуват според собствената си съвест!
Но това няма как да стане, след като има праг на преференциите!
Така за изборът на депутата е решаващо дали е поставен на "избираемо място", а не се решава от преференциите дадени лично за него!
Ето защо депутатът ще продължава да не гласува по съвест,
а ще продължава да слушКа партийното ръководство!

С една дума,
заради противоконституционният избирателен закон,
отново е в сила тоталитарната "ръководна роля на партиите".
"Пременил се Илия-пак в тия!"

Коментиран от #24, #30


Оценка:
-1 +8

ГРАД КОЗЛОДУЙ
15 Отговор

До коментар #13 от "Колко е ВАЖНО !":


истински лидер е господин БОЙКО БОРИСОВ той се грижи за хората

Коментиран от #44


Оценка:
-11 +4

коч
16 Отговор
толкова много правни пуцове възникнаха последните 30 г, че създателите на новите юристи, трудно могат вече да се справят с чудовището, което са създали. пълно е с милиционери и милиционерки в съдилища и прокуратури и това няма мърдане. те са там за власт, далавери и бизнес. обърнали са правото в бизнес и всичко под масата. ясно е, че трябва реформа, но при тези " кадри", които са и несменяеми, трудно може да се обърне вече палачинката

Коментиран от #25


Оценка:
-1 +4

НАРОДА живя най-щастлив при Соца !
17 Отговор
Не че това е най- доброто , но нека сравним :
- през робството "вършееха" Чорбаджиите !
След Освобождението Властта взеха пак
Чорбаджиите ! Народа отдъхна и с дом , уют, култура, образование, и комфорт , здравохранение и социални осигуровки само при СОЦА ! НО нашият ЧОРБАДЖИЯ риеше дорде не го доведе до РАЗРУХА и ОБСЕБИ залъка народен ! И днес е отново Чорбаджии и Аргати ! Не е ли тъй ? Вижда се с просто око ! Днес има ГОСПОДА , а щом има такива следва да има СЛУГА ! Не е възможно всички да са Господа ! ЛЪЖАТА е ОЧЕБИЙНА ! Но Люба Плезич и Бредновска Пита за това не поемат да хортуват . ЗАЩО ?

Оценка:
-4 +6

яку ва
18 Отговор
хама овен прокуратурата ? съдии неграмотни свършили милиционерското или аонсу или свободните???

Оценка:
-2 +2

Го4о
19 Отговор
И Петър Славов ще мачка таралеж с голо дупе!

Оценка:
-0 +8

Не че СОЦА беше Идеален и ОХОЛЕН !
20 Отговор
Но беше най-сносен, най- човечен и най-доволен ! Защо ? ИДЕОЛОГИЯТА бе друга : " За все по-пълното Задоволяване Научно Обоснованите Потребности на НАРОДА !"
А каква е ДНЕШНАТА ИДЕОЛОГИЯ е партийно - групова , криминал- капиталистическа !

Коментиран от #29


Оценка:
-5 +4

Има надежда
21 Отговор
Господин адвокат и сега има съдебен контрол върху актовете на прокуратурата и главният прокурор.Във всяко постановление пише пред кого и как се обжалва.Просто някой не го правят.Прокуратурата постоянно е осъждат.Стига фалшиви новини има хора които знаят

Оценка:
-4 +6

5577
22 Отговор
Много хора се наредиха да контролират главния прокурор, пък и който и да е той. Мутрите се чудят какво да правят. Няма такава държава на света.

Оценка:
-2 +9

НЕМА ТАКЪФ
23 Отговор
ТОА ДА ВНИМАВА , ДА НЕ НАСТЪПИ МОТИКАТА , КАТО рашофф !

Оценка:
-3 +6

На вас сладкото не ви помага !
24 Отговор

До коментар #14 от "ИСТИНАТА":


А оцета не ви вреди ! Теленце си се родил и волче ще си идеш ! Какъв научен ценз имаш байно ? Какви книжки си чел и къде и какво си дал за народ и родина , че да ти сваля шапка ?

Оценка:
-1 +1

Мъка мъка
25 Отговор

До коментар #16 от "коч":


Като цяло си прав .Първо се наместиха на бизнесмените и мутрите синовете и дъщерите дето вече са адвокати и то с хиляди.Тези от милиционерите вече са пенсионери по голямата част а другите имат още 10 години работа.След това само кадри на УНСС ВСУ ВтУ ЮУ и други.Те бълват хиляди .Милиционерите поне ги учеха учени хора от СУ и повечето имат успешни кариери като юристи които работят като такива. Стига ченгеджийница има и други професии.

Оценка:
-2 +1

Тошко
26 Отговор

До коментар #7 от "Гандалф":


Лозан Панов да не се крие и да се вживява като "свещена крава", защото въобще НЕ Е безгрешен! Основна отговорност носи той!

Коментиран от #35


Оценка:
-3 +6

При Соца Идеологията беше :
27 Отговор
Все по-пълно Задоволяване Потребностите на НАРОДА ! Но " червеите " деРмократично - либерални я ИЗРОДИХА и ЗАТРИХА ! Днес Народа е като малко магаре - всеки го яха !

Оценка:
-1 +1

гост
28 Отговор
Аз съм йорист и адвокат, с висше образувание от, чужбина и говоря няколко езика и много годишен стаж и опит и мога най отговорно да, заявя че това което предлага колегата е някакво правно недоразомение и ако, го приемем ще станем за смях в ЕС. Всичко това се, прави защото разни Рашковци и Машковци са се заяли, с главният прокорор но понеже той си, върши работата перфектно не, могат да му направят нищо. Рашков да, се моли да го направят министер за да не бъде, арестуван когато се разпусне извънредното правителство.

Коментиран от #48, #49


Оценка:
-7 +4

Го4о
29 Отговор

До коментар #20 от "Не че СОЦА беше Идеален и ОХОЛЕН !":


Комунягите казват, че прокуратурата била още от съветски тип!?!? Ама Вие от кой тип сте та недоволствате и критикувате? (отнася се най вече за Ристю и Радев)

Коментиран от #40


Оценка:
-2 +6

Ако си п/ъднеш , бъди сигурен
30 Отговор

До коментар #14 от "ИСТИНАТА":


Ще ти улекне ! Ти друг проблем нямаш !

Коментиран от #36


Оценка:
-1 +1

Петров
31 Отговор
Тиквената къща в Барцилона само струва повече от всичките имоти на Рашков! А Тиквата къв е бил, та толкова пари изкара..............а забравих - мутра от СИК

Оценка:
-3 +3

Педалите пищят
32 Отговор
Че Гешев бил такъв онакъв, ама познайте какво излиза. Дубай, Белград, Баневи, Стайкови Арабаджиеви, Бобокиви и т.н. снасят за да отърват кожата. А нашите им припяват

Оценка:
-3 +4

НАБОДЕН = КАСТРИРАН
33 Отговор
Този ЦИРК със Славчо Ковида и Бойко Ваксата го играят, за да оправдаят това, което ни чака в края на тази и началото на следващата седмица - удължаване на епидемичната обстановка с 5 (ПЕТ) месеца (до 31.12.2021) и забрана (дискриминация) на 85% (невакснатите) от българите да посещават заведения, кина и др.. Неслучайно и новините за коронка от понеделник се вдигнаха ударно. Ще видите.

Оценка:
-1 +4

АМОН
34 Отговор
УВАЖАЕМИ г-н СЛАВОВ,

КОНТРОЛ ВЪРХУ СЪД И ПРОКУРАТУРА МОЖЕ ДА ОСЪЩЕСТВИ И ИНСПЕКТОРАТА КОЙТО В МОМЕНТА ПОДМЕНЯ СЪСТАВА СИ.

КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО.
КАЧЕСТВЕНИ КАДРИ ИЗБРАНИ В ИНСПЕКТОРАТА СЛЕД ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА МАТЕРИАЛНИТЕ ИМ ЗАВИСИМОСТИ , С ПРОМЕНЕН ЗАКОН ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ , НАЛАГАЩ ЖЕСТОКИ САНКЦИИ КЪМ НЕСПАЗИЛИ ЗАКОНА СЪДИИ И ПРОКУРОРИ , БИ ИЗЧИСТИЛ ТЕЗИ СМЪРДЯЩИ АВГИЕВИ ОБОРИ ОТ ВСЯКАКВА КОРУМПИРАНА ИЗМЕТ!!

МОЖЕТЕ ЛИ ДА НАПРАВИТЕ ТОВА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ЗАДУШАВАЩАТА НИ С БЕЗПРАВИЕТО СИ ИЗМЕТ ОТ СЛУЖЕЩИ НА ШЕЙТАНА СЪДИИ И ПРОКУРОРИ?!!

МИСЛЯ, ЧЕ ВИ Е НЕОБХОДИМО САМО ЖЕЛАНИЕ И РАЗБИРА СЕ МНОГО ЧЕСТНОСТ КОЯТО Е ОГРОМЕН ДЕФИЦИТ В ЕДНА ДЪРЖАВА НА МЪРТВИ ДУШИ

Коментиран от #37, #64


Оценка:
-3 +4

Гандалф
35 Отговор

До коментар #26 от "Тошко":


За туй, иде реч...

Оценка:
-0 +1

ИСТИНАТА
36 Отговор

До коментар #30 от "Ако си п/ъднеш , бъди сигурен":


Слави постъпи честно!
Не излъга избирателите!
Още преди изборите каза, че
няма да се кандидатира нито за депутат, нито за премиер.
И въпреки това, пак най-много гласуваха за ИТН!
Факт е, нали?
За разлика от Слави,
Борисов излъга симпатизантите на ГЕРБ,
като се кандидатира от цели два избирателни района ,
а после избяга от подигравките в парламента!
Но иначе във Фейсбука си,
Борисов се прави на голям мъжкар!
Но факт е, че ГЕРБ са се запътили при НДСВ, нали?

Нa cлeдвaщитe избoри ГEРБ
мoжe и дa нe прecкoчaт 4%.

Коментиран от #39


Оценка:
-5 +3

БЛЯ БЛЯ
37 Отговор

До коментар #34 от "АМОН":


То и при комунизма
кадрите решаваха всичко, нали?

Нужна е промяна на правосъдната система!
И контрол на отказите на главния прокурор по съдебен ред!
Иначе е пак старото комунистическо "правосъдие"!
Цяла България говори за пачките в спалнята на Борисов,
а Гешев отказва да разследва каква е истината!

Коментиран от #43


Оценка:
-2 +4

38
Този коментар е премахнат от модератор.
Видисе ти на Зелено - Пасеш !
39 Отговор

До коментар #36 от "ИСТИНАТА":


Ако Бойко е "Тъпан" , Слави е " Гайда " т.е. и двамата са балони пълни с въздух ! Слави го "хранеха" тридесет години със Шоуто за да смени Тъпана когато дотегне на Има Такъв Народ - ШИЛЕ ! Демек Овчи народ ! И ти си идеалното Шиле от този народ ! А щом си Шиле - ще си найдеш КАСАПИНА !

Оценка:
-1 +4

Какво школо си изкласил ве байно , че
40 Отговор

До коментар #29 от "Го4о":


Праиш таквиз умни изречения ?

Оценка:
-2 +1

дъртия
41 Отговор
РАДЕВ ! ЗАЩО УВЕЛИЧИ ЦЕНИТЕ !!!

Оценка:
-5 +4

ГРАД КОЗЛОДУЙ
42 Отговор

До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


пак копираш герб сте дотук

Оценка:
-2 +2

Ракия с мезе
43 Отговор

До коментар #37 от "БЛЯ БЛЯ":


Трудно е да се въведат и спазват ясни правила в една територия която само географски е в Европа и преобладаващото народонаселение е просто, крадливо и завистливо. Цяла България говори за пачките и кюлчетата, всъщност по-скоро мърмори докато си пие ракията, но ги мързи да отидат да гласуват, камо ли да организират нещо по сериозно.

Коментиран от #45


Оценка:
-1 +3

Троскута се чисти с мотика !
44 Отговор

До коментар #15 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


А такъв като беб с по-ефикасен уред !

Коментиран от #47


Оценка:
-2 +1

За кого ще ходиш да гласуваш бе
45 Отговор

До коментар #43 от "Ракия с мезе":


Юрдек ?

Оценка:
-1 +1

Анализ е нужен а не гласуване !
46 Отговор
А анализ се прави когато има предложени платформи за национална социална система . А у нас такива НЯМА . Тогава какво ще Избираш та ще ходиш да гласуваш ? Бай Шиле !

Оценка:
-0 +0

ГРАД КОЗЛОДУЙ
47 Отговор

До коментар #44 от "Троскута се чисти с мотика !":


ГЕШЕВ БОРИСОВ са мутри а вие троловете от герб полудявате свърщи вашата ерб си заминава а дано теб да те ударят с бррадватъпгаден мръсен гербераст на колко ли хора СИ ПРАВИЛ ЛОШО

Коментиран от #63


Оценка:
-2 +3

Ти най-добре си стой там дето си
48 Отговор

До коментар #28 от "гост":


Завълшил за ЙОрист в чушбина , че виж хептен шъ я укъсами ! Ръйшли !

Оценка:
-2 +0

ГРАД КОЗЛОДУЙ
49 Отговор

До коментар #28 от "гост":


ГЕШЕВ е мутра престъпник как си въри работа като дявола четех евангелието

Оценка:
-2 +2

50
Този коментар е премахнат от модератор.
бивш
51 Отговор
Най-сериозен е въпросът с отговорността на всеки отделен магистрат за неговите действия. Под лозунга " независима съдебна власт" сега никой магистрат в това число и прокурорите не носи лична отговорност за допуснати от него неволно или преднамерено грешки, установени със съдебен акт. Скандалните случаи на съдии "решавали" дела по десет години докато изтече всякаква давност не са малко - реакция никаква. Басните за ролята на ВСС са за тези които са извън проблема. Магистратите са безотговорни и те активно се ползват от това си предимство. В държавата няма друг подобен аналог - за президент - инпийчмънт, за магистрат - нищо. Има и много други основни проблеми маскирани зад завесата - "наследството на Вишински". Тридесет години все тези оправдания - истината е една - няма правосъдие без да се забравя, че старите кадри бяха лустрирани! Там където няма закон има място за бандитизъм - това е проблемът. Когато съдебната система стане слуга на бандитизма действителността е за липса на държава! За начало следва да се започне с изсветляване на имотното състояние на гилдията - как е възможно един младеж да има капитали в Швейцария за над милион евра пък било баща му да е бил омбудсман на държавата? Много бързо се забравиха данните от разследванията на журналистите - това е знак, че така ще продължава! Известен в миналото юрист стана притежател на хотел на черноморието - няма как със заплатата си да си купи хотел,няма как! Бездействието на държавата в тези случаи е п

Оценка:
-1 +5

За какъв СЪД се напъвате ?
52 Отговор
Та нали Законите са Европейски ! Как се пълни от Пусто в празно , бе е е ...е ? Овча масо о о ... о !?

Оценка:
-1 +1

ЕС има за задача да колонизира слабите
53 Отговор
Да сме Клиенти и никога КОНКУРЕНТИ ! Но овцете се радват дори когато са в дворо на " Родопа " !

Коментиран от #57


Оценка:
-0 +1

толупа
54 Отговор
Ще му накривите Каскета на Гешо.

Оценка:
-1 +4

ПКПка
55 Отговор
Гешо Каскета - Президент.

Оценка:
-2 +0

Оказва се ,че
56 Отговор
ГЕРБ НЯМАТ АЛТЕРНАТИВА! Тези скапаняци ,които плюят по управлението на ГЕРБ СЕГА раздават пари от доброто им управление, а днес ГАЗПРОМ плащат за газоприносната система на БЪЛГАРИЯ да я използват, А всички плюеха за изхарчените пари по нея , но явно Борисов има нюх !

Оценка:
-2 +2

А РУСИЯ
57 Отговор

До коментар #53 от "ЕС има за задача да колонизира слабите":


ОТНОВО ДА НИ ПОРОБИ !

Коментиран от #59, #60


Оценка:
-0 +1

пешо
58 Отговор
Спотайват се и чакат"правилният човек"

Оценка:
-0 +1

Затова днес сме на ПОЛОВИНА !
59 Отговор

До коментар #57 от "А РУСИЯ":


И с окъсани задници ! Ни Икономика ! Ни Индустрия ! Ни Инвестиции ! Ни Финансови ресурси ! Ни Социални Осигуровки ! Нито Армия ! Нито Обществено спокойствие и сигу.ност ! Вие уважаеми сте истинско Копе/е !

Оценка:
-0 +0

От РУСИЯ станахме привлекателни
60 Отговор

До коментар #57 от "А РУСИЯ":


За да не се боите , да не се ОСВИНИТЕ и народа свой да ОКРАДЕТЕ ! Народното заграбихе и усти отваряте и на избори отивате ! Ние друго ви мислим и гласим а вие пак за Кресла се натискате ! Де , де , да видим още до кога !

Оценка:
-0 +0

достойнство
61 Отговор
ОТДАВНА ЗА ВСИЧКИ СТАНА ЯСНО ЧЕ АКО ГЕШЕВ НЕ БЕШЕ ПОТЪРСИЛ ОТГОВОРНОСТ НА ВАШТЕ ОЛИГАРСИ -ПРОКОПИЕВ ,ДОНЕВ ИТ.Н. ГЕШЕВ СПОКОЙНО ЩЕШЕ ДА СИ ИЗКАРА МАНДАТА И ДА СТАНЕ СЛЕД ТОВА ПОСЛАНИК.ДА ПИТАТ ИВАН КОСТОВ ЗАЩО НЕ НАПРАВИ СЪДЕБНА РЕФОРМА.

Оценка:
-1 +2

Този е
62 Отговор
стоял на един чин с Хаджи ментата, к'ъв адвокат е!?

Оценка:
-1 +1

Спри се
63 Отговор

До коментар #47 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


бе психоптат козло.. уйский!

Оценка:
-0 +1

Като драскаш
64 Отговор

До коментар #34 от "АМОН":


с главни букви, си мислиш, че нещо умно казваш ли, а Мончо!?

Оценка:
-0 +1

Гешеф е терорист
65 Отговор
Пътят към промените в България минава през отстраняването на Гешев. Имаме главен прокурор, който е престъпник. Това е последното убежище на Борисов, което играе като политическа тояга, атакува избирателно и си затваря очите за други. Просто трябва да се намери прокурор, който да го обвини. Ще се намери такъв. Винаги има някой, който носи маршала в раницата си.

Оценка:
-1 +0

7272
66 Отговор
Всички се фокусирали върху случващото се в София, никой не се интересува как безчинства прокуратурата в провинцията. Как с години изнася информация уж заради обществена безопастност, а всъщност за да навреди на нарочения, няма презумпция за невиновност, няма право на защита, ''лешоядството'' пред домовете на хората е системна практика.

Оценка:
-0 +0

malkija
67 Отговор
На туй адвокатче би му било добре не само върху прокуратурата да може да упражнява контрол а и върху съдиите.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Сергей Станишев
Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира процеса на вземане на решения в ЕС
Ние не можем като барон Мюнхаузен да се извадим от блатото на кризата, хващайки се за собствената коса"

Още бисери