Last news in Fakti

5 Септември, 2021 08:22 4 689 49

Ожънаха над 7 000 000 тона пшеница

  • ожъната-
  • пшеница

Зърното е борсова стока и тази година се продава на добри цени

Ожънаха над 7 000 000 тона пшеница - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Над 7 000 000 тона пшеница е ожъната това лято в България, като това е най-голямото количество за последните години. Според браншовата организация на зърнопроизводителите поне от две десетилетия в пазарната статистика не е регистриран толкова висок среден добив при толкова висока изкупна цена на зърното.

Над 560 килограма от декар е средният добив за цялата страна тази година, което е със 150 килограма повече от реколтата през 2020 г.

„При 12 милиона декара пшеница излиза рекордна реколта в страната – над 7 милиона тона“, каза производителят Илия Проданов пред БНР.

Зърното е борсова стока и тази година се продава на добри цени.

„Но това не значи, че ще направим печалби, защото инфлацията удря много, и в цена на товарите и в цена на препаратите, и горивата“, каза Проданов.

Той не пропусна да коментира и публикациите, че добрата реколта ще позволи на зърнопроизводителите да подновят луксозния автопарк, с който от години се асоциират след конфликта си с бивш финансов министър.

„Аз съм готов с всеки един, който мисли в тази насока, да дойде с мен един ден и да жъне цял ден с мен. Няма никакъв проблем тогава да караме бентлита вече.“


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    54 1 Отговор
    Това добре , но ще видим цената на хляба ....май няма да е надолу ???
  • 2 456

    50 3 Отговор
    Споко, скоро ще кажат, че жито няма и че е била лоша година 😉

    Коментиран от #9, #31

  • 3 Гост

    10 3 Отговор
    Тая година 7 догодина 14 да са а за по догодина 28...
  • 4 Бентлито

    62 7 Отговор
    Тия са най големите бандити. Едрите зърнопроизводители. Не жънат те, а работници. Комбайнът жъне сам по зададена територия на компътър. Вътре седи шофьорът за оператор. На климатик. А той каква заплата взима ш каква бричка кара? Лъжци са. Че и яко субсидии взимат

    Коментиран от #20

  • 5 БЕ ..ОЖЪНА НИ .. ФАТМАКА

    12 35 Отговор
    С ДВОЙНА ЦЕНА НЕ ХЛЕБА!
    ОСТАВКА ФАТМАК
  • 6 Валенсиано

    41 3 Отговор
    Затова пък хлябът е най-скъп от петнадесет години насам.
  • 7 бушприт

    34 1 Отговор
    Ожънаха над 7 000 000 тона пшеница,които ще бъдат продадени.
    Зърното е борсова стока и тази година се продава на добри цени. България пак ще търси брашно посред зимата и цената на хляба ще стане 3.00 лева за 400 грама.
  • 8 ХА ХА ХА

    24 2 Отговор
    ТО ХУБАВА РЕКОЛТА ОТ ПШЕНИЦА ........АМА СЕГА КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЪС ЦЕНАТА НА ХЛЯБА ???? А СЪС ЦЕНАТА НА ОЛИОТО , ХРАНИТЕ , ГОРИВАТА ,ТОКА ????? ДА НЕ ВЗЕМАТ СЛУЧАЙНО ДА ПОЕВТИНЕЯТ ?????
  • 9 БАЙ Х@Й ‼️

    34 1 Отговор

    До коментар #2 от "456":

    Ела във Варна да видиш как "мравките" изнасят зърното ‼️ Като мравунак са наредени двадесет и кусур точни зърновози от сутрин ‼️

    Коментиран от #13, #32

  • 10 ОСТАВКА ПИНГВИН !

    5 21 Отговор
    Виж до къде докараха народа твоите некадърни фатмаци !
  • 11 Анонимен

    29 2 Отговор
    Някой от Балчик, Варна, Бургас, Русе, Свищов, Видин да пише по колко ТИР-а със зърно се товарят на кораби и шлепове за износ! Зърното заминава и с товарни влакове за Турция по Ж.П. линиите строени от барон Хирш! И ще разберем може би, че се задава Жан Виденовата зима! Навремето Жан се усети и опита, но не можа да ги спре и го похарчиха! Да видим тази зима как ще е!? Вероятно затова се бърза толкова и с президентските избори! Щото парламентарните избори още отсега са гола вода и кал по ушите!

    Коментиран от #35

  • 12 препис

    19 1 Отговор
    С ЦЕНИТЕ НА ОЛИОТО , ХРАНИТЕ , ПАРНОТО,ГОРИВАТА ,ТОКА,ВОДАТА ще има скок. Пенсионерите с 50-те лева ще опъват уши от глад.
  • 13 един от стадото

    23 1 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    кажи им го. По жито ходя долу по езерния път всяка заран. Зърновозите наредени като бетеери пред война. На времето изнасяха само артъка. Сега всичкото
  • 14 майстор

    21 0 Отговор
    Не само хлябът е скъп от 15 години,всичко поскъпна драстично. Нищо няма намалено до сега. Оня ,очилатият Иван Иванов от "Комисията по цените" постоянно мрънка,че ще увеличава цената на тока,газа,горивата и парното.
  • 15 нннн

    22 0 Отговор
    Зърно гази, гладен ходи.
  • 16 абг

    14 0 Отговор
    Добър повод да се увеличи цената на хляба.
  • 17 Анонимен

    16 0 Отговор
    Някой спомня ли си скеча на Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров от пролетта на 1996 година? Дето хамалина Тончо си намери шапчето във вносното жито! Наесен като товарили жито в шлепа на Дунава паднало шапчето в житото и заминало с житото за износ шапчето! Така не производителите, а т.нар. "зърнари"-прекупвачи правят прилична печалба - правят наесен експорт с едната си фирма, "продават" на другата си фирма и импорт напролет! Да видим ще си спомнят ли днешните управници за злощастно похарчения Жан или ще са следващите на пързалката!? Щото сега гледат да хванат едни пари за ваксиниране, ам на студено и на гладно не се стои! Ланските протести на "отровното трио" ще са като лек освежаващ полъх на сутрешния ветрец!
  • 18 Mafia

    16 0 Отговор
    И един милиард тона да ожънат пак ще измислят причини да вдигнат цените на хляба. Гледайте сега като излезе Кукушева по телевизията какви ще ги приказва.
  • 19 ТОЛУПА

    9 1 Отговор
    Много зърно, много нещо и то без мене !

    Коментиран от #49

  • 20 Миризлив пор

    4 10 Отговор

    До коментар #4 от "Бентлито":

    Вместо да ги мразиш и оплюваш защо и ти не се хванеш да направиш нещо? Имаш ли идея колко струва комбайна? А трактора? А това че реколтата зависи от природата и не е всяка година?

    Коментиран от #23

  • 21 бай Стоил

    5 0 Отговор
    очаквайте скок на цената на брашното
  • 22 Чекмеджето

    8 2 Отговор
    Абе нали държавата щеше да се счупи и да фалира без мен, Доан, Дебелян и Цецо как така рекордни добиви?

    Коментиран от #24

  • 23 Бентлито

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Миризлив пор":

    Знам точно колко струва комбайна и трактора. Имам приятели които обработват по 300 до 500 дка. Тоест най малките. Говоря ти за мутрите в Добруджа. Там наистина е мафиотски бизнес. Аз правя нещо, но в друга област. И не мразя никой. Дори и такива като теб.

    Коментиран от #29

  • 24 Пунта Мара

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Чекмеджето":

    Трай, бе, крадец
  • 25 К.К.

    12 2 Отговор
    12 млн декара субсидирани! Почти един милиард субсидии за продукт който се изнзся!
    Останалото е разходи.
    Добавена стойност 0 за БВП!
  • 26 Петьо

    4 2 Отговор
    Нашето хубаво жито се изнася, асе внася по-евтино, некачествено от Зап. Европа. Това е истината, който не вярва да провери... Благодарим ти, ЕС!
  • 27 Неутрален

    9 0 Отговор
    При бай Тошо бяхме Зеленчуковата градина на Европа
  • 28 Неутрален

    10 0 Отговор
    При бай Тошо бяхме Зеленчуковата градина на Европа

    Коментиран от #30

  • 29 Миризлив пор

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бентлито":

    Със 500 декара не можеш да си позволиш нов комбайн или трактор, спорно е дали може въобще да излезеш на печалба. Погледни малко по на запад и ще видиш че времето на мотиката е отминало, или голям масив с техника или загиваш.

    Коментиран от #33, #34

  • 30 Зърнастец

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Неутрален":

    Сега сме Зърнената нива на Света!
  • 31 Доктор ДЖАГЕРС

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "456":

    МНОГО СИ ПРАВ И ТАКА ЩЕ СТАНЕ ЛАКОМИЯТА Е ГОЛЯМА
  • 32 Гошо

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Е защо да не го изнасят Твое ли е това жита та си замрънкал

    Коментиран от #41

  • 33 Бентлито

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Миризлив пор":

    Да, така е
  • 34 Като им

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Миризлив пор":

    видиш Майбасите ти става ясно че правят много ама много пари. В което по принцип няма нищо лошо но трябва да ти светне че може и да има нещо гнило щото става въпрос за България а не за Германия.
    Така че да обясняваш техниката колко струва, ми колко да струва, като има пари да задели за Майбах...

    Коментиран от #36

  • 35 В Балчик

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    кораб не е акостирал от месеци. На пристанище Варна през август имаше не повече от 4-5 кораба, но за зърно сигурно не повече от един. В Русия реколтата е лоша и всички изчакват, не само в България. Цената на тон зърно мина 400 лева, може да стигне и 500, но българските зърнопроизводители нямат вина. Това е борсова стока, чиято цена се определя от международния пазар. Миналата година зърнопроизводителите в Добруджа удариха заради сушата три хикса от пшеница, царевица и слънчоглед и се върнаха в първи клас, но не реваха, нито получиха помощи, нито хлябът поскъпна. Приказката за бентлитата е много пошла. Познавам доста средни и по-големи зърнопроизводители, които са по тракторите и комбайните. Фермерският хляб е горчив, но който не е бил на нивата, няма как да знае.

    Коментиран от #42

  • 36 Миризлив пор

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "Като им":

    Една хубава комбайна струва повече от Майбах, но позволява да събереш реколтата точно когато трябва по най-бързия начин. 2 Трактора с целия прикачен инвентар и те толкова струват. Ако не си вложил предварително пари в техника няма начин да спечелиш за каквото и да е. Ако и другите инвестираха във хубава техника щеше да има печалба и заплати, а то първо са кръчмите и лъскавите коли пък после реват че няма печалба.
  • 37 Мръсния Фикри

    2 0 Отговор
    И къде беше,, скрита,, тази пшеница..... едно време се виждаше покрай магистралите, до сещам се, тези пъргавите земеделци, са се потрудили, да я сеят в големите си площи, някой се страхува уж, от високата цена на хляба, ами меси си ти ма, ДГЧ.....!
  • 38 оня с коня

    4 3 Отговор
    Ще обясня на бързащите да се радват на добрата Пшенична реколта и да надничат в Портфейла на Зърнарите че Пшеницата е със НАЙ-МАЛКА Тяжест в Продуктовия Асортимент на Зърнопроизводитела и заема около 1/3 от засетите площи.Останалите КЛАСИЧЕСКИ култури са 1/3 Слънчоглед и 1/3 Царевица при които Печалбата е почти двойно по-голяма,но няма Гаранция от Природата Затова и Принципно когато едната от трите Култури се провали,останалите 2 я покриват.Естествено има и Овес Рапица и всякакви други,аз говоря за Класика в сеенето ,като ежегодно площите на Културите се сменят за да не се изтощи земята.Цената на Зърното в БГ се определя от Межнунар. пазари.Ако Хлебара плати Междунар. цена на Зърнара,ще прави Хляб и Банички.Ако му се вижда много- да върви да си внася от Чужбина или да Хлопва кепенците,защото Стоката се ИЗНАСЯ моментално.По въпроса за Субсидиите:те се изплащат за Единица площ,т.е. На декар ПО РАВНО на всички Зъртопроизводители/около 30лв/дка/.Едрите Зърнари вземат много повече,защото гледат много декари.Ако по-дребните започнат да обработват повече декари,ще получават и повече субсидии.И понеже земята е Ограничена,единственият начин да си увеличат Площите е да Привлекат Собственици на Земя с по-висока рента.Това обаче ще е трудно,защото Едрите притежават Супертехника,което прави и Труда им по-продуктивен и ВИНАГИ ще дадат по-висока рента от Драбните. Това е положението в общи линии.

    Коментиран от #39

  • 39 М а н а ф оглу

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "оня с коня":

    С една дума Хляб - 4лв. килото, тва е положението. Умирайте....
  • 40 Студопор

    5 0 Отговор
    Със или без реколта - цената на хляба ще се вдига, защото това е вече предвидено. Крайният потребител да го дух@.
  • 41 БАЙ Х@Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гошо":

    Няма как в два реда да ти изнеса лекция по темата ‼️ Но старите хора , като приберат реколтата първо заделя колкото им е нужно и тогава продава останалото, а не продават всичко на ниска цена , като знаят че после ще трябва да купуват от същото , но на двойна и тройна цена ‼️
  • 42 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "В Балчик":

    Изобщо нямам предвид производителите! Имам предвид "зърнарите"-прекупвачи от тях! Производителите масово нямат "импекс" фирми, зърнарите обаче всичките са с по 2, че и повече! През Жан Виденовото време наши хора изкупиха житото и направиха износ даже и в много случаи фиктивно без дори житото да излезе от складовете! И стана тя каквато стана!
  • 43 ванга

    1 0 Отговор
    зърнопроизводството е най-лесно и евтино за производство,печели се от много декари и големи засяти площи,само големите арендатори ще се радват истински,
  • 44 агроном

    2 0 Отговор
    Поредните безобразия в България,а къде са зеленчуците,плодовете,защо бананите са2-пъти по-евтини от краставиците ,защо от износители на плодове и зеленчуци се превърнахме във вносители 70% внос,това със зърното безобразно евтина реклама и полза от тия рекорди няна,не е гордост

    Коментиран от #48

  • 45 Млекар

    1 1 Отговор
    Всичко скача а млякото от 2007 г се 0.60 ст.и телешко месо изкупна цена 3.10 каде го има това жито 0.45 ст.в момента ечемик 0.40 новата царевица тръгва 45 ст.е гледай крави тогава ще търсим Бойко май всички ха.ха.ха....
  • 46 Павел Пенев

    1 1 Отговор
    Демократите излишно се изхвърлят.За сведение на незнаещите през 1989 год. въпреки туризма на турците беше получена реколта от 13,5 милиона тона.

    Коментиран от #47

  • 47 456

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Павел Пенев":

    Но не забравяй, че 1989 нямаше не засята с нещо нивичка. А сега... пустеят ниви, земи. Нивите станаха гори. Тогава имаше и селско стопанство.
  • 48 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "агроном":

    защото българите са най-мързеливия народ във европа,затова е така,само баш маистори
  • 49 Чичо от село

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ТОЛУПА":

    Е сега го нема, ама лани кой ся, ще се изпъчи,, скромно"пак ТОЙ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове