5 Септември, 2021 20:27 3 647 54

Волгин: ДБ ще пострада най-много от новия проект

  • петър волгин-
  • коментар-
  • политика

Кой наднича зад Кирил „Макрон“ Петков

Волгин: ДБ ще пострада най-много от новия проект - 1
Снимка: БГНЕС

Съвсем скоро на нашата политическа сцена ще се появи нов проект. При това говорим не за някакъв епизодичен персонаж, а за играч, който ще има претенциите да играе главната роля. Служебният министър на икономиката Кирил Петков вече е само на крачка от това да обяви, че с „малко помощ от приятели“, както пееха „Бийтълс“, ще се ангажира със създаването на нова партия. Все още изчаква да стори това, вероятно съобразявайки се с необходимостта да има драматургично напрежение. Имайки предвид популярността, на която се радва г-н Петков, в подобен ход няма нищо изненадващо. Едва ли някой ще се изненада и ако бъдещата партия постигне значими електорални успехи. В станалата вече знаменита фейсбук група, която настоява Кирил Петков да бъде премиер, вече има над 100 000 души. Отношението към служебния министър е като към рок-звезда. Няма да се учудя, ако на предизборните събирания възторжени почитателки хвърлят по него сутиените си, както са правели навремето фенките на вече споменатите момчета от „Бийтълс“.

Бъдещата партия ще се стреми да привлича избиратели от всички възможни посоки. Тоест ще действа на принципа „няма ляво, няма дясно“. И сравненията на Кирил Петков с Еманюел Макрон са логични. Настоящият френски президент в предизборната си кампания преди четири години правеше точно това. Ухажваше еднакво упорито както десните, така и левите избиратели. И в крайна сметка, въпреки че имаше ясен десен профил, бидейки милионер и служител в банковите структури на Ротшилд, Макрон спечели сърцата и на хора, които в продължение на много години са гласували за левицата. Вероятно подобна ще бъде стратегията на Кирил Петков, Асен Василев и техните приятели. Да привлекат електорат отвсякъде.

И все пак някои партии ще пострадат повече от появата на новия политически субект. Струва ми се, че най-потърпевша от проекта на Кирил Петков ще бъде формацията „Демократична България“. Отношенията между все още неродената партия и ДБ много ми напомнят една ситуация отпреди двайсет години, от времето, когато Симеон Сакскобургготски се готвеше да се включи в политическия ни живот. В един момент всички знаеха, че царят ще обяви нещо важно, но не знаеха какво точно ще бъде то. Тогава активисти и привърженици на могъщото по онова време СДС казваха: „А, няма страшно. Симеон е наш съмишленик. Еднакви ценности имаме с него. Той ще излезе и официално ще обяви, че трябва да се гласува за СДС.“ И Симеон наистина излезе и официално обяви нещо съвсем различно. Каза, че ще прави партия. Два месеца по-късно НДСВ разби СДС, което тогава изглеждаше несъкрушимо.

Днес ръководителите на ДБ говорят ласкаво за Петков и Василев, наричат ги съмишленици, но какво ли ще кажат, когато проектът на служебните министри изсмуче електората им. А това е неизбежно. Да, бъдещата партия ще дърпа гласове отвсякъде, но профилът на нейните създатели е дясно-либерален и е най-логично именно този електорат да им даде най-масова подкрепа. Освен това този умнокрасив електорат се отнася към политиката като към питейно заведение. Тоест винаги отива там, където се смята, че е най-модерно да се ходи. Преди време хората с големи интелектуални претенции обожаваха Иван Костов, после заобичаха Христо Иванов, сега преориентират чувствата си към Кирил Петков. Това е последният писък на модата, който те не могат да пренебрегнат.

Има и други фактори, които предопределят успеха на бъдещата партия. Безспорна е подкрепата за нея на нашите евроатлантически партньори. Това, че американският президент Джо Байдън спомена поименно Кирил Петков в обръщението си към участниците в проекта „Три морета“ дори няма нужда от коментар. Много показателно е и отношението на медиите към партията на служебните министри. Повечето от тях ѝ се радват още преди официалната ѝ поява. Точно така се държаха и френските медии, когато стана ясно, че Еманюел Макрон ще се кандидатира за президент. Почти всички постоянно обясняваха на читателите, слушатели и зрителите какъв прекрасен човек е Макрон и колко хубаво ще бъде, ако застане начело на държавата. И той застана. По този начин уж под формата на някаква генерална промяна финансово-политическият елит запази властта си във Франция. Струва ми се, че същата пиеса се разиграва и у нас. Новият проект ще изглежда като „нова вълна“, но истинската му цел ще бъде да затвърди либералното статукво. Онова статукво, което от десетилетия властва в развития свят. Да, то сменя партиите и фронтмените си, но никога не променя същността си.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 37 Отговор
    С Кирчо ще направим една истинска партия на протеста и ще вземем 140 депутати.

    Коментиран от #3, #8, #9, #20, #21

  • 2 Да пострада!!!

    26 4 Отговор
    Само п е де ра се !
  • 3 Ко стана ,ма?

    28 20 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Последно ,с колко гражданства е киртака!?

    Коментиран от #10

  • 4 Гелосано Юпи

    27 9 Отговор
    Питайте, Козяк №16.
  • 5 Захарен татко

    13 13 Отговор
    Ан@лния бугатир пак се изходи
  • 6 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    14 13 Отговор
    ПЕТРЕ,МОЙТО МОМЧЕ И ТН........НЕДЕЙ ИНТРИГАНСТАВА!!!!
  • 7 сектант

    3 0 Отговор
    ей това ми се иска да стане някой ден с всичките "пазители на народа" ама уви

  • 8 Хахаха!!!!!!!!

    22 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    С Кирча ша духнете таратора! Хахаха

    Коментиран от #22

  • 9 Българка

    19 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами кюстендилската слива, какво ще я правим!?Ти май си фурнаджийска лопата.

    Коментиран от #11

  • 10 Последния Софиянец

    15 19 Отговор

    До коментар #3 от "Ко стана ,ма?":

    Той е гражданин на света като всички свободни хора.А за такива като теб ще направим софийско жителство като вземем властта.

    Коментиран от #12, #15

  • 11 Последния Софиянец

    12 12 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Ще я вземем при нас,а предателите Хаджигенов и Бабикян на боклука.

    Коментиран от #17

  • 12 Ташо

    19 3 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Ами ,тогава и ти заминаваш на село около Самоков.
  • 13 Ех Волгин

    22 20 Отговор
    Тъжно е когато журналист сам се постави в ролята на мисир, интригант и келнер на една партия.
  • 14 Анджело

    15 9 Отговор
    Хм, най-вероятно ще изтеглят гласовете на ИТН. Ако имаше някаква вероятност нови лица да вземат гласове - ИТН, ДБ едва ли щеше да спечели гласовете на последните избори
  • 15 Мдаааааа

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Ама много лъже ,ма !!! Кат дърта ромейка ,лъже !
  • 16 Ристю Бойкикев

    21 3 Отговор
    С бившата партия на костов неясно от де финансирана с най-скъпата кампания, вън от парламенто
  • 17 Българка

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Аха,ясно.За миг си помислих,че си я разлюбил.
  • 18 Сатъра на Хана

    14 4 Отговор
    Не всички членове на Либералната партия на Канада да гейове като Трюдо син или Жан Кретиен.. Както и не всички Канадски консерватори са маймуни като Стивън Харпър...Ако Кирил Петков копира програмата и стилащ на Пол Мартин , може и да успее с дясно центристка формация.... А ако да речем залитне към идеите на Чалмата от Новите демократи , ще си счупи главата. Канадците от другата страна на Река Детройт щеме разберат - този коментар не е предназначен за българската аудитория
  • 19 един

    14 16 Отговор
    Волгин да си гледа левашкия електорат. Да не плаче на чужд гроб.
  • 20 абе тебе

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    как не са те сложили досега за лидер на някаква партия и бъдещ премиер?
  • 21 Антитрол

    23 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    "ДБ ще пострада най-много от новия проект"

    ДБ пострада от алчността за власт на Христо Иванов - заради тази алчност провали ИТН и заради тази алчност се издъни че е готов да прави коалиция с ГЕРБ.

    Проекта на Кирчо е резервния вариант на ДБ - той е от ДБ и ще прави нова партия - как става това. Сега е добър министър ама защото началника му е Румен Радев - като има своя партия дали няма и той да е готов да направи коалиция с ГЕРБ като лидера на бившата му партия.

    Не казвай хоп преди да скочиш.
  • 22 розово

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха!!!!!!!!":

    30 години народа духа таратора и не виждам как това ще се промени.Гледай парламента чети коментарите и мозък да нямаш ставаш песимист.
  • 23 Матей

    9 6 Отговор
    тИЯ ДА НЕ СА МАЛОУМНИ,сто хиляди,ДА НЕ Е КОНКУРС ЗА КЛАСАЦИЯ НА мюзик айдъл?Жалка и смехотворна история,детинщина,инфантилизъм.вадят му биографията,вадят му изказванията,веруюто,казва им в очите: ще ви оправя аз вас,само да ми паднете,а те му се възторгват.вместо да го вкарат в затвора,задето беше министър на икономиката!,два месеца и кусур,без да има право по конституция! и го гласят за премиер,това е толкова извратено и невероятно.
  • 24 кой

    3 4 Отговор
    Волгин свири с половин уста, но други партии направо ще изчезнат.
  • 25 кУмУнист

    8 11 Отговор
    На кого му пука за твоето долно комунистическо, девствено мнение бе образен.
  • 26 Сатъра на Хана

    11 2 Отговор
    Гнома Ат.Атамасов, винаги е бил СДС подводница в ДБ ... Не случайно Кирил Петков се махна
  • 27 Госあ

    7 12 Отговор
    фатмака излезнА голем селски хитрец, да оставим настрана назначенията на няколко поста на деса, докато разтегаше проруска риторика да се хареса на русофилите се набута в три морета и разиграваше циркове с грипените, след като беше сигурен че ще се вземат ф16. Издигнат от социалистите,обра симпатиите им заедно с проруската и антигерберска риторика, и същевременно издигна и пробута само козяци в служебния кабинет,като им даде летящ старт. Разбира се,че кирето ще прилапа и заблудени леви избиратели и то не малко покрай фатмака.
  • 28 нннн

    12 5 Отговор
    Това, че Джо Байдън лично спомена К. Петков е капката катран в кацата с мед.
  • 29 Искър Ропотамски

    7 13 Отговор
    Волгин е тъпо комунистче, мазен,като глистче.
  • 30 бах Киро

    8 2 Отговор
    Не знам как са му го суглирали това име на изкуфелия склеротик,но няма как суфлажа да не е дошъл от соросоидите.Знаем какво да очакваме от този неолиберал.
  • 31 !!!?

    9 6 Отговор
    Киро започна вече с фалстарт - още не си е взел българското гражданство от канадското посолство в Румъния !!!?
  • 32 ДБ СОФИЯ център

    4 10 Отговор
    Първи в София и първи в страната!
    А другите по селата! Голяма ще бъде
    веселбата!

    Коментиран от #37

  • 33 П Волгин Мижляк?? Забил ли си един

    5 7 Отговор
    Пирон през живота си??? Едвали!! От Мижатурки никой не взема акъл!!
  • 34 Колкото и да ви е мъчно !

    5 10 Отговор
    Демократична България ще управлява !
    И с гербавите, ще се забавлява !
  • 35 !!!?

    10 7 Отговор
    Нов проект - "Има такъв Киро" !!!?
  • 36 АНАЛгин за Волгин!

    1 7 Отговор
    Прилича ми на хобит или гномче!
  • 37 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "ДБ СОФИЯ център":

    Ма гоУеми поетеси се извъдихте това телефонистките и меринджеите ве ! Треа и стихосбирка да напишеш да си арт, освен ивовативно хахахаха хахахаха
  • 38 Госあ

    5 4 Отговор
    Волгата иначе, добро сравнение прави. Макрончо освен банкерче, беше секретарче и на най безличния президент на Франция - Оланд. Ляв ужким. Та оттам Макрончо взе доста леви гласове покрай Оланд и закопа левицата. Аналогично на случая с фатмака и кирето.
  • 39 Без коментар

    3 9 Отговор
    Подмокри ли се волгин?
    Между другото новият проект нали знаеш на кой ще намаже ските първо..на бсп и едни други хора
  • 40 бай Даньо

    4 1 Отговор
    Българския "народ" смело, нахакано и бодро върви по пътя си по който леко по надолу има една лопата поставена , лопата се казва Кирчо...
  • 41 Продай България

    5 2 Отговор
    Всички продажници са правени от Бойко родени от Мустафа и платени Серос .Кирчовци,Бойковци,Христовци,Гаргамеловци, Гадевци все национални предатели
  • 42 Ако

    6 1 Отговор
    има достатъчно прости хора, ще ги излъжат да изберат новото прокопиево мекере и след това заедно с дб, ще доят Българският народ!
  • 43 Пеко Таков

    4 1 Отговор
    Този филм вече сме го гледали и тази манджа сме я яли.Милен Велчев и Никито Василев и те бяха "юпита" и т.н.За по-младите и по-незапознатите с ченгесарско-комунделските привички ще добавя,че както онези двамата бяха с подходящият произход,така и тези завършили на Запад "експерти",са синчета на комунета.Имайте предвид,че Волгин е твърдо лява резба и при никакви обстоятелства,няма да тръгне да хвали някакви дяснориентирани юпита.Радев също не ги е избрал случайно.
  • 44 Любен Стойков

    3 0 Отговор
    Волгин плаче с руски сълзи.
  • 45 Казуар

    0 3 Отговор
    Другарю Волгин, голям душманин си на ДБ. Все те са ти в устата. Въртиш, въртиш и не можеш без да ги оплюеш.

    Коментиран от #46

  • 46 Те щото

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Казуар":

    няма за какво! То вярно да го е гнус човек и да ги наплюе дб!

    Коментиран от #48

  • 47 Леда

    4 0 Отговор
    Заслужава си човек да се замисли над тази статия. Либерастите (ДБ) са не по-малко зло от гербераските!
  • 48 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Те щото":

    По гнусни от сталинистите, комунистите няма.

    Коментиран от #50

  • 49 Тука,

    0 0 Отговор
    Само диктатор, може да вкара ред. Каалтъ е много, и трябва да се тъпче здраво.
  • 50 Най

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Казуар":

    долните се пръснаха навсякъде и сега са най гнусните!
  • 51 Капиталист герой

    1 1 Отговор
    Ами ще загубят защото са безидейни и слаби професионалисти в това с което се занимават.Не може опорни на ПР и поръчките на подсъдимите олигарси да ти бъдат идеологията .Девизът да махнем предните не пълни джоба на хората.Не може и да викаш против Гешев и да бягаш от пряк двубой с него.Това се нарича страх неувереност в това което правиш и говориш.Искахме алтернатива ами нека има не само ДБ или БСП и други проекти.Но има един важен въпрос След всичко за съжаление се вижда анархия липса на управленски умения и това вече се вижда по реалните протести на хората по браншове.Те са многобройни и не са платени като предните.Това са протести на хора работещи в България а не на хора дошли от чужбина за лятото и водили се по акъла да провокатори или приказките на Слави.За съжаление всички обвинения засега увиснаха .Аз не искам на Вуте да му е зле а на мен да ми е добре.Това е нещото което ще ме ръководи на изборите.Може да е толуп простак и всичко друго ББ (те и другите са същите) ама поне като каже решаваше проблеми .Сега нищо от сърце ,че и лъжат.Зуека защото познава Слави и хората му е разбрал че нещата ще се влошат и затова замина .Това е човек който не може да се оплаче от липса на работа и пари.Нека има конкуренция на идеи и престанете да търсите отмъщението само защото ще ви стигне същото.
  • 52 123

    1 0 Отговор
    Щом Манол Пейков им е депутат, работата е ясна! Няма да ги бъде!
  • 53 Хъш

    0 0 Отговор
    Прав е номера не мина ? Хората искат промяна ,а не търговия на министерски постове и да ги управляват слугите на Прокопиев
  • 54 Балея

    0 0 Отговор
    Естествено, че ще загубят. Манипулативните игри, които играят от ДБ през последните седмици, истеричното и лицемерно поведение на Христо и опитите да се налагат на всички дотегнаха на народа. Хората съвсем не искат да заменят един егоцентрик с друг.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове