9 Септември, 2021 12:20 3 561 45

Министър Комитова: Не съм спряла строежа на АМ "Хемус" - строителството на участъците с разрешения върви

  • виолета комитова-
  • автомагистрали-
  • ам хемус-
  • хемус

Имаме анонимен строител на АМ "Хемус", на когото не можем да търсим никаква отговорност, обяви тя

Министър Комитова: Не съм спряла строежа на АМ "Хемус" - строителството на участъците с разрешения върви - 1
Виолета Комитова; Снимка: БГНЕС

Установено е незаконно строителство на АМ „Хемус”. Това беше обявено на съвместен брифинг на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и служебния министър на икономиката Кирил Петков.

"Нередности има по трасета 4, 5 и 6 и затова поръчахме да се направи проверка с дрон в района", каза министър Комитова.

"Знаете, че още през лятото правих проверки по съответната магистрала. Първата инспекция беше по пътен възел на отсечка 6. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал за незаконни насипи, извършвани в горска територия и съсипани 87 декара гора. Възложих на дирекция „Независим и строителен контрол” да изготви доклад", поясни Комитова.

Директорът на „Независим и строителен контрол” Влади Калинов поясни, че участъците 1, 2 и 3 имат одобрен устройствен план, приключило отчуждаване, одобрен инвестиционен проект и издадени разрешения за строеж.

"Създадени са съответните актове и протоколи и се датирани с адекватните дати. Участъците 1, 2 и 3 нямат забележки - те в момента се строят", посочи Калинов.

Участъците 4, 5 и 6 имат единствено одобрен подробен устройствен план, нямат нито приключило отчуждаване навсякъде, нито одобрени инвестиционни проекти, нито няма издадени разрешения за строеж, каза още той. Участъците 7, 8 и 9 пък нямат одобрени устройствени планове, нямат приключило отчуждаване, съответно нямат разрешения за строеж и инвестиционни проекти.

Влади Калинов подчерта, че на практика участъците 7 и 8 нямат дори още установено трасе.

Той обясни, че са сключени два основни договора между АПИ и "Автомагистрали" ЕАД. Други два открити договора са за консултанска дейност и специфични строежи - мостове, тунели и т.н. "За всичко останало изпълнител би трябвало да бъде "Автомагистрали" - изпълнител на цялото трасе, без специфичните дейности", посочи той.

"На практика имаме анонимен строител, на когото не можем да търсим никаква отговорност", посочи министър Комитова.

"Няма официален строител, за да проверяваме качеството. Незаконен строител е гаранция за некачествено строителство", каза още тя.

"Защо ние се тревожим за качеството - ние строим тази магистрала на цена 17 милиона на километър", каза още тя и обясни как в Полша цената на километър магистрала е между 7 и 17 милиона. "Ние строим на най-високата цена, при която се строи в Полша. Би трябвало всички ние като данъкоплатци да имаме предвид, че сме участвали в парите за това строителство. Всички трябва да имаме високи изисквания на качеството", посочи още министър Комитова.

Тя посочи, че е недопустимо "основата на един скоростен път да се осъществява без разрешителни книжа".

Министър Комитова опроверга твърденията, че е спряла строителството на АМ "Хемус". "Строителството на участъците 1, 2 и 3, където има разрешения и има 1,5 милиарда авансово плащане от предишното правителство, няма причина да бъде спирано. Там строителството върви", посочи тя.

"Участъците 4, 5 и 6 нямат разрешения за строеж", каза още тя и посочи, че при някои от тях дори все още се търси откъде да мине трасето.

"Другата лъжа е, че служебното правителство е забавило това строителство и че друго правителство ще я свърши до 2024 година. Намерих документите, според които строителството на участъците 1, 2 и 3 трябва да завърши през 2024 година. Истината за срока на АМ "Хемус" е, че през 2024 г. завършва строежът на участъците 1, 2 и 3 с обща дължина 51 км", посочи още тя.

"Това не касае цялата магистрала", посочи министър Комитова.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    24 14 Отговор
    Дайте пари че чекмеджето се изпразни.

    Коментиран от #14

  • 2 ЛЪЖКИНЯ

    19 39 Отговор
    ДА САМО СТЕ ИМ СПРЯЛИ ПЛАЩАНИЯТА НА ПАРИТЕ ОТ 5 МЕСЕЦА.

    Коментиран от #5, #18, #34

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    31 9 Отговор

    До коментар #2 от "ЛЪЖКИНЯ":

    Взели са два милиарда в аванс.Какво искат?Да работят!
  • 6 5577

    9 1 Отговор
    Ми ще се спазят ли сроковете тогава?

    Коментиран от #12

  • 7 мошенници

    14 28 Отговор
    Напуснах преди три месеца две заплати ми дължът до сега нищо не са им дали. Двата милиада липсват в бюджета, изчезнали са. Още 380 работници са напуснали. Радев и министрите му да ходят да работят сега на магистралата.

    Коментиран от #9

  • 8 ЛЪЖА!!! НИЩО НЕ ВЪРВИ, НЯМА НИТО ЕДНА

    18 22 Отговор
    СТРОИТЕЛНА МАШИНА!
    ИМА ПО 2 ЧОВЕКА ПАЗАЧИ КОИТО..."РАБОТЯТ,"!
    ЛОТОВЕТЕ НА МАГИСТРАЛАТА ЩЯХА ДА БЪДАТ ГОТОВИ ОЩЕ ...ЮНИ МЕСЕЦ НО... ФАТМАЦИТЕ ДЕБИЛНИ ОКРАДОХА ПАРИТЕ
  • 9 Бат Бойко

    26 9 Отговор

    До коментар #7 от "мошенници":

    Не липсват двата милиарда.В чекмеджето ми са на сигурно място.Пазя ги с пистолет.

    Коментиран от #20

  • 10 Миризлив пор

    12 7 Отговор
    Най-важното са хартиите! Фирми с по 2 лева капитал свързани с опозицията обжалват до дупка! Само и само да не се свърши работа и да се види че някой е свършил нещо, блокират се всякакви разрешителни и обществени поръчки.

    Коментиран от #16

  • 11 Кирил

    15 34 Отговор
    Тази Комитова е фрапиращо некомпетентна и много глупава! Новите крадци на Фатмака дръпнаха парите за пътищата и с тях покриха липсите от кражбите им за последните месеци! В цяла България има зарязани пътища в ремонт, хората псуват жестоко и си трошат колите, страшно е! Тази оФжа няма представа как се случва строителството, как се набавят стотици хиляди тонове строителни материали, техника, подизпълнители и т.н., естествено с авансови плащания!!! Фатмака и служебните министри са слуги на червената олигархия си и в момента крадат жестоко България! Скоро ще ги изметем и ще се разправя с тях главният прокурор, който и да е той...а не само този който му се иска на пРезидента Радев!
  • 12 Факт

    9 9 Отговор

    До коментар #6 от "5577":

    Нещо ми подсказва че никакви срокове няма да се спазят. Дето идват новите са по гладни от старите и пари няма. За да стане ще трябват много повече пари които ги няма и така ще си остане.
  • 13 Хахахахха

    14 17 Отговор
    Това министърката с двете вили ли е за 200000 евро от европата?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мечо Пух

    20 13 Отговор
    Обаче Буци надмина себе си в опяването на магистрала "Хемус"! А какво се оказва в крайна сметка? Че банкянският зайчар лъже и манипулира безобразно! И веднага възниква въпросът дали ще му се потърси персонална отговорност за всяване на безредие и хаос чрез лъжи и манипулации? Крайно време е да бъде привикан от прокуратурата, че вече се оа@ка със злословенето и плюенето по Радев и служебното правителство, или поне някой да заведе гражданско дело срещу него за клевета и злепоставяне...

    Коментиран от #31, #43

  • 16 хамсал

    15 8 Отговор

    До коментар #10 от "Миризлив пор":

    Публикувано във факти.бг: блокират се всякакви разрешителни и обществени поръчки...
    Ехооо ароматния, не може да блокираш нещо, което го няма! Казват ти, няма разрешение за тези и тези участъци! Обществени поръчки-на най! АПИ и Автомагистрали минават със следния финт. Те строят бе! Ама нямат техника и наемат от други /разбирай наши/, но нямат и специалисти да работят с нея и наемат и работниците от нашите фирми. Така никаква обществена поръчка, държавните службици посредници на Боковата далавера и ето ти ГРОБ!

    Коментиран от #28

  • 17 Хаххаа

    12 15 Отговор
    Комитова, къде са заделените пари за магистрала Хемус?

    Коментиран от #26

  • 18 Българка

    21 12 Отговор

    До коментар #2 от "ЛЪЖКИНЯ":

    Какви пари е спряла Комитова? Та парите са дадени авансово поне за година напред. Да работят. Ако са ги дали на чекмеджан ,да си ги искат от там.

    Коментиран от #21

  • 19 Суха съчка

    8 11 Отговор
    Взехте парите и сега се оправдаете всеки ден вместо да работите яко по проекти отчуждаване и д-р.Нали фин. мин.каза че не е важна защо не взехте пари от Струма ама не ви стиска Северна България кучета я яли

    Коментиран от #24

  • 20 5577

    10 7 Отговор

    До коментар #9 от "Бат Бойко":

    Стига ти вече с тия чекмеджета. Работите са сериозни. Омръзна това с пачките и кюлчетата. С такова банално говорене връщате Борисов на бял кон. Само работа и резултати по добри от тия на Борисов може да го закопае в калта. И тогава всички ще го забравим. С такова безмислено говорене не ставате по хубави от мутрите на Борисов.
  • 21 Хи хи

    11 11 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Това по думите на Комитова, но по думите на работниците нещата са други. Като Комитова е ербап , да съди фирмите , но служебният зам министър друго каза, че ако фирмите тръгнат да съдят министерството , ще трябва да им платят по 3. А сега де, някой много лъже и май това е Комитова. Сметната палата се произнесе по проверката на АПИ и каза ,че няма нарушения, вървели са по ръба на закона, но няма нарушения, но Комитава и там отговори, нали е пенкилер " не може да няма нарушения". Толкова с познанията на преподавателката по "История на архитектурата " или нещо от сорта беше.
  • 22 Fren

    5 1 Отговор
    АМ "Черноморе" кога?
  • 23 ХАОС И РАЗРУХА

    9 11 Отговор
    РАДЕВ И ЕКСПЕРТИТЕ МУ СЧУПИХА ДЪРЖАВАТА. ПАРИТЕ НА МАГИСТРАЛИТЕ ИЗЧЕЗНАХА, ТОК ВОДА ПАРНО ХРАНИ ГОРИВА ДВОЙНОСКАЧА ВСИЧКО. АКО ТОВА СА ЕКСПЕРТИ ДА ГИ ИЗГОНИМ ВЕДНАГА. ТЕ СИ ГЛАСУВАХА ВИСОКИ ЗАПЛАТИ А ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ НЯМА ПАРИ. БОКЛУЦИ.
  • 24 Хи хи

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Суха съчка":

    Как да вземат парите от Струма ,като парите са от Европа. Представяш ли какво ще стане в случая, веднага ще спрат еврофондовете .

    Коментиран от #37

  • 25 ГЕРБ комуне

    9 3 Отговор
    Спират ни кранчетата, чекмеджетата ни се изпразват!
  • 26 разбойко от банкя

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Хаххаа":

    В шкафа ми са, напълних няколко чекмеджета!
  • 27 лоропарк

    9 12 Отговор
    Бойко беше намерил начин да заобикаля законно дебилната бюрокрация и строеше. Може да е било на ръба на закона, но от вътрешната му страна за да се получава нещо. За това и не можаха да го "изчагъртат". Хунтата похарчиха заделените пари и си навряха ръцете в задниците и всичко спря. Докато ГЕРБ не дойде отново на власт, ще е безвремие. Сами си го докарахме.

    Коментиран от #29

  • 28 Миризлив пор

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "хамсал":

    Когато няма разрешителни няма какво да се обжалва, трасето го има построено е. Няма възможност да се спъва каквото и да е. Иначе все някой се жали, обжалва и рекетира че или той строи или никой не строи. Реално губещите са хората които разчитат на транспорта, нямат работа и се местят там където има, в случая София.

    Коментиран от #39

  • 29 ТИКВОСТРОЙ

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "лоропарк":

    Да раздааш пари та фирмите от концерна Тиквострой, без да има проекти, без да са отчуждени на хората земите, без да има контрол на качеството на извършваните дейности, това не е законен начин за заобикаляне на адмистрацията, която тиквоча си е назначил и няма повод да мрънка че му пречи. ТОВА СИ Е КРАЖБА.

    Коментиран от #33

  • 30 12345

    6 1 Отговор
    Лъжеш.Вчера минах Плевен- Ловеч пълна скръб.
  • 31 Начин

    8 6 Отговор

    До коментар #15 от "Мечо Пух":

    ББ намираше начин да свърши работа.Колко ленти се режеха.Грешката му беше,че говореше за магистрала "Хемус",като за любимо дете.Сега му слагат "прът в колелата".Понеже са се захванали да му търсят цаката.И като започнат сега едни дъъълги бюрократични процедури.Стой и гледай.За тях не е важно работата да върви.От служебното правителство като кажат добър ден,аз поглеждам къде е слънцето.Пример--вчера казват всичко е наред с компенсациите,протестиращите казват --всичко е спряно.Плюха ББ за мерките за ковид,вчера финансовия министър каза,че били правилни.Така че,не слушайте ИЗБИРАТЕЛНО.
  • 32 Иван

    1 3 Отговор
    Без разрешение за строеж извършва строителство някаква фирма, представете си за каква фирма става въпрос. Сега фирмата трябва да спре строежа със заповед на ДНСК и да възстанови трасето в първоначалният му вид. Няма такава държава. Що за хора назначават във ведомствата просто една идиотщина.
  • 33 Помня

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "ТИКВОСТРОЙ":

    Помня какъв ужас беше с пътищата преди ГЕРБ да дойдат на власт.Крадели били.Ама и работа вършеха.Трябва да си много наивен,ако мислиш,че другите като дойдат,няма да го правят.Даже за симпатичния Кирил Петков,който от скоро е на власт,излиза информация ,че пак се омешаха във властта--приятел,кум,сват,на булката брат...Ама магистрали---нямаааа.

    Коментиран от #41

  • 34 сирене

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "ЛЪЖКИНЯ":

    глей ся, не тряа само да четеш ами и да разбираш написаното.. Не са им спрели плащанията ами са им ПРЕДПЛАТИЛИ ЦЕЛИЯ ПРОЕКТ (с главни буквички, така , за да сме на едно ниво..) . А кой, защо е подписвал подобен договор и е харчил пари които няма после.. не е обект на статията.

    Коментиран от #36

  • 35 Не че нещо

    4 1 Отговор
    Как така едни и същи фирми строят по Хемус ,но виждаш ли на лот 1,2,3 нарушения и проблем с качеството няма а на другите лотове изведнъж същите тези фирми не ги били знаели и били анонимни.В това министерство да не сте на някакви психотропни вещества????Комитова жалка си и се оплете вече в лъжите си .Идват нови избори и извадихте старата плоча.И няма нужда да се лъже ,че строителството е спряло.Всички,които следим видеата от лотовете го виждат.Лотове готови за асфалтиране не се пипат вече 3 месеца.Работи са само по виадуктите и някои съоръжения.Видимо персонала и техниката е по-малко.

    Коментиран от #45

  • 36 Смях

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "сирене":

    Това ли е опорката ?Според вас ,колко фирми могат да си позволят такова строителство със свои средства ?Това да не мислите,че не се прав в цял свят.Защо пропускате икономията на средства от закупуването на материали по рано а не по сегашни цени,когато всичко е по-скъпо вече?Хайде вземете си отворете очите и престанете да бъдете толкова наивни.Казала била и вече го взехте за истина.На скоро каза че и тунелите била спряла по лотовете нищо,че там няма такива.Парите също каза,че ги нямало пък те се оказаха в сметката на дружеството.До вчера говореше как имало проблем с качеството ,днес такъв вече няма.Никой не вярва на лъжливото овчарче.

    Коментиран от #40, #42

  • 37 Суха съчка

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хи хи":

    Имах предвид нещо свързано с софиянци.
  • 38 Суха съчка

    3 1 Отговор
    Като прочетох коментарите до тук хората май взеха да си отваря очите но вече е късно Хемус е обречена лот 10 който е почти готов няма да пуснат с години.
  • 39 хихихихихи

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Миризлив пор":

    Публикувано във факти.бг: Когато няма разрешителни няма какво да се обжалва...
    Ко каза ко? Човече ти знаеш ли да кой свят се намираш?

    Коментиран от #44

  • 40 Колко сте неграмотни

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Смях":

    Не разбрали КРАДЕНЕТО свърши! В Полша как е!!!!!!!!!!!!!????????
  • 41 Колко сте неграмотни

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Помня":

    Като не Ви изнася СКАЧАЙТЕ знаете как: КОЙ не СКАЧА е ЧЕРВЕН СДС СДС СДС СДС УУУУУУУУУУУуууууууААААААААААаааЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ. ДЕМОКРАЦИЯ! ЦИРКаджии! В ПОЛША КАК Е!
  • 42 Дааа

    1 3 Отговор

    До коментар #36 от "Смях":

    А ми дай да вярваме на ТИКВУЦИИ,само че бързо забравяте чекмеджен и златото.
  • 43 Дааа

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мечо Пух":

    И два пъти е съден за лъжа,което е факт.
  • 44 Миризлив пор

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "хихихихихи":

    Аз знам на кой свят се намирам. Но определено не одобрявам действията на опозицията, да саботира всякакво строителство като постоянно обжалва. Все пак пътя е нужен на всички и всички страдат когато го няма. Например северната скоростна тангента я има вече с години, освободи голяма част от трафика НО делата все още се влачат и така може да откара още 10 години. Може на теб път да не ти трябва но северна България без бърз път загива.
  • 45 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Не че нещо":

    Гербер, от лот 4 нататък няма платени отчуждения и собствениците могат да съдят държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове