Last news in Fakti

9 Септември, 2021 13:16 1 890 15

Омбудсманът сигнализира НСИ и парламента след множество сигнали за нередности в преброяването

  • диана ковачева-
  • омбудсман-
  • електронно преброяване-
  • преброяване 2021

В жалбите си хората поставят въпроси и за осъществяване на преброяването на българските граждани, които отсъстват от страната в периода, когато то се реализира

Омбудсманът сигнализира НСИ и парламента след множество сигнали за нередности в преброяването - 1
Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила писма до председателите на Националния статистически институт Сергей Цветарски и на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в 46-ото Народно събрание с председател Ивайло Мирчев, в които ги информира за десетките жалби и сигнали, постъпили в институцията във връзка със системата за електронното преброяване. Оплакванията са заради начина, по който се осъществява процесът, съмнения за застрашени права и основателни въпроси, свързани с различните аспекти от "Преброяване 2021", информират от кабинета на Ковачева.

Значителна част от жалбите са по отношение на електронното преброяване, което се оказва, че всъщност не е докрай електронно, пише Диана Ковачева.

Тя посочва, че при е-преброяването системата генерира уникален преброителен код, с което обаче не приключва участието на гражданите, които са се преброили онлайн. В същата тази инструкция е описано, че ако лицето в едно жилище вече е преброило по интернет чрез електронен въпросник, преброителят трябва да поиска кода, генериран от системата за електронно преброяване. Този код удостоверява, че лицата в съответното жилище са преброени и за тях не трябва да се попълват преброителни карти от преброител.

На практика това означава, че дори гражданите да искат да бъдат е-преброени, за да си спестят очакване и разговори с преброителя, което е нормално в условията на пандемия, все пак ще трябва да осъществят контакт с него, за да му предадат кода си. По този начин се намаляват задълженията единствено на преброителя, но не се облекчават гражданите в изпълнение на задължението им да се преброят, пише Ковачева.

В жалбите си хората поставят въпроси и за осъществяване на преброяването на българските граждани, които отсъстват от страната в периода, когато то се реализира.

Оказва се, че е-преброяване не може да се осъществи от IP адрес извън страната, а е възможно гражданите по служебни или здравословни причини да са извън България точно в периода на преброяването. Ако те не бъдат преброени от член на семейството или домакинството им, които са в страната, могат дори да бъдат глобени, подчертава доц. Ковачева.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 епаа

    7 0 Отговор
    Преброяване на дивите зайци , тоя сме го гледалье.
  • 2 корфи

    6 1 Отговор
    Тия омбудсмани, какво точно работят?

    Коментиран от #13

  • 3 Реалист

    11 1 Отговор
    Незабавно да се спре преброяването. За какво да се харчат средства? Ясно е че сме под 6 милиона. Какво значение е точно колко сме след като сме под 8 милиона???
  • 4 Тооооо

    7 0 Отговор
    Голямата файда от това преброяване.Половин България емигрира.Пенсионерите не са на ясно със електрониката,а ромите хич не ги бръсне какво изобщо означава това

    Коментиран от #11

  • 5 провинциалист

    7 1 Отговор
    И аз да се жалвам - във въпросника къде да попълня дали плочките в банята са фаянс или теракот?

    Коментиран от #14

  • 6 Хакера

    10 0 Отговор
    Събират един куп лични данни, които най- вероятно всеки средно грамотен хакер ще може да източи. Всичките данни със сигурност ще изтекат, въпросът е дали ще се разбере и дали ще стане публично
  • 7 сиси

    7 0 Отговор
    Благодарности за супер статията. Лошото е че когато лицето е в чужбина то не може да се преброи..което автоматически те поставя в графа - плати 160 лв...и когато си извън страната ти няма как да знаеш за глобата..а после идва сериозния проблем ..подвлечен под съдебна отговорност и даден на съдебните изпълнители, който вършеят държавата....и плащаш от нищо нещо...което е лудост, за неправилното електронно правителство, което за съжаление все още не знае какво да прави...кой ще ни защити?
  • 8 Бай Шили

    4 0 Отговор
    В Русия съм, в Русия съм. Глобете ми онуй нещо, защото аз няма да се преброявам.
  • 9 Грульо

    4 0 Отговор
    Няма ли скенери от сателите да ни преброят набързо и точно, за кво мъчат народа с простотии, дето си ги знаят. :D Само в махалите трябва да преброяват, че там контрол няма. :D
  • 10 Да ви рекна

    15 0 Отговор
    В тази територия ВСИЧКИ ЗНАЯТ ВСИЧКО ЗА МЕН . Това са: ЕСГРАОН, Данъчното, Кадастъра, НАП, НОИ, Агенцията по вписванията, Нотариусите, Бюро по труда, Социални грижи, Здравна система, Съдебна система, Работодатели, КАТ, МВР, Гранична полиция, Банките, Мобилните оператори, Агенция за защита на личните данни, Агенции за недвижими имоти, Градският транспорт, Риболовен билет. Какво искате ОЩЕ ДА ЗНАЕТЕ ЗА МЕН ??? Няма да използвам неприлични думи, защото „Факти“ ме трие, затова ще ви кажа: ОБИЧАМ ВИ!
  • 11 куку руку ку

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тооооо":

    Файдата за тях е, че ще ти опишат и имуществото, за по-лесно иззенване после.

    Коментиран от #12

  • 12 сиси

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "куку руку ку":

    Бих казала, че това се казва беззаконие...и себепроизвол..коментарите са излишни....кервана си върви..кучетата си лаят..но не е честно за нас...вместо да се чудят кой кого е изхакал, да направят така, че всеки да има еддна легална система с опция да отрази сегашното си положение къде се намира... а хората зад граница също да могат да отразят отсъствието от страната на сайта на преброяването...
  • 13 Получава едни много пари

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "корфи":

    за НИЩО!!
  • 14 оня с големия

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "провинциалист":

    Вчера казах на жена ти какво съм и сложил в банята.........така,че пиши не се коси.
  • 15 Гост

    3 0 Отговор
    Дианке... Руса кукло.... я обясни какъв е смисъла от това преброяване, като един куп държавни хрантутници + банкерите и нотариусите имат цялата информация? Просто трябва да се похарчат/усвоят едни пари?
    И кои идиот е правил смешната онлайн форма?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове