Last news in Fakti

9 Септември, 2021 08:11 2 936 31

Експерт по киберсигурност обясни причините за проблемите в електронното преброяване

  • спас иванов-
  • киберсигурност-
  • преброяване 2021

"Причината не е, че системата е хакната, а че до сървъра няма достъп", обясни Спас Иванов

Експерт по киберсигурност обясни причините за проблемите в електронното преброяване - 1
Спас Иванов; Кадър: NOVA

„Наблюдаваме как мерките за защита на НСИ, които са приложени, сработват. Когато имаме масирана волуметрична атака - отказ от услуга, получавате на екраните облачетата, които хората споделят в социалните мрежи. Причината не е, че системата е хакната, а че до сървъра няма достъп”.

Това обясни експертът по киберсигурност Спас Иванов в студиото на предаването „Здравей, България” по NOVA.

Той допълни, че системата на НСИ е комплексна услуга, която на заден фон използва различни регистри. „Тя проверява автоматично вашето ЕГН, номер на лична карта, адрес и професия. Ако си въведете имената и ЕГН-то, ще ви извади работодателя, професията, без да ги попълвате вие. Тоест, системата на НСИ е свързана с много други. Ако отпадне една от тези връзки, дори за малко, целият процес стартира отначало”, посочи Иванов.

Веригата от събития и масираните атаки от последните дни водят до затрудненията със системата, уточни експертът. „Представете си, че наемете 200 човека статисти, които само трябва да се редят пред едно районно управление на МВР на опашка. Нищо друго - не трябва да влизат вътре, не трябва да си подават документи, обаче стоят на опашка по цял ден. Хората, които реално имат нужда да си свършат работата, не могат да стигнат до гишетата поради това, че там винаги чака някой”, даде пример той.

Иванов обясни, че целта да се блокира системата най-често е политическа. По думите му идеята на това е да се внуши недоверие в дадена услуга или държавна инициатива. Вече обаче се вземат мерки: „Има две решения по този казус - едното вече беше пробвано за малко. Да се ограничи достъпът до сайта на НСИ само от България. Така изолираме останалата част от света да не може да се бомбардират сайтовете на Статистиката с фалшиви заявки от Китай, Русия и Аржентина. В голяма степен идват от там”, каза още експертът по киберсигурност.

По думите му НСИ има една от най-модерните системи в страната. „Истината обаче е, че когато има голям интерес за кратко време, дори да няма хакерски атаки, е възможно да си съсипем системата”, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GTR

    43 7 Отговор
    Сървъра в Банкя ли се намира?

    Коментиран от #7

  • 2 хаберих

    31 0 Отговор
    В шотландско полицейско училище питат млад курсант:
    - Какво бихте направили, ако сте сам и се налага да разпръснете демонстрация?
    - Бих си свалил фуражката и ще започна да събирам пари за благотворителни цели.
  • 3 Оня с тулупа

    20 1 Отговор
    С така система може да гласуваме след време !
  • 4 Ибрямов

    27 2 Отговор
    Как го хакват от чужбина като не можело?!
  • 5 Честит празник

    21 7 Отговор
    На всички българи

    Коментиран от #8

  • 6 име

    21 1 Отговор
    Герберовите калинки не си платили за трафик към хостинга. После оная с румънското име пак да спира чегъртането на калинки.
  • 7 Пръцкам Често

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "GTR":

    Не. На Учиндолската космическа станция е.

    Коментиран от #27

  • 8 101010

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Честит празник":

    Как пък никой не се сети че вчера беше празник.
    Всъщност осми септември беше второто Съединение на България с южна Добруджа от 1941 година

    Коментиран от #10

  • 9 Шопо

    7 3 Отговор
    Ич ме не интересуйе ! Я у назе преброител не пушам да ме зарази!
  • 10 Ти ми кажи

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "101010":

    На коя дата ще бъде съединението на България със северна Македония. За съединението с южна Македония не питам

    Коментиран от #14

  • 11 Лост

    16 1 Отговор
    Не ме интерисува каква е системата, а защо не работи. Всичко друго е ала-бала. Сега трябва да удължат срока на ел. гласуване. След като се отложи за една година, нищо не му пречи да е повече време. Като станат повече преброяващите се може и съвсем да изчезне.

    Коментиран от #15

  • 12 Тато из Правец

    8 7 Отговор
    Не помрачавайте най-светлия ден в българската история-Девети септември,денят на свободата!!!
  • 13 Хахаха...

    23 1 Отговор
    Едно време си бехме най добре.Нямаше електронни системи всичко беше на хартия.Дори спестовната книжка.Нямаше хаквания.А сега с едно копче на клавиатурата може да ти откраднат пари или да променят данни,да изтрият данни.абе могат да ти хакнат живота.
  • 14 Със северняците

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ти ми кажи":

    Ще се съединим когато бъдем заедно в Евросъюза или евентуално в азиатския съюз
  • 15 този обяснява групости

    21 2 Отговор

    До коментар #11 от "Лост":

    Всеки сайт има хостинг план. Ако искаш да имаш бръз трафик към сайта си, трябва да си платиш. Нашите не са платили и затова от хостинга ги режат. Т.е. пускат им трафик за колкото са си платили. Никой от Китай, Русия и Аржентина не ги атакува.
  • 16 Им бе цилус

    23 2 Отговор
    Господин "Експерт", нищо конкретно не казахте. Празни необосновани думи. Както и се очаква от платени "експерти". Другаде е заровено кучето, и Вие го знаете.
  • 17 плюс минус

    27 0 Отговор
    Колко много народна пара изпотрошиха за това преброяване.
    Трети ден опитвам да се преброя електронно и не мога.
    Загубих 2-3 часа.
    Досега.
    Що за калинки, бойкови, са направили въпросите и защитата на сайта!?
    Просто ненавиждам тези некадърни хора, които в нащата държава могат само кадърно да си пълнят джобовете.
  • 18 Чичо Тони

    7 1 Отговор
    Освен че крайният потребител (гласуващия) може да няма достъп до сървъра заради кибератаки, един много ограничен кръг от хора ще имат достъп до този сървър и програмата, която обработва резултата и ще могат да ви съобщават резултат какъвто те преценят. Няма СИК, няма РИК, няма ЦИК, няма наблюдатели, камери и т.н.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Спас Иванов и Кибер Сигурност??? Така ще

    9 1 Отговор
    Хакнат Мафиоти те всичките данни от Преброяването, а Законната Мафия, ЧСИ и Колектори информацията, ще им бъде дадена за "Служебно ползване" ! За НАП и всички видове Ченгета ще се ползва само "служебно"!! Вярва ли някой??? Не!! Ще има търговия с информация Яко!! За това тази кампания е Обречена!! АДВОКАТИ, НОТАРИУСИ И ВСЯКАКВИ ВИДОВЕ ИЗНУДВАЧИ ЩЕ СЕ РАЗВИХРЯТ!!
  • 21 Перо

    16 1 Отговор
    Нито един некадърник,държавен чиновник,на ниво под зам.-министър не е махнат! Даже има обратна тенденция: Бивши зам.-министри от мутренския режим станаха държавни служители като директори на дирекции или нач.на отдели за да не са политически назначения и да спасят кожата. Калинките останаха на експертно ниво,което е по-опасно! Резултатът е налице!
  • 22 ааа

    12 0 Отговор
    Принципно ако метачката дръпне щепсела, системите ще отразят на 100 процента всички възможни атаки.
  • 23 какво

    10 0 Отговор
    Вчера Друго писаХте! Че идват от Швеция и ... Някой Ви дръпна ушите и сменихте плочата с Китаи и Русия. Аржентина за заблуда. Но ако и Вашето е истина, то поне напишете и за атаките от Швеция.
  • 24 Баш Гост

    13 0 Отговор
    Толкова идиотска и просташка система до сега не е правена.Постоянно да те изхвърля и да дава грешки, отвратително изнервящо е. Но иначе искат да се броим електронно - как да стане това, отговор от НСИ едва ли ще дадат. За сметка на това, вече обявиха и глобите. Електронно не може, преброител в тази ковид пандемия няма да пусна в къщи. Какъв е другият вариант?
  • 25 Хахахахахаха

    8 0 Отговор
    Абсолютно доказателство, че не трябва да се гласува дистанционно на изборите, защото предполага сънародниците в чужбина да бъдат ограничени за да не се срине сървъра.
  • 26 Механик

    7 2 Отговор
    Вчера го писах и пак ще го кажа.
    Електронните забежки, скъпо ще струват на хората. Па вие си вярвайте на електронно гласуване, електронно правителство, смартфони-джасфони, тонколони и пр.
  • 27 жалки сте

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Пръцкам Често":

    Колко дивиденти си мислите, че ще спечелите от атаката на съвъра?

    Коментиран от #28

  • 28 Русоумна

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "жалки сте":

    Остави го чуйека да си ръцка на спокойствие :)))
  • 29 Сексперта

    1 0 Отговор
    Нахакали са ви, ама хайде

    Коментиран от #30

  • 30 хе хе

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Сексперта":

    Истинският сексперт винаги знае точния момент за изхакване. Този случай не е такъв. Какво му е спешното на преброяването?
  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Същите проблеми ги прави Системата им при попълване на данни за статистиката.Когато попълвате и пускате данъчната си декларация!Попълванито за това преброяване не е 20 м,а според мен е над час,или час.Вчера ме изхвърля за н-ти път каква длъжност,или какво работите. това не е щото съм над 63г!като напишеш ЕТ,то отново те пита и Пита... накрая ,като му написах Президент...веднага го прие.Пълна по...фия,искат данни,които не е хубаво да искат в този крадлив свят!Та никой не е тръгнал да ги .......такова,а толкова им могат програмистите.Да намерят някой като синът ми ,или приятелите му и ,ако успеят да ги убедят ще им направят система да не я ....Хакват,тоест да работи ,като хората....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове