16 Септември, 2021 10:50 2 088 47

Проф. Гетов: На фона на ЕС, България катастрофира с ваксинацията

  • проф. илко гетов-
  • ваксинирани-
  • коронавирус

Тези, които са ваксинирани по-отдавна, запазват своята защита, смята експертът

Проф. Гетов: На фона на ЕС, България катастрофира с ваксинацията - 1
Кадър бТВ

„Ваксинираната част от българското население е защитена. Ако 100% от населението беше ваксинирано, днес починали от коронавирус нямаше да има“, посочи в предаването „Тази сутрин“ по бТВ проф. Илко Гетов – представител на Европейската агенция по лекарствата.

„В Исландия от месец май няма нито един починал от коронавирус, защото там населението е 90% ваксинирано“, даде пример той.

Тези, които са ваксинирани по-отдавна, запазват своята защита, смята проф. Гетов.

„Говори се и се обсъжда, вече има даже подадени документи за анализ, за трета доза от една от ваксините. Тази трета доза е 6 до 8 месеца след изпълването на ваксинационния курс, за определени групи пациенти, които са с рискови фактори и хронични заболявания“, обясни той.

По думите му има леко намаление на имунната ефикасност по отношение на „Делта“ варианта, но в крайна сметка ваксинацията е най-ефективния начин за предпазване от коронавируса.

„За съжаление, България на фона на Европейския съюз, катастрофира по отношение на ваксинационното покритие“, коментира представителят на Европейската агенция по лекарствата.

„Има 8 държави в ЕС, които са взели национално решение да поставят трета доза на определени групи пациенти. Това са държави като Франция, Германия, Австрия, както и Гърция. Те са си решили проблема с ваксинирането на голяма част от населението и искат да са сигурни, че няма да има пробив“, посочи проф. Гетов.

Той обясни още, че достъпно лекарство в аптеките за профилактика срещу коронавирус на този етап не се обсъжда. „В момента има около 200 терапии, които са обхвата на научната оценка, които ще се прилагат в болнични условия под строг лекарски контрол“, посочи проф. Гетов.

„„Ремдесивир“ е първият продукт, разрешен юли месец 2020 г., сега подновихме неговото разрешение за още една година. Той не трябва да се използва безразборно, може да предизвика чернодробни, бъбречни нарушения“, обясни още експертът.

За „Делта“ варианта той обясни, че е с по-кратък инкубационен период, 3-4-5 дни, за разлика от предишните. „Малко по-различни са симптомите, при него почти нямаме загуба на вкус и обоняние, имаме повече кашлица – един стандартен грип“, каза проф. Илко Гетов.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    44 2 Отговор
    И какво? Да не сме измрели 20%

    Коментиран от #22

  • 2 Антимилиционер

    7 22 Отговор
    Браво. Държавата се оправи когато се отървем от неграмотниците
  • 3 Коко

    11 11 Отговор
    То ние сме си катастрофа отвсякъде :(
  • 4 Бай Ганьо

    31 4 Отговор
    ни искам да ма чепират! тес ваксини ни са минали 10 години тестове!

    Коментиран от #26

  • 5 случаен

    28 2 Отговор
    Итозинеказваистината.Ако сме ваксинирани нямма да има починали????????????????????????????????????

    Коментиран от #8

  • 6 гтнгтн

    58 2 Отговор
    Лъжлив, прост ваксърски боклук
  • 7 гадно

    65 2 Отговор
    Поредния професор който не дава смислено обяснение защо медиците у нас които са му колеги масово не се ваксинират.

    Коментиран от #23, #31

  • 8 Вечен Живот

    43 1 Отговор

    До коментар #5 от "случаен":

    Сега исланците ще живеят вечно. И ще завладеят света
  • 9 математик

    52 2 Отговор
    И тоя е завърщил "финансова" медицина...
  • 10 слугисатанински

    46 2 Отговор
    Платен палячо на евгениците! Не ви щем отровите и графена магнитен, паразитите вътре също! Спрете медицинския фашизъм, иде нов Нюрнбергски процес!
  • 11 Реалист

    6 25 Отговор
    А според изявленията от днес на Фатмака, държавата се била справила много добре с ваксинацията при служебното правителство...долен слуга на червената олигархия!
  • 12 67778

    50 1 Отговор
    Преди короната всяка година от грип са умирали към 3 000 човека - що не вдигахте шум тогава.
  • 13 точка

    28 1 Отговор
    Абе като има толкова ваксини, правете си акупунктури, или там както се казва. Какво само ревете за тези ваксини. Някой си прави търговия, и дайте и ние да участваме.
  • 14 OMEGA

    44 1 Отговор
    А НЕ Е ЛИ ПО ПРАВИЛНО ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ НА ФОНА НА БЪЛГАРИЯ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ КАТАСТРОФИРА С ВАКСИНАЦИЯТА ?
  • 15 манипулации

    40 1 Отговор
    Щом е представител на някаква европейска агенция, ми е ясен. Защитава интересите на европейските олигарси и стоящите зад тях кръгове. Нищо общо със здравето на българина. Само всяват ужас и паника. От случайно избрани десет човека, които познавам, минимум 5 са го преболедували и поне още трима са ваксинирани. Така е навсякъде. Почти няма колектив, където минимум 70-80% да не са го изкарали или да са ваксинирани общо. Да не говорим за тези, които са го боледували безсимптомно или които са били болни, но не са си правили тест нарочно и официално не се водят болни от Ковид или се водят болни да речем от пневмония. Изобщо повечето българи са защитени и вече на всички им писва от този терор за ваксинация на всяка цена. Оставете хората да си направят свободен избор и те ще преценят. Колкото повече натискате и задължавате, толкова повече ще има отпор. Давате само някакви идиотски примери. Така беше и с Израел - три месеца ни го даваха за пример, а накрая всички ваксинирани с по две дози се разболяха от новия щам и даже има и починали.
  • 16 SH BG

    30 1 Отговор
    Ако 100% от българите бяха инжектирани, тогава никой нямаше да умира от КоВидя - инжекцията щеше да го замести в това билгейтс угодно дело...!!! :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 17 БАЙ Х@Й ‼️

    34 1 Отговор
    ... нямаме загуба на вкус и обоняние, имаме повече кашлица – един стандартен грип“, каза проф. Илко Гетов.‼️
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 666

    28 1 Отговор
    Вижте само телевизията в която участва тоя платен измекяр и ще ви стане ясно за какво иде реч .бтв ,нова и бнт отдавна изтрих като програми и се чувствам перфектно .Не гледайте тия телевизии !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 евлампи

    1 30 Отговор
    Не вярвах че толкова хора ще рискуват собствения си живот като не се ваксинират! И за това са виновни и лекари!!! Лекар е казал на жената "ако искаш да живееш не се ваксинирай" , Аз вярвам на моя личен лекар и се ваксинирах с каквото тя ми избра!!! Смятам че не зная повече за ваксините и ефекта от тях от нея !!!

    Коментиран от #27, #37

  • 22 Ако за теб

    1 12 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    50-100 жертви на ден над обичайната смъртност е ок, значи си някакъв тегав мизантроп.
  • 23 При

    1 14 Отговор

    До коментар #7 от "гадно":

    Лекарите има около 70% ваксинационно покритие. Като добавим санитарите и сестрите вече процентът спада значително.
  • 24 Centyrion

    21 1 Отговор
    Днес чух,че треньора на виден футболен отбор е с две ваксини на Пфайзер,и е с корона.Та никой не изясни съдържанието на ваксините,само апокрифно и в едно предаване стана дума за химичния анализ на съдържанието.Откроява се Грефенов оксид,метали,и прочие отрови.Който иска може да се запознае с Графена,какво представлява и за какво се ползва.Става въпрос за маркиране а не за ваксина в истинският смисъл на думата.

    Коментиран от #43

  • 25 КОВИД20

    18 1 Отговор
    Сега разбрах, че като се боцнем с някакъв Биопродукт ставаме безсмъртни, направо богове!
  • 26 куку руку ку

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Ганьо":

    Аз пък не ща да ставам ГМО. Това го казва проф. Долорес Кейхил, която е вирусолог и имунолог, а не професор-аптекар.
  • 27 Centyrion

    20 1 Отговор

    До коментар #21 от "евлампи":

    Много елементарно Евлампи.Вярваш на Участаков лекар,невежа в бяла престилка.Помисли защо повечето лекари отказват да се ваксинират.Всички политици които демонстрират ,че се ваксинират играят театър.Потъващи игли,игли с Предпазители,евтини схеми.Защо реално не се ваксинират,и кое гарантира ,че състава на ваксините за Швейцария и за България е еднакъв?Нищо!Както шоколада,праховете,и всичко останало,сигурно и ваксината е различна.Не вярвам,че някой мисли за мен и моето здраве и живот.Може би мислят как да но убият!
  • 28 Смешници

    12 0 Отговор
    С всичкото нагласяне не могат да мръднат статистиката и с процент. Великият грип. А професор вече е обида и значи лесно поставян в зависимост човек, сребролюбец.
  • 29 Грульо

    18 0 Отговор
    И като са ваксинират не ги пишат от ковид, а от грип и друго. :D
  • 30 Защо все България катастофира?

    3 13 Отговор
    Един велик политик е дал определение: "Там, от където тоалетните мирищат, започва Ориента". Е, сега не се отнася за всички тоалетни, ето защо не сме като ЕС, а нещо средно между Европа, Ориента с тоалетните.
  • 31 небрежнев

    1 16 Отговор

    До коментар #7 от "гадно":

    Към 28.07.21 г. напълно ваксинираните лекари са 20453, което е 62% покритие, а на медицинския персонал е 53%.
    Това са данните на Българския Лекарски Съюз, цитирани от Д-р Нели Нешева и всеки може да ги види в официалния сайт на БЛС.
    Реално съпротивата към ваксините не идва от лекарите. Най-неваксинирани са цигaHume, и противниците на властта. Слаба държава = недоверие = антиваксъри.
  • 32 tomito

    11 1 Отговор
    С ваксинация и без ваксинация България си е най- изпадналата държава . Стига сте хвърляли прах в очите на хората. Какво толкова ще се промени ако се ваксинираме на 100 процента - НИЩО!
  • 33 По-точно

    15 0 Отговор
    ЕС направи челна катастрофа с ваксинацията! На запад са послушковци и вярват на всяка дума на правителството и медийдте, на които пък грам не им пука за техния живот и здраве!
  • 34 miro

    12 0 Отговор
    нека да говорим за катастрофа след три години.
  • 35 хаберих

    6 0 Отговор
    Да е само с ваксинацията,мед да ближе. България е катастрофирала отвсякъде. Затова 2.5 милиона българи я напуснаха като катастрофиралия в морски ледник/айсберг/ "Титаник".
  • 36 Не вяравам вече

    12 0 Отговор
    В началото казваха,че ваксината давала имунитет за 5,6 месеца.Би трябвало ваксинираните в първите месеци, вече да нямат имунитет ,а тоя тук ми развива теория,че имали .Така лъжат ,че не се усещата, че си противоречат вече.

    Коментиран от #44

  • 37 Херпес

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "евлампи":

    И за да те боцне твоя личен лекар взе по 10лв на игла.1000 ако боцне ,по 2 игли гушка 20000лв .

    Коментиран от #42

  • 38 Алеле

    8 0 Отговор
    „Мaлкo пo-рaзлични ca cимптoмитe, при нeгo пoчти нямaмe зaгубa нa вкуc и oбoняниe, имaмe пoвeчe кaшлицa – eдин cтaндaртeн грип“, кaзa прoф. Илкo Гeтoв.

    Е не е истина... Абе, и тоя проф. май е "от нашите", ама се прикрива XD
  • 39 Мисля

    4 0 Отговор
    Тиквуня кога ще си бие втора игла?Два месеца минаха вече от първата,или всичко беше ала-бала.
  • 40 Иван

    9 0 Отговор
    Катастрофа за кой? Българинът има все още здрав инстинкт за самосъхранение. Това е така може би защото сме живяли в комунистическия режим с преход към демокрация с плюсовете и минусите които има. Бългалите бидейки недоверчиви проверяват, търсят и сравняват информация от повече източници, за разлика от западните будали, които вярваха сляпо на държавните институции и телевизията като основен източник на информация. Въобще не се притеснявайте , ще ви лепнат етикети на див, първобитен, новакс и др. но катастрофата е преди всичко за пострадалите от серумите.
  • 41 Анонимен

    11 0 Отговор
    "Aкo 100% oт нaceлeниeтo бeшe вaкcинирaнo, днec пoчинaли oт кoрoнaвируc нямaшe дa имa“, пocoчи в прeдaвaнeтo „Тaзи cутрин“ пo бТВ прoф. Илкo Гeтoв – прeдcтaвитeл нa Eврoпeйcкaтa aгeнция пo лeкaрcтвaтa."
    "За периода от 01.03 до 14.09.2021 г. 64 души починали с COVID-19 за съответния период."
    Вероятно повечето от тези 64 души са си имали и своите други здравословни проблеми! Но да се лъже безсрамно и безобразно, че ваксинираните не умират е подсъдно! Живота и смъртта са неделими, но някои прекаляват с психотерора и вакса агитацията! За протокола - не съм антиваксър, но ще изчакам да се премахне това информирано съгласие! След 30 години на преход и лъжа след лъжа просто съм станал здравословно недоверчив!
  • 42 евлампи

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "Херпес":

    Като направиха медицината търговия , да умре от глад ли? Преди 2 дена правих ремонт на колата и си платих. Каква е разликата? Вярвам на автомонтьора както и на лекаря , нали живота ми зависи от тях! А като тях са хиляди други. Съветвам Ви да си намерите такива на които да вярвате!!!!
  • 43 Анонимен

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Centyrion":

    Графена е една от алотропните форми на въглерода, двумерен вариант на тримерния графит. Въглеродни окис и/или двуокис - това е! И какво от това?! Ако ще се заяждаме това е дим/пушек...! По-добре да не се опитваш да плашиш коментаторската колегия с това! Пробвай с полисорбат 80!
  • 44 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Не вяравам вече":

    Това е така защото НОЩ-ниците преди да се изтъпанчат всеки четвъртък от 10.00ч. сутринта си правеха първо оперативка и говореха едно и също! Откак Бойко Разтури НОЩ са "всяка коза за свой крак" и всеки пее каквото неговите шефове нареждат! А шефовете не се събират на обединяващи оперативки! Затова академик Петрунов пее за трета игла; Кантарджиев казва, че от преболедуване имунитета е по и най и го пенсионират зорноволно, Кунчев е твърд за мерките обаче омеква като му изшъткат ....! Министри на здравеопазването се въртят като фурнаджийски лопати и издават една след друга абсолютно противоречащи си заповеди...!
  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 0 Отговор
    „Вaкcинирaнaтa чacт oт бългaрcкoтo нaceлeниe e зaщитeнa. Aкo 100% oт нaceлeниeтo бeшe вaкcинирaнo, днec пoчинaли oт кoрoнaвируc нямaшe дa имa“, пocoчи в прeдaвaнeтo „Тaзи cутрин“ пo бТВ прoф. Илкo Гeтoв – прeдcтaвитeл нa Eврoпeйcкaтa aгeнция пo лeкaрcтвaтa.
    ------------------------------
    Че то и сега починалите са "С" корона вирус , а не "ОТ" корона вирус!!!
  • 46 ivan

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: при него почти нямаме загуба на вкус и обоняние, имаме повече кашлица – един стандартен грип“, каза проф. Илко Гетов.и да се ваксинираме заради един стандартен грип,който дори не е изолирзн след ве4е 2 години
  • 47 Павел Пенев

    6 0 Отговор
    Слушай бе ненормалник.Хората не искат да подписват декларации и да се ваксинират на свой риск.Вие лекарите също не носите никакъв риск, а само получавате парите за ваксинации.Производителите на ваксини също не желаят да носят никакъв риск. Защо всичко е за наша сметка, а сега искате да направите процеса задължителен. Засрамете се мафиоти с Хипократова клетва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове