21 Октомври, 2024 10:52 1 083 10

Тодор Кантарджиев: Ферментиралите храни са най-добрите антиоксиданти

  • тодор кантарджиев-
  • ферментирали храни-
  • антиоксиданти-
  • грип-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • дървеници

Повишено внимание при използване на хотели и обществен транспорт

Тодор Кантарджиев: Ферментиралите храни са най-добрите антиоксиданти - 1
Снимка: БГНЕС

В разгара на сезона на респираторните заболявания, проф. Тодор Кантарджиев, изтъкнат специалист по инфекциозни болести, сподели ценни съвети за превенция и лечение в сутрешното предаване "Денят започва" по БНТ.

Според данните, предоставени от проф. Кантарджиев, към момента са регистрирани 887 случая на корона вирус в страната. Той подчерта, че въпреки навлизането в сезона на респираторните заболявания, все още няма регистрирани случаи на грип.

"Студеното време, близкият контакт между хората и свитите кръвоносни съдове на носа предразполагат към разпространение на респираторни заболявания," обясни професорът.

Проф. Кантарджиев акцентира върху важността на самоизолацията при проява на симптоми като кихане, кашлица и повишена температура. Той препоръча носенето на маска като ефективен метод за предпазване на околните.

За укрепване на имунната система, специалистът съветва приемането на витамин Д и витамин Ц, но предупреждава срещу продължителната употреба на високи дози.

Интересен аспект, който професорът засегна, е концепцията за имунологична памет в контекста на грипните епидемии.

"Когато голяма част от населението с години по традиция се ваксинира и когато грипните епидемии минават една през друга, обикновено се поддържа известен имунитет сред населението," поясни той.

Проф. Кантарджиев коментира и актуалната тема за разпространението на креватни дървеници. Въпреки че явлението не е масово, той препоръча повишено внимание при използване на хотели и обществен транспорт.

"Как става носенето на креватните дървеници? Обикновено с багажа. Така, че трябва да бъдем внимателни," предупреди специалистът.

В заключение, проф. Кантарджиев изтъкна забележителните антиоксидантни свойства на ферментиралите продукти, като туршията. Той обаче подчерта важността на правилната стерилизация при приготвянето им.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бен Ходжа

    10 2 Отговор
    И ферментиралите напитки.
  • 2 Мдаааа

    6 2 Отговор
    Виното и бирата са си фермрнтирали, а ракийката даже е и преварена след фермрнтация. Ха наздраве!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кантарджи

    8 0 Отговор
    Ферментиралите храни Нe сe стерилизират при приготвянето им.
  • 5 Механик

    7 0 Отговор
    Да ама ЕС забранява всякакъв вид ФЕРМЕНТИРАЛИ храни. Даже на бабичките по пазарите опита да им забрани да продават туршии, щото било опасно, видите ли.
    По веригите има кисело зеле и други подобни, ама ферментацията му отдавна е прекъсната с химикали. А тук става въпрос за полезността от ферментирали храни, които съдържат живи микроорганизми. Другото е ХИМИЯ и едва ли е много полезно да се маа натриев бензоат и пр.
  • 6 Диетата на имунистите

    2 1 Отговор
    Суджук с туршия и вино.
  • 7 Иван

    5 1 Отговор
    Дядка, що не си гледаш внуците ами все даваш акъл. Заради теб и другия идиот с фуражка измряха толкова много хора. Нямаш ли срам и страх от Бога.

    Коментиран от #9

  • 8 Алко-балко

    0 0 Отговор
    Имаш право батко,ай Наздраве
  • 9 Хей Иване

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Не ме обиждай с думите идиът с фуръжка!
    Аз съм Генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н.
  • 10 Тъп Глупънсбъркър

    0 0 Отговор
    Ферментиралите храни на основата на грозде! Доказано от Доктор по пърдеология!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове