Last news in Fakti

23 Септември, 2021 17:15 1 588 25

230 000 българи над 65 г. могат да се ваксинират срещу грип безплатно

  • 230 000 българи-
  • 65-годишни-
  • ваксини-
  • грип

390 000 противогрипни ваксини са осигурени за България тази година

230 000 българи над 65 г. могат да се ваксинират срещу грип безплатно - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Тази година 230 000 българи на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно. Желаещите ще могат да получат имунизация при своя общопрактикуващ лекар след средата на октомври, съобщи бТВ.

Допълнително в аптечната мрежа ще бъдат осигурени още около 160 ваксини срещу сезонния грип, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Защо е важно да се ваксинираме срещу грип?

Сезон 2020/2021 беше по-особен по отношение на грипа и острите респираторни заболявания), като бяха отчетени изключително ниски нива на активност. Това се дължи на повсеместно въведените мерки за ограничаване на COVID-19 в държавите. Сезонният грип, както и коронавирусната инфекция, се разпространяват по въздушно-капков път. Ето защо носенето на маски, недопускането струпване на хора в затворени помещения, спазването на стриктна лична хигиена и честата дезинфекция на общоупотребими повърхности ограничи рязко респираторните заболявания, в т.ч. и сезонния грип.

На този етап не е възможно да се каже категорично как ще се развие този грипен сезон – дали налагането на строги мерки отново ще ограничи разпространението на грипния вирус, или поради продължителното потискане той ще мутира в нови, по-агресивни щамове. Сигурно е обаче, че през предстоящия грипен сезон грипните вируси ще си взаимодействат с нови варианти на коронавируса. Поради слабото разпространение на грипните вируси през изминалия сезон сега повече хора ще са податливи на заболяване.

Как да се предпазим от грип?

Ваксинирането е най-добрата защита срещу грипните вируси. Противогрипните ваксини се прилагат от десетилетия ежегодно по света на стотици хиляди хора от различни възрасти.

Най-рискови за заболяване с тежко протичане и опасност от смъртен изход са възрастните лица над 65 г., както и лицата с хронични заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата системи, с диабет, лица на хемодиализа и др.

Важно е да знаем, че симптомите на сезонния грип наподобяват тези при COVID-19. Грипът също е респираторно заболяване, което протича с температура, възпалено гърло, отпадналост и кашлица. Заболяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция би се отразило сериозно на възрастните хора, на гражданите с хронични и придружаващи заболявания, както и на бременните жени. За хората, преболедували COVID-19, чиято имунната система е значително отслабена, заразяването със сезонния грип крие големи рискове.

Можем ли да се ваксинираме срещу грип и срещу COVID-19?

Съгласно Кратката характеристика на продукта ваксината срещу COVID-19 се прилага в отстояние от 14 дни от друга ваксина.

Грипът е сезонна инфекция и трябва да се ваксинираме преди неговото идване. COVID-19 е пандемия, а ваксинацията срещу коронавирусната инфекция е възможна през цялата година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОДО

    23 3 Отговор
    Е миналата година грип нямаше...само Ковид. Тази година и грипче ли ще пуснете?

    Коментиран от #5, #15

  • 2 Скотобойна

    20 3 Отговор
    Безплатна скотобойна.
  • 3 Пръц

    18 1 Отговор
    Не е безплатно,бялата пристискан ще получи 20 лв.за инжекцията от здравната каса а пенсионера няма да може да зАспи от страх.
  • 4 Ей ся

    10 1 Отговор
    Ще се ваксинирам, когато с държавата си поделим отговорността.
    Как нашите управници НЕ спазват законите?
    ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    Чл. 10. (1) Отказва се издаване на виза и влизане в страната на чужденец, когато:
    ал. 8. МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДПОЛАГА, че ще разпространи тежка заразна болест, страда от заболяване, което според критериите на Министерството на здравеопазването или на Световната здравна организация представлява заплаха за общественото здраве, или не притежава сертификат за ваксинация, или идва от район с усложнена епидемична и епизоотична обстановка;

    Плажовете, хотелите и ресторантите бяха препълнени от туристи. Там няма ли Ковид? Нали казват, че здравето на хората е по важно от печалбите на мутрохотелиерите?
    НАШИТЕ ЗАКОНИ СА ПАРАГРАФ 22.
    Нова Зеландия затвори цялата държава заради един случай. Австралия вече 2 години е напълно затворена. Там нямаш право да излизаш повече от 5 километра от дома си.
  • 5 Къна

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДОДО":

    Тая година СЗО ше обяви грипна пандемия нямаща нищо общо с КОВИД
  • 6 хах

    13 3 Отговор
    Не се ваксинирам нито за грип, нито за корона.
  • 7 Чекай малко

    17 3 Отговор
    За кое по напред да се ваксинирам? За грип или за Ковид? Всеки ден ли ще се бода?
  • 8 такааа

    4 0 Отговор
    В нормална държава от пациент пари не се взема за такава ваксина, и колко е населението на България, че са осигурени само 300 000 ваксини
  • 9 Някой си

    3 0 Отговор
    Аме не, мерси . Понеже нямам 65години, ходя в Гърция и там си се ваксинирам. Безплатно. Скапана държава, дето няма оправия от пуста лакомия.
  • 10 Грульо

    1 0 Отговор
    Предишни години само 2% пенсионери са се ваксали против грип. A аз миналата година са писани само към 40 умрели от грип. :D
  • 11 Ghost

    1 0 Отговор
    Що, 230 001-ят колко ще плаща? А Светославче? Колко е тарифата? Или само плашило показваш? Ти намери 230 да се ваксат, тогава говори за хиляди.
  • 12 Вирусченце

    10 1 Отговор
    В момента се възстановявам от сезонен вирус. Както е казано– една седмица с лекарства, седем дни без лекарства. Понеже хич не съм фен на химията, пък и не ми се наложи( само 1 ден имах температура 38 градуса), та и антипиретици не съм вземал. От първия ден– лимон със сода и клеева тинктура( в носа, гаргара). Едни приятели всяка година се ваксинират и все се тръшкат, че ваксината не е била точно за техния вирус. Така че, не се ваксинирам срещу грип, а за ваксина срещу К19 и дума да не става. На всички да припомня– времето е променливо, но сега е моментът да проведете някоя подходяща терапия за подсилване на имунитета с природни средства– сироп от бъз, клеева тинктура( и вариации с мед), още мед с чесън, джинджифил и т.н. И най– важното– подходяща сезонна естествена храна, а като стане винцето– по една чашка вечер( домашно) или пък ракийка( разбира се не важи за деца)
  • 13 Румен

    5 0 Отговор
    Не,не претпочитаме си пенсийте вместо ваксинация
  • 14 ПенЦионер

    7 0 Отговор
    No Mersy ! Още ми се живее !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Миньо

    4 0 Отговор
    Е па язе се ваксинирам всеки ден по три пъти, сутрин, обед и най много вечер.Само дано не ми свърши Гроздо-зенеката че ще е лошо.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тра-ла-ла

    3 0 Отговор
    Юрууууш! Хайде не останахааа! Насам народее! Пресни, пресни... и безплатни...
  • 21 Тра-ла-ла

    2 0 Отговор
    Айде по сериозно! Грипа го преборихме с ковид мерките! Миналата година никой не се разболя от грип! За какво са сега тези ваксини?
  • 22 El chapo

    4 0 Отговор
    Ваксинирайте се за да не срещнете някой ваксиниран и да го заразите
  • 23 ПенЦионер

    2 0 Отговор
    Моята равносметка : 2019г , м. декември - близо 3 седмици карах кошмарен грип /още не беше излезнала ковид-измамата /с тежка инфекция на дихателните пътища и кървави съсиреци , каквито никога не съм имал .Накрая захвърлих всички лекарства от аптеката и се оправих с билката подбел за около една седмица . 2020 г, 14 март бях от първите които се срещнаха с коронавируса .Около две седмици , след като един дебил кихна в лицето ми , в разстояние на около час проявих повечето от симптомите на короната и започнах без да губя време , масирана контраатака с витамини , добавки и основно ремантадин + парацетамол ,по схема дадена ми от Джи-Пи-то по телефона . На 8-ят ден се почувствувах напълно здрав , но след това със затихваща сила вирусът даваше индикации до 45-ят ден .Тогава направих и едно голямо откритие за мен , коктейл от пчелен мед + ситно млян чер пипер , куркума на прах , джинджифил на прах , канела и най-важното + сухи смляни люти чушки , животворен еликсир ! Само преди една седмица показа ефикасността си и за 3-4 дена преборих някакво подобие на грип , само с него ! Ваксините умъртвиха много хора , но се пази пълно затъмнение по случаите !
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Какво Ви е мнението за връзката между процента ваксинирани против грип и пандемията в "развитите" страни.... В рeзултaт нa cъврeмeннaтa мeдицинa и прoвeждaнaтa oт нeя вaкcинaция, чoвeчecтвoтo вeчe e мъртaв биoлoгичeн вид, c изключeниe нa някoлкo "диви" плeмeнa. Пoнacтoящeм, нaшият живoт ce крeпи eдинcтвeнo нa вaкcинитe....Оказа се, че в "развитите" държави разумният предел неочаквано е преминат и резултатът е налице...
    Нaпрaви ми впeчaтлeниe, чe в пламналата от ковид-19 Италия, 55% oт населението ca ce били вaкcинирaли тaзи гoдинa cрeщу грип, дoкaтo в "изocтaнaлa" Бългaрия вaкcинирaлитe ce cрeщу грип ca oкoлo 3%....Интeрecнo e дa ce прocлeдят вaкcинaциитe в CТAРЧECКТE ДOМOВE из Eврoпa и пораженията в тях от Ковид-19!!!
  • 25 бай Иван

    0 0 Отговор
    Я пак,че не разбрах 160ваксини в аптечната мрежа осигурени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове