Last news in Fakti

24 Септември, 2021 15:45 2 316 18

Преброяването: как да сте сигурни, че човекът на вратата Ви е преброител

  • преброяване-
  • преброител

От НСИ съобщават, че всички преброители са преминали предварителна проверка за чисто съдебно минало, навършили са 18 години и имат минимум средно образование

Преброяването: как да сте сигурни, че човекът на вратата Ви е преброител - 1
Снимка: DW

Преброяването на българското население навлезе във втората си фаза: анкетьори преброяват по домовете всички хора, които не са се преброили онлайн. Но как да сте сигурни, че човекът, който звъни на вратата, е преброител?

От 7 септември в България се провежда 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд. На този ден стартира първата фаза на националното преброяване, в рамките на която всеки, който живее постоянно в България, може да се преброи онлайн. Втората фаза е преброяването на терен, при което анкетьори ще преброят по домовете всички хора, които не са се преброили електронно.

По маските ще ги познаете

Но как да сте сигурни, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител? Националният статистически институт (НСИ) публикува информация, от която става ясно как да разпознаете преброителите.

Първо: преброителят задължително трябва да се представи и да покаже своята служебна карта, на която има негова снимка, трите имена и идентификационен номер, издаден от НСИ.

Второ: преброителят трябва да Ви уведоми ясно за целта на преброяването и да Ви представи преброителна карта, на гърба на която има писмо от председателя на НСИ, в което са описани целите на преброяването.

Трето: Ако изпитвате съмнения относно легитимността на преброителя, можете да позвъните на *2021 и да продиктувате имената и служебния номер на преброителя. Операторите ще извършат проверка и ще потвърдят дали преброителят във Вашия участък наистина се казва така.

Четвърто: Всеки преброител има синя маска, на която е изписано „Преброяване 2021“.

От НСИ съобщават още, че всички преброители са преминали предварителна проверка за чисто съдебно минало, навършили са 18 години и имат минимум средно образование. Те вече са започнали обхода на разпределените им участъци в цялата страна, информират още от НСИ и уточняват, че преброителите ще преброяват само хората, които все още не са се преброили електронно.

Числата до момента

1 707 458 души са се преброили електронно към 21 септември. Преброени са и 686 459 жилища, в които живеят 748 748 домакинства. Най-много хора са се преброили електронно в София и Варна, сочи статистиката до момента.

От НСИ напомнят, че чрез електронната система можете да се преброите само от български IP адрес. И затова съветват: "Ако по някаква причина в момента сте в чужбина, помолете близките си в България да ви преброят".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    15 5 Отговор
    Какво значи , че са с "ЧИСТО СЪДЕБНО МИНАЛО" ❓❓❓❓ Защото лице което е било осъдено и дори лежало в затвор също може да е с "ЧИСТО СЪДЕБНО МИНАЛО"‼️‼️

    Коментиран от #3

  • 2 Сатана

    19 3 Отговор
    Като го удариш с лопатата ще познаеш какъв е.Ако е преброител ще го понесе.Ако е злонамерен ще избяга и няма да досажда.
  • 3 Един от журито

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Личи, че не си вадил скоро свидетелство за съдимост. Там пише: не е осъждан/осъждан!

    Коментиран от #12, #13

  • 4 сила

    7 3 Отговор
    НЕ ОТВАРЯЙТЕ НА НИКОГО....ТОВА СА ГЕРБЕРАСТИ
  • 5 Минева

    20 4 Отговор
    В 21 век преброители да обикалят по домовете е безумно.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Тра-ла-ла

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Минева":

    Да! Със синя маска ,,преброяване 2021" 😂😂😂😂😂
  • 7 от СЗО

    7 1 Отговор
    само ако ми покаже графика на умрелите от математик с коця бради1чка само тогава го пускам
  • 8 ПенЦионер

    13 3 Отговор
    Много пенсионери ще изгърмят.

    Коментиран от #10

  • 9 Jeep

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Минева":

    Защо ли се сещам за филма "Преброяване на дивите зайци"?

    Коментиран от #11

  • 10 Пенсионер

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "ПенЦионер":

    Колега, защо ще изгърмим? Поясни!
  • 11 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Jeep":

    Ами защото си умен и никой не ти го е казал досега.
  • 12 БАЙ Х@Й‼

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Един от журито":

    😃😃😃😃 личи си , че не си запознат с въпроса ‼️‼️‼️‼️ нарича се давност ‼️ и след като изтече този период вече не пише ОСЪЖДАН , а " ЛИЦЕТО НЕ Е ОСЪЖДАНО " ‼️
  • 13 БАЙ Х@Й‼

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Един от журито":

    Това на практика става документ с невярно съдържание ! Защото би трябвало да пише "ЛИЦЕТО Е РЕАБИЛИТИРАНО ПО ДАВНОСТ( ПО ПРАВО)" , но не и неосъждан ‼️
  • 14 Истината

    1 3 Отговор
    Преброи ни жена от входа. Нищо страшно. Не са ни питали, дали сме НЕ/осъждани. Питаха ни имаме ли климатик, не, кола, не, гараж, не, апартамент, не, на детето ни е жилището. Нищо повече, квадратура на стаите. Споко и платените да замълчат. Старите хора пари нямат. Най много старите цървули папуци втора употреба да ни вземат.
  • 15 Ако

    1 0 Отговор
    Ако отвориш вратата и човека пред теб ти каже - "Аз съм Бон Касов Бон"- значи е проверяващ или преброител.
  • 16 Анонимен

    3 0 Отговор
    15 номер разбирам ви. И при мен, но друг случай. Отивам в дома на покойните ми родители и отварям вратата, жената непозната за мен си сложи крака от вътрелната страна на вратата, под мишницата тетрадка.. Фокато не ми дадеш парите, няма да се махна. Хванах я и зарворих вратата. Идва съпруга ми и му обяснух, тива е ми казва той, вероятно домоуправителката, може, но се казва, Добър вечер, аз съм домоуправутелката на входа и т. н. Представяш се, не я познавам, ако е тя, е от новите. Но дали беше не знаем. От 20 г не бях ходила. Трябва много да се внимава. Има измамници, но има и наивници. И те за мен са наивни, защото на село са били честни навренето, не се е крало, а и не четат, не гледат телевизии и кво му има да ги излъжеш, а и старите хора са много болни.
  • 17 Заразители

    5 0 Отговор
    Тези защо по най големия ковид ще ми ходят да преброяват и да заразяват хората? Не, маски не го спират ковито, набийте си го в главите български най накрая. Егати "правителството" егати "управлението"!
  • 18 МАЛКА пенсИЯ

    3 0 Отговор
    За какъв чеп,звънят,на вратата,след като,сме се преброили,онлайн?Не може ли,да се погледне,вНСИ,НАП,идр.Българска,му работа.Май,не сме в21в,а през,търско робство.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове