Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 20:45 1 570 13

Разкриват база за лечение на COVID пациенти

  • covid пациенти-
  • белодробната болница

Тя ще е разположена в Белодробната болница в София

Разкриват база за лечение на COVID пациенти - 1
Снимка: Shutterstock

България разкрива специална база за лечение на COVID пациенти. Там ще се настаняват тежките случаи с нужда от интензивни грижи, поясниха здравните власти. Базата ще е в София, а в нея ще дават дежурства лекари от столичните болници, съобщи Нова тв.

Най-вероятно новата база ще бъде разположена в Белодробната болница и ще разполага с до 70 реанимационни места. В нея ще бъдат приемани и пациенти от съседни области.

Към момента средната заболеваемост в страната е 818 на 100 хиляди души. В някои области обаче вече надхвърля хиляда на 100 хиляди, както е в София.

А данните от днес отново показват висок брой нови заразени. Над 5600 случая. Процентът на положителните проби се движи около 13 на 100. Над 150 души за починали за последното денонощие.

Разрастването на пандемията налага изграждане на специална база за тежките случаи на коронавирус, заяви д-р Златанов. Тя обаче няма да изглежда като тази, която готвиха предишните здравни власти в Арена Армеец.

Докато базата стане готова, големите столични болници ще трябва да разкриват още интензивни легла. Вчера беше обявено, че София има спешна нужда от още 50 реанимационни места.

„Има създадена организация, ако се наложи, ще бъдат преструктурирани болнични стаи в такива за интензивно лечение, така че имаме готовност”, обясни Петър Грибнев.

Критичният недостиг на интензивни легла в четвъртата вълна на пандемията е заради особеностите на делта варианта, казват медици.

„Забелязваме по-рязко влошаване след един „светъл” период на заболяването - от началото няколко дни, след което едно рязко влошаване и много трудно изваждаме пациента от това състояние”, добавя д-р Грибнев.

До такива тежки случаи обаче достигат само неваксинирани пациенти, отчитат от Александровска.

Засиленият интерес към имунизациите в последните дни няма да облекчи здравната система, твърди проф. Мурджева - бивш член на Националния ваксинационен щаб.

„Вече не говорим за колективен имунитет. Той трябваше да бъде изграден още в началото на тази година през първите месеци, когато вирусът не беше толкова инвазивен”, казва тя.

Според експерти, ако у нас не се въведат по-строги ограничения, е възможно да се повтори сценарият от края на миналата година, когато смъртните случаи са се увеличили 7 пъти през декември.

„Въпросът е ако тези сто смъртни случая на ден се оседморят до Коледа. Това би било най-лошият сценарий”, казва д-р Петър Марков.

Системата със зелени сертификати остава най-доброто решение за справяне с пандемията за момента, категоричен беше президентът Румен Радев.

„Другата алтернатива е да затворим абсолютно всичко. Последствията са наистина катастрофални. Ние още не можем да се възстановим от предишните локдауни”, каза президентът Румен Радев.

Той допълни, че ако бъде наложен локдаун сега, проблемът ще се реши само за няколко месеца, когато отново ще се наложи пълно заваряне.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русский

    0 15 Отговор
    Смятам, че Жоро Илиев трябва да постави паметник в София и Кюстендил.
  • 2 Смех

    13 6 Отговор
    Цирка да върви...
  • 3 Аз съм дебил

    19 5 Отговор
    Моля някой да ми обясни. Казват, че ваксинираните по малко умирали. Добре, а защо липсва така нареченият колективен имунитет, заразените всеки ден растат в най ваксинираните държави?

    Коментиран от #8, #10

  • 4 Професора

    13 3 Отговор
    Като миналия Октомври да напълнят със сигани да слушат чалга. Да не забраят две колони по 500W + чейнджър за дискове и флашка!
  • 5 Арена

    6 10 Отговор
    Отваряйте Арена Армеец. Концерта на Киров свърши.
  • 6 Какво мислите за този популист

    13 8 Отговор
    За лудница ли е? 🔴 Костадин Костадинов: Ако Възраждане е първа политическа сила на 15 ноември, пращаме всички мерки в историята!

    Коментиран от #7

  • 7 €&@

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "Какво мислите за този популист":

    Ще пратиш само себе си в панделата убиецо!
  • 8 asd

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Аз съм дебил":

    Никой няма да си губи времето с деб или като теб.
  • 9 Анонимен

    11 2 Отговор
    Че тя белодробната болница си е за това, в пандемия ако не се използва кога?
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "Аз съм дебил":

    Това не е ваксина ,а инжекция.това,което прави мутациите не е в Шипчетата,а в Мембраната на "НЕЩОТО".Нещото е закачено на корона вирус!Всъщност бодването пази само от шипчетата на коронавирусът...Самото Нещо се вмъква и по друг начин и затова боднатите ще се СРещнат с "Нещото"!Не е сложно трябва мислиш.Колкото до преболедувалите.Аз обратно на бг простттфесорите смятам,че те имат доживотен имун!Вчера ви обясних защо.на вас ще кажа,когато "СРещнеш" инфекцията ти се сблъскваш с "НЕЩОТО" в неговата ЦЯЛОСТ!Нещото има Мембрана и Ядро,както и крачетата на корона вируса..Организма получава имунитет срещу вси протеини(Белтъци)наНещото.Колкото е по-опасно за организма ,толкова тази опасност се запаметява в ЦНС.Там се намира Ангел хранителя или АЗЪТ.Всъщност той ни управлява без ние да можем да му въздействаме ,нито с мисъл нито с нищо друго.Това е Имун създаден от ГОспод за чадата му и е издържал милиони години!Смешно е да се смята от уж експерти,че една инжекция може да помогне повече от ПРеболедуване!тези,които карат 2път ковид,не са били болни от ковид!Когато преболедувал се боде,МОЖЕ да наруши тази магия,която е заложена от милион години еволюция!Казвам може....Сега имате инфо всеки да си реши.Знайте,че искат съгласието ви при инжекциятафза да не бъдат подсъдни,защото нарушават конституцията в ЧЛ.29алинея 2.Никой не може да бъде подлаган на медицински ,научни или други опити без неговото ДОБРОВОЛНО ПИСМЕНо Съгласие.
  • 11 Запад Европа

    5 2 Отговор
    Когато почна ваксинация западна Европа информацията беше така,болниците влизат 80-90процента неваксинирани както е сега в България.А сега е 50на 50 с тенденция процента на ваксинираните в болница да се вдигне към80 процента.Днес това беше коментирано в една западна медия от двама доктори единия яростен привърженик за ваксините,а другия казваш истина.Цитирам го ,аз виждам кои хора са в болниците почти фифти фифти.Чувам и от други колеги от различни болници че процента на ваксинираните болни расте.Привърженика на ваксините лекар почва да увъртва,ама ,хък,хъкпросто нямаше как да се защити защото срещу него стоеше лекар който говореше истината.Така че и в България ще се получи същото.
  • 12 реалист

    1 7 Отговор
    Световната банка, бидейки Търговска Организация, публикува сериозен документ с название “Програма за стратегическа подготовка и реагиране на Covid-19”, където не само си присвоява правото да планира стратегия за реагиране на “пандемията”, без да се явява нито политическа, нито медицинска структура, но също така определя ясен план за масово тестване, ваксинация, със задействане на принудителни мерки, посочвайки необходимостта от построяване на изолационни помещения и даже (цитат) на “Очевидната необходимост от задействане на военна поддръжка (НАТО) в отговор на извънредната ситуация в областта на общественото здравеопазване”!
    Освен това, въпросният документ на Световната банка подчертава, че стратегическият план за регулиране на “пандемията” Covid-19 се отнася към Пандемична фаза номер 1, която ще продължи до 2025 г., както е написано на 6-та страница в документа!
    Фаза номер 2 и последващите фази ще изхождат от резултата на Фаза номер 1, глобалистите наричат тази фаза – “Тесен прозорец на възможности”. Именно затова е толкова важно да не се допусне реализирането на началната фаза, която според документа ще продължи до 31 март 2025 г.
    В документа се подчертава, че всички държави партньори на Световната банка и нейните длъжници (сами разбирате, че това са всички страни) са длъжни да се придържат към този план…
    Съгласно този документ нас ни чака и втора, и трета, и четвърта вълна… до 2025 г., строго според плана на Световната банка… А там, през 2025 г
  • 13 дядото

    2 0 Отговор
    трябват работещи клиники и медици грижещи се за здравето на хората.добре и постоянно-и след ковид кризата.тези центрове само регистрират смърт и показват безсилие.и преди вируса и сега-все сме в челните места по смъртност.а това мирише на безхаберие и геноцид
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове