Last news in Fakti

27 Ноември, 2021 18:00 3 349 36

От преговорите: Максималният осигурителен праг ще расте всяка година

  • преговори-
  • максимален осигурителен праг-
  • минимална заплата-
  • заплата

Искането да не се пипа максималният праг, при условие че се е вдигнала средната заплата с 15%, си е чист лобизъм“, каза Василев

От преговорите: Максималният осигурителен праг ще расте всяка година - 1
Снимка: БГНЕС

Максималният осигурителен доход (МaxОД) ще нарасне до около 3350 лв. през 2022 г. Това предлагат от „Продължаваме промяната“ и с изключение на „Демократична България“, никоя от другите партии, обсъждащи коалиционно споразумение, не е против това.

Асен Василев и Кирил Петков иска максималният праг, както и минималната заплата, да бъдат обвързани със средната заплата чрез определени коефициенти. За МaxОД се предлага този коефициент да бъде 2.3, като според Василев той е изчислен на база връзката между средната заплата и максималния праг за 2020 и 2021 г., когато той е между 2.2 и 2.4.

Остро срещу това се изказа Георги Ганев от ДБ, който напомни на дискутиращите, че пенсията не може да направи човек богат. Той е на мнение, че пенсията просто трябва да спаси човек от бедност и да не го оставя в тежест на други.

Който иска да има висок доход след пенсиониране, нека спестява повече в трудоспособна възраст“, каза Ганев.

Според него колкото повече средства остават у работещите, толко повече те ще могат да инвестират с по-висока доходност и така да имат по-висок стандарт на живот след пенсиониране.

Мартин Димитров от ДБ изтъкна, че фирмите, в които работят хора с високи заплата, ще имат проблем, тъй като ще имат по-висок разход за запазване на служителите си и ще им спадне конкурентноспособността.

Хората, осигуряващи се на максималния праг, нямат затруднение. Моля Ви стига глупости“, отвърна Асен Василев.

Кирил Петков каза, че на осигуровките не трябва да се гледа като на пари, които се крадат. „Като видях къде могат да се вкарат тези пари, какви реформи трябва да се направят, подкрепям това увеличение. Тези пари няма да се крадат. Всеки лев, който съберем, няма да отиде в нечий джоб“, каза Петков.

Според Василев говорим за увеличение с 300 лева, които средства не са толкова много за фирмите, в които работят хората с високи заплати. Той даде пример, че средната заплата е нараснала с 15% за три години, а максималният праг за този период не е променян.

Искането да не се пипа максималният праг, при условие че се е вдигнала средната заплата с 15%, си е чист лобизъм“, каза Василев.

Тази промяна ще засегне около 100 000 човека в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    32 11 Отговор
    Кой го интересува максималния праг? Разни държавни тарикати за да прибират големи пенсии.

    Коментиран от #4, #27

  • 2 Пако

    32 8 Отговор
    ДБ СА ТАКИВА ГНУСНИ ДЪРВАРИ,САМО ПРЕТЕНЦИИ БЕЗ ПОКРИТИЕ.
  • 3 1234

    43 7 Отговор
    Този Георги Ганев от ДБ му пожелавам да стане така, че един ден да остане на същата тази пенсия, "която просто трябва да спаси човек от бедност и да не го оставя в тежест на други". Н.е.щ.а.с.т.н.и.ц.и!
    Как така все жалките пенсии на отрудените хора ви пречат. Ами намалете си вашите заплати бе т.а.р.и.к.а.т.и!
  • 4 Наблюдател

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Онзи":

    Не ти разбира главата що е това?

    Коментиран от #17

  • 5 БОЛШЕВИК 🌟

    20 10 Отговор
    Масовата заплата в България е 500 -600 лева чисто. Има едни хора къде работят 14 дни за 45 лв. което е нито заплата нито помощ,а пълна подигравка. Това е капиталистическа България 32 години!

    Коментиран от #25

  • 6 Братчет

    19 6 Отговор
    Аха, това се обсъжда, а какво правим с пенсионерите с ниските пенсии? Ще ги оставим да мрат от студ и глад ли? Говорим да осигурим достойни старини, а над милион възрастни хора едва свързват двата края и буквално гладуват! И това са хора, които са работили цял живот! Сега да ги оставим да мрат ли???

    Коментиран от #8

  • 7 Анти

    13 7 Отговор
    За ваксинационните конлагери, нещо каза ли ви Мустафа или в училищата ще бъдат тези центрове?
  • 8 БОЛШЕВИК 🌟

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Братчет":

    По-зле и много по-бедни са дълготрайно безработните без никакви доходи, а за тая групи никой не мисли и не се говори за някакви помощи!
  • 9 Защо така?

    16 1 Отговор
    На ниските заплати взимат до стотинка данъка,а за заплатите над 300 лева нищо!!! Хубава работа.

    Коментиран от #12, #36

  • 10 Гандалф

    17 4 Отговор
    Мартин димитров...фирмите които дават по големи заплати, ще имат по големи разходи и ще им падне конкуреспособноста...малко несериозно звучи...всички фирми са под един знаменател...закона ще важи за всички...не виждам трагедия...даваш по голяма заплата, естествено, че ще имаш по големи разходи...и хората ще имат по големи пенсий...просто трябва да се помисли, спестените пари за пенсия да останат в човека или в неговите наследници, а не да потъват в някаква дупка...
  • 11 Защо така?

    6 2 Отговор
    Да се чете 3000 лева.
  • 12 БОЛШЕВИК 🌟

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Защо така?":

    Защото червената буржоазия заедно с турската етническа партия и мадридския мошеник приеха плоския данък и сега бедните плащат всевъзможни данъци без отбивки и няма необлагаем минимум.
  • 13 Тез ги приказвай на баба си

    19 3 Отговор
    "Като видях къде могат да се вкарат тези пари, какви реформи трябва да се направят, подкрепям това увеличение. Тези пари няма да се крадат. Всеки лев, който съберем, няма да отиде в нечий джоб“, каза Петков."....
    Няма в нечий ,знаем , във вашия ще идат
  • 14 Абе

    8 7 Отговор
    Чекмежан що го нема на масата?

    Коментиран от #15, #20

  • 15 Кмета

    10 4 Отговор

    До коментар #14 от "Абе":

    Ми може да е под масата
  • 16 Асан Василев

    4 1 Отговор
    Ши ги вкараме у бързоборотни стоки от Алъй Баба
  • 17 розово

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Няма да те разбере защото на мястото на главата има тиква.

    Коментиран от #19

  • 18 Все още няма коментари

    1 1 Отговор
    Вярата ще ни направи свободни.
  • 19 Гладкомозъчна печена 🎃

    8 4 Отговор

    До коментар #17 от "розово":

    И без боко тиквата мръкна.

    Коментиран от #21, #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Абе ,голяма трапеза стъкнале

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гладкомозъчна печена 🎃":

    За слад снимките ,голем банкет ша е
  • 22 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    10 7 Отговор
    Ало "Харвард", без намаляване на неравенството, без необлагаем минимум и прогресивни данъци няма да оправите България. Асен Василев, ако бързо не го разбере, България не я чака нищо хубаво. За доходи над максималния осгурителният праг, процента на данък доход трябва да скача с 26%. Защото толкова е сбора от пенсионните осигуровки (18%) и здравните осигуровки (8%). "Харвард", ако не го направите ще последвате съдбата на БСП, ИТН и ДБ. Това ще е лошо за вашата репутация, освен, ако не сте кото досегашните ни политици и не ви е грижа за народа. А ви е грижа само как да забогатеете още повече. Ако не решите бързо проблемите на България с НЕРАВЕНСТВЖТО, работещите бедни и мизерията. Утре нито за вас нито за ГЕРБ+ДПС ще има кой да гласува. Младите ще са отишли да работят и живеят на Запад, а старите ще са измрели.

    Коментиран от #26, #33

  • 23 Бойко

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гладкомозъчна печена 🎃":

    Теб съм та прескочил явно ,кат сам говорил с хората от жипката ....много си едосан ... михихи
  • 24 Ами ...

    12 0 Отговор
    "Всеки лев, който съберем, няма да отиде в нечий джоб" Но ще излезе от нечий джоб. Съжалявам, че гласувах за вас.
  • 25 Ами ...

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Не е капиталистическа.
  • 26 Калмук

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Какво е това лигавене, какви 26% ??? Направо конфискация на всеки лев над МОД ... и ги даваме на Боцмана от село, който предпочита да виси в кръчмата на социални добавки, но го мързи да дойде като общ работник за 3-4 часа и да вземе 25-30 лв.
  • 27 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Онзи":

    Точно така проблема на България е КОМПЛЕКСЕН с цялата философия на данъчно-осигурителната и пенсионна системи и здравеопазването. А не в това, дали максималният осигурителен праг ще е 3000 лева или 3500 лева или 2000 лева. Осигуровките са вид данък, държавната пенсия за старост е много повече социална помощ отколкото заслуга. По справедливо е всички пенсии в България да зависят както в Холандия само от трудовият стаж и възрастта на пенсиониране, но не и от предишните заплати/заслуги/. Трябва да намалее разликата между минималната и максималната пенсия от сегашните 5 пъти на 2 пъти. Като минималната стене 500 лева, а максималната 1000 лева месечно. И в същото време чистата минимална заплата трябва да е поне с 20%-30% по висока от чистата пенсия. Трябва да се въведе необлагаем минимум и тад него еднакво да се облагат всички доходи независимо дали са от заплата или пенсия или нещо друго. Защото пенсията също е доход. Проблема не е колко ще е осигурителният праг, а какви ще са данъчните ставки за доходите над осигурителният праг. И как ще се определят държавните пенсии.
  • 28 безпартиен

    6 4 Отговор
    Максимален праг както и минимална заплата облагодетелстват тези около 700 хил.чакащи заплати от бюджета-държавен или общински!!!А колко от тези 700 хил. са и 2в1 т.е с пенсия и заплата????Като им се работи защо се пенсионират?Така пречат за кариерно израстване на младите кадри и едновременно с това източват бюджета!Колко са всичките "работещи" пенсионери в бюджета?Само вМВР са около 5000 все на ръководни длъжности със заплата от 2500-3000 лв.+пенсия+20 заплати за пенсиониране!Посочете поне една цивилизована държава с такива "работници"!Дори в Русия и бившите републики не е като у нас,за ЕС и САЩ изобщо не става дума!Колко милиарда годишно изчезват по тази линия-на работещите пенсионери в бюджета???Нека излязат в частния сектор и да си заработят такива заплати!Ама неим стиска,че работата е много и плащанията до заплата изсмукват всичко,та за нея не остава!Кой ще се навие да оправи тази несправедливост видима от всички???Тези новите ли?Не вярвам!Избиратели са това и то най-верните на управляващите в момента!
  • 29 Ами ...

    11 1 Отговор
    ДБ да излизат от преговорите. Хлапетиите за нищо не стават.
  • 30 АМИ ДОБРЕ

    3 1 Отговор
    МА при добре работеща икономика е реално достижимо...
    А къде е тази икономика...

    Коментиран от #31

  • 31 На входа и изхода на Кремиковци

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "АМИ ДОБРЕ":

    Сме я виждали
  • 32 Диамантената ръка

    9 1 Отговор
    Асенчо, това що не го рече преди изборите? Щяхте да имате 100 000 гласа по-малко поне...
  • 33 Я го виж ти льольото

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Ей, ко му ня га, отново в чуждата паница гледаш, а си се по ср ал. Направо да ти превеждам цяла си заплата, за да си доволен най-после. Проблемът на българина се нарича липса на качествено ОБРАЗОВАНИЕ и излишък на МЪРЗЕЛ. Вдигни данъците на 26% и ще видиш как и малкото останали си заминават.
  • 34 Предпоследния Софиянец

    1 1 Отговор
    Асенчо още се чудя кой ви избра!!!!! И все стигам до заключението че са Машинките!!!! Абсолютно вярвам, че мойте Сънародници не са толкова прости!!!! Самия факт че нямаш нищо против за еднакви данъци и на минималната и на максималната заплата,говори!!!!Що за експерт си точно!!!! Явно и ти не се притесняваш от факта че в Сърбия(която Не е членка на ЕС) минималната работна е По- Висока от България (която е членка на ЕС) 🤣🤣🤣! И после пак ми обяснявайте че няма да се краде,та то по тая сметка вие ще откраднете повече 🤣🤣🤣🤣
  • 35 въпросче

    1 1 Отговор
    Какво е това МaxОД? Числото на Мах с ОД ли? Ако е МаксОД,какво ще стане?
  • 36 7783

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Защо така?":

    Като не разбирате, не пишете глупости. Естествено че високите доходи, над 3000 лв. плащат данъци. До сега не плащаха осигуровки и то поради една много проста причина - скъпата ни държава не може да им осигури пенсии на този висок доход, защото има таван на пенсиите. Щом като ще махат или по точно ще увеличават прага на макс ОД, то тогава да увеличават и максималните пенсии...така съдиите, ИТ специалистите и другите високо доходни да си получават пенсийките над тавана...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове