Last news in Fakti

1 Декември, 2021 22:26 13 653 41

Енергийни експерти: Изметете назначените в 12 без 5, належащо е, защото се наиграхме

  • енергийни експерти-
  • изметете-
  • назначени-
  • наиграхме се

Цената на тока не може да бъде стопирана, категорични са Васко Начев и проф. Валентин Колев

Енергийни експерти: Изметете назначените в 12 без 5, належащо е, защото се наиграхме - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Цената на природния газ е с 10% по-висока. Увеличението идва на фона на разговорите между евентуалните коалиционни партньори в сфера "Енергетика". Участниците в преговорите се разбраха за експертeн анализ, който да даде отговор за необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности.
"В една или друга степен беше показано желание за промяна. Това звучеше повече от добре. Но повечето време беше загубено с общи приказки, извадени от нафталина от хора, на които им знаем възможностите. Проблемите бяха поставени половинчато", коментира енергийният експерт Васко Начев в студиото на "Денят ON AIR".

Той беше категоричен, че страната ни трябва да се съобрази с общата политика на Европейския съюз. Ако ние не можем да вървим с темповете на Европа, трябва да търсим компромисен вариант. Това ще струва немалко пари на данъкоплатците, за да има баланс в електросистемата на България", подчерта Начев.

Според енергийният експерт проф. Валентин Колев, страната ни не може да се лиши от въглищните централи.

"На този етап няма как да се балансира електроенергийната ни система с възобновяеми източници. Освен ако няма преобразуване на енергията в газ или водород. Но това го има само на хартия. Щом в Европа са решили за развитието на електроенергетиката, ние сме длъжни да се съобразим с изискванията", заяви проф. Колев пред Bulgaria ON AIR.
И добави, че е крайно време политиците да поемат отговорност и да вземат решение. От него ще зависи извеждането от експлоатация на кондензационните блокове в страната и какви други ще бъдат изграждани.

И двамата гости са убедени, че без политическа воля реформи в сектор "Енергетика" не може да има.

"Ние виждаме много големи интереси, опити за лобиране. Ако това не бъде пресечено и не бъдат намерени хора, които са готови да дадат нещо от себе си за промяна в българската енергетика, нищо добро не ни чака. Пак ще има половинчати мерки, за да не се нарушат интересите на една или друга групировка. Механизмът и хората трябва да бъдат сменени. Тези, които бяха назначени в 12 без 5, са хора, които по случайност са попаднали там и нямат място. От утре всички трябва да бъдат изметени", категоричен беше Васко Начев.

"Корупцията в енергетиката е въпрос на политическа воля. Вече е належащо и много необходимо. Наиграхме се", добави проф. Колев.

Експертите бяха категорични, че увеличението на цената на тока не може да бъде спряно изкуствено. Но държавата трябва да измисли механизми за компенсации и на гражданите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞

    153 34 Отговор
    Изметете всички гербаджии👍🏻

    Коментиран от #6, #7, #10, #11, #39

  • 2 нашия

    114 6 Отговор
    ЕЙЙЙЙ...много лешпери храним хорааааа....и тия "умуват" как да лекуват последствията а не причините....и не са толова прости ,че да не го знаят,НО така им изнася на тях лично,А хорицата ....кучета ги яли...не им пука ама изобщо разберете го.....

    Коментиран от #30

  • 3 достойнство

    83 16 Отговор
    ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ЗА КАКВА НАГЛОСТ СТАВА ВЪПРОС.ТОЗИ ВАСКО НАЧЕВ ОТ ПЕТ ГОДИНИ ИМА НАЙ -МНОГО ЕФИРНО ВРЕМЕ ПОСЛЕДНИТЕ 5г.СЪЩИЯТ "ЕКСПЕРТ" ПРЕДИ ГОДИНИ КАЗА ,ЧЕ ТУРСКИ ПОТОК Е САМО ПОЛИТИЧЕСКО ГОВОРЕНЕ И ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ/ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПРОВЕРИ В АРХИВА НА БНР/.ПРЕДСТАВЯТЕ СИ НАКЪДЕ Е ТРЪГНАЛА СТРАНАТА СЪС СЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ БЕЗХАБЕРНИЦИ.

    Коментиран от #41

  • 4 hh88

    102 13 Отговор
    Е какво ми ги давате тези. Валентин Колев беше съветник на герб по енергетика. Голям експерт, няма що! Сега пак той дава съвети.
  • 5 ТаУмВзе

    61 11 Отговор
    Явно за търгашите 12 годинки герберастия, не е приключа. По точно, ще бъде подменена с друг Вид Кражби и слухинаж.
  • 6 Display

    99 6 Отговор

    До коментар #1 от "🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞":

    В половин Европа строят ядрени централи, само ние ще караме на вятърни мелници......

    Коментиран от #9

  • 7 БЯЛАТА ЗГРАДА

    16 11 Отговор

    До коментар #1 от "🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞🐞":

    ВСИЧКИ НА РЕД .... И ЗАТВАРЯМЕ ЗА ВИНАГИ ...........
  • 8 КРОКОДИЛА

    34 14 Отговор
    КАКВИ ЕСПЕРТИ БЕ - ТУК Е ПЪЛНО СЪС НЕГРАМОТНИ КОМУНИСТИ - ГРАМОТНИТЕ УЧАТ И БЯГАТ ВЪВ ЧУЖБИНА ....................................................................................................
  • 9 ВТОРА РЪКА

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "Display":

    НИЕ ...НЕ СМЕ ...ЕВРОПА ...ААААА ...БЪЛГАРИЯ------ИЗТОЧНА
    ..... ПРАВИ РАЗЛИКА .....

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Перо

    56 13 Отговор
    Всички калинки,членове на бордове и изпълнителни директори,назначени от главната мутра и толуп,трябва веднага да бъдат махнати,да не саботират промените,не само в енергетиката!
  • 13 Display

    26 4 Отговор

    До коментар #9 от "ВТОРА РЪКА":

    То ясно, ама нали все Европа това, Европа онова, ясно е че не сме никакви европейци, а втора ръка хора, слуги, консуматори за тях..........
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Компромис

    31 9 Отговор
    Референдум за ЕС и натю излизаме и си ползваме въглищата
  • 17 Watchdog

    28 3 Отговор
    Най после да усетим ползите от "членството"... Ще стане още по хубаво... Неизбежно е...
  • 18 Защобе

    32 3 Отговор
    А защо не сме готови с нищо и кой ще понесе отговорността?Защо никой не говори за съд и затвор?Избрахме промяната и отново няма съд и затвор.Нови 30 години ли ще правим промяна на промяната,както ремонта на ремонта?

    Коментиран от #27

  • 19 Вън ЕС

    28 7 Отговор
    Те, няма да стане с ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.
    Данъкоплатците ви изнесоха скачането по площадите, курирано от САЩ 1989 г.
    Данъкоплатците ви изнесоха фалит на банки и обезценяване на парите.
    Дянъкоплатците ви изнесоха безработица, глад, мизерия 1996-курирана отвън.
    Данъкоплатци НЯМА ДА ВИ ПЛАЩАТ СЛУГИНАЖА към ЕС и САЩ.
    Като искате ЕС-ходете там,САЩ закриха ЮП .
    Тъпата МУТРА БЕЛЕНЕ 2012, ЕС Кунева закри 4 реактора.
    На площадите искаме променя в закон Референдуми,
    Преговори с ЕС да не затварят Тец123.
    Да се строи Белене.
    Не искат-излизане от ЕС.

    Коментиран от #26

  • 20 Цинизъм

    31 10 Отговор
    Я обяснете в името на какво България трябва да плаща безумието на шепа слуги на ЕС и НАТО-които искат вноска 2 %.
    Франция има АЕЦ-ове, Гермения има СП2.
    Вън ЕС, Вън НАТО.
    Те са вредни за България.
    Искате ЕС, моля заминавайте.
  • 21 TROY

    14 3 Отговор
    Даскалицата във Шуменския,механтехикум ,беше по енергиен специалист от тия два шрота.
  • 22 ХАН КРУМ

    19 5 Отговор
    преструтурирайте щатовете на всички министерства и от долу до горе ,нови конкурси за нови длъжности с нови изисквания, и калинките излитат.назначете компетентни специалисти и експерти с авторитет и знания,а не нови калинки. и стига с този ес и нато . не ни съвпадат интересите.те искат слаба и управляема държава ,ние точно обратното.преди беше–така е и в съветския съюз,сега сме така–е в европа. разликата е ,че 45г се строеше и създаваше,а сега 32 години се граби и съсипва.знам ,че има много опоненти на това,но хайде докарайте стандарта поне до този от 89г ,но и това не можете.чехия ,унгария полша стъпиха на това ,което имаха и продължиха напред.ние под лозунга да унищожим комунизма ,разрушихме държавата ипрогонихме хората ,а комунизма си остана само ,че в изключетелно крадлив и нагъл вид–справка герб и червените милиардери и върхушката на дпс от дс.

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Роко

    14 13 Отговор

    До коментар #22 от "ХАН КРУМ":

    Приятелю кво се е градило 45 години? 1990 година няколко месеца след като сменят правешкото говедо (с разрешението на съветския посланник) на власт е все същата БКП държавата е на практика фалирала Луканов е принуден да въведе купонна система (купони за захар, олио, мляко) държавата тъпо не може да осигури на гражданите си елементарни неща хляб, захар, олио и т.н. За къв стандарт въобще говориш? Разликата между България и Чехия, Полша, страните от Прибалтика, Словакия,Унгария, Румъния е че още в началото на 90-те се отърваха от червената олигархия а ние и през 2021 година продължаваме да даваме власт на олигарсите. (Да припомня протестите срещу Тиквата започнаха не защото той крадеше, а защото посегна на НАЙ-СВЯТОТО на бизнеса на групичка червени олигарси). Затова те вече имат европейски стандарт а ние все повече се доближаваме до този на Русия и Украйна. И може ли два въпроса От къде ще вземем тези кадърни и опитни специалисти? И кой ще плаща обезщетенията на уволнените калинки? (Не е лесно да се уволни държавен служител, всъщност лесно е, но е много скъпо). А да и кво ще правим с калинките назначени от служебното правителство и тях ли ще уволняваме или те са наши калинки? А и да питам още нещо когато отидеш пред машината за гласуване НАТО и ЕС ли натискат бутоните вместо теб? Не приятелю ТИ избираш как да се развива държавата ти. Ако си гласувал за лъжец или крадец след това не се оплаквай че държавата е скапана ТИ я правиш такава

    Коментиран от #29

  • 26 Роко

    11 18 Отговор

    До коментар #19 от "Вън ЕС":

    Приятелю нещо не си в час Белене беше окончателно спрян от правителството на про руската партия БСП (Орешарски). ЮП беше спрян от руския президент Путин. А да хиперинфлацията беше организирана от правителството на про руската БСП(Виденов). Значи излиза че всички тези "лоши" неща са направени от Русия и местните и почитатели защо приписваш греховете на Русия на ЕС и САЩ?
  • 27 Роко

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "Защобе":

    Е ми приятелю когато някой те лъже шест месеца и ти най - накрая му повярваш и гласуваш за него не трябва да очакваш че щом вземе властта ще стане честен и почтен. Не просто ще лъже и краде още повече (има да наваксва виж тези преди него колко са откраднали няма той да е балъка я, ти прекрасно си се справил с тази роля гласувайки за него)
  • 28 Мамата

    12 2 Отговор
    НАПРАВО МЕ КЕФЯТ..ЩОМ ДОЙДАТ НА ВЛАСТ ПЪРВО ЕНЕРГЕТИКА И ПЪТИЩА ГОВОРЯТ И УЖ ПРАВЯТ НЕЩО...КАК НАЙ МНОГО ДА ОТКРАДНАТ,СЕГА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ВКЛЮЧИХА...И СИ ПОДСИГУРЯВАТ ХРАНИЛКИТЕ...НАПРАВО НИ ПРАВЯТ НА ИДИО.ТИ
  • 29 Кккйй

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Роко":

    В голяма заблуда живееш не ориентиран си

    Коментиран от #36

  • 30 Каруцар

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "нашия":

    -"Да изгоним тези назначени , в 12 без 5?
    И да назначим тях в 12.00?"

    Тези никога, не съм ги виждал ?

    Кой ги нарече експерти
    и къде бяха по "Гърбавото време"?

    Бил професор?

    -Е и , айде, намали цената на тока де?

    Аз не съм професор ,и знам, че има ли посредници ,
    цените никога няма да са по ниски!

    И винаги ще има такива, които ще товарят ,
    данъкоплатеца с техните комисионни!

    Европейската общост е пълна обща лудница!
    Решават се лобистки интереси, от които ,
    европейските граждани са тези ,
    които страдат финансово и плащат ,
    за създаването на модерен Феодализъм!
    Създаваме една модерна финансова Хунта ,
    и както винаги ,първи сме ние Българите!
    Защото проектите са на тъмно
    и когато пристингнат за реализация,
    те вече са реализирани от Хунтата!
  • 31 Енергетик

    6 0 Отговор
    Ало експертите, с какво ще заместим "кондензационните блокове"? Освен с АЕЦ към момента няма друго сериозно решение! Нали експертите трябва да кажат а политиците да осъществят предложението. От Вас предложения не прочетох!!
  • 32 Историята

    0 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Щом в Европа са решили за развитието на електроенергетиката, ние сме длъжни да се съобразим с изискванията", заяви проф. Колев пред Bulgaria ON AIR.
  • 33 Историята

    3 0 Отговор
    Само че, проф. Колев е забравил, че същият този тъй наречен Евросъюз ни затвори атомни реактори!!!!!!!! За всичко ли ще сме длъжни да се съобразяваме? Съсипаха ни селското стопанство, унищожиха ни малките квартални магазини с техните вериги за хранителни и нехранителни стоки и много други неща. До кога ще сме наведени и послушковци?

    Коментиран от #37

  • 34 666666

    4 1 Отговор
    Гробарите загробиха ядрената евтина енергетика ,заради шкафчета.Сега от ТЕЦ било мръсно и скъпо ,с какво мислеха,че ще се топлим и греем!?!?
  • 35 мамун

    1 0 Отговор
    има много маймуни на клона затова
    като ги отстреляте ще се оправи всичко
  • 36 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Кккйй":

    Ми ориентирай ме де. Кое от написаното не е вярно. Купони имаше ли? Имаше. Защо ги въведе Луканов? Ми щото след 45 години градеж тъпо нямаше хляб и мляко да не говорим за глезотии като захар. Или може би това че "независима" България трябва да иска разрешение да пенсионира вожда от ЧУЖД посланник. Или не е вярно че протестите започнаха след като Тиквоча налази бизнеса с италианския боклук? Или не е вярно че вместо да ни се дига стандарта на живот постоянно спада? Или имаш нещо против че съм дал за пример за нисък стандарт Расиюшката (минималната заплата там е 12 000 рубляшки сам сметни колко левчета са това, можеш да повториш експеримента със средната отново няма да си доволен от резултата само за справка примерно цените на храните са като у нас освен ако не живееш в Москва където е два пъти по - скъпо)
  • 37 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Историята":

    Реактори които сами щяхме да затворим след 3 до 5 години процедурата по затваряне никак не е евтина. Всеки реактор има експлоатационен срок не може да работи вечно. А лошите европейци ни дадоха пари да можем да ги затворим. Съсипали ти селското стопанство? За да има селско стопанство трябват селяни ма селяните станаха граждани и вече няма кой да работи земята. Никой не те е спрял върви на село и работи изкарват се пари е не е като да пишеш на телефона ма не е и толкова трудно. Затворили малките магазинчета? Е ми приятелю ако те кефи да купуваш стоки на тройни цени няма проблеми можеш да пазаруваш все още има малки магазини. Между другото има малки магазини оцеляващи в конкуренция с хипермаркетите (е трябва собственика да е поне средно интелигентен и да заложи на качеството на стоката и на доброто обслужване вярно че е трудно за схващане от кварталните бизнесмени но някой все пак успяват)
  • 38 разума

    1 0 Отговор
    Всичко за производство на ток е българско , но цената расте защотото.................................кръвопиици на българския народ спекулират и си разиграват коня вместо да ги видим в прокуратурата а от там и в ...............при бай Ставри. Няма страшно спокойно няма прокуратура , няма съд няма и държава . Населението се топи като ланшния сняг , а други напускт потъващия кораб. Все още има малък шанс, но ...................

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "разума":

    Ми приятелю не е трудно да ги вкараш в затвора. Намираш престъпление сезираш прокуратурата и тя иска не иска образува дело. Трябва само малко желание. Проблема е че вече повече от шест месеца НЯМА ЖЕЛАНИЕ. Вместо да търсят престъпления ни занимават с това дали Тиквоча си е купил къща в Барселона, дали е забраненил няква нощна труженичка, и колко пари има в шкафчето с което има само един малък проблем нищо от това не е незаконно. Това не ти е Америка да те вкарат в затвора за укриване на данъци у нас ще се отърве най - много с някоя глоба и за нея няма да похарчи и една от червените банкноти в шкафчето. Само да припомня сестра Галева е адвокат а най - доброто което искара беше някакъв Мунчо кръвопиец да разказва как му били показвали филмчета за сексуалния живот на Миню. Сестра Мулти и тя адвокат тя пък съвсем нищо не показа. Славуца пък разказа за невъзможна схема (толкова глупава че единствено Славуца застана с името си зад нея) за източване на средства от магистрала Хемус, но пък от нея стана ясно че четричката е една и Боко е невинен. Виновни са местен активист на ДПС и на Евророма (коалиционен партньор на БСП) което не е трудно за вярване предвид репутацията на ДПС и БСП и топлите отношения между тях.
  • 41 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "достойнство":

    Този е любимия "Експерт" на В.Дремджиев ,сега да обясни отново,че от нови ядрени мощности няма нужда -любимата теза на соросоидите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол