Last news in Fakti

11 Април, 2013 09:51 1 209 7

Константинов: Гетото избира, ако не гласувате

  • михаил константинов-
  • избори

Наказателен вот в България не може да бъде осъществен, смята експертът

Константинов: Гетото избира, ако не гласувате - 1
Снимка: БГНЕС

 

„Наказателен вот в България не може да бъде осъществен. Тези, които не гласуват, дават възможност на гетото - купените гласове, да избере. Ако смятате да пуснете празен плик или да направите бюлетината невалидна, по-добре си стойте вкъщи. Негласуването, гласуването за малки партии, писането по бюлетината повишават лошия, неполитически, вот”.

Обяснението за „силата” на гласа на българския избирател направи председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов пред bTV и отправи призив: „Гласувайте. Друг начин да си подобрим здравето на политическата система няма”.

Константинов допълни, че активността няма особено влияние и при преброяването само подадените гласове за партии, минали бариерата от 4%, имат значение. Драскането по бюлетината се смята за недействителен глас и той не се пресмята.

Експертът по преброяване на гласове заяви, че очаква около 4 милиона души да отидат до урните на 12 май, което означава, че за да влезе в парламента, на една партия ще са й необходими 160 000 гласа.

Кодът на ЦИК, по който се изчисляват мандатите и тяхното разпределение, и който комисията отказа да разкрие, доведе до породено съмнение на БСП за манипулация на изборите. В сряда проф. Константинов обаче обори подобни твърдения.

Той обясни, че софтуерът прави две неща – изчислява броя на мандатите, което всеки може да сметне на ръка или чрез калкулатор, и разпределя персонално кандидатурите по райони – „по-деликатната част”.

Формулата за пресмятане на броя мандати е повече от елементарна, според бившия зам.-шеф на ЦИК – процентът, който получава конкретната партия, се дели на общия сбор от процентите на всички преминали бариерата политически формации и се умножава по броя на мандатите – 240. Ако конкретна партия е получила 22,4, например, първо взима цялата си част – 22, а остатъкът зависи от това дали другите имат по-голям или по-малък от него. Т. е. – тази партия няма да има по-малко от 22 мандата, но не повече от 23.

Следващата част от работата на кода на ЦИК е да „разхвърли” мандатите по райони, което подлежи на проверка. Експертът даде гаранция, че софтуерът ще работи и изразените притеснения от страна на социалистите са въпрос на психология.

Проф. Константинов съобщи още, че в понеделник група математици и информатисти ще обявят конкурс за написване на код по методиката на ЦИК за деца и студенти до 21 години. Ще бъде избран най-добрият код и ще бъде предоставен на всички желаещи да смятат с него.

„Грешки” в математиката и техниката

Математикът коментира и други излезли в общественото пространство възможни слабости в провеждането на изборите. Той обясни, че седемте милиона, които са в списъците, надвишават с един милион реалните гласоподаватели. Цифрата отгоре са хората зад граница, с чийто глас може да се спекулира. Секционните комисии в малките населени места знаят кои са гражданите извън страната и имат възможността да съставят нереален протокол, обясни Константинов. Той допълни, че до 2009 година по закон тези имена е трябвало да бъдат „чистени” от списъците, но и това не е имало особен практически смисъл, защото заминалите за Румъния и Гърция, например, не са се отчитали.

Според него проблем може да възникне и с устройствата за копиране на протоколите, които са във формат А3. Поръчаната техника обаче снима във формат А4, което вероятно ще наложи сгъване на листата, обясни Михаил Константинов. Той каза още, че ксероксите могат да бъдат повредени на път за избирателните секции и зададе въпрос какво би се случило, ако токов удар остави без електричество цяла област, например.

Експертът коментира и скандала в „синьо”, който разтрогна „единството” между Иван Костов и Надежда Нейнски. Според появили се в пресата твърдения, лидерът на ДСБ поискал 1 милион лева за кампанията, които обаче Нейнски нямала. По думите на Константинов, ако това е вярно, е пример за купуване на гласове и „взривява” доверието в изборния процес.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    0 0 Отговор
    Когато се дават наставления по този начин се втълпява тъпота у народа за жалост оставен без алтернатива да избира щото всичко е крадливо и това се вижда от международните доклади. Г-н Константинов много жалко е когато човек с вашата позиция прави изказ по този начин. Що малките партии не са ли партии за вас много жалко. А още по жалко е , че заблудата с гласуването е другия проблем. За ваше сведение когато купуването на гласове е национална политика то тя може да бъде овладяна със закони които или не се спазват или така е поугодно досега. И накрая когато Бойко каза за лошия материал всички скочиха и той се покри като мушморок. Така, че за това явление Гето Вие трябва да имате по голяма представа и не ги обиждайте хората,че са оставени на този хал и действат по този начин. Не слагайте знак за равенство щото в гетото има сигурно и по свестни от обирджиите наречени конституционално правителства.
  • 2 терминала

    0 0 Отговор
    Дай Боже да се махнем това лято и оставям м...лите, милиционерите и червените кхмери да властват, хвърлям си БГ паспорта при първа възможност. Това е начина, изборите не решават нещата, ако го правеха щяха да ги забранят! ;)
  • 3 гнидата

    0 0 Отговор
    Абе Константинов, що си мислиш, че хората са толкова прости? Кво ме интересува кой ще ме краде, дали ще е БСП или Герб ми е все тая. На всичкото отгоре викаш да ходя и да гласувам, ами въжета да си носим ли или направо да се самозапалваме????
    Кво ше кажеш, а?
  • 4 ключара

    0 0 Отговор
    Ключът за успеха ни е в освобождаването от жалките политически пристрастия, защото цирка е един и най-вече в поведението СЛЕД изборите! Грешката ни е, че след като гласуваме за който и да било си отиваме вкъщи и чакаме 4 г. да ни оправят и да се случи чудо! По време на мандата няма никаква гражданска активност и контрол върху политическата пасмина и затова логично избраните си правят каквото е в техен интерес. Демокрацията изисква постоянна активност и контрол от избирателя, затова всеки народ си е достоен за избраниците!
  • 5 хмм

    0 0 Отговор
    Според мен трябва да гласуваме за Атака.Не за друго, само те не са били на власт. Всички по - големи партии управляваха за тези 23 години, дори омразното ми ДпС - Беров управляваше 1992-1993 с мандата на ДПС.Да дадем 1 година на Волен да го видим дали поне ще почне да действа по гръмката му програма.Ако не - протести отново и нови избори.
  • 6 ЛЛЛл

    0 0 Отговор
    ДА се надяваме тогава, че БСП ще успее някак да купи повече от Герберчоците в гетото, само и само да се махне г..ждата мутра.
  • 7 Простия

    0 0 Отговор
    "Проф." Михаил Константинов надрънка доста глупости и е редно да се коментират всичките. Едно такова занимание обаче е трудно и затова ще погледна само на три неща:

    Първо, този човек с изявленията си, че ще направи всичко възможно да манипулира изборите и коментарите по отношение на гетата от позицията, която заема, е не за оставка, а направо за панделата.

    Второ, дрънкането, че една партия трябва да вземе поне 160 000 гласа, за да има смисъл да се гласува за нея, е нагла демагогия. Откъде ги изчисли? Той да не би да ни уверява, че социолозите трябва да ни казват за кого да гласуваме? Тогава изборите са излишни.

    Трето, казва, че Костов не може да поиска от стотина човека един милион лева, а не коментира как така стотина човека пък искат от Костов половината от водачите му на листи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове