10 Януари, 2022 23:10 1 962 48

Радев след КСНС: Началото на преговори за РСМ в ЕС не трябва да се обвързва със срокове, а с резултати (ОБЗОР)

  • кснс-
  • рсм-
  • румен радев-
  • ес

Изявление на държавния глава след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на тема: „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“

Радев след КСНС: Началото на преговори за РСМ в ЕС не трябва да се обвързва със срокове, а с резултати (ОБЗОР) - 1
Снимка: Пресцентър

Ще ви запозная със становище и предложения на Консултативния съвет за национална сигурност на тема: „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“.

Консултативният съвет за национална сигурност обсъди перспективите за интегрирането на Западните Балкани в Европейския съюз, което е стратегически интерес на България, съвпадащ с интересите на нашите партньори и съюзници от Европейския съюз и НАТО.

Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на Република Северна Македония, който е в застой. Констатирано беше, че в продължение на четири години след подписването на договора от 2017 г., страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение, както и не дава гаранции за изпълнение на поетите ангажименти. В резултат на проведената през септември 2019 г. консултативна среща при Президента на Републиката, с участието на представители от изпълнителната и законодателната власт, бе приета „Рамкова позиция относно разширяването на Европейския съюз и процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Република Албания“ от Министерски съвет, подкрепена с декларация на 44-ото Народно събрание. Посочените документи са основа за политиката по отношение на разширяването на Европейския съюз с Република Северна Македония и Република Албания и обусловиха последователно отстоявания отказ на България да одобри началото на преговорите за членство на Република Северна Македония.

Преди 30 г., на 15.01.1992 г., тази седмица ще отбележим тази дата, България първа в света призна днешна Република Северна Македония като новосъздадена независима държава. България никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на Република Северна Македония да се самоопределят на база на собствено самосъзнание, както и да ползват своите езици, според конституцията на своята държава. В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи на Република Северна Македония, изрично изписани в тяхната конституция. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са и български граждани – а с това и граждани на ЕС, в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход.

Правата на македонските българи са ключов елемент от Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз, не могат да бъдат предмет на преговори и тяхната защита е изрично посочена в Декларацията на Народното събрание от 2019 г.

Участниците в Консултативния съвет се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия, за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес. От особено значение са проектите, осигуряващи транспортна, инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, с акцент на коридор № 8. Това от своя страна ще допринесе за преодоляване на застоя в отношенията между двете държави, ще даде импулс за ускоряване на преговорния процес и за устойчивото развитие и просперитет на региона.

Членовете на Консултативния съвет отбелязаха и постигнатото до момента в преговорния процес. В някои сфери на двустранните отношения се очертава възможност за постигане на съгласие. Решаването на отворените политически въпроси ще ускори значително напредъка във всички останали области.

Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност препотвърдиха позицията на България относно готовността на Република Албания за започване на преговорния процес за членство в Европейския съюз.

Въз основа на проведените разисквания, Консултативният съвет за национална сигурност прие следните предложения към изпълнителната и законодателната власт:

1. При провеждане на външната политика на страната, Министерският съвет да изпълнява националната позиция на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 г., Рамковата позиция от 2019 г. и Декларацията на 44-то Народно събрание.

2. Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и, държа да подчертая, по отношение на правата на македонските българи.

3. Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на Република Северна Македония в ЕС.

4. Изпълнителната власт да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения с Република Северна Македония.

5. Изпълнителната власт да предложи на партньорите в Република Северна Македония създаването на съвместни работни групи по области, в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, с цел активизиране на двустранните връзки.

6. Изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване изграждането на Коридор № 8, съвместно с Република Северна Македония и Република Албания като единен проект в неговата цялост – автомагистрала, ж.п. линия, енергийна и дигитална свързаност.

7. Народното събрание да предложи на законодателния орган на Република Северна Македония създаването на структуриран диалог между парламентарни комисии и групи за приятелство, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес.

Искам да благодаря на всички участници в Консултативния съвет за активната работа днес и за постигнатия консенсус, защото в това, което ни предстои като продължаване на преговорния процес, е от изключителна важност българските държавници и политици да имат единство в своите виждания и действия.

Благодаря ви за вниманието!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роки

    50 0 Отговор
    Какви работни групи с българомразци? Нищо не е споменато за грубото крадене и фалшификация на българската история. Не ми харесва накъде отиват нещата!

    Коментиран от #11, #25

  • 2 Инч Хай Прайвет Ай 🕵🏻‍♀️

    22 2 Отговор
    Атанасова защо не е облечена в тон с останалите...

    Коментиран от #12

  • 3 Вариaнт Oптимyc Пpaйм

    25 1 Отговор
    Това Toшкo ли е, дето се подава отзад и се опитва да се скрие от грипавия председател на HC?
  • 4 хахаха

    13 1 Отговор
    Зомбиленд
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 3 Отговор
    РСМ НИ МРАЗИ

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Полковник РУМНО

    40 5 Отговор
    Крайно време беше КСНС да заеме истинска отговорна позиция в съответствие Националната сигурност на РБългария. Поздравления на Президента и всички държавници участвали в този чувствителен за българите исторически процес.

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 отегчен

    22 2 Отговор
    Кирчо да си оправи гардероба. Ризата и вратовръзката му са под всякаква критика.

    Коментиран от #15

  • 11 Така е

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Роки":

    Президентът и дума не обели по този въпрос ! Само общи приказки и клишета , а останалите съучастници в предателството се крият зад маските , ама ние знаем кои са !
  • 12 ХА ХА

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Инч Хай Прайвет Ай 🕵🏻‍♀️":

    А Тошко защо е клекнал зад радеф ?
  • 13 Хихихи

    20 2 Отговор
    Ние се пънем пред Макетата щото можем, за Севрена Гърция никой дума не казва, там ситуацията с Българите е същата, а Джокович оплеска Австралийското правителство
  • 14 Сандо

    8 2 Отговор
    Всички точки могат да минат под определението "миже,да те лажем".Но виж,зад т.6 наднича хищната,алчна и войнстваща муцуна на НАТО.
  • 15 Последния Софиянец

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "отегчен":

    Той и на протестите така идваше.Идваха евродепутати ,а той ни излагаше пред чужденците.
  • 16 Абе ,

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "Полковник РУМНО":

    Изглежда не си прочел цялото изявление на държавната глава в стил другаря Тодор Живков .

    Коментиран от #21

  • 17 Всъщност

    6 7 Отговор
    Всичко в тази президентска седяка е ала-бала и няма никаква тежест , всичко се решава в НС , където ще лъсне истината .
  • 18 Държава НЯМА !

    4 2 Отговор
    Всичко е ОРНО и артийни БОРИЧКАНИЯ за заемане Изгодни позиции да Яслата и Кранчето! До Хляба и Ножа ! А народа ? Да го УХА !
  • 19 Реалист

    7 11 Отговор
    Какво ни занимавате с Фатмашките финтове?! От Мунчо може да се очакват само долни инсинуации и интриги в услуга на Задкулисието и червената олигархия!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Полковник РУМНО

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Абе ,":

    Е, ти нали си го прочел? Явно тоя стил на Живков ти е близък и добре познат....

    Коментиран от #43

  • 22 ТРИДЕСЕТ години ни пързалят

    5 3 Отговор
    Без да ни свалят шортите ! Не го ли РАЗБРАХМЕ , че сме в Държавен Легален Криминален Капитализъм !

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Нормален човек

    1 2 Отговор
    👍💪💪💪
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ски

    2 1 Отговор
    Много български тестостерон на тази снимка.
  • 27 Тридесет години

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "ТРИДЕСЕТ години ни пързалят":

    Стига руско енергийно робство!
    Стига комунизъм в Задунайката!
    Искаме демократични избори без "избираеми места"!

    Коментиран от #44

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Грульо

    2 0 Отговор
    Има ли видео от заседанието или е тайно? Ще слушам 6 часа какво са си хортували и да видя как председателят на НС се е заразил с ковит. :D

    Коментиран от #45

  • 38 тц, тц

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Реалист":

    Креатура е на Дойче веле, които са креатура на ЦРУ! Днес русофобията е много печелив бизнес в средите бг драскачи. Негрите и латиносите в САЩ плащат, за изхранването на медиите в България!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Грогу

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "ИСТИНАТА":

    А България каква полза има да ги признае като антични македонци с бълг. история . Все едно в този отрязък от време не е имало България ,а Македония . Тези налудничави идеи само в СМакедония виреят .
  • 41 От Пусто в ПРАЗНО ! И до кога !

    2 0 Отговор
    Държавата ни съществува и функционира все още на МАГИЯ и НЕЗНАЙНАО как ! ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА ! И може да пламне опасна искра за установяване на хуманна политика за народно благо а не междупартийни договаряния по тесни интереси.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ами да

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Полковник РУМНО":

    Познат ми е , затова не виждам разлика .
  • 44 Абе ,

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Тридесет години":

    Нали си в НАТО и ЕС , какво искаш още ? Аз имам предположение , но ще ме изтрият .
  • 45 Аз бях там

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Грульо":

    Ядоха Брюкселско зеле и Американска царевица . Затова изглеждат толкова задръстени на снимката .
  • 46 Абе ,

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Йоло Денев , не се ли умори ?
  • 47 Аладин

    0 2 Отговор
    Али Баба и 40те разбойника разпознах на снимката.
  • 48 Йух

    4 0 Отговор
    Браво на президента Радев. Така се защитава националния интерес. Да повдигнат и въпроса за геноцида над българите в Беломорска Тракия извършен от гърците.
    ПОМНЕТЕ ИСТОРИЯТА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове