Last news in Fakti

12 Януари, 2022 13:24 2 138 21

Проф. Александрова: Не гледайте на Омикрон като на естествена ваксина

  • проф. радостина александрова-
  • омикрон

Този вариант на вируса се разпространява наистина доста добре. Виждаме наистина доста впечатляващи числа. САЩ отбелязаха 1 милион нови случаи в началото на Нова година. Да не забравяме, че все пак сме януари

Проф. Александрова: Не гледайте на Омикрон като на естествена ваксина - 1

Омикрон вече е в България. Увеличават се случаите на заразени с новия вариант на коронавируса.

"Във всички случаи в ръста на случаите има немалък принос Омикрон. Случаите на Омикрон ще се увеличават. Той се разпространява доста по-бързо в сравнение с Делта. Казват, че е 36 пъти по-добър в това отношение. Определено ще си казва думата", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "Денят ON AIR".

Тя обясни, че навлизаме в една нова вълна, въпреки че предишната тъкмо беше отшумяла, ако можем да приемем, че беше отшумяла.

"Този вариант на вируса се разпространява наистина доста добре. Виждаме наистина доста впечатляващи числа. САЩ отбелязаха 1 милион нови случаи в началото на Нова година. Да не забравяме, че все пак сме януари. Това е един сезон, в който традиционно има и грипни вируси, и респираторно-синцитиален вирус. Данните от САЩ и от Европейския център казват, че случаите на грип също се увеличават", обясни вирусологът.

Проф. Александрова поясни, че в никакъв случай не е казано, че всеки който е заразен с Ковид-19, трябва непременно да бъде заразен с грип, и обратното. Да бъдеш заразен с единия и другия вирус било малко вероятно.

"Идеята да подхождаме със страх или с очакване нещо много страшно да се случи, не е добър съветник. Две години сме в компанията на този вирус с различни негови варианти, вече знаем как бихме могли да се предпазим. Никой от нас не иска да боледува. Ситуацията е такава, че трябва да бъдем доста стриктни в това да пазим себе си и близките си", подчерта гостът.

Тя заяви, че на Омикрон не трябва да се гледа като на естествена ваксина, защото не знаем дали протича леко и нямаме представа как стои въпросът с продължителния Ковид-19.

"Омикрон даде заявка, че е доста различен от останалите варианти. С повече от 50 мутации той няма как да бъде съвсем същият. Той се разпространява толкова добре, защото може да избягва имунния отговор, създаден към ваксина или предишен вариант. На мен ми се иска да вярвам, че все пак ние натрупваме един базов имунитет с ваксини. Хората боледуват и се ваксинират. Вярвам, че ще имаме достатъчно много защита, така че дори да се срещаме с този вирус, да прекарваме много по-леко инфекцията", каза вирусологът.

Проф. Александрова изтъкна, че бустерната доза увеличава защитата .

"Не бива да разрешаваме на този вирус да ни диктува живота. Вече знаем достатъчно и можем да се държим достатъчно разумно, така че да предпазим себе си и околните. Не бива да забравяме да живеем, да мечтаем и да обичаме. Пандемията не бива да натиска бутона пауза на живота ни", посочи още вирусологът.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    32 4 Отговор
    Таз кат я видя все едно Омикрона или друга чума виждам. Докато не снимат истинския ковит, ще ползват нейната снимка за заместител. :D
  • 2 КОТарАК

    28 2 Отговор
    като им гледам физиономиите на тия професори и професорки се сещам за филмчето Хензел и Гретел и сбора на вещиците

    Коментиран от #6, #7, #12

  • 3 Niknay

    28 2 Отговор
    Защо ми натрупват мнението и предположенията на едни и същи хора ? Къде останаха хората които имат други мнения и и ви Дания по темата ? Къде останаха исти ските експерти и специалисти ......
  • 4 4949505

    11 2 Отговор
    Глупости са последните приказки, за стоп бутона, каквото и да означава това
  • 5 gost

    2 16 Отговор
    ...Никой от нас не иска да боледува... Напротив- мангъров казва друго- той казва- ЗАРАЗЯВАЙТЕ СЕ ВЗАИМНО, ЗА ДА СЕ ИЗГРАДИ КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ, но НЕ ви казва, че населението на България е със средна възраст над 47.5 години, когато човек навлиза в друга възраст, при която В ПЪТИ НАМАЛЯВА придобитият имунитет, каквото и да прави, защото ОРГАНИЗМЪТ МУ ЗАСТАРЯВА и започва постепенен РЕГРЕС на всяка система в него; НЕ ви казва, че човешкият имунитет е подвластен 1во на ВЪЗРАСТТА и на негово Величество ХОРМОНИТЕ, и когато човек е във възрастта на намаляване на секрецията на половите хормони- особено при жените, то той ее доста рисков фактор и е податлив на всякакви инфекции, защото самият организъм започва да създава инфекции в себе си... Още слушайте мангъров, който се е имунизирал, но ви приканва- ако сте клинично здрави, да Не се имунизирате, да се самозаразявате, без да държи сметка, че ПОЧТИ НЯМА българин в България, който на 47.5 години да е клинично здрав, без напр. хипертония 1ва степен, начало на старческо влошаване на зрението или друго заболяване, което настъпва по силата на възрастта...

    Коментиран от #19

  • 6 до-цент Денев

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Аз пък тая "професорка " ,кога я зърна , все ми напомня героинята на незабравимата ,самородна наша артистка -Надя Тодорова в ,която тя се бе превъплатила във филма "Двойникът" ..." Кулишева" - ако грабне и две пълни чанти пълни с "червени чушки" - приликата ще е напълно автентична :)))
  • 7 Ами да

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Вътрешното съдържание на човека е изписано на лицето му, фигурата също има значение. Само като видите човек с такава физиономия и трябва да сте сигурни че не може да очаквате нищо хубаво от него.......неслучайно в политиката (особено в българската) е пълно с такива екземпляри, другото съсловие в което ги има много са докторите........в БГ те са много повече алчни, нагли и безсъвестни търгаши отколкото лекари, призвани да лекуват хората и да облекчават тяхното страдание! Неслучайно докторите в БГ са с една от най-ниската средна продължителност на живота........явно са наказвани заради отношението което имат към хората които трябва да лекуват, а те не го правят добре и гледат основно как да спечелят пари от своята дейност без да ги интересува здравето на хората!
  • 8 Хахаха

    13 1 Отговор
    Овцете и козите не питат КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ПАРИТЕ, КОИТО ПЛАЩАМЕ НА ФАРМАЦЕВТИЧНАТА МАФИЯ И МЕСТНИТЕ ПРОДАЖНИЦИ, ПАРИТЕ КОИТО ОТИВАТ ЗА ИЗЛИШНИ ПОМОЩИ НА ЗАТВОРЕНИЯ БИЗНЕС, НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЗАГУБИ ЗАРАДИ ИЗЛИШНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ
  • 9 Merkava

    8 2 Отговор
    Таяпак е преяла вчера вечерта: 6 кюфета на скара с много лук, 6 филии бял хляб, царска туршия и 3 ракии. А, и два кремкарамела за десерт... После не ми се мисли за газовете..
  • 10 сороснерес

    10 2 Отговор
    първо обещаха с една доза да спасят света..после втора..трета, бустерна..и така до края на света ще излизат тези псевдо професори и ни баламосват..истината че тези говорители хабер нямат за какво става дума..все се позовават еди кой си казал...а после същия кото го казал бил опровергар --дрън дрън че пляс ебанъй в рот..
  • 11 Въстаник

    13 2 Отговор
    Някак случайно откакто започна "ваксинацията" на деца, две деца умират така от нищото - припаднали. Едното на единадесет, предишното на десет години. Душите черни трябва да им се извадят на всички подстрекаващи убийства на деца.
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    ами ходи гледай поп фолк певиците като искаш, това са доктори не манекени!
  • 13 Съвети от старото време

    3 0 Отговор
    Повече движение, спорт. Контрол на храненето: преценка съотношението погълнати калории - изразходвана енергия. Неупотреба на храни с палмово масло и хидрогенирани мазнини.
  • 14 Пишман

    5 1 Отговор
    Ми то другите течности не стават!Те и от СЗО го признаха!И от бустерните дози нямало смисъл а трябвал нови ваксини!
  • 15 НА 31.12.21 АХО ИХО🙌🙌🙌

    3 0 Отговор
    СЛЕД 2.02.22 ТИХО ТИХО😑😑
  • 16 Механик

    4 0 Отговор
    Знаете ли защо в БГ, Омикрона се спотайва?
    Защото го е страх от Джаба Хътянина (на снимката).
  • 17 1234

    4 0 Отговор
    Таз джаба катоя видя и ми се повръща много гнусна
  • 18 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Стига вече се промивали мозъците на хората . Защо никой не казва , че поставянето на ваксини по време на най големия пик на заразата си е пълна глупост и въпиющо невежество от страна на чакащите за ваксина и от страна на разни докторчета пропагандатори . В най големия пик , хора от всякъде дошли се събират да се блъскат на опашки за ваксинация , като по този начин единствено си обменят вируса и тези опашки на практика стават епицентър на разпространение . Отделно от това слагането на ваксина сега си е глупост , защото дори и да може да ти помогне , нейното действие ще се случи след два месеца . А и допълнително да си сложиш ваксинка по време на пика си е доста неадекватно , точно в такъв момент да си понижиш имунитета с поставянето на някакъв ваксинационен компот , с неясни вреди във времето .
  • 19 Мол

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "gost":

    Ела да ти дам диплома
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тази и

    0 0 Отговор
    Аргирова прекаляват с манджите...грозна гледка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове