Last news in Fakti

13 Януари, 2022 17:22 1 169 10

Подмяната на Драгалевския лифт може да се случи до “Бай Кръстьо”

  • витоша ски ад-
  • природен парк „витоша“-
  • бай кръстьо-
  • драгалевски лифт

Въпреки всичко, ние сме готови да изградим лифт с по-голям капацитет, но без възможност да го използваме напълно, съобщават от "Витоша ски"

Подмяната на Драгалевския лифт може да се случи до “Бай Кръстьо” - 1
Снимка: БГНЕС

В последните 10 години „Витоша ски“ АД не е спирала да търси вариант за модернизация на съоръженията, намиращи се на територията на Природен парк „Витоша“. Проблемът, който спъва развитието, е наличието на ограничения от нормативната уредба, с които са запознати отговорните институции, съобщиха от "Витоша ски" АД.

"Съобразно експертния анализ, считаме, че е възможно да се намери вариант, в който да подменим цялото съоръжение с модерно и безопасно, а не смяната да обхване половината трасе – до „Бай Кръстьо“. За постигане на тази цел, разчитаме на експертизата на новото управление в Министерство на околната среда и водите, които в полза на обществото да преразгледат ограничителните рестрикции в нормативната уредба на Закона за горите и действащия План за управление на Природен парк „Витоша“. По този казус бихме искали и да инициираме среща с тях.

Въпреки желанието и настояването ни да подменим целия лифт от Драгалевци до Голи връх, се съгласихме съобразно законовите ограничения, да изпълним само частичната подмяна – а именно участъка до „Бай Кръстьо“. Това е възможно само там, защото станциите могат да се впишат в габаритите на старите, а броят на стълбовете, е с осем повече от броя на новопроектираните. Няма обаче възможност за депо на седалките (с площ около 200кв.м), поради което се налага да направим компромис с капацитета на съоръжението. Тъй като новите съоръжения са с откачващи се седалки, е необходимо да се направи депо, което да ги прибира при спряна работа на съоръжението.

Въпреки всичко, ние сме готови да изградим лифт с по-голям капацитет, но без възможност да го използваме напълно.
Готови сме незабавно да започнем да разработваме проекти и за останалите съоръжения, но нормативната уредба не позволява това. Както смятаме, че Княжевският лифт трябва да бъде продължен до „Златните Мостове“, за да има смисъл за туристите в планината.
Нашата мисия е хората да могат изцяло да се насладят на качествено обслужване и разходки в планината. Искаме да има развитие, съоръженията да са модерни и безопасни, а не да се връщаме към нивото на техниката преди седемдесет години.

Цяло едно поколение забрави Витоша заради тези изкуствено създадени пречки. Призоваваме всички отговорни институции за диалог и намиране на решение в интерес на обществото. Нашата цел е реконструкцията да се извърши при пълно спазване на законите на страната, а не да се правят опити за заобикалящи закона решения, които ни се предлагат", допълват от "Витоша ски" АД.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо друго

    4 0 Отговор
    Освен частни икономически интереси не запушиха достъпа на софиянци до Витоша
  • 2 SDEЧЕВ

    5 0 Отговор
    УМИШЛЕНО НЕ ПРАВЯТ НИШО ЗА ДА ПОМПАТ БАНСКО. ПРЕХВЪРЛИЛИ СА СИ ЗА 0 ЛЕВА ВСИЧКИ СЪОРЪЖЕНИЯ НА ТЯХНО ИМЕ И СЕ ПРАВЯТ НА УМРЕЛИ ЛИСИЦИ. НИКАКЪВ ЗАКОН НЕ ИМ ЗАБРАНЯВА ДА НАПРАВЯТ СЪОРЪЖЕВИЯ ВЪРХУ СТАРИТЕ СТЪПКИ. ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ИМ ДАДЕ СРОК ,КОЙТО ВЕЧЕ Е ИЗТЕКЪЛ ДА СИ ВЗИМАТ СКРАПОВЕТЕ И ДА БЯГАТ. СЛЕД ТОВА ТЪРГ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВИСЪОРЪЖЕНИЯ ВЪРХУ СТАРИТЕ ТОЧКИ И ЩЕ ИМА НОВИ ИНВЕСТИТОРИ

    Коментиран от #6

  • 3 Иво

    0 0 Отговор
    Нали Фандъкова щеше да възстанови княжевския лифт...?Ако това се случи ще повярвам в дядо коледа.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    0 0 Отговор
    Изобщо да не пипат планината тия !!! Какъв лифт до какви златни мостове ве ??? За инвалиди , комунистите са направили път ! Който трябва да се ползва с ограничения, а лифта си е до Копитото. И каква е причината драгалевски да стига до бай Кръстьо, а не до Голи връх ??? Както комунистите са го строили след съвети с австрийски инженери ? Да не пипат тия измекяри - нищо !!!
  • 6 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "SDEЧЕВ":

    Искам да попитам само, колко НПОта има ??? Аз ще се хвана да докарам инвеститор ! Това е планина до столицата, която има разрешена инфраструктура, която покрива абсолютно целия капацитет на планината ! Естествено че у резервати нема да се сече за да се пързаля простолюдието. Китай у Пакистан иска да инвестира, пък на Витоша нема да искат !!! Освен това са културни хора, а не прасета които искат да разорат всичко. Разиграват ни като малоумни.
  • 7 Само да питам

    1 1 Отговор
    Кой е Бай Кръстьо ?

    Коментиран от #8

  • 8 Я го знам ...

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Само да питам":

    Това е попа предал Левски.В България на почит са тиняците.
  • 9 Галя

    1 0 Отговор
    Тия от общината пак рестрикции правят и в крайна сметка искат половинчата работа. Значи нещо или да се прави като хората, или да не се прави. Тези лифтове имат нужда от модернизация, в 21 век сме, че и 2022 вече. Нормално е да има нужда от нови стъпки и като цяло от новости. Ама някои хора още си живеят в комунизма.
  • 10 Офффф

    0 0 Отговор
    Вместо да се направи план за нови лифтове ще ремонтират нещо на сто години! Оффф
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове