Last news in Fakti

8 Декември, 2020 17:49 2 371 24

Възстановяват Княжевския и Драгалевски лифт, няма да увеличават данъци

  • софия-
  • данъци-
  • драгалевски лифт-
  • княжевски лифт

Позицията на Столична община е много ясна

Възстановяват Княжевския и Драгалевски лифт, няма да увеличават данъци - 1
Снимка: БГНЕС

Позицията на Столична община е много ясна, искаме да бъдат възстановени Княжевският лифт, впоследствие и Драгалевският лифт, съобразно действащия план на Витоша, който макар изтекъл, е действащ поради липсата на нов. Това трябва да се случи, спазвайки се закона.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос на БГНЕС.

"Поискахме и Столичният общински съвет разреши да възложим на външни експерти, които да огледат и да дадат становище за възможността за възстановяване на Княжевския лифт. Собственикът обжалва тази заповед. На първа инстанция е потвърдено това решение на СОС и смятам, че може да започнем реализацията му”, коментира тя и добави, че независимо дали собственикът ще съдейства или не, лифтовете ще бъдат възстановени.

Кметът уточни, че първоначално собственикът е казал, че е възможно да се възстанови Княжевският лифт както е сега, а когато нещата е трябвало да започнат да се случват се е отметнал от първоначалното си становище и затова искат това да се провери от други експерти и потвърди, че собственикът има желание да инвестира. За тази дейност са заделени 60 000 лв., но дали ще бъдат използвани всичките или по-малко все още не се знае, уточни градоначалникът и добави, че в момента работи само Симеоновският лифт.

На друг въпрос на БГНЕС какво е наложило изтеглянето на нов заем за изграждане на стратегически обекти в града, Фандъкова обясни, че това се прави с цел в по-кратки срокове те да бъдат изградени, а не да се разчита това да се случи само с пари от бюджета, тъй като в такъв случай ще отнеме по-дълго време.

"Това е необходимостта и желанието ни в следващите години – за по-кратък период от време да изградим 10 стратегически обекта за града, които дават възможност за десетилетия напред да облекчим трафика, да изведем трафика от центъра на града. Вътрешните рингове и връзките с Околовръстния път и Северната скоростна тангента са ключови за извеждането на трафика от града. Това са ни стратегическите обекти за следващите години”, обясни тя и добави, че именно затова са се обърнали към Европейската инвестиционна банка.

"Само инвестиционни заеми с много строга финансова дисциплина успяваме да защитим. Дава ни възможност за изгодни условия. 0,35% лихва, без такси, без комисионни, за срок от 20 години, като срокът за изпълнение на обекта е първите 5 години“, обясни тя.

Фандъкова потвърди, че данъците на софиянци няма да бъдат увеличавани през 2021 година.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    24 2 Отговор
    Леле е от тва НЯМА ДА УВЕЛИЧАВАМЕ ДАНЪЦИ, казано от фандупкова, НАЙ МЕ УПЛАШИ.
  • 2 Последния Софиянец

    23 2 Отговор
    При два милиарда бюджет Фандупкова тегли 60 млн.Голямо крадене пада.
  • 3 Идва

    15 2 Отговор
    Видьов ден.
  • 4 ЛЛЛ

    21 1 Отговор
    Толкова пари влизат в тази община... а и заеми се теглят. За какво бе? Улиците ли са чисти, въздуха ли е чист, тротоарите ли са оправени, дупките ли са запълнени? Няма наяждане
  • 5 Пунтира

    10 0 Отговор
    дейнст, на това няма да я спаси от съд за геноцид на 2 милиона българи, живеещи в газова камера.
  • 6 няма ли

    13 2 Отговор
    да се махате, айдуци такива!
  • 7 ГОРСКИ

    14 2 Отговор
    Да ама си увеличихте заплатите след изборите,никой вече не ви вярва!!!!
  • 8 Кики

    15 2 Отговор
    Не показвайте това нещо с брадавиците от близо
  • 9 Браво

    12 0 Отговор
    Е как точно сега бре мила Фандъкова? Сега зимата ли се юрнахте да правите ремонти и после ремонти на ремонтите. Кое е по важното в близко и сегашно време? - Заеми за нови лифтове или нови линейки, персонал и лекари? И ти тръгна по акъла на войводата да правиш поразия. Ще лежите в затвора и то до живот.
  • 10 Боби Стрезов Иванов

    9 1 Отговор
    Тя вече вдигна данъците по имотите и за автомобилите!
  • 11 Оставка

    11 0 Отговор
    София не прилича на София. Само разходване на пари и накрая няма един обществе клозет като за хора , една баня няма.

    Коментиран от #16

  • 12 Перо

    11 1 Отговор
    Този мутренски приватизатор на Драгалевския и Княжевския лифт,от времето на Драгалевския лаборант,няма ли след-приватизационни задължения и отговорности? Нищо не е пипнато от 50-те години на миналия век и нищо не работи,а само се говори за собственика,та собственика.Ами на патладжана с лилавите венци да му се потърси отговорност за далаверата!
  • 13 сила

    9 1 Отговор
    лъже като дърта ци.....ка....тя си е и такава всъщност
  • 14 Каза

    9 1 Отговор
    Така каза и предния път за данъците, а до колкото помня ги вдигна - на автомобилите.
  • 15 Омерзен

    9 1 Отговор
    Фифи, не са ни необходими декларации и обещания, а резултати, а те са: мръсен въздук, непочистени улици, безобразно управление/харчене на нашите пари и никаква отговорност за всичко това. Стига! - отиди си с мир докато все още е възможно.
  • 16 голям бизнес

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Оставка":

    Навирай се в тия пластмасовите, това тоалетните на демокрацията, чужденци се опитаха да ги ползват, но са толкова мръсни, че се уплашиха и се скриха в храстите. Можем само да мечтаем за тоалетните по времето на соца. Давай да бегаме в храстите !

    Коментиран от #18

  • 17 Мрън

    4 2 Отговор
    Фандъковааа, проста лъжлива самоковсака пу...
    а и крадлива
  • 18 благодарни

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "голям бизнес":

    Ние протестърите не ползваме пластмасовите ковчези, и се изхождаме в храстите, благодарни сме на общината, че ги има в наличност !
  • 19 Още

    1 1 Отговор
    Една. А х ти наглите ора
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Филип

    2 0 Отговор
    Изборите наближават и Фандъкова се сети за проблемите на Витоша, но това със сигурност не е правилното решение. Витоша плаче за нов облик с нови и модерни съоръжение, но за това трябват промени в плана за управление на планината.
  • 22 Анонимен

    2 0 Отговор
    Хем е ясна позицията на Фандъкова и предизобно го е обещала, хем нищо не задейства по въпроса. А сега де?! Да се вземе в ръце.
  • 23 Геро

    0 0 Отговор
    Тва възстановяване го слушаме от доста време, ама на практика едно голямо нищо. Фандъкова само се прави на заинтересована по въпроса, всъщност отлага ли, отлага. Така май й е по-удобно, не й дреме много за лифтовете май.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове