Last news in Fakti

18 Януари, 2022 04:21 5 005 68

18 януари 1985 г. Възродителният процес

  • възродителен процес-
  • тодор живков-
  • бсп

В края на 1989 г. режимът на Тодор Живков пада

18 януари 1985 г. Възродителният процес - 1
Снимка: БГНЕС

На 18 януари 1985 г. на среща на Политбюро на ЦК на БКП с първите секретари на окръжните партийни комитети е отчетено, че до момента са сменени имената на 310 000 български турци, и за първи път се говори за „Възродителен процес“.

На 10 декември 1984 г. със заповед на вътрешния министър Димитър Стоянов се нарежда на окръжните управления на МВР и на първите секретари на ОК на БКП да подготвят преименуването на „български граждани от турски произход във всички окръзи, където има такова население”. Кампанията започва в края на декември 1984 г. и завършва през февруари 1985 г. Най-напред са сменени личните имена в Кърджалийски и Хасковски окръг, а после и в Североизточна България, където евентуалните „провокатори” били вече арестувани или мобилизирани за военно обучение. Повтаря се вече отработеният с помаците сценарий: селищата биват блокирани от силите на реда (милиция, войски на МВР, гранични войски) и сплашвани със стрелба във въздуха, вкарват се танкове и бронетранспортьори. Едновременно с това, партийният актив и административната машина действат на пълни обороти: за изключително краткия период на кампанията са сменени личните документи на над 800 000 души. Също като при помаците, не са забравени и имената на покойните роднини, а на места биват унищожени мюсюлманските гробища.

Още в самото начало на „Възродителния процес” се стига до сблъсъци и жертви. Най-масови протести се организират в Бенковски, Кърджали, Момчилград, село Груево (Момчилградско), Джебел, Крумовград и др., като навсякъде са разпръснати с въоръжена сила. В Ябланово (Котленско) местните блокират пътищата към селото, което е превзето впоследствие с танкове. Сблъсъци има и в Търговищко и Шуменско. Броят на ранените остава неясен, както и на убитите: 7 етнически турци, според участвали в кампанията „възродители”, 24 само в Югоизточна България, според сведения на ДПС. Мнозина умират по-късно от нанесените им побои, хиляди са изпратени в лагери и затвори, цели семейства са интернирани.

Вероятно за пръв път изразът „възродителен процес” е официално използван от секретаря на ЦК на БКП и бъдещ министър-председател Георги Атанасов в доклад, изнесен на съвещание на партийно-държавния връх от 18 януари 1985 г. Кампанията е видяна като „исторически акт, с който се заличава последният белег на турското робство върху снагата на нашия народ”, а самото преименуване е оруеловски наречено „възстановяване на българските имена”. Същевременно се българизират последните две периодически издания на турски, спират се радиопредаванията на същия език, продължава премахването на турски топоними и т.н. Ако обаче преименуването на помаците от началото на 70-те е успешно скрито от международната общност, „възродителният процес” не остава без отглас. Ситуацията особено се усложнява от факта, че в случая съществува и съседна „държава-майка”.

Втората половина на 80-те години е време на истинска дипломатическа и пропагандна война между София и Анкара, макар и двустранните отношения да не се прекъсват. Двете държави не изпускат възможност за заклеймяване на съседа на международни форуми като ООН, ЮНЕСКО, Съвета на Европа, и пред съюзниците си от Варшавския договор, съответно от НАТО. Докато Турция критикува бруталното нарушаване на основни човешки права в България, последната се позовава на проблема с кюрдите, инвазията в Кипър, арменския геноцид и др.

Все до 1989 г. Живковото ръководство очаква външнополитическата ситуация да се успокои, позовавайки се на деликатната позиция на Турция около кюрдската съпротива. Но в конфронтацията се включват и западните медии и правозащитни организации, които разгласяват потъпкването на правата на турското население в България. На всичкото отгоре и Съветският съюз е резервиран, особено след предприетата от Михаил Горбачов „перестройка”. Отношенията с Турция не се нормализират дори след подписването с тази цел на двустранен протокол в Белград (23 февруари 1988 г.). Нещо повече: изостря се и вътрешнополитическият контекст, тъй като новопроизведените „граждани с възстановени имена” не приемат тезата за българското си потекло. В периода 1985-1989 г. са разкрити десетки нелегални съпротивителни групи на етнически турци. Около 100 души са арестувани като членове на тайната организация „Дългата зима”, а след това – още 200 активисти на Турско националноосвободително движение в България.

Към началото на 1989 г. българските партийно-държавни ръководители започват да си дават сметка, че „Възродителният процес” е изправен пред провал. Въпреки всички мероприятия, говоренето на турски език на обществени места не спира и дори става демонстративно, „българите с възстановени имена” използват вместо тях рождените си, продължава носенето на обичайното мюсюлманско облекло и честването на религиозни празници и ритуали.

В края на 1989 г. режимът на Тодор Живков пада.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    17 29 Отговор
    ИДЕОЛОГ НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС Е ПРОФЕСОРКАТА ОТ АОНСУ КЛАРА ПИНКАС, ЛИЧЕН СЪВЕТНИК НА ТОДОР ФЕРДИНАНДОВ ЯШАРОВ - САКСКОБУРГОТА - ЖИВКОВ
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    28 28 Отговор
    МИХАЙЛОВ, АЗ КАТО ИМАМ АМЕРИКАНСКИ ПАСПОРТ, ЗНАЧИ ЧЕ ИМАМ И АМЕРИКАНСКИ ГЕНИ .... ..... ТУРСКИ ГЕНИ НЯМА .... КОЙТО МОЖЕ ДА ГО ДОКАЖЕ МУ ДАВАМ 1000 ДОЛАРА НА РЪКА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    37 18 Отговор
    ТАЙНОТО ОРЪЖИЕ НА ТОДОР ЯШАРА ПО ВРЕМЕ НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС Е СЪНАРОДНИКА МУ АХМЕД ИСМАИЛОВ АХМЕДОВ, КОЙТО НА 35 ГОДИНИ СИ СМЕНЯ ИМЕТО НА АХМЕД ДЕМИР ДОГАН .... СЪЩО КАТО МИХАИЛ КАРАДАЙОВ СТАВА МУСТАФА КАРАДАЙЪ НА 20 ГОДИНИ
  • 6 аз съм БЪЛГАРИН

    59 9 Отговор
    ТЪРГОВИЩЕ ДПС ЛИДЕРА 30 ГОДИНИ ДЕЛИБЕИСТВА ОБЛАСТА КОЕТО Е ПОЛОШО И ОТ ВАЗРОДИТЕЛНИА ПЕРИОТ
  • 7 хатче

    30 3 Отговор
    като ДУЛОВО един лидер КУБИКА дълги години ДЕЛИБЕИСТВАШЕ в общината кмета неможеше без негово знание да назначи некого на работа или да определи някои дасе вклучи по програми и обществени поръчки
  • 8 Михаил

    50 15 Отговор
    Благодарение на този "процес" една част от турците управляват 30 г. България, доуги се изселиха в Турция и се замогнаха. Не поюйте, а слагайте цветя на гроба на Тодор Живков заради това!! Иначе щяхте още да сте в ТКЗС-та чобани и доячки!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Жалко

    67 12 Отговор
    че Т Ж не довърши започнатото ,сега нямаше да има етническа партия в НС ,множество Киряк Стефчовци и турчеещи се цигани .

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Даже и

    26 0 Отговор

    До коментар #10 от "Жалко":

    Белата Златка немаше да го има.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Щерю

    25 26 Отговор
    В България има и ще има турци и други малцинства колкото и да е неприятно за някои болни мозъци
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тошко Ж

    33 18 Отговор
    Ако този прицес беше завършил до край днес България щеше дс бъде номер 1 в Европа по благосъстояние на народа. Парите на българите ги краде Доган.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Байдън

    26 23 Отговор
    Е заради тази злоба и простотия България е в това положение и ще бъде още дълги години

    Коментиран от #32

  • 23 Журнал

    32 5 Отговор
    Според статистиката 2050г българите ще са 30% от населението на България - Честито юнаци!
  • 24 Иван

    31 8 Отговор
    И в Благоевградска област в градовете Белица Якоруда и Разлог ДПС мачка християните не можеш да почнеш работа ако не си техен член

    Коментиран от #27

  • 25 Статията е

    37 13 Отговор
    тенденциозна, едностранчива и не показва поводаът, довел до тези крайни мерки. Не се споменават терористичните групи в смесените райони, създадени и подържани от турската държава. Не споменава за атентатите и особено този на гара Буново във вагона за майки с деца. За жертвите и др. провокации. Няма държава която да не реагира на такава заплаха и да не вземе нужните мерки и противодействия. Вижте в самата Турция при опита за преврат на Ердоган как реагира. Където и да се случи такова нещо, нямаше да има милост в такава ситуация. Така че, недраги венци ти си си продал душата на дявола в чужда угода. И ако този пасквил го беше сътворил в Турция, Русия, САЩ, където и да е, щеше да станеш "дисидент" в панделата или още по - лошо.

    Коментиран от #28

  • 26 Шаран БГ

    26 6 Отговор
    Случилото се през зимата 1984 -1985 година в България е неприятно за всички. !!
    Какво е довело до този "процес" ? Какво кара ръководството на една държава да подходи така грубо към своите граждани ? Нека не забравяме, че и в Царска България има две масови изселвания на български турци в Турция.
    Ще бъде честно и справедливо, когато се плаче от последствията от т.н. "възродителен процес", изрично и задълбочено да се изтъкват и ПРИЧИНИТЕ довели до него. Защото дядо Славейков в турско е научил поговорката : " АКО БИ МИРНО СЕДЯЛО, НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО !!"
  • 27 djemmil

    17 5 Отговор

    До коментар #24 от "Иван":

    СЪЩОТО Е И НАШИЯ ГРАТ АКО НЕСИ ЧЛЕН НА ДПС НЕМОЖЕ ДОРИ И КАДЪРНОТО ТИ ДЕТЕ С ВИШО ОБРАЗОВАНИЕ ДА СЕ КАНДИТИРА ЗА РАБОТА КАДЕТО И ДАЕ В ГРАДА И ОБЛАСТА
  • 28 Допълвам

    19 7 Отговор

    До коментар #25 от "Статията е":

    Тогава от малцинствата можеха ако искат да учат и във ВУЗ влизаха с тройка на приемния изпит, а за членовете на БКП имаше квоти и БЕЗ ИЗПИТ. И мах двама състуденти от Девин и Смолян точно по този начин приети, а българите се борехме по няколко човека за едно место.
  • 29 боил

    10 8 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Тези писатели са съвременници на събитията , или не знаеш как е загинал Ботев . Моето лично мнение е , че сега Турция е съвременна , модерна, приятелска държава , с която си живеем добре ..коментарът ми е за нашите помаци, а не за истинските турци в Турция , които според мен не ни мразят .
  • 30 българин

    20 11 Отговор
    много по-рано трябваше да започне този процес с връщането на българските мюсюлмани към българското им родословие. и трябваше да се започне с новородените, като постепенно всички си станат пак българи.

    Коментиран от #31

  • 31 Гост

    19 3 Отговор

    До коментар #30 от "българин":

    Ти не си българин...а някаква смес, нали си бил "РОБ", как така си останал, чист, не опетнен...?
  • 32 анонимко

    13 4 Отговор

    До коментар #22 от "Байдън":

    Иди го кажи на Ердоган в Турция това за злобата ! Единственото добро което свърши Т.Живков беше да ви изгони в родината ви, защото до ден днешен никой турчин не признава България за своя родина и Карадайътъ доказа това ! Вие сте фанатици безполезни за България !

    Коментиран от #35

  • 33 12345

    7 6 Отговор
    Във Възродителния процес участва Бойко Методиев Борисов.И все пак,това е правилно решение на България.В България,която е Православна страна, с Българска Азбука/тя е дала Православие и Азбука на Русия и се явявя МАЙКАТА на Русия-дали го отричат някои соросоиди от сегашна Русия,няма значение.ИСТИНАТА е :България дава Православие и Азбука на Русия/.Колкото до турците в България, ако не им харесва могат да се изселят в Анадола и да живеят в най-изостаналия край на Турция-Мустафа Карадайъ,Ахмед Доган, Данчо ментата, и др. предатели от турски произход.Предатели в България не ни трябват-като Б. Борисов.
  • 34 Възродителен процес не е имало

    14 3 Отговор
    Лошото е че половината екскурзиянти се върнаха макар и обидени/онодени/, Факт.

    Коментиран от #36

  • 35 Гост6

    12 10 Отговор

    До коментар #32 от "анонимко":

    А колко българи ХРИСТИЯНИ изоставиха България, даже скъсаха българските си паспорти и казаха, че даже се срамуват да се нарекат българи, с тях какво правим? Обърни внимание, че това не са десетки, а СТОТИЦИ, семейства и фамилии, които СЕ КРИЯТ, че са българи...!Вашето чувство за "родолюбие" се гради само и единствено върху омразата срещу Турция!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Българин

    9 8 Отговор
    Скоро ще има трети възродителен процес споко.
  • 38 Турско робство е имало

    13 5 Отговор

    До коментар #36 от "Гост4":

    и има хиляди доказателства.

    Коментиран от #43

  • 39 12345

    8 1 Отговор
    Пише се ДЕРИБЕЙСТВА а не ДЕЛИБЕЙСТВА.Има речници за правилен граматически и стилен Български език.
  • 40 12345

    9 3 Отговор
    Турско робство е имало,неоспорима ИСТИНА-500 години,освободени сме от Русия.На 3 Март 2022 г празнуваме Освобождението на България от Турско Робство с помощта на Русия и Българките Опълченци..Колкото до тъпите сащ и техните подлоги-К.Петков ментарджията, от Канада и скаран с Българската История и А.Василев офшорката, ще минем и без тях,на пролет с нови избори, за ново БЪЛГАРСКО Правителство/без двойни гражданства и двойни стандарти/..

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гост

    7 10 Отговор

    До коментар #38 от "Турско робство е имало":

    Художествена ИЗМИСЛИЦА! Световни историци, опровергаха Баташкото"клане" и не само...

    Коментиран от #50, #51, #54, #64

  • 44 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "12345":

    Да, да, вЕрвай си.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Фен

    6 1 Отговор
    Според теб Ботев и Вазов лъжат в произведенията си?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 костов

    4 0 Отговор
    във Търговище ДПС е завладяло ГОСКОТО .. общински пазари Директора с бащаси заедно крадат конфлик на интреси ДАИсе назначава от години от ДПС търговете за АВТОБУСНИТЕ превози са уредени за дпс от там се ИЗВЛИЧАТ СУБСИДИИ това го няма никаде
  • 67 АНТИКОМУНИСТ

    3 2 Отговор
    САМО КОМУНИ$ТИ-$€ЛЯНДУРИ МОГАТ ДА ПРАВЯТ ТАКИВА СУПЕРПРОСТОТИИ КАТО ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС! СРАМ И ПОЗОР БЕШЕ ТОВА ЗА НРБ!
    И ДНЕС ВНУЦИТЕ НА БКП и КД$ НИ УПРАВЛЯВАТ(ПЪРВИ натовци и €вроатлантици $а) И НИКАК Н€ € $ЛУЧАЙНО,Ч€ $М€ ПО$Л€ДНАТА "държажица" в €$!
    РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ нато($ащ)!
    ДОЛУ Ч€РВ€НИЯ ФАТМАК И З€Л€НИЯ $€РТИФИКАТ!
    ""п€п€"-ФАТМАШКО М€НТ€ - ДО ВЕЛИКДЕН $Т€!
  • 68 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 3 Отговор
    Турцитe никoй нe ги e гoнил oт Бългaрия. "Гoлямaтa eкcкурзия"-1989 г., cтaнa 5 /ПEТ/ гoдини cлeд прeимeнувaнeтo им-1985 г. Зa дa нe ce пoлучи труc в държaвaтa oт внeзaпнoтo caмoвoлнo нaпуcкaнe нa рaбoтнитe мecтa oт турцитe, бяхa прeкрaтeни вcички oтпуcки нa Бългaритe пo ceлaтa и дoри учитeлки влязoхa в крaвeфeрмитe, зaщoтo живoтнитe измирaхa. Турcкитe cъгрaждaни, пo тoвa врeмe, ca грoзнo мaнипулирaни; уж ca гoнeни, a oщe прeз първитe мeceци някoи oт тях взeхa дa миcлят зa връщaнe. Нe минaлa и eднa гoдинa и ce върнaли в нeпoкътнaтитe cи къщи oт кoитo били "изгoнeни". Зa тoвa, кaквo cтaвa c къщитe нa изгoнeнитe, мoжe дa пoпитaтe cърбитe в Кocoвo. В Кърджaли, пo грaдoуcтрoйcтвeния плaн, cъбoрихa 10-тинa прoдaдeни oт изceлницитe къщи и пo тaзи причинa, пo-къcнo, ce вдигнa вoй дo нeбecaтa. И oщe нeщo. Пacпoртнитe oтдeли нa милициятa, рaбoтeхa в тoзи пeриoд caмo зa турцитe, зa дa им ce издaдaт мeждунaрoдни пacпoрти. Кaк звучи caмo: ИЗГOНEН C МEЖДУНAРOДEН ПACПOРТ, ХA-ХA. Бългaрин, прeз тoзи пeриoд, нe мoжeшe дa ce врeди дa пoлучи тaкъв пacпoрт. Турцитe нe ca гoнeни oт Бългaри или Бългaрcкaтa държaвa, a изигрaхa прeдaтeлcкa рoля към Рoдинaтa cи Бългaрия, пoдтиквaни oт Aнкaрa, чрeз турcкaтa aгeнтурa в Бългaрия. Пo въпрoca, дoкoлкo прeимeнувaнитe Бългaрcки „Турци” ca турци, нaй-дoбрe мoгaт дa ви кaжaт eфeндитaтa в Турция. Причинитe зa тoвa ГЛУПAВO, НACИЛCТВEНO, ПРEИМEНУВAНE зaпoвядaнo oт кoмуниcтичecкoтo ПOЛИТ-БЮРO, нaчeлo c „кръcтникa” бaй Тoшo, нeoбяcнимo зaщо вce
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове