Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 10:34 14 784 67

От МВР са препратили сигнала на БОЕЦ срещу Пеевски в Спецпрокуратурата

  • делян пеевски-
  • депутатски имунитет-
  • гдбоп-
  • сваляне-
  • проверка

Проверка е показала, че има съмнения за извършени престъпления от страна на народния представител

От МВР са препратили сигнала на БОЕЦ срещу Пеевски в Спецпрокуратурата  - 1
Снимка: БГНЕС

Проверка на ГДБОП по сигнал на БОЕЦ срещу Делян Пеевски е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления и депутатският му имунитет трябва да бъде свален, за да бъде разследван. Затова ГДБОП е изпратила преписката на Специализираната прокуратура, съобщават от "Сега". МВР бе сезирано срещу Пеевски от гражданското сдружение БОЕЦ в началото на януари. От пресцентъра на МВР потвърдиха пред "Сега", че сигналът на БОЕЦ е получен, обработен и препратен на спецпрокуратурата, но не коментираха какво е заключението на ГДБОП. "Сега" чака отговори от спецпрокуратурата дали са получили проверката на ГДБОП и какво следва от това.

Ако прокуратурата се съгласи с изводите на ГДПОБ, процедурата за сваляне на депутатски имунитет включва сезирана на парламента от главния прокурор. При този сценарий депутатът може сам да се откаже от защитата си, или да чака парламентът да разгледа искането на главния прокурор.

"Представили сме данни за извършените от Пеевски сделки през последните години, чрез които придобива активи за десетки милиони, като няма яснота за произхода на средствата. От собственик на стар “Опел” за няколко седмици в края на 2015 г. и началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер и то официално, без да е ясен произходът на средствата му", обясниха преди време сигнала си БОЕЦ. Те допълниха, че вече са сезирали прокуратурата по темата, но държавното обвинение е отказало да бъде образувано разследване.

Сега БОЕЦ настоява да бъде извършена проверка и за произхода на средствата, с които Пеевски е закупил имотите, станали обект на продажба през последните няколко месеца на 2021 г. и началото на 2022 г.

Миналия септември, по време на заседание на заседание на комисията в 46-ото НС, която проучва действията и бездействията на българските институции във връзка с наложените от САЩ санкции за корупция на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, стана ясно, че за последните 20 години прокуратурата е работила по 14 преписки срещу Делян Пеевски. 13 от тях са прекратени, без да прераснат в дела, а едно е прекратено като досъдебно производство. "Виждаме как прокуратурата изпира Делян Пеевски. Тя не вижда в дейността му никакъв проблем", коментира тогава настоящият правосъден министър Надежда Йорданова, която по онова време оглавяваше парламентарната комисия "Магнитски". "Големият брой прекратени преписки за Пеевски трябва по-скоро да ни тревожат, отколкото да ни радват. Има въпроси спрямо действията на разследващите органи", смята тя.

През 2014 г. по нареждане на прокуратурата НАП направи ревизия на Пеевски, след която бяха преизчислени данъчните задължения на фирмите на семейството му и бяха платени общо над 300 000 лв. данъци. Прокуратурата тогава представи това като голям успех.

Миналата седмица се разбра, че НАП изненадващо е направила ревизия на Пеевски покрай проверките по "Барселонагейт". Ревизията е приключила светкавично - за месец и половина. По неизвестни причини тя обхваща само 2020 г. и е установила, че депутатът не дължи нищо. Ревизията е започнала на 5 октомври 2021 г., след публикация в разследващия сайт Bird.bg, че Пеевски е един от българите в международното разследване "Досиетата Пандора", като не е декларирал връзките си с три офшорни дружества. Като депутат Пеевски е длъжен да обяви всички свои фирми в имотната си декларация в публичния регистър. Пеевски посочи, че офшорните му компании, за които излезе информация, "никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки". По закон обаче и офшорките без дейност задължително се декларират.

"След сигнала на БОЕЦ и действията на МВР, сега закона изисква Гешев да поиска имунитета на Пеевски от Парламента. Прокуратурата трябва да образува досъдебно производство срещу Пеевски и да възложи необходимите проверки и разследвания. В нашият сигнал се съдържат достатъчно данни ... Предстои да видим как Прокуратурата отново ще се опита да оневини Пеевски и Гешев да докаже за пореден път защо бе назначен на своят пост". Това написа шефът на сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев в пост във Фейсбук след срещата си с вътрешния министър Бойко Рашков. Инициативата е била на Сдружението и е по повод внесения от него сигнал до МВР срещу депутата Делян Пеевски.

Сигналът на БОЕЦ е обработен от сектор "Пране на пари" в ГД БОП и заради депутатския имунитет на Пеевски е внесен в Специализираната прокуратура в изпълнение на законовите изисквания, информира Георгиев. "Отбелязахме пред министър Рашков и че не можем да приемем "изпирането" на Пеевски от НАП, за което съобщихме преди дни. Уведомили сме Министерски съвет, че БОЕЦ настояваме за оставка на Румен Спецов, изпълнителния директор на НАП", пише още той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 120 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    84 8 Отговор
    Лили е чист като сълза бе!
    И Гешев и Цацаров казаха така......кви сте вие?!

    Коментиран от #37

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Болшевик

    66 9 Отговор
    Родените от "червеното знаме" са недосегаеми....
  • 4 Българка

    123 7 Отговор
    Крайно време е Пеевски след пълна конфискация на неговите и всички свързани с него лица активи да бъде осъден и влезе за дълго в български затвор, а не да ни се надсмива от първи ред на НС. Той е емблемата за корупция и рекет. И за да има правосъдие, законност и справедливост спешно трябва правосъдна реформа и изхвърляне от там на всички гнили ябълки!

    Коментиран от #50, #53

  • 5 НЯКОЙ

    109 6 Отговор
    Май трябва да бъдат съдени и някои от прокуратурата - специалисти по ЗАМАЗВАНЕ НА ИСТИНАТА!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кириос

    52 2 Отговор
    Шиши му трябва 15 ка
  • 8 Бай Иван Градуса

    50 5 Отговор
    Хайде ребята мятайте го този добър човек, за да изчисти името си докато Гешев, Цацаров и Ко. са още на власт с калинките и калековците си! Честен съд не е нужен. НАП вече го изпра за 2020, 2021 г., а ГДБОП и ДАНС също трябва да го изплакнат...
  • 9 Нориега

    90 6 Отговор
    С парите от КТБ станаха милиардери Боко, Пеевски, Доган.
  • 10 Шалом

    45 5 Отговор
    По време на комунизма в СССР Брежнев викнал при себе си вътрешния министър за справка:
    - Колко евреи имаме в страната?
    - Към 4-5 милиона.
    - А ако им разрешим да емигрират в Израел, колко от тях ще поискат да емигрират?
    - Към 12-15 милиона.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 1 Отговор
    правилно
  • 13 Гражданин

    43 2 Отговор
    Да му го взимат какво се чудят !!!
  • 14 Аз съм гласувала за него

    10 47 Отговор
    Няма пък да му взимат имунитета.
  • 15 03948

    63 6 Отговор
    На ПП, Боец ли ще им вършат работата? Отдавна трябваше да са в следствения и доган, и борисов, и пеевски, а гешев сменен и разследван!
  • 16 Кириос

    44 5 Отговор
    Отвратителен човек

    Коментиран от #41

  • 17 Има доказателства.

    42 2 Отговор
    Те са всенародно известни. А ако наистина се разровят, кой знае колко престъпления ще лъснат. Предполагам, че пак ще пуснат парата през свирката, че много ортаци ще изкочат на светло. А те го играят на честни политици и бизнесмени. От друга гледна точка, дори и да го оневинят, не се знае онея, лошите могат пак да го сгащят и тоя път не се знае знае ли се, че всеки път налагат все по - лошо.
  • 18 Това си

    56 3 Отговор
    беше гавра с България и българските граждани , а за капак във Велико Търново го приюти заради запазване на имунната му , а пък не ми се смята на колко възлизат депутатските му заплати до сега ! За сметка на данъкоплатците !
  • 19 Българка

    69 2 Отговор

    До коментар #6 от "гадно":

    Ако етническият мир се крепи от престъпници, по-добре да закриваме държавата. По- скоро трябва война , а не мир с мафията! В България етническият мир е измислен от Доган Ко , за да вилнее върхушката на ДПС безнаказано
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 боко

    45 4 Отговор
    Поне в края на кариерата си КАСКЕТА да се задейства малко или да влиза и той на топло
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Йордан Цонев

    10 36 Отговор
    Нищо не можете да докажете. Това е политически натиск срещу ДПС.

    Коментиран от #29

  • 26 Еййййй

    17 1 Отговор
    голяма новина. Браво.
  • 27 Защото са червени

    18 1 Отговор
    Както се е вталил, ще е свалил и естествения имунитет.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Комунист

    20 12 Отговор

    До коментар #25 от "Йордан Цонев":

    ДПС нямат нищо общо ние от БСП си го създадохме
  • 30 Щом

    20 4 Отговор
    БОЕЦ , в.Сега и БТВ го казват значи всичко е истина и е доказано.
  • 31 Последния Борец

    4 25 Отговор
    Без Пеевски България за никъде+Бойко Борисов

    Коментиран от #34

  • 32 Дилянчо не е такова дете

    30 3 Отговор
    стига го клеветихте, не ви ли е срам. Той заслабна от притеснения, в Дубай го биха пак по погрешка. Клетия той, жив да го ожалиш, ей. Сърце нямат тези от ГДБОП, като го гледате само и ми кажете. Може ли такова добро дете, да прави такива неща, ако засрамете се!
  • 33 Tутанкамон

    11 10 Отговор
    Ще го пратят посланик в САЩ
  • 34 Е напред

    8 10 Отговор

    До коментар #31 от "Последния Борец":

    С Прокопиев и още червенички олигарси
  • 35 ббб

    33 2 Отговор
    Докога ще имат имунитет тия крадци бееее????
    Минаха 32 години уж демокрация, за чии е тоя имунитет , бандитииии
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хи хи

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    И Спецов каза същото, а и законът Рико оттече. Направо Рашков да го арестува, ей така за имидж .
  • 38 хаха

    22 3 Отговор
    Какво значи " Има съмнения за извършени престъпления" то само нашата държава и съд не може да ги установи...
    Цял свят казва,че има... ние се съмняваме.. :D

    Коментиран от #51, #56

  • 39 ГешеФ

    7 15 Отговор
    Няма данни за престъпление,Бойко и Шиши са чисти като Момина сълза...РАДЕВ Е ВИНОВЕН.
  • 40 Бойко шкафа

    11 6 Отговор
    Не закачайте ортака ми,всички схеми и цепии са редовни... Магнитски е корумпиран закон.. Комунистите ни мислят лошото....
  • 41 Василиус

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Кириос":

    ...Ами майчичко...
  • 42 мнение

    17 4 Отговор
    Този мафиот, дето пере мръсни пари на рашките олигарси, още ли не са го осъдили бре?

    Коментиран от #44

  • 43 Синът

    20 2 Отговор
    Защо само на Пеевски? На всички трябва, иначе си остават легални крадци с имунитет. Събуди се човеко.
  • 44 Дерзай

    8 2 Отговор

    До коментар #42 от "мнение":

    Разбери значението на думата имунитет, и ще разбереш защо не е осъден и не само той.
  • 45 Не е народен

    11 4 Отговор
    турски представител е!

    Коментиран от #48

  • 46 мой

    11 3 Отговор
    Прекрасна новина.
  • 47 И ЧЕРВЕНОБУЗКО

    15 7 Отговор
    ТРЯБВА ДА РАЗСЛЕДВАТ - ДРУГИЯ ОЛИГАРХ, НО ТОЙ Е КРЪСТНИКА НА ДБ И ПП, КАК ДА СЕ СЛУЧИ ТОВА....ТОЙ Е ДРУГИЯ СИЛЕН ОЛИГАРХ , МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ НАЙ СИЛНИЯ , ЗАЩОТО ВСИЧКИ МЕДИИ СА НЕГОВИ. ЗАТОВА И НАЙ НАПРЕД КРЪСТНИКА И ПП И ДБ МАХНАХА ЦАЦАРОВ, ЗА ДА МОЖЕ ДА СИ ВЪРНЕ РАЗГРАДСКИЯ ДВЕСТА МИЛИОНА, КОИТО МУ ЗАПОРИРАХА. ТАКА , ЧЕ НЕ СЕ РАДВАЙТЕ ОТ ПРОМЯНАТА. НЕКА ДА СЪДЯТ ПЕЕВСКИ, НО РАЗГРАДСКИЯ СТАВА С ВСЕКИ ИЗМИНАТ ДЕН ПО СИЛЕН И ПО ГОЛЯМ А ТОВА СЕ КАЗВА С ЕДНА ДУМА - ОЛИГАРХ НО Е ОТ ПРОМЯНАТА Е!!! ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГО ПОЗНАЕТЕ !!!

    Коментиран от #54

  • 48 мох

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "Не е народен":

    Грешиш, руски е.
  • 49 Григор

    4 3 Отговор
    ФАЛШИВА НОВИНА!
  • 50 Българин

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Не е само той ...Стотици ,дори хиляди такива ,като него има пръкнали са се като милионери в последните 32 години у нас . Няма как в една държава ,която от 32 години е в перманентна криза и икономическа разруха ,да се нароят толкова милионери, че и милиардери .Няма как хора да натрупат стотици милиони за десетина -двадесет години ,тръгнали с две голи ръце .Явно "стартта" им е фалшив и заобикаляли всички възможни "контролни вратички" по пистата на благополучието . Пълна ревизия ,всички се знае , регистри има ...КОЕ на КОГО е и нека всеки докаже с какви регламентирани доходи се е сдобил с него .Който не успее... съд и конфискация ! Това е !
  • 51 добре

    11 3 Отговор

    До коментар #38 от "хаха":

    Кой е този СВЯТ ,който казва, че има престъпление? Ако светът са ЕЖК или форумите на Прокопи, Дончев ,Фрог сигурност има престъпление, но документи йок !Защо тия същите сайтове не оповестиха решението на Американският съд по закона Рико, произнесъл се на 29.01.2022г, където един от обвиняемите беше Пеевски?
  • 52 Лейка

    7 5 Отговор
    От много време му е време и този и много други да бъдат в затвора! Боеко май ще бяга към Панама. Там си строят селища от години насам.
  • 53 ЦИЦЕРОН

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    От къде знаеш тези работи БЪЛГАРКА? Явно си доста навътре в делата на Пеевски. О да. Така пише в пресата. За разлика от Василев и Божков той не се крие в Дубай или Белград, и не бяга от закона. Вече не вярвам на разни драскачи и вендетоносители. От 8 години чета как бил най-голямото зло на България, лансирано от нашите "милинки" олигарси, което ме довежда до мисълта, че сме сбъркана държава щом вярваме на вестника на Иван, Драган и т.н. Факта, че доста олигарси се занимават с Пеевски говори едно: знае им бакиите, а и те го лансираха и издигнаха в това което е сега. Не го защитавам, но това, че от години го проверяват той се превръща в жертва. Ако е престъпил закона: да си понесе наказанието. Самата организация БОЕЦ би следвало да се раследва.

    Коментиран от #57

  • 54 БОЛШЕВИК

    13 1 Отговор

    До коментар #47 от "И ЧЕРВЕНОБУЗКО":

    Сега разградския гризач е на мода и той води парада, един олигарх се заменя с друг и тук няма значение България и народа, важното е парите и капиталите които въртят политическата ни пасмина през тия 32 години да останат пак в тия разбойници и престъпници!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Пешо

    11 1 Отговор

    До коментар #38 от "хаха":

    Кой свят казва? Светът на Прокопиев и на почтените ли? Това не е целия свят. Даже хАмериканците снеха обвиненията и го махнаха от списъка Магнитски. Остана само светът на Прокопиев и почтените му слуги. Бегай.
  • 57 Българка

    8 5 Отговор

    До коментар #53 от "ЦИЦЕРОН":

    Докато Гешев и Цацров правораздават, докато в ДАНС и всички правораздавателни структури са бетонирани мутри и слуги на мафията, Пеевски, Доган ,Борисов, Влади Горанов, Вълка и вся такава пасмине се чувства безнаказана.

    Коментиран от #60

  • 58 Ха ха

    5 1 Отговор
    Миналия месец Спецов от НАП прави тази проверка по същия казус и излезе с решение,че няма нарушения .Циркаджии сте вие,които всеки ден обслужвате Гошо от Боец.Същият сигнал от Боец беше до НАП,но Гошето не е доволен,че само за месец се произнесоха,че няма нарушения.Всеки ден трябва да има шум защото положението в България никак не е розово и вместо да ни занимават с важните икономичиски проблеми е по добре да слушаме Гошо Тъпото
  • 59 КОЛЕДАТА МИНА. НО

    4 4 Отговор
    ШОПАРА МОЖЕ ДА СЕ ЗАКОЛИ И ФЕВРУАРИ 🤣
  • 60 ЦИЦЕРОН

    6 3 Отговор

    До коментар #57 от "Българка":

    За да има добри, трябва да има и лоши. Как се определят лошите и добрите? Според теб Цацата, Каскета, Боко, Доган, Пеевски и другите от ГЕРБ и ДПС са лошите, а останалите са добри. Както казва Кънчев: Добра логика. Какви са според теб Цв. Василев, Божков, Прокопиев, Маджо и др.?
  • 61 Тито

    6 3 Отговор
    Той заради имунитета стана депутат вие сега ще му го отнемате -срамна работа
  • 62 Лъжат ни

    7 1 Отговор
    Всички знаем, че този е престъпник !
    ГДБОП чак сега разбра !
    ДПС не !?
  • 63 Следовател

    1 0 Отговор
    Има съмнения за извършени престъпления.Работим по случая
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 боко

    3 0 Отговор
    Мачкайте ги и ШАЙКАТА,и ХУНТАТА и МУТРИТЕ от герберасите конфискация в полза на народа,румънците имат хубав модел за справяне с КРАДЦИТЕ
  • 66 Ккккк

    4 0 Отговор
    Къде спахте до сега лентяй.Борисов ,Доган и Пеевски.
    Трябваше отдавна да са натопло по затворите
  • 67 Boris

    7 0 Отговор
    Направете си сметка в каква държава живеем,толкова нагли депутати че немогат да им направят нищо,България никога ама никога няма да се подобри не оправи.ние на готово да отидем в някоя държава тия гнусни наглед и пак ще ни закотвят на дъното.вище само цяла Европа ни се смее,немогат да се накрадат,срам ме е че съм българин,,много жалко
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол