Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 22:50 10 777 28

Доц. Киселова: Прокуратурата може да вгорчи малко живота на част от изпълнителната власт

  • доц. наталия киселова-
  • кс-
  • прокуратура-
  • иван гешев

Според нея Конституционният съд ще отговори, че е възможно правосъдният министър да внесе предложения в пленума на Висшия съдебен съвет за отстраняване от длъжност на главния прокурор

Доц. Киселова: Прокуратурата може да вгорчи малко живота на част от изпълнителната власт - 1
Кадър Bulgaria ON AIR

"Очакваме решение на Конституционния съд, тече обсъждане за закриване на специализираното правосъдие. Нормално е прокуратурата да прояви по-видима активност. Част от комуникацията е по-скоро PR. Прокуратурата може да вгорчи малко живота на част от представителите на изпълнителната власт. Показва, че когато реши, наистина може да работи", коментира преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова в предаването "Денят ON AIR".

Тя предположи, че за част от имената, които премиерът Петков спомена на брифинг днес, ще бъдат оповестени данни за образувани производства. Някои от тях обаче били с давност 2020 г. или по-рано.

Доц. Киселова посочи пред Bulgaria ON AIR, че даването на списък ще бъде законен повод за прокуратурата да направи проверка.

Според нея Конституционният съд ще отговори, че е възможно правосъдният министър да внесе предложения в пленума на Висшия съдебен съвет за отстраняване от длъжност на главния прокурор.

"Трябва да бъдат събрани 17 гласа от 21. Едва ли може да се случи в рамките на едно заседание, защото г-н Гешев има право да бъде изслушан. Поне две заседания ще са необходими. Искането трябва да бъде мотивирано добре, за да убеди поне обществото, че проблемът не е личностен, а е нарушение на закона", заяви гостът на Ганиела Ангелова.

Междувременно, министърът на правосъдието Надежда Йорданова отклони поканата на КПКОНПИ да се яви на разговор, а според доц. Киселова тя има право на това.

"Управляващите имат недоверие в прокуратурата и КПКОНПИ. Отказът да се сътрудничи на поканите е разбираем", отбеляза експертът по конституционно право.

На въпрос за временната комисия за промени в Конституцията, доц. Киселова отговори:

Депутатите от мнозинството за втори път не успяват да уловят нюанси в поведението на опозицията. След като не им предоставиха председателски места в постоянните комисии, можеха да не бързат да решават веднага състава. И ГЕРБ, и ДПС имат свои идеи и очакват консултации. Част от хората, които се противопоставят на тази реформа, се страхуват, че прокуратурата ще бъде извадена от съдебната власт. Предварително трябва да се заяви, че няма да има такава радикална промяна.

Доц. Киселова е на мнение, че има рискове от закриването на спецправосъдието. Има възможност магистратите да подадат заявление къде да бъдат прехвърлени - да се върнат в окръжен или апелативен съд/прокуратура. Амбицията в разписания законопроект е да не се стигне до зануляване и да тръгнат наново процесите, стана ясно още от думите ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тулупа и Каскета

    34 26 Отговор
    Досъсипват България. Ще има протести.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 pbdan

    52 1 Отговор
    Каква давност от 2020г.? Вие влачите делата по 10-20г и не ви стига времето. Тоз се разболял, оня не дошъл, някой избягал, друг умрял. При кристално ясни дела бавите с години - Баневи например. Накрая ви осъдиха за дълъг престой в ареста.
  • 8 Опонент

    29 40 Отговор
    ✔Междувременно, министърът на правосъдието Надежда Йорданова отклони поканата на КПКОНПИ да се яви на разговор, а според доц. Киселова тя има право на това.✔
    Правата са си права, ала авторитетът на министърката на правосъдието олеква, щом се отмята.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Прокуратурата

    37 29 Отговор
    никого не преследва от мафията,само имитира работа и протаканГешев иска да притиска изпълнителната власт и си въобазява като Тиквата ,че нещо ще постигне.Само си удължава агонията и ще падне ама яко.Само циркове като шефа си Тиквата организира.Прокуратурата не ти е театър.Изчезвай слуга на мафията,нищо не си свършил.
  • 11 До коментар 8

    33 20 Отговор
    От какво се отмята бе тролче.Какъв да го търси при Цацаров,който е в оставка.И той напоследък се прави на интересен с поведението си.

    Коментиран от #12

  • 12 Опонент

    28 12 Отговор

    До коментар #11 от "До коментар 8":

    👍Не е заради Цацаров, а защото няма доказателства. Доказателствата затова се наричат така, защото са обективни и не зависят от желанията на когото и да било (Цацаров, Гешев, Батман, Н.Йорданова, Худини). Пропаганда.👍
  • 13 Мда

    25 26 Отговор
    Прокуратурата може да вгорчи малко живота на част от изпълнителната власт? Малко, защото бухалките са платени и парите на герб свършват...

    Коментиран от #14

  • 14 Опонент

    11 20 Отговор

    До коментар #13 от "Мда":

    👍Как свършват парите на ГЕРБ? Чекмеджето пълно с пари и злато (щтото в препълнения сейф в коридора с диаманти няма място). А в чували 50 милиона кеш от банката (през лятото на 2021 под зоркия нос на шеф на МВР Б.Рашков).
    Пък и по 8 милиарда годишно от бюджета "крадени" (затова сега те ще са ЗАЕМ в новия бюджет). Удивително!👍
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахо Дзън

    20 4 Отговор
    Прокуратурата може да им вгорчи МНОГО живота, при това с основание, имам предвид прокуратурата, не конкретни субекти.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Наистина

    20 5 Отговор
    Е време прокуратурата да вгорчи живота на изпълнителната власт , като я прати на гости на бай Ставри за десетина години .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Истинев

    22 2 Отговор
    Тази не разбира някои неща. Не може правосъдният министър да прави такова искане, защото ИЗРИЧНО не е записано като правомощие в конституцията. Там е казано за съдии, прокурори и следователи, но не за главния прокурор, който е отделна институция. Публичноправните норми се тълкуват стеснително и буквално, не могат да се разтеглят като овча пастърма, др. Киселова!
  • 22 Кисел Наталиев

    20 2 Отговор
    КС може и да подходи благосклонно към "новата" власт, и да каже, че е възможно да се внася предложение, но това ще противоречи на основните правни понятия, правната догматика, правната норма и правните принципи.Главният прокурор като фигура не попада под общия кюп "съдии, прокурори и следователи", за каквито се пише в съответната правна норма на основния закон.Ако решат в полза на правосъдния министър, ще бъде излагация, но това няма да е за сефте.

    Коментиран от #25

  • 23 Ха ха ха

    13 5 Отговор
    Хайде почна и тая платена булонка да ръси мозъче за дребни стотинки , просто си става все по жалка .

    Коментиран от #24

  • 24 Цирк Буш

    10 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ха ха ха":

    Днес от 9:40 въпросната Киселова се появи и по "НОВА"...Толкова нагласена работа,че повече няма накъде!Същите умотворения изказани пред сервилна "водеща"със злобни тънки устнички.
  • 25 Мариан

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Кисел Наталиев":

    Като за декларация на киро
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пуфи

    3 1 Отговор
    Може би да е наложително дори, след като ти си си тръгнал от него. Сигурно има нужда от нови мъжленца. Но дали ще получи такива. Смешник. Не може ли да измислиш нещо по-оригонално и умно. Бай Ставри се използва от хора, които не могат да сформират мисъл, сложно изречение или мнение. Та така умнико. Да звъннеш на приятеля си бай Ставри да го успокоиш поне.
    .
  • 28 Да бе!

    2 1 Отговор
    Тази защо си траеше когато я преписваха!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове