Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 09:08 1 105 16

Доц. Христев: Сюжетът между управляващите и прокуратурата е предимно политически

  • христо христев-
  • главен прокурор-
  • оставка-
  • иван гешев

Юристът е скептик, че главният прокурор може да бъде освободен

Доц. Христев: Сюжетът между управляващите и прокуратурата е предимно политически - 1
Снимка: Нова ТВ

На разпит в прокуратурата вчера бе извикан премиерът Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова. Те представиха списък на 19 души, които може да са свързани с икономическа престъпност у нас. Министър-председателят нарече призовката си PR ход. Президентът Радев нарече това "институционално изнудване".

"Целият сюжет между управляващите и прокуратурата, свързан с призоваването на премиера и началника на неговия кабинет, повече ми прилича на политически, отколкото свързан правораздаването", това каза в „Твоят ден“ доц. Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз в Софийския университет.

Според него Кирил Петков не винаги формулира правилно постановката си по темата, но той има право да задава такива въпроси.

"Призоваването му от прокуратурата е нормално, защото прокуратурата има право да привика всеки, който може да даде информация за престъпления, но начинът, по който се случва, е чисто политически", подчерта юристът.

"Разнасянето на списъци с хора, които трябва да бъдат разследвани ме смущава. Разследване по списък не може да се прави, не е това начинът, това е тоталитарен начин", каза още доц. Христев.

За него очевидно има някакъв тип реакция на главния прокурор, с което той показва, че притежава доста инструменти в ръцете си, за да влияе. Той изрази надеждата си, всичко по тази тема ще се развие в полето на закона, защото има свидетелства от изминалите години, че прокуратурата може да действа тенденциозно и избирателно спрямо определени лица.

"Обвинения към член на правителството може да има, ако има достатъчно факти за това, те нямат имунитет", отбеляза доц. Христев

"Премиерът твърди, че е занесъл публично известни данни, но той трябва да знае, че не е работа на министър-председател да казва кой е извършил и кой не е извършил престъпление. За това има институции, така се случва в правовата държава", допълни той.

По въпроса за възможността правосъдният министър да иска освобождаване на главния прокурор доц. Христо Христев заяви, че е нужно да има факти за неизпълнение на задълженията, за да има такова искане.

"Аз съм скептик, че това ще се случи. Просто поради обществен натиск това няма да стане", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    9 5 Отговор
    Проблемът е, че ако управляващите са политици, каскетурата не е политически орган!!!
    Защо тогава се занимава с политика?
    Защото е прокуратура на мафията!!!
  • 2 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    6 2 Отговор
    Управляващи ли ❗ Ами те са направо "деца заведени в сладкарница" ‼️
  • 3 ТаУмВзе

    6 5 Отговор
    Ако нямаш копирани изрезки от гугъл, като киро вносния не важиш бе пич! Повече от ясно е, че канадчето няма никаква идея за какви тикви иде реч.
  • 4 не ме гледай тъпо българино

    5 2 Отговор
    Забаламосват ни , забаломосват ниии ... с измислени скандали и с "грандиозни" външнополитически ... гафове (АКО ПИТАТЕ МЕНЕ) , та дано мислим за тях ,докато си плащаме сметките за ток ,парно ,вода , гориво и храна и се чудим останало ли е нещо в безкрайно отънелите ни портфейли . А за заемите - по милиард на ден - най хубаво е - хич да не мислим (щото - ние ще ги връщаме).
  • 5 Пич

    4 3 Отговор
    Не бе , клакьор , сюжета е чисто социален !!! Изместват центъра !!! На българите обаче , спре да им пука , и питат , къде да им обещаните пенсии и заплати !!! Как ГРИНДР формацията , ще се справи с инфлацията !!! Докога ще носим намордници !!! Защо не ни е важна историята !!! Такива работи !!! Не кълвем вече , на съдебни реформи , и прокуратури !!!
  • 6 не е будала изялия баницата

    5 6 Отговор
    Ще изпопукаме от глад и студ,тия с Гешев ни занимават. Като се махне Гешев,какво ще се оправи бе,крадливи лъжльовци безподобни. Ще ви изритат след месец,ще се върнете в САЩ,Канада и Швейцария много по богати,отколкото дойдохте,а ние ще ви плащаме масрафите,ясно ни е.
  • 7 НЯКОЙ

    4 1 Отговор
    "..така се случва в правовата държава" и всички сме съгласни! Но когато е абдикирала "правовата държава" и в момента тъпчем на едно място, тогава КАКВО ??? Трябва ли да чакаме "играта да продължи" ??? Защо НИКОЙ не казва нищо полезно, а само се оплитаме в точки и алинеи на нескопосани закони ??? Така че предизвикателството на Кирил Петков е като хвърлена ръкавица !!! Какво ще стане ??? НАРОДЪТ чака ДЪРЖАВАТА !!!
  • 8 Търчилъжи

    2 3 Отговор
    Не, това е "като много приказваш, дай да видим, какво имаш" и се видя. Кирчо е решил с чужда пита помен да прави, а българите даже не сме поканени, макар по правилата това не е нужно, но нали вече западните (разбирай германски) "ценности" сега се изтъкват за важни, този грях ще му простим. За останалите предателства обаче, ще виси.
  • 9 глоги

    1 3 Отговор
    началничката на кабинета му Лена Бориславова. ЛЕНА Е ЖЕНА.

    Коментиран от #10, #16

  • 10 Не съм я пробвал

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "глоги":

    А на Филип Тотю мустаките, чии са?
  • 11 Перо

    0 3 Отговор
    Гешев не можа да събере информация до къде са стигнали правелтелството по разследването на неговите хора,защото К.Петков му предостави общоизвестни хора, материали и факти от СМИ по които прокуратурата не е работила и нищо опасно от МВР,което индиректно може сега да го засегне! Направи опит да си върже гащите,че е работил по исканията на правителството и да си направи кефа с унижението на Петков с призовки и лично предоставяне на имената на 19 главни престъпници. Общият резултат от полицейската комбинация е нулев! Тази година ще се сгъстят облаците над двамата тарикати с толупа!
  • 12 Поредната

    0 0 Отговор
    Поредната опорка. Аре стига на всички им е ясно какви престъпления са извършвани и никой не иска да разследва. Питам тогава защо да плащаме данъци на полиция и прокуратура, които нищо не искат да правят. Без държава ще живеем по-добре. Полицията работи като ОПГ и продължава да работи като ОПГ и по поръчка на някой строителен магнат.
  • 13 Стойко

    0 2 Отговор
    Гешев не можа да събере информация до къде са стигнали правелтелството по разследването на неговите хора,защото К.Петков му предостави общоизвестни хора, материали и факти от СМИ по които прокуратурата не е работила и нищо опасно от МВР,което индиректно може сега да го засегне! Направи опит да си върже гащите,че е работил по исканията на правителството и да си направи кефа с унижението на Петков с призовки и лично предоставяне на имената на 19 главни престъпници. Общият резултат от полицейската комбинация е нулев! Тази година ще се сгъстят облаците над двамата тарикати с толупа!
  • 14 Ха така

    2 1 Отговор
    За няма и два месеца Кирчо надроби бая каши и кражби.След като неправомерно е бил министър според КС защо не върна заплатите,които е получил.Лена защо не върне заплатите от ББР.В ДКК какви кражби наредиха,подправиха документи за 50 мил.лв.Сега за продажбата на газ.Измамите със златните паспорти нарочно ги смесват с продажбата на бъл.гражданство на макетата,а това са съвсем различни неща.Измамата за терена в Божурище от който Кирчо спечели 27 мил.лв. за 58 дни...Пречи им Прокуратурата,защото са дошли за малко и трябва бързо да крадат.Приятелсия кръг вече е разположен на позициите,но Гешев им пречи.
  • 15 Иван

    0 1 Отговор
    Вместо прокуратурата да ги гони като диверсификанти всички престъпници и да дава отчет на премиера,
    то в тази идиотска държава обратно. Какви прокурори, туй са еднини хрантутници, мързели и некадърници.
  • 16 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "глоги":

    Как се казва , когато жена е хирург - ХИРУРГИЧКА, ХИРУРГКА......🤔🤔🤔🤔 за жена ЛИЛИПУТ , няма да питам 😉😉😉
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове