15 Февруари, 2022 13:42 8 360 40

Картофопроизводители: Издадоха ни смъртна присъда

  • картофопроизводители-
  • смъртна присъда

Четирима вносители ще внасят и ще печелят от 200 хиляди тона годишна консумация на българския пазар, алармира председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите

Картофопроизводители: Издадоха ни смъртна присъда - 1
Снимка: БГНЕС

Издадена е смъртна присъда за българските картофопроизводители и то от български чиновници, не от европейски. Това мнение изрази пред БНР Тодор Джиков, земеделски производител и председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.
Причината за твърдението е изваждането на картофопроизводителите от интервенция за подпомагане на доходите, както и от друга – за подпомагане на производството на зеленчуци в планинските райони.
Според Джиков над 85% от картофопроизводителите у нас са ситуирани в планински и полупланински райони и за тези райони това е основен поминък.

„На практика българската администрация, заявявам най-категорично, каза на 2300 земеделски производители, че те от догодина остават без работа заедно с техните семейства. По изчисления на асоциацията над 5500 работници отново в тези райони, нискоквалифицирани, които са пряко свързани с отрасъла, също.“

Тодор Джиков поясни, че аргументите за това решение са в регламент, гласуван от ЕК, според който трапезните картофи се изваждат от обвързаната подкрепа.

„Остават само картофи за нишесте. Забележете! В България фабрика за картофи за нишесте все още няма. Всички картофи са трапезни, единици са тези, които имат сключени договори за картофи за нишесте и изнасят в Гърция или в Румъния продукцията. Това за мен е буквално престъпление. Кой има сметка от подобно поведение, какво се цели?“

Джиков прогнозира, че или ще се осигури български пазар за картофопроизводители от Франция, Германия, Полша, Гърция, Литва и Румъния, или възможност „за постигане на огромни търговски обеми при импорт на картофи у нас, осъществяван основно от четирима вносители“.

У нас годишно се консумират около 200 хиляди тона, уточни Тодор Джиков.

„Това означава, че четирима вносители основно ще внасят и ще печелят от 200 хиляди тона от българския пазар.

В страната се произвеждат около 140-150 000 тона картофи.

Тодор Джиков изтъкна, че за 12 месеца активността на българската администрация по темата се изчерпва с 1 писмо. За цялото това време производителите нито веднъж не са поканени за обсъждане на проблема.

Джиков пита какво прави както администрацията ни в Брюксел, така и тази у нас, за да защити българското производство и има ли анализ какво ще се случи оттук нататък.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    60 33 Отговор
    А бе , господин картофопроизводител , знаеш ли Кирчовцте какви рушвети ще вземат от тези , които назначат за вносители !!! Дреме им за българските производители !!! Да сте мислили , когато гласувахте !!!

    Коментиран от #3, #14

  • 2 Българка

    91 7 Отговор
    Трябва да се подкрепят ВСИЧКИ реално произвеждащи земеделска продукция. Вече български домати, краставици почти няма или са на златни цени. Сега и българските картофи ли да изчезнат? Кого обслужват тези администратори? Определено не българите!

    Коментиран от #5, #32

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Коментар

    68 3 Отговор
    Първо птичия грип, после лудата крава, след това болести по овце и кози, накрая чума по свинете и хооооооп в България животновъдството умре?!
    Малко след това дойде и застоялото месо от резерва в сащ, което бе пробутано в страни като нашата???!!!
    Сега вече и картофи не им е ок на "началниците" да се произвеждат в бг, та хайде да вземем да внасяме и тях на безценица за да може да изгърмят и без това трудно оцеляващите бг производители???!!!

    Много хора на ръководни позиции в БГ трябва да си понесат отговорността за съсипването на собствената си държава!!!
    Крайно време е националните предатели да бъдат затворени за мн дълго!!!!!!!
  • 5 Лелкоо

    4 31 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Кой те произведе в БЪЛГАРКА? Я не си проектирай детските комплекси ами бегом марш в кухнята! А като стане 18- отвън на пейките!
  • 6 ИВАНОВА

    40 6 Отговор
    Изчегъртаха и производителите на картофи
  • 7 Колко е себестойност на 1 кг картофи?

    33 1 Отговор
    Колко е цената за кило? Ако едните получат субсидия, то и другите трябва да имат. Всичко друго е държавен дъмпинг и изтриване на БГ производството.
  • 8 егати

    39 0 Отговор
    Затриха българското производство затова сега ни предлагат месо от военните запаси на евро страните натъпкано с всевъзможни препарати.От години не съм купувал Българско сирене от магазин,преди дни взех и имаше вид и вкус на един турски продукт в 25 килограмови торби и на него пише Сатен Пердах на гипсова основа е.
  • 9 оня с коня

    29 28 Отговор
    И възниква въпросът:Остана ли все още някой който да се съмнява че БОРИСОВ гарантирано НЕ САМО ще спечели Следващите Избори,но и ще се върне в Управлението на Държавата ей-така - без да си мръдне пръста,чакайки Настоящите Управници да се "Навилнеят" и да опразнят Хазната,изтегляйки преди това обаче Всички възможни Милиарди под Фармата на "Заеми за активизиране на Икономиката"?
  • 10 ЧОЧО

    37 3 Отговор
    А кои са вносителите на картофи!Продажни управници.
  • 11 Картофите

    30 4 Отговор
    Храната НА бедните☝
  • 12 mi6osp

    53 1 Отговор
    България бе приета в ЕС не за да увеличи броя на производителите, а само за да увеличи броя на консуматорите.
  • 13 г-н

    16 23 Отговор
    произвеждайте кой ви спира защо всеки чака субсидия,хубавата стока пазар има

    Коментиран от #25

  • 14 АААААААААа

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Вие да не сте от женски род, или с 200 повечко УМ?
  • 15 АААААААААа

    9 15 Отговор
    Ми произвеждайте де откога Ви чакаме? Па си измислете една цена дето няма кой да Ви ги купи и кой от къде е?
  • 16 Говедо

    19 10 Отговор
    Чакай бе,Джиков,защо трябва да внасяме,направете качество и цена и продавайте!Ако на вас ви спират субсидиите,то в целия ЕС ще ги спрат,така,че пак сте с изравнени позиции!Явно ви хванаха ,че продавате полски картофи за самоковски или смолянски,а прибирате субсидиите.
  • 17 АААААААААа

    7 13 Отговор
    Всеки рипа скача и иска ПАЗАРНА ИКОНОМИКА не иска комунизъм! А па все за комунизъм мечтае? В ПАЗАРНА ИКОНОМИКА сме, ама от къде да знаят тези картофопроизводители? Искат само ЛАПАНИЦА! Е НЕМА!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Жръц- хръц

    19 14 Отговор
    Слушай Председателю! Така е при " КАПИТАЛИЗЪМА".Още по тегаво е когато си протекторат.Сами си го избрахте,през 1989 година.Лошо ви беше при злия Диктатор- бай Тошо.И за вас,и за останалите.Произвежда корнишони ( допълнително , освен постоянната сигурна работа) - гарантирано изкупува Държавата.И това беше при тютюн, прасета,крави,телета,овце и агнета.Млеко носехте директно в селския пункт на Родопа.На 100% изкупувано.Пачки правехте,къщи на три ката.Чудехте се,какво и къде да вложите от тези пачки.Сватби и новобрански с 300-400 гости.Без проблем за джоба ви! Нямаше селско домакинство без( от работливите) без 15-20 бона в къши.Отделно в ДСК спестявахте.Но помислихте,че като станете частници,и мед с масло от чешмата! Нема такъв филм.Да не говорим,че ако сте само Вие на пазара,ще продавате по 2 лева кило компир.Затова ще ядете хурката тепърва.След 20 г и по селата ще пазарувате от лидълчо,билчо и картофи,и зеленчуци,и млеко! Това ви чака! Сега ви започват!

    Коментиран от #22, #31

  • 20 Чук и Гек

    16 3 Отговор
    Не знам, но преди около 30 г. с картофопроизводство взеха да се занимават бивши номенклатурчици от Партията! Вероятно така обясниха откъде са им парите, които Луканов им раздаде - уж от картофите! Тук се завъртяха малко, утрепаха един работник, който машината завлече и се изнесоха! Наричаха ги ,,картофената мафия". Ако толкова държите картофите ви да са родни, разкопайте 50 квадрата място и след месец и 10 дни направете вади на около 60 см една от друга поставете вътре не много едри картофи на около 30-35 см един от друг, зарийте ги с почва и чакайте да вали, ако не ги поливате! Амониева селитра не поставяйте, пръскайте само колорадските бубулечки! Когато листата им увяхнат през юни - извадете ги и приберете в склада за зимнина! Още са здрави и хубави. 2-3 пъти чистихме клубени. След месец и 10 дни - пак! През май миналата година бяха останали едни буклуци засадихме ги и станаха отлични! Фрезата може да е всякаква! Мотиката - по голяма!
  • 21 Само така

    18 3 Отговор
    Нищо не трябва да се произвежда в България. Само ромчета. А страната - на нивото на Конго, но без полезните изкопаеми.
  • 22 Кочо

    11 5 Отговор

    До коментар #19 от "Жръц- хръц":

    При Тошо картофите били 12 стотинки килограма! Лука също, масленките - 4 стотинки, тока без пари, за захаринките не знам!
  • 23 тттттттт

    8 1 Отговор
    В Англия , със затруднените доставки в момента цената е около 80п за килограм , зелен лук е 35п
  • 24 Ссср

    14 2 Отговор
    Гледат да ви затрият, като за целта ще лапат от комисион и от внос. За това господа излизайте на площада с камиони трактори и стачки до дупка.
  • 25 Гусине

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "г-н":

    Не си много умен!
  • 26 стига бе

    11 2 Отговор
    Що ни занимавате с глупости-за харвардски Кирчо е най-важна ваксинацията
  • 27 Хоп

    11 2 Отговор
    Действайте,като в нормалните демокрации.Извадете 300 трактора на магистралата и ще се замислят.Друг вариант с българските апаши няма.
  • 28 Компиръ

    4 1 Отговор
    Картофи на фурна на нощна тарифа.
  • 29 Бамби

    8 2 Отговор
    Цели се глад. Никой няма намерение да защитава българското производство, а да го ликвидира.
  • 30 Ей това е новият башибозук

    5 1 Отговор
    ПП ПП, ДБ, ИТН, БСП! Никога не е имало толкова вредни и безогледни в управлението!
  • 31 Не ми говори за социализмъ и капитализмъ

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Жръц- хръц":

    Нали вашите Комунисто-Социалисти от БСП управляват Земеделието в съюз с Кирчовците, Асанчовците и Лорелайчетата?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Иванчо

    2 2 Отговор
    Бе какви картофи, кви производители. Всички български картофи не стават за ядене и ги изнасят за нишесте в Турция и Гърция. По магазините основно Френски картофи. Някой да е видял Български?
    Голям кеф, държавата ще им ги плаща веднъж, а те ще печелят от износа още веднъж.
    Дотация само на реализирани в България картофи.
  • 35 Истини

    0 0 Отговор
    Най хубавите картофи са в Родопите. Ние също отглеждаме. Вкусни са. А полските ори пържене почерняват или по топно потъмняват. Жълтуша. Те си имат специални под земята и там ги съхраняват, а българите по селата в сланата ги съхраняват, но са много, с тонове производителите в Ардино, Жълтуша и сие. Лошото е, че дойдоха в града и едва ли биха се върнали на село.
  • 36 Факти

    0 0 Отговор
    Как Лондон с бг ще сравнявате. 200-300 паунда за парно плащат, а тук чисто получават при феодала 470 лева.
  • 37 Анонимен

    1 0 Отговор
    Боби батето е ял от картофите им, нека той да каже, къде са, в Кирково или Жълтуша. Трудолюбиви хора, но остаряха. Децата им в града, а град глад. Ще го усетят сега. И ако не им увеличат на мвр ще ходят да копат на село през почивните дни, ако искат да ядат еко храна от село, чист въздух, девин вода, безплатно дърва от балкана. Било е хубаво в града при Живково, но вече не е. Много е скъпо в кварталните магазини и стока не качествена. Старите хора били прави, свекърва де, така няма да върви преди 40 г, в града ще настъпи глад и ето ви град = глад
  • 38 Анонимен

    1 0 Отговор
    Батето ви каза: работа, работа, работа. Който работи ще яде, ще има, а кой ражда, да чакат помощи от бесеоетоалито
  • 39 ИСТИНАТА

    3 0 Отговор
    СУБСИДИИ трябва да се ДАВАТ само за ПРОИЗВЕДЕНА, КАЧЕСТВЕНА СТОКА, а не за ДЕКАРИ "посадена" такава!!! И КОНТРОЛА да се извършва от хора по населените места, ОТКРИТО, пред ВСИЧКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 40 Дядо Йоцо

    1 0 Отговор
    Що ревете бе картофопроизводители. В моя край картофите не ги вадят. Взимат субсидии и по скъпо ще им излез е да ги извадят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол